Premierul Viorica Dăncilă afirmă că politicienii nu au onorat apelul ei prin care i-a rugat să nu politizeze cazul de la Caracal. Dăncilă precizează că referendumul propus de ea are în vedere pedepse mai mari pentru criminali, violatori și pedofili, cum ar fi închisoarea pe viață sau castrarea chimică.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Deși am rugat clasa politică să nu încerce să confiște această tragedie și să o transforme în subiect de atac, acest apel la respect, maturitate și compasiune nu a fost onorat. Stimați oameni politici, vorbim de analiza oportunității unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori și pedofili, precum închisoarea pe viață sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Nu vedeți necesară o consultare publică pentru introducerea unor astfel de măsuri? Nu vi se pare normal să fie adoptate doar cu acordul cetățenilor români?”, a scris Viorica Dăncilă, sâmbătă seară, pe Facebook, potrivit Mediafax.

Șefa Executivului a adăugat că pe lângă referendum vor fi acțiuni ale Parlamentului de a modifica deficiențele legislative pe care le va identifica grupul de lucru interinstituțional.

„Pe lângă referendum, vom acționa și în Parlament pentru modificări care vor viza corectarea deficiențelor legislative pe care grupul de lucru interinstituțional le va identifica. Am spus de nenumărate ori că vreau consens și dialog cu românii, fie că unora sau altora nu le convine acest lucru. Vă rog pe toți cei abilitați, indiferent de culoarea sau apartenența dumneavoastră politică, să ne concentrăm pe măsuri reale. Vreau să vă reamintesc că responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat o poartă întreaga clasă politică și este strict datoria noastră să găsim soluții”, a conchis Dăncilă.

Anterior, Viorica Dăncilă anunțase într-o declarație de presă, sâmbătă, la Guvern, că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie, în contextul crimei de la Caracal.

Ea a rugat partidele să nu politizeze cazul din Olt, precizând că este inadmisibil ca oamenii politici să utilizeze crima din Caracal „pentru exerciții de imagine și de campanie electorală”.

Premierul a mai spus că a decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru a eficientiza timpii de răspuns în situații critice. Premierul a adăugat că va propune acest lucru și în ședința CSAT de marți.

Lideri ai Opoziției, precum Dacian Cioloș sau Ludovic Orban au susținut că nu este necesar un referendum pe această temă, precizând că premierul vrea să câștige capital politic de pe urma tragediei din Caracal.

Totodată, Cătălin Rădulescu a solicitat coaliției PSD-ALDE, liderilor grupurilor și președinților Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu, să fie introdus în procedură de urgență și adoptat proiectul său de lege privind castrarea chimică a pedofililor și violatorilor.