Preotul care a stârnit controverse prin declarațiile despre viol revine și invocă argumente "științifice": Dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 24 iulie 2019, 9:07 Actualitate | Esenţial


Vasile Raduca
Foto: Captura YouTube
​Preotul Vasile Răducă, prodecanul Facultății de Teologie din București, care a stârnit controverse prin declarațiile făcute la Radio Trinitas potrivit cărora dacă o femeie rămâne însărcinată după un viol este posibil să-i fi plăcut, iar sexul cu prezervativ este ”masturbare”, ține să vină cu explicații "necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi rezolvate la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic". Preotul susține, într-un punct de vedere transmis miercuri HotNews.ro, că știe că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia, iar victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină, însă "aceste aspecte țin și de educația primită". "Dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic", mai afirmă preotul.

Vasile Răducă, prodecanul Facultății de Teologie din București, spune că a constatat cu regret că vorbele sale, "adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit" și revine cu explicații "pentru a clarifica problemele care nu puteau fi rezolvate la telefon şi la radio, din lipsă de timp".

El speră că punctul său de vedere, "în perfect acord cu dogma crestin- ortodoxă și clarificat în aceste rânduri, să tempereze multe din aspectele generate de graba cu care, poate", a vorbit la radio.

Redăm integral punctul de vedere transmis HotNews.ro de către preotul Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie din București:
 • "Constat cu regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit. Revin, aşadar cu explicaţii pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi <rezolvate> la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic:
 • 1. Din punctul de vedere al moralei creștine, relatiile sexuale sunt permise exclusiv în cadrul căsătoriei, altfel omul își poate duce viaţa şi fără să întrețină relații sexuale. Morala creștină nu este de acord cu utilizarea prezervativului. Cea mai bună metodă contraceptivă și acceptată de Biserică este abstinența. Orice act sexual are urmări mult mai profunde decât simpla jubilare sexuală individuală a ambelor sexe şi are o finalitate. Spre exemplu, în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii. Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relații sexuale normale, firești, fără bariere fizice, precum prezervativul. Bineînțeles că sunt și cazuri speciale despre care nu am fost întrebat în emisiune.

 • Din nefericire, în România ne moare femeia tânără, lovită de boli necuțătoare. De multe ori nu știm etiologia acestor situații. Poate că necunoașterea semnificației profunde a actului sexual, aceea de fuziune în cadrul căsătoriei binecuvântate (De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa. Şi vor fi amândoi un trup; aşa că nu mai sunt doi, ci un trup. Mc., 10,7-8), este una din cauze. Nu strică să vorbim despre ea persoanelor active din punct de vedere sexual și să o cunoaștem. Recomand spre parcurgere persoanelor mai interesate de aspectele științifice, cel puțin următoarele volume: prof. Dr. Petrache Vârtej, Ioana Vîrtej, Cătalina Poiana, Ginecologie endocrinologica, Ed. All, 2003, Dr. John C. WILLKE, Barbara H. Willke, Abortion Questions and Answers Love Them Both, Hayes Publishing Co. Inc., 2003; dr. Larisa Ciochină, Constantin Iftime, O viziune asupra vietii, ed. Provita media.

 • 2. Mi s-a adresat întrebarea dacă un copil conceput printr-un viol trebuie să fie avortat. În calitate de preot ortodox, eu am comunicat punctul de vedere al Bisercii care socotește că acest lucru nu trebuie făcut.

 • Dacă minunea conceperii unui prunc s-a produs, acel prunc nu trebuie avortat, indiferent de condițiile în care pruncul a fost conceput. Se stie că unirea celor două celule germinale nu se produce în momentul săvârșirii actului sexual, ci după mai multe ore.

 • Din punct de vedere științific însă, eu nefiind medic ginecolog sau obstetrician, dar prin prisma activității didactice fiind nevoit să parcurg literatura specializată ale cărei puncte de vedere le preiau, știu că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia. În cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină. Aceste aspecte însă țin și de educația primită.

 • Punctul de vedere al specialiștilor, pe care acum regret că mi l-am însușit și l-am expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.

 • Personal, sunt împotriva oricărei forme de viol. Traumele prin care trec aceste femei sunt de neimaginat și consider că, după trauma unui viol, poate că nu este recomandabil ca femeia să treacă printr-o nouă traumă, aceea a avortului. Aceste victime merita rugăciunea și empatia noastră, a tuturor în paralel cu luarea oricăror măsuri ca violatorii să fie descurajați, pedepsiți și ajutați să nu mai facă așa ceva.

 • 3. Nu am nimic cu căsătoriile inter-etnice și inter-religioase. În calitate de teolog, am arătat un punct de vedere cu privire la antropologia islamică, comparativ cu cea creștină. Vă rog să citiți cel puțin Șura a IV-a din Coran. Veți vedea de câtă demnitate se bucură femeia în islam. Nu acuz și nu condamn punctul de vedere al islamului. Citiți și Evangheliile și veți vedea cum este văzută femeia de Hristos, respectiv, în creștinism. Pe doamna care m-a întrebat cu privire la respectiva căsătorie am îndemnat-o să privească la demnitatea pe care cele două religii o acordă femeii astfel ca, ulterior să își poată îndruma fiica în consecință.
 • Acestea fiind zise, sper ca punctul meu de vedere, în perfect acord cu dogma crestin- ortodoxa si clarificat în aceste rânduri să tempereze multe din aspectele generate de graba cu care, poate, am vorbit în contextul dialogului telefonic, la radio".
CITIȚI ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23981 vizualizari

 • +42 (48 voturi)    
  Rusine BOR (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:15)

  tirolez [utilizator]

  "Personal sunt impotriva oricarei forme de viol". De la inaltimea milostiveniei sale, presupun.
  Ti se face scarba de oameni ca asta care ar spune orice doar sa-si scape pielea si sa ramana in functiile de conducere. BOR ar trebui macar din decenta sa-l traga pe linie moarta o perioada.
  • +34 (40 voturi)    
   M-am abținut să-i spun tâmpit (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:11)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Dar el insistă să demonstreze că este.Tâmpit.
   • +28 (36 voturi)    
    Ipocrizie 100% (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:26)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Toata presa se revolta ca a spus un mare mahar BOR ceea ce stim cu totii ca gandesc habotnicii ortodocsi.

    Ce este mai revoltator? Sa-l auzi pe asta ca o spune, sau sa ii vezi pe toti ceilalti cum se declara uimiti de cum gandeste ditamai prodecanul facultatii de teologie, de parca pana azi ar fi predat doar "iubeste-ti aproapele", "intoarce si celalalt obraz" si "banul este ochiul dracului". Cre(s)tini ortodocsi..
    • -2 (22 voturi)    
     Nu generalizati, va rog (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:05)

     Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Sa pui toti crestinii ortodocsi in aceasi oala cu un idiot, dovedeste acelasi spirit marginit ca si al d-lui Raduca.
     • +14 (14 voturi)    
      crestinii ortodocsi (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:52)

      GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

      Crestinii ortodocsi nu ar trebui sa participe la

      nici o actiune ( predici si alte d'astea) a acestor

      libidinosi perverti .
     • +3 (3 voturi)    
      Fix in aceeași oală sunt (Miercuri, 24 iulie 2019, 19:21)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

      Ăsta este ortodoxismul. Prin ce diferă de catolicism? Știe omul simplu, de la țară, diferența între un Iisus catolic și unul ortodox? Nu. Atunci diferența unde o fi? Diferența este dată de popi. Popi care trec prin mâinile acestor "profesori".
   • +16 (16 voturi)    
    dar cei care ii pupa mana? (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:34)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Aia de ii pupa mana si ii dau bani de pomana cum sunt ?
   • +5 (5 voturi)    
    Specialistii (sic!) (Miercuri, 24 iulie 2019, 13:27)

    fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Mare tupeu are nenicul. In loc sa se retraga dracului intr-o grota, pana uita lunea cum il cheama, invoca “lucrari stiintifice” ca sa-si justifice iesirea bolnava de mai deunazi. Il desfid sa numeasca aceste lucrari si pe “specialistii” care au demonstrat ca ramai gravida numai daca iti place (��) si ca fiziologia femeii are ceva de-a face cu ejacularea intravaginala (sic!). Atunci toti abstinentii sunt niste neterminati, in acceptiunea acestui dottore in teologie, inclusiv clericii care aleg acest stil de viata si calugaritele. Doamne iarta-ma, ca mare ti-e gradina. Acest personaj e obsedat de sex, in cel mai fericit caz. Si are nevoie urgenta de evaluare psihologica. Si de retragere in munti, unde sa cugete la nemurire. Saraca familia lui, cum o sa mai scoata capul in lume cu un asemenea specimen in frunte?
  • +28 (32 voturi)    
   Individul asta... (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:28)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   ...a ratat 2 ocazii minunate de a tacea din gura.Cu revenirea nu face dacat sa arunce paie pe foc.In alta ordine de idei vorbeste de "aspecte ...care.. țin și de educația primită".Aici ar fi vorba de educatie sexuala,ca doar nu de lectia la geografie.Si ia ghici cine se opune introducerii educatiei sexuale in scoli ? B.O.R. daca cumva nu stiati raspunsul.
   • +4 (4 voturi)    
    dorelul are (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:54)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    acum un reprezentant și în BOR.
  • +21 (23 voturi)    
   " îngrijiri igienice speciale" (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:45)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   adica se da cu aghiazma si apa sfintita!

   issue solved! bravo!
   • +8 (8 voturi)    
    se refera probabil (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:05)

    yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    ca poate lua in acele ore "pastila de a 2 zi" si ca cei de la utilatea medicala/politie ar trebui sa ii spuna de acest lucru si sa ii ofere eventual daca vrea aceasta pastila. E clar ca victima fiind in stare de soc nu se gandeste la toate aceste aspecte. Dar in loc sa zica un lucru logic, respectivul a dat in niste termeni din care nu intelege nimeni nimic
    • -6 (6 voturi)    
     O, na, stare de șoc 3 zile. Zisa și postludiu (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:36)

     Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

     Pilula de a doua zi este valabilă 3 zile. Stă biata victima în stare de șoc 3 zile? Vorbim de avort, care este crimă. Este un om căruia i se ia dreptul la viață după numai 3 luni de existența. A ajuns nesimțirea societății la cote maxime. Un om la naștere are deja 9 luni. Pentru un avort ar trebui scos certificat de naștere că iese din burtă și apoi de deces pentru că iese măcelărit. Ar trebui să aibă un nume și un CNP. Știți bine despre ce vorbește Popa.
     • +6 (6 voturi)    
      nu sunt (Miercuri, 24 iulie 2019, 17:12)

      yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

      vreun fan al avortului. Il consider la fel ca si tine o crima. Dar cred ca politia/cadrele medicale/familia/prietene la care apeleaza victima trebuie sa le duca capul sa ii spuna despre acest lucru si sa o ajute sa obtina aceasta pastila daca are nevoie (inclusiv ca procedura pentru politie/cadre medicale). Nu sunt in masura sa apreciez cat timp dureaza starea de soc si probabil nici tu (daca nu esti o femeie care a fost violata). 3 zile nu sunt deloc multe nici pentru o depresie dar pentru viol. Iar faza cu "postludiu" e o mizerie de ultima speta care la sper ca nu ai gandit ce ai zis.
 • +35 (39 voturi)    
  sa predici asta.... (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:17)

  cepreudonim [utilizator]

  ...si cand vorbesti de fiica ta sau de sotia ta.

  Orice psiholog ar zice despre acest nefericit ca este cel putin un "necitit", dar eu as folosi adjectivul dezaxat.
  In al 12-lea ceas, nu iti poti revizui ideile?

  PS: Dumnezeu sa te ierte!
  • +21 (27 voturi)    
   Acest individ e nebun la cap.. (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:14)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui cepreudonim

   Se contrazice singur si nici argumente stiintifice nu are.
   Locul lui e la balamuc, nu la Facultatea de Teologie
 • +34 (40 voturi)    
  Ups... (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:19)

  nyivus [utilizator]

  Asta e faza in care spui o prostie si cand iti dai seama din reactia celorlalti ca a fost o tampenie cat casa, incerci sa te justifici, in loc sa-ti tii naibii gura si sa te ascunzi undeva, intr-o gaura de sarpe. Desigur, pentru asta ar trebui sa ai si putin bun simt - iar daca distinsul domn preot ar fi avut un dram de bun simt, ar fi tacut naibii din gura de la inceput.
 • +22 (28 voturi)    
  BOR (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:21)

  florinos [utilizator]

  BOR dă înca o data dovada ca sunt educati dupa idei invechite si nu pot tine pasul cu realitatea, poate ca victima violului este intr-un soc atat de mare incat nu poate percepe gravitatea situatiei si cu totii stim ca autoritatile sunt inutile si nu ofera sprijin victimelor. Sa nu uitam ca nu toate victimele isi reclama agresorul.

  Civilizat ar fi ca preotul sa fie tras pe linie moarta si anchetat de BOR, cine stie ce nebunii ii mai trece prin cap.
  • +16 (22 voturi)    
   lool (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:04)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   "educati dupa idei invechite"

   - sunt mai degraba needucati, niste medievali cu putere asupra altor prosti.

   btw ... de ce nu platesc taxe ?
   • +6 (6 voturi)    
    "de ce nu platesc taxe ?" (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:51)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    nu inteleg de ce sunteti suparat ca nu platesc taxe...

    tocmai ne-a explicat individul ca, daca "ai consimtit" nu e viol, nu e furt. Statul roman se pare ca consimte in continuare sa nu taxeze, deci problema e rezolvata... e ca in bancul cu ala:

    - cum a scapat-o bula pe soru's de la viol?
    - a convins-o!
 • +13 (35 voturi)    
  Oare mai e ceva de comentat? (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:26)

  Milka Man [utilizator]

  Toate religiile sunt arhaice și pierdute în timp. De ce să ne mirăm că femeile nu au decât valoare reproductivă în aceste culte ale manipulării? Cu cât mai mulți adepți, cu atât mai mulți bani..Cei care nu sunt de acord, chiar au o șansă să renunțe la a mai asculta de predicatori și popi, fără a renunța a mai crede în diverse puteri divine doar de dragul ideii că poate cineva le rezolvă problemele. Sper că toate religiile actuale vor dispărea în acest secol, iar cele noi, gen Facebook, vor prospera...
  • +9 (11 voturi)    
   Nicio religie nu e mai breaza. (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:22)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Religiile new age : raw-vegan, eco-bio, hipstereala, etc. au la baza acelasi sentiment de superioritate si antiteza cu cei "ne-evoluati" ca si religiile clasice. Stiu, e greu sa le explici lor...
   Sa speram ca isi vor da seama pe masura ce se maturizeaza. Pana la urma devii intelept cand viata te pune in fata unor situatii care iti dau de gandit. Cand insa esti plin de certitudini si 0 reflectie, nu poti fi decat un taliban, ca nefericitul asta care isi da cu parerea, cu sau fara sutana...
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:26)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Facebook e religie? Rau am ajuns.
   • +3 (3 voturi)    
    Este (Miercuri, 24 iulie 2019, 13:12)

    Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Pentru că:
    1) Acolo își caută mulți oameni rezolvarea problemelor
    2) E plin de predicatori sau influenceri cum se numesc mai nou
    3) Spală creierele la fel de eficient
 • +22 (28 voturi)    
  sunt curios de un lucru (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:26)

  nellino [utilizator]

  chestia asta teoloaga are urmasi? adica ne putem astepta la mai multi ca el?
  • +12 (18 voturi)    
   probabil din viol, la fel ca tacso... (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:05)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   probabil din viol, la fel ca tacso...
  • +6 (8 voturi)    
   da (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:53)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   Mama proştilor e tot timpul însărcinată, iar pe unii ii naste si prematur...
  • +4 (6 voturi)    
   dap, 2 - nu stiu profesia (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:15)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   Cica batranul e "secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române"
 • +16 (20 voturi)    
  Fericiti cei saraci cu duhul (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:28)

  NoFive [utilizator]

  Revoltator!
 • +25 (33 voturi)    
  Auzi , cica asta e prodecan! Dupa ce vorbeste ca (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:28)

  deval [utilizator]

  ultima bruta, vine cu argumentele ''stiintifice''ale unor cercetatori (necitati) imbinand dupa nevoi, dogma crestina cu stiinta inchipuita in capul lui de bivol !!
  Argumentatia asta e la fel de degradanta ca si enuntul initial pentru o fiinta umana , nu mai vorbesc de un dascal de la un pretins ''cel mai inalt'' nivel al profesiei ! Huoooooooooooooo !! (Ramaneti dracu in anonimat dancilezilor chiar daca vi se pare ca e vremea voastra !)
  • +5 (9 voturi)    
   Cand stiinta le-a dat peste bot, (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:07)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui deval

   au atacat-o furibund. Nici acum nu accepta evolutia, Big-Bang-ul, samd, desi stiinta nu exclude un act de creatie si nici pe Dumnezeu. Numai ca ei nu inteleg niciodata nimic ( definitia lui N. Iorga pentru prostie ). Doar ca stiinta i-a pus in ultima vreme cu botul pe labe fiindca s-au incapatanat sa creada ca nu pot gresi, dupa secole de aroganta si trufie nemarginita.

   Acum, cand vad ca nu se mai poate, iau bucati disparate din stiinta, le pun cap la cap fara noima in ceea ce cred ei ca e o explicatie logica, ca sa isi sustina in continuare faradelegile si gandirea corupta.

   Evident, stiinta si logica, adevarul, sunt lucruri la care ei nu au acces, nu le-au folosit niciodata.
 • +20 (28 voturi)    
  ... (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:33)

  dumnezeu [utilizator]

  ce caută religia într-o universitate a științelor?
  dă putere unor idioți ca ăsta, cu mentalități de ev mediu.
  asta vrem?
 • -12 (16 voturi)    
  Popa pro_tu (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:37)

  Florinsunset [utilizator]

  Nu va interesează decât "rating-ul".
  Altfel , nu găsesc nici o logica pentru promovarea unor astfel de "specimene" .
  Mai întâi ii dați "credit" să afirme ce îl trece lui prin creier (sau lipsa creierului) , ca mai apoi sa ii mai dați încă o dată "credit" ca să incerce să ne explice noua "cititorilor" mai pe larg ce a vrut "specimenul" să spună din prima.
  Și uite așa se crează impresia că "cititorii" sunt aia "bătuți la cap" și astfel de "somități" sunt la un nivel de cunoaștere la care "prostimea" e greu sa ajungă.
  Și uite așa ajung eu la concluzia că sunt un mare prost că v-am acordat din timpul meu până acum , citindu-va articolele "elevate".
 • +31 (37 voturi)    
  batman (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:37)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  " victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină, însă "aceste aspecte țin și de educația primită"

  Batmane, te referi cumva la educatia sexuala cea interzisa in interiorul Bisericii? Cea interzisa de asemenea si in scoli, tot cu ajutorul Bisericii?
  Dar avortul cand violul se soldeaza cu sarcina, care dupa mintea voastra neteda este la fel de interzis?

  Du-te inapoi in pestera de unde ai venit si ramai acolo, faci un bine tuturor.
  • +7 (7 voturi)    
   E rau altceva (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:16)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui IonIonescuDeLaBrad

   noi platim de la noi din taxe si impozite pe munca, pe batmanul asta. Si pe multi altii ca el. Contribuim la cresterea unei organizatii parazite. Nu am nimic cu donatiile voluntare, dar cu alea pe care statul le ia cu japca din buzunarul meu si al altora ....Nu este normal! Nu sunt bani pentru medicamente compesante, nu sunt bani pentru drumuri, nu sunt bani pentru o gasca de alte probleme. Si noi platim batmani astia? Astia la care le este frica de moarte de o democratie directa.
  • +7 (9 voturi)    
   Se infiinteaza SMURD-BOR spiritual (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:58)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui IonIonescuDeLaBrad

   Persoana violata anunta imediat, prin apel la numarul special 666 urgenta spirituala si vine un echipaj de preoti care-i spun ca are la dispozitie cateva ore sa faca "ceva" ca sa nu ramana insarcinata.
   Acum nu va putem spune ce, pentru ca ar insemna educatia sexuala si asta este oprit de dogma crestin-ortodoxa, dar daca solicitati consiliere vi se va da orice informatie care va este utila, dupa caz si numai confidential.
   Costul consilierii nu se va incasa pe chitanta fiscala, fiind considerat "donatie".
   Daca nu ai sunat la apelul de urgenta in termen de trei ore se chiama ca ti-a placut cumva, chiar daca violatorul te-a lasat fara simtire.
   Deci dormi in momente ca astea, inseamna tot ca ti-a placut, sau ai facut tu ceva altadata, ai mancat branza vinerea trecuta... se stie ca Cel de sus nu bate cu parul dar cu... violatorul.
 • +16 (22 voturi)    
  Dorel (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:38)

  utilizator1 [utilizator]

  Ne învață
 • +13 (17 voturi)    
  Cand doi iti spun ca esti beat (Miercuri, 24 iulie 2019, 9:50)

  Vaka [utilizator]

  te duci si te culci.

  In loc sa isi assume prostia si sa mearga pe burta o vreme, ca oricum nu ii face nimeni nimic in gasca lui, nenea asta continu sa persiste in prostie si mai mult, intr-un mod arrogant si sfidator.

  Chiar ma intreb cum am ajuns sa fim condusi, in absolut toate domeniile, de nulitati, parveniti, oameni fara pic de bun simt, educatie, si calitate profesionala. Intr-un cuvant de gunoaie...
 • +9 (13 voturi)    
  e bine (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:00)

  ADan [utilizator]

  e bine ca a avut timp sa se gandeasca cum sa ajunga din lac in put
 • +13 (19 voturi)    
  ... (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:01)

  tirolez [utilizator]

  Iti vine sa innebunesti cand citesti ce spune asta.
  Ce sa faca victima la centrul ala specializat? Sa-i dea pastila "de a doua zi"? AIa pe care vrea biserica sa o interzica si care e un pacat si mai mare decat prezervativul.
  Au in Vaslui, sa iau un exemplu , asa ceva?
  Numai prostii spune. Amesteca estrogenii cu spermatozoizii si alte bazaconii.
  Si se mai mira de ce BOR se prabuseste ca popularitate. Cat timp il tin pe individul asta in functii de conducere sunt patati mai rau decat el.
 • +9 (11 voturi)    
  Contraceptie (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:01)

  Casargoz [utilizator]

  Îngrijiri igienice speciale= avort sau contraceptie
  Recunoașterea contracepției este un pas mare pt. Bor
 • +19 (23 voturi)    
  Trebuie sa stiti ca popii (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:11)

  John M. [utilizator]

  nu sunt oameni de cultura, ci niste saraci colportori de dogma pe care o repeta de-a lungul unei vieti intregi fara nicio variatie. Cand ii scoti din dogma si-i pui sa-si dea cu parerea despre ceva, atunci cade bomba. La fel ca in acest caz. Uitati-va la aceasta creatura cum incearca s-o dreaga de dragul scaunului pe care-l ocupa, bineinteles, nemeritat...
 • -12 (16 voturi)    
  ponderare (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:28)

  Dedalus [utilizator]

  Trecand peste interpretari, probabil ca toti se asteapta de la un pastor sa dea sfaturi cu privire la conduita, atitutidini, morala.

  M-as fi asteptat la un indemn la cumpatare, retinere, viata sociala - dublate sau nu de atitudini nascute din insusirea dogmei.

  Nu vad sensul unei discutii pe teme medical-criminologice cu o fatza bisericeasca. Fiecare cu meseria si rolul sau in societate.

  Insa, daca tot a spus ce a spus: se cuvine, cred, sa intelegem totul ca o parere personala, care nu implica si calitatea de preot. Nimanui nu i se poate cere sa fie preot 13 de ore din 24. Sa fim iertatori si rezonabili,
  • +10 (10 voturi)    
   Daca el are dreptul sa spuna prostii... (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:00)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   (de doua ori), avem si noi dreptul sa radem de el!
  • +8 (8 voturi)    
   mda (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:05)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   sa justificam nebunia lui
   a vorbit clar in calitate de preot... sa fim seriosi
  • +5 (5 voturi)    
   Prostia nu este o scuza ! (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:10)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Nu cred ca este alta persoana atunci cand actioneaza ca preot sau ca persoana privata.
   • -2 (2 voturi)    
    nu prea (Miercuri, 24 iulie 2019, 21:39)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    Profesor e una, preot e alta.

    Poate s-a exprimat nepotrivit. Ia sa te vad pe tine cum dai un interviu,
  • +7 (7 voturi)    
   .... (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:17)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Sa fie el iertator, ca e in fisa postului. Dar nu pare, ieri parea chiar acuzator "poate ti-a placut". Si daca vreo amarata in depresie care va face greseala sa-i ceara sfatul se va sinucide din cauza cretinatilor lui, normal ca nu-i va tine nici slujba.
  • +8 (8 voturi)    
   Corect, ponderare, (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:27)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   dar fara ban public. Sa renunte la slujba de la stat. Si la banul public si dupa aia poate declara ce vrea el unde vrea.
   • -2 (2 voturi)    
    cum ar fi sa ti se aplice si tie? (Miercuri, 24 iulie 2019, 21:38)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Te pricepi la criminologie? Stii despre ce vorbeste?

    Esti sigur ca ai avut la dispozitie intreaga declaratie a lui?

    Chiar crezi tot ce auzi?

    >>>>

    Si in meseria ta - oricare ar fi aceea- ti-ar conveni sa fii dat afara la prima greseala?

    Cu ce masura masori, cu aceea vei fi masurat
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:51)

   [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

 • +14 (14 voturi)    
  Prostie cat China! (Miercuri, 24 iulie 2019, 10:57)

  independentu [utilizator]

  "Morala creștină nu este de acord cu utilizarea prezervativului! "
  Vreun citat din Biblie aveti, pe tema asta?
  "în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii. Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni"
  Adica bietele maicute, care nu au parte de testosteronul curativ sunt condamnate la cancer? Vai de ele!
  Concluzia ar fi ca femeile care vor sa scape de cancer trebuie sa se casatoreasca, ca sa faca sex (neprotejat), fiindca e permis doar in cadrul casatoriei!
  Si totusi, femeile casatorite de ce fac cancer?
  Eu l-as da in judecata pentru indemnul de a nu folosi prezervativul, mi se pare o incitare la crima! De zeci de ani se chinuie doctorii sa previna BTS-urile si vin retardati de-astia si ne dau cu mii de ani in urma!
  • -7 (11 voturi)    
   Dar partea cu relații sexuale permise exclusiv (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:21)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   În cadrul căsătoriei preferi să o ignori ... De ce? Pentru că ar ajuta la stoparea răspândirii BTS-urilor, având un singur partener, cāruia să-i fii fidel/ă reduce riscurile de a fi infectat cu BTS la zero, cu sau fără prezervativ. Dar partea cu abstinența de ce o ignori ... Pentru că în cazul acesta iarăși riscul de a contracta BTS este redus practic la zero ...
   • +5 (5 voturi)    
    realitatea bate dogma (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:51)

    independentu [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

    Fiindca relatiile sexuale au loc si in afara casatoriei, indiferent ca dogma e de acord sau nu.
    Asta e realitatea, biologia bate orice dogma!
    Iar numarul de femei si de barbati nu e niciodata egal, asa ca unii vor ramane mereu pe dinafara casatoriei.
    Nu faceti sex, ca asa va cere Raduca!!!!
    Nu mai spun ca unele BTS nu se iau exclusiv pe cale sexuala...
    Te trezesti ca iei herpes de la nevasta si o bati crestineste de pomana...
    • -3 (5 voturi)    
     Din câte ştiu ... (Miercuri, 24 iulie 2019, 14:00)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui independentu

     principalul scop al sexului este reproducerea ... aşa parcă ne spunea Darwin ... iar dogma se pare că a înţeles lucrul ăsta destul de bine ... încurajând şi susţinând relaţiile sexuale doar în cadrul căsătoriei
     • +5 (7 voturi)    
      La scoala! (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:10)

      independentu [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

      Darwin nu a spus niciodata asta.
      In plus el a fost biolog, nu antropolog.
      Spre stiinta ta, in regnul animal exista si reproducere asexuata. Prin clonare, printre altele. Exista si hermafroditism la anumite specii(oroare!).
      Ups! Si la oameni exista reproducere asexuata, prin fertilizare in vitro.
      Adica nici macar nu mai nevoie de sex ca sa te reproduci.
      Atunci la ce o mai fi de folos sexul? Oare sa fie o manifestare a atractiei catre sexul opus? Asa, pur si simplu?
      • -3 (5 voturi)    
       le cam încurci ... (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:06)

       BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui independentu

       fertilizarea în vitro nu are nimic de-a face cu reproducerea asexuată ... reproducerea asexuată constând din apariţia unui nou individ din corpul mamă ... ca atunci când un organism simplu format dintr-o celulă se divide ... sau ca atunci când iei un vlăstar al unei plante şi îl plantezi ... rezultând din el o nouă plantă
       fertilizarea în vitro este tot reproducere sexuată ... adică procesul ăla prin care un ovul şi spermatozid de la indivizi de sex opus se contopesc dând naştere unui nou individ ...
       • +3 (3 voturi)    
        altfel (Miercuri, 24 iulie 2019, 19:13)

        independentu [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

        eu am folosit termenul de a-sex-uat, ca sa subliniez lipsa sexului (ca verb) in reproducere.
        reproducerea asexuata propriu-zisa e posibila, dar e ilegala.
        adica clonarea.
        astept citatul din Darwin
        • -3 (3 voturi)    
         Ai auzit de teoria selecţiei sexuale (Joi, 25 iulie 2019, 11:38)

         BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui independentu

         a lui Darwin? sau de lucrarea lui "Descendenţa omului şi selecţia sexuală" ...
         Iar clonarea nu ar fi posibilă fără evoluţia ştiinţei, nu este un proces natural şi ridică foarte multe probleme de origine etică ...
 • +6 (10 voturi)    
  esti PENIBIL!!! (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:02)

  liviu_ [utilizator]

  DEMISIA JEGULE!!!

  dimpotriva cercetarile stiintifice (ma refer la alea stiintifice pe bune, nu kkturile tale) spun ca poti avea orgasm (ca femeie sau ca barbat) in urma unui viol facut asupra ta si nu pentru ca ti-ar placea, ci pentru ca este un raspuns fiziologic al corpului care nu are legatura directa cu placerea...

  dar na... trebuie sa-ti "justifici" aberatiile!
  Oricum nu ma asteptam sa inceteze... cand esti prost, idiot si nebun nu poti inceta din prostie cu una cu 2...
  • +2 (2 voturi)    
   Eh vax (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:44)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Violatorul/violatoarea a avut orgasm, nu victima.
 • +12 (12 voturi)    
  Noaptea mintii (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:14)

  Demostenes [utilizator]

  "Clarificarile" prodecanului de la Teologie arata ca nu e un idiot (ar mai fi fost o scuza), ci un ticalos cinic care stapnaeste perfect arta manipularii pseudo-logice.
  (1) trece nonsalant, cu mare talent, pe langa exprimarea originala "și care ți-a plăcut să se repete", arzand-o doct cu argumente "stiintifice" halucinante
  (2) caci sa spui ca "victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină" e la fel cu "victima unei injunghieri nu moare chiar imediat, are la dispozitie cateva ore in care sa ajunga la spital sa-si opreasca hemoragia, sau poate ea insa face acest lucru" - hei, poate ti-a placut sa fii injunghiat de 5 ori !!
  (3) ah, si daca nu functioneaza (parinte, contraceptie cu spalaturi, in Anno Domini 2019, really !?) asta e: un dar de la Dumnezeu !
  (4) prezervativul nu e OK pentru ca hormoni (sincer nu stiam ca BOR se preocupa atat de mult de echilibrul hormonal al femeilor ! eu credeam ca sufletul e preocuparea principala..)
 • +3 (11 voturi)    
  individul trebuie violat (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:15)

  Kosmos [utilizator]

  De un barbat sau2 .dupa care sa revina cu declaratii
  • +7 (7 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:14)

   Porumbelul Vidanjor [anonim] i-a raspuns lui Kosmos

   • +4 (4 voturi)    
    ... (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:45)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Porumbelul Vidanjor

    N-ar ramane, ca el e educat si s-ar duce la un "centru specializat", sa dea Domnul sa-l gaseasca.
 • +10 (10 voturi)    
  wilke ala nu e sursa de incredere (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:20)

  SorinPopovici [anonim]

  Nu toate cartile sunt la fel. Si Voiculescu cica a scris 10 carti in puscarie. De exemplu, Dr. John C. WILLKE, Barbara H. Willke, Abortion Questions and Answers Love Them Both. La o prima cautare pe wikipedia aflam ca:

  https://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Willke

  Willke was a leading proponent of the FALSE claim that women's bodies can resist pregnancy resulting from sexual assault, an idea which continues to be promoted by some anti-abortion politicians.

  ...mai departe

  Willke was a proponent of the concept that female rape victims have physiologic defenses against pregnancy, and thus that women rarely become pregnant after a sexual assault. Willke wrote in Christian Life Resources in 1999: "There's no greater emotional trauma that can be experienced by a woman than an assault rape. This can radically upset her possibility of ovulation, fertilization, implantation and even nurturing of a pregnancy". Willke claimed that for what he called "forcible rape" or "assault rape" (which Willke defined as separate from statutory rape) pregnancy is rare, resulting in only approximately four pregnancies per state per year

  Nenea e spalat pe creier de astfel de idei false. Sa i se readuca aminte ca el nu e doctor si ca ce zice nenea ala in carte nu a fost dovedit si sunt doar niste pareri ale unui fundamentalist religios. Ce zice nenea ala nu a fost acceptat de comunitatea stiintifica. Sa se duca la Sorina Pintea s-o intrebe inainte sa mai povesteasca despre avort
  • +4 (4 voturi)    
   buna documentare (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:18)

   GoldenRatio [utilizator] i-a raspuns lui SorinPopovici

   Mi-am facut cont doar ca sa va dau like, bravo
  • 0 (2 voturi)    
   am dubii pentru cifrele lui Wilke (Miercuri, 24 iulie 2019, 13:11)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui SorinPopovici

   dar daca e adevarat, e pentru ca violatorii nu vor sa lase probe la locul ... faptei. Si poarta prezervativ, chiar si in America cea care se intoarce spre pudibondism.
 • +9 (9 voturi)    
  Avea dreptate ION CREANGA (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:21)

  Tepesul [utilizator]

  cand spunea despre fabrica de popi ca este "curat mestesug de tampire". A vazut el ceva in scoala pe care a urmat-o, iar cu astfel de specimene e clar ca lumina zilei, ce se poate invata acolo. Totodata trebuie facuta distinctie intre prostie si teologie sau intre teolog si teologie. De multe ori teologul o poate lua rau pe aratura si asta duce la tampire.
 • +8 (8 voturi)    
  mda (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:37)

  SoulSearcher [utilizator]

  nea caisa securistul ne da lectii de biologie...

  huuooa nu mai muriti odata securistilor...
 • +8 (8 voturi)    
  .. (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:40)

  Joe@Black [utilizator]

  Asa profesor, asa elevi viitori preoti!
  Nu e de mirare ca cetateanul se departeaza de mercenarii de preoti din BOR si ii trimite la plimbare cand au ocazia!

  Pe scurt, tot o scursura ramane oricum si-ar justifica afirmatia initiala!
 • +8 (8 voturi)    
  boeuf! (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:50)

  U_swamp [utilizator]

  a constringe pentru a consimti... Vioricoooo, nu esti singura!
 • +9 (11 voturi)    
  @Batman (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:06)

  adrian_rolland [utilizator]

  Uite ce zice sf-ul intitulat "Cartea Sfinta' despre femei:

  1 Corinteni 14: 34-35
  Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea. Iar dacă voiesc să înveţe ceva, să întrebe acasă pe bărbaţii lor, căci este ruşinos ca femeile să vorbească în biserică.

  1 Timotei 2: 11-14
  Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită. Căci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.

  Efeseni 5: 22-24
  Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului. Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul.

  1 Corintieni 11: 3
  Dar voiesc ca voi să ştiţi că Hristos este capul oricărui bărbat, iar capul femeii este bărbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu.

  Coloseni 3: 18
  Femeilor, supuneţi-vă bărbaţilor voştri, precum se cuvine, în Domnul.

  1 Timotei 2: 9
  Asemenea şi femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-şi lor podoabă din sfială şi din cuminţenie, nu din păr împletit şi din aur, sau din mărgăritare, sau din veşminte de mult preţ.

  1 Corintieni 11: 15
  Şi că pentru o femeie, dacă îşi lasă părul lung, este cinste? Căci părul i-a fost dat ca acoperământ.

  Eclesiastul 7: 26
  Şi am găsit femeia mai amară decât moartea, pentru că ea este o cursă, inima ei este un laţ şi mâinile ei sunt cătuşe. Cel ce este bun înaintea lui Dumnezeu scapă, iar păcătosul este prins.
  • +5 (5 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 24 iulie 2019, 13:16)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   dar majoritatea nu a citit. Majoritatea astepta o interpretare de la preot. Refuza sa gandesca cu capul lor. Refuza sa creada ca religiile sunt doar in beneficiul unei foarte mici parti din populatie.
 • +12 (12 voturi)    
  CItat: (Miercuri, 24 iulie 2019, 12:22)

  ember [utilizator]

  "încât violul să nu se soldeze cu o sarcină, însă "aceste aspecte țin și de educația primită".

  Ce ti-e si cu toate needucatele care nu merg la medic dupa un viol de calitate. Omul asta e mai imbecil decat Trump.
 • +3 (3 voturi)    
  popa (Miercuri, 24 iulie 2019, 13:45)

  nimrod [utilizator]

  Cum ar veni, sa-i spuna cineva lu' popa asta ca gafele, daca incerci sa le dregi, se adancesc... Altfel, oricum, e de noaptea mintii...
 • +3 (3 voturi)    
  interesant (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:27)

  AdaDu [utilizator]

  Devine tot mai interesant, asteptam noi si noi abisuri de gandire de la d-l prodecan...sa ne mai luminam si noi...nici de telenovele nu mai e nevoie...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by