Liderul PNL Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că dă dovadă de un „cinism incredibil” față de tragedia din Caracal, afirmând că premierul afișează o „falsă empatie publică”, întrucât „nu s-a delimitat în niciun moment clar, fără tăgadă, de toată politica dusă de PSD pentru protejarea infractorilor”. „Nu poți să vii în fața românilor după o astfel de tragedie, ca șef al Guvernului și liderul majorității parlamentare, să susții că este nevoie de un referendum pentru înăsprirea pedepselor, când tocmai tu ai favorizat fenomenul infracțional și ai timorat magistrații”, spune Orban.

Ludovic OrbanFoto: Facebook / Ludovic Orban

Comunicatul transmis de președintele PNL, Ludovic Orban:

Este incredibil tupeul Vioricăi Dăncilă față de tragedia din Caracal. Ar fi trebuit să se ascundă într-o gaură de șarpe

Viorica Dăncilă face dovada unui cinism incredibil, greu de digerat, afișând o falsă empatie publică față de tragedia de la Caracal.

Tocmai PSD, condus astăzi de Viorica Dancilă, împreună cu ALDE, a acționat în favoarea infractorilor, în mod sistematic, schimbând legislația, doar pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea, cel care a spus public „îmi cer iertare românilor din pușcării”.

Dăncilă NU s-a delimitat în niciun moment clar, fără tăgadă, de toată politica dusă de PSD pentru protejarea infractorilor, împotriva românilor cinstiți.

Să ne aducem aminte de Legea recursului compesatoriu, care a fost promovată de PSD și ALDE, și care în ciuda protestelor și a criticilor Opoziției, societății civile, ale organizațiilor profesionale, a fost adoptată.

Să ne aducem aminte de Eugen Nicolicea, care astăzi se ascunde ca un șobolan, dar care, atunci când a fost întrebat dacă are vreo mustrare de conștiință asupra cazului de la Alba unde o fată a fost agresată la lift de un infractor eliberat de PSD-ALDE, a răspuns în felul următor: „și care-i treaba?!”.

Să ne aducem aminte de toți pesediștii, de la Șerban Nicolae la Florin Iordache, care ne spuneau în Parlament că agresorul trebuie protejat mai mult decât victima.

Și să ne aducem aminte cum PSD și ALDE, atunci când toate organizațiile de experți europeni criticau slăbirea legislației penale și încurajarea infractorilor, acești indivizi aflați la putere spuneau că UE greșește.

Suntem în fața unei degradări a capacității instituționale a unor componente esențiale ale statului, fapt asupra căruia am avertizat în repetate rânduri.

Poliția Română a fost compromisă de managementul defectuos al acestei grupări de PSD-iști, care a deturnat în mod evident misiunea sa fundamentală de a proteja cetățenii. Politizarea agresivă de la vârful Poliției, pensionarea masivă de personal care a dus la mii de locuri vacante, folosirea forțelor de ordine pentru a proteja lideri politici împotriva cetățenilor sunt deficiențe sistemice cu atât mai evidente acum și care arată falimentul acestui sistem feudal implementat de PSD.

În loc de soluții electoraliste, ceea ce premierul Dăncilă este obligat să înainteze CSAT este un plan de readucere a sistemului de ordine publică la misiunea sa constituțională, aceea de a proteja integritatea efectivă a cetățenilor și nu de a lua în glumă sesizările primite.

Nu poți să vii în fața românilor după o astfel de tragedie, ca șef al Guvernului și liderul majorității parlamentare, să susții că este nevoie de un referendum pentru înăsprirea pedepselor, când tocmai tu ai favorizat fenomenul infracțional și ai timorat magistrații.

Nu este nevoie de niciun referendum pentru că știm că toți românii își doresc ca infractorii să nu umble liberi pe străzi și să nu fie încurajați să comită fapte penale. Românii au respins deja ceea ce PSD și ALDE au făcut în ultimii ani și acesta este spiritul votului pe care l-au dat în 26 mai.

Cu atât mai gravă este încercarea premierului Dăncilă de a extrage capital politic din această dramă, în timp ce cu un tupeu incredibil face apel prevenitiv și ipocrit la celelalte forțe politice să nu politizeze acest caz.

Tocmai Viorica Dăncilă este cea care politizează această tragedie prin „sacrificiul” pe care vrea să-l prezinte românilor, adică acela că și-a anulat programul de deplasări și urmează să amâne congresul PSD. Nu interesează pe nimeni aceste aspecte legate de PSD.

Cât privește înăsprirea pedepselor, este suficient ca Guvernul să adopte și să înainteze Parlamentului un proiect de lege, care însă vine în totală contradicție cu politica penală a majorității guvernamentale de până acum.

Cu toate acestea, există deja în Parlament inițiative ale PNL care vin să înăsprească legislația penală în cazul ucigașilor, pedofililor, violatori, tâlhari, nefiind necesar ca Viorica Dăncilă să se erijeze politic în eroina de carton a acestei drame. Este suficient să anunțe că le susține și, eventual, să propună amendamente.

Ceea ce este acum urgent, în fața acestei cumplite tragedii care adâncește neîncrederea în funcționarea instituțiilor statului, este ca absolut toți cei responsabili, din oricare dintre instituțiile implicate, să fie pedepsiți pentru inacțiunea lor ori acțiunea defectuoasă, întrucât nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, cu consecințe criminale.”