Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European consideră că în această etapă și până la rezolvarea conflictului de interese există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar european pentru transporturi. Este argumentul cu care JURI își motivează decizia de respingere a candidaturii Rovanei Plumb, într-o scrisoare transmisă președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

De asemenea, Comisia JURI se declară îngrijorată în ceea ce o privește pe Rovana Plumb că problemele privind returnarea împrumutului de către aceasta rămân, astfel încât "pot crea un posibil conflict de interese și raportat la alte portofolii", scrie președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, în scrisoarea adresată președintelui Parlamentului European, în care explică motivele respingerii candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi.

În documentul obținut de HotNews.ro, Lucy Nethsingha arată că JURI a evaluat, pe baza documentelor prezentate, respectiv declarația de interese, un răspuns la solicitarea de informații suplimentare din 24 septembrie și o discuție purtată de către comisie cu Rovana Plumb, problema potențialului sau conflictului real de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transporturi.

  • "În cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis că este necesar să transmită președintelui ales al CE preocupările sale cu privire la existența unui potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Acest lucru provine dintr-un împrumut primit de comisarul desemnat de la o persoană fizică care operează în domeniul turismului, precum și din faptul că, pe baza informațiilor pe care le-a primit comisia, nu este clar cum trebuie să fie acest împrumut rambursat într-un mod deschis și transparent.
  • Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice consideră că în această etapă și până la rezolvarea acestui conflict de interese, există îndoieli serioase dacă comisarul desemnat poate exercita rolul său de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, îngrijorată de faptul că problemele legate de rambursarea împrumutului restant ar putea rămâne astfel încât să creeze în continuare un potențial conflict de interese și în legătură cu alte portofolii", argumentează președintele Comisiei JURI.

În finalul scrisorii, Lucy Nethsingha îi solicită lui Sassoli să îi transmită aceste preocupări președintelui ales al CE, Ursula von der Leyen, și să informeze Comisia pentru afaceri juridice ce măsuri intenționează să ia von der Leyen pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat.

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat "pentru" și doi s-au abținut. Ulterior, Comisia JURI a decis joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european.

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii din Comisia JURI despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene.

Comisia Europeană a anunțat joi seară că așteaptă din partea Parlamentului European să îi transmită deciziile în privința celor doi candidați pentru posturile de comisari europeni - Rovana Plumb din partea României și László Trócsányi din partea Ungariei - care au primit joi un vot de respingere în Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European.

În același timp, și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a venit cu precizări joi seară. Într-un mesaj postat pe Twitter, Jaume Duch spune că președintele PE va cere la rândul său clarificări din partea Comisiei JURI, având în vedere că, potrivit regulilor, scrisorile cu privire la candidații Plumb and Trócsányi trebuie să conțină fie recomandări de rezolvare a conflictului (de interese), fie concluzia că aceștia nu își pot asuma funcțiile.

Comisia juridică a Parlamentului European își va relua activitatea luni, la ora 10.30, precizează purtătorul de cuvânt al PE.

CITEȘTE ȘI: