Cine este Vasile Răducă, cel care a dat controversatele declarații despre sarcina de după un viol: Fost șef de promoție la Institutul Teologic, doctorat făcut în străinătate, decorat de două ori de Patriarhul Daniel

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 23 iulie 2019, 15:35 Actualitate | Esenţial


Vasile Raduca
Foto: Captura YouTube
Vasile Răducă, preot profesor doctor la Facultatea de Teologie, cel care a spus într-o emisiune la Radio Trinitas că una din cauzele gravidității la femeile violate este că le-a plăcut, este prodecan al acestei Facultăți a Universității București, conducător de doctorate și profesor la cursurile de master. El este parohul Bisericii Kretzulescu, secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române și a fost decorat de două ori de Patriarhul Daniel, potrivit prezentării de pe pagina de internet a Universității București.

Repere din biografia lui Răducă:

Născut în 1954, în Târgoviște, între 1969 și 1974 va urma cursurile Seminarului Teologic din București, absolvind ca șef de promoție. După ce a fost admis la Institutul Teologic Universitar din București,în anul universitar 1974-1975, a satisfăcut stagiul militar în Iași.

Intre 1975 și 1979 a urmat cursurile Institutului Teologic din București, pe care îl va absolvi ca șef de promoție. In toamna anului 1979, în urma examenului de admitere, a început cursurile de Doctorat în Teologie, secția sistematică, specialitatea Teologie morală.

Primind o bursă de studii în Grecia,va merge la Atena unde va începe cursurile de limbă neogreacă la Universitatea din Atena. După câteva luni se va transfera la Universitatea ,,Aristotel” din Tesalonic. Aici a continuat cursurile de neogreacă la facultatea de Litere și Filosofie (1981), iar la Facultatea de Teologie va lucra sub îndrumarea Prof.Dr.Gheorghios Mantzarides, profesor de Morală și Sociologia Creștinismului. Acesta îi va propune ca subiect de teză tema ,,Instrăinarea și restaurarea omului, în gândirea Sfântului Grigore de Nyssa”

Primind o bursă de studii din partea Conferinței episcopilor elvețieni,în toamna lui 1982 a continuat pregătirea în vederea Doctoratului, la Universitatea ,,Misericorde”din Fribourg(Elveția).

La data de 13-11-1984 a susținut teza de Doctorat în Teologie cu titlul ,,Αλλοτριωσις – La chute et la réstauration de l’homme chez Saint Gregoire de Nysse”,fiind declarat Doctor în Teologie,cu calificativul ,,magna cum laude”. A fost primul doctorat obținut în Universitatea din Fribourg de un doctorand de confesiune ortodoxă.

Intors în țară, va definitiva calitatea de doctorand la București cu examenul aprofundat de Admisibilitate, promovat în primăvara lui 1985. A depus teza de doctorat la Institutul teologic Universitar din București în februarie 1986, făcând susținerea ei abia în 26-01-1991, fiind promovat Doctor în Teologie și la Institutul Teologic Universitar din București.

In luna mai 1986 a dat concurs pentru ocuparea postului de asistent la Institutul Teologic de grad Universitar din București. A câștigat concursul și,cu începere din anul universitar 1986-1987 a funcționat ca asistent la secția Practică a acestui institut. A lucrat cu profesori precum Constantin Galeriu și Nicolae Necula.

In anul 1994 a devenit lector la disciplina Omiletică și Catehetică. În 1998 a ajuns conferențiar la disciplina Teologie Morală și Spiritualitate Creștină, iar în 2001 va deveni profesor la disciplina Teologie Morală, Spiritualitate Creștină și Bioetică, unde funcționează și în prezent. Din 2001 până în 2008 a fost prodecan al facultății de teologie a Universității din București. Cu începere din nul 2005 a devenit conducător de Doctorat.

Din 1983 este căsătorit cu Doamna Elena-Mioara, de profesie farmacist. Au împreună doi copii. In 20 februarie 1988 tânărul teolog Vasile Răducă a fost hirotonit diacon de Teoctist, iar în 22 februarie 1990 a fost hirotonit preot de mitropolitul Nestor al Olteniei. Din 13 aprilie 1990 slujește la Biserica Kretzulescu din București, iar, cu începere din 1993 este parohul Parohiei Bisericii Kretzulescu unde a depus deosebite eforturi în vederea consolidării și restaurării a bisericii.

Pr.Prof.Dr.Vasile Răducă, ca delegat al Patriarhiei Române,a participat la diverse întruniri teologice în țară și în străinătate. Este secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române, a fost membru al Comisiei de Bioetică a UNESCO, Filiala România, este reprezentant al B.O.R. în Comisia Interortodoxă de Bioetică, unde a elaborat documentul ,,Etica procreerii umane”. Este membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, membru al Consiliului Național Bisericesc și al Adunării Naționale a Bisericii Ortodoxe Romîne. Este membru al Comisiei de Bioetică a Fundației ,,Academia Medicală”.

Pentru activitatea depusă ca preot și profesor, Patriarhul Daniel i-a acordat distincțiile ,,Crucea Patriarhală”(2008) și Ordinul ,,Sanctus Stephanus Magnus”(2011). Actualmente predă Teolgie Morală și Bioetică la cursurile de licență de la Facultatea de Teologie a Universității din București, iar la masterat ține un curs pe patru semestre cu tema ,,Monahismul creștin în secolele IV-VI, în Răsărit și Apus”, studiind începuturile monahismului creștin și spiritualitatea acestuia din perioada mai sus amintită. A avut mai mulți doctoranzi dintre care până în prezent zece au definitivat studiile cu susținerea tezei de doctorat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14831 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  mda (Marţi, 23 iulie 2019, 15:41)

  SoulSearcher [utilizator]

  semne clare ca pe masura ce imbatranesti devii senil... si incepi sa vorbesti prostii in nume propriu...

  in rest daca te uiti la CV.. observi ca pe perioada comunista el iesea foarte usor pe afara..

  deci si asta a fost un colaborator al securitatii, ca altfel nimeni nu iesea din tara decat cu subsemnatul si numai daca dovedeai slugarnicie maxima securitatii ceausiste...
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 iulie 2019, 15:55)

  [anonim]

 • +15 (17 voturi)    
  educat (Marţi, 23 iulie 2019, 15:59)

  Mariatim [utilizator]

  "Domnul" pare ca mai degraba si-a facut doctoratul la Academia de Informatii la cat de des s-a plimbat in strainatate inainte de 1989. Un plagiat, ceva? Acum incita si el spiritele sa mai fie si alte subiecte de discutat decat guvernarea si sa-i scoata de la naftalina pe extremisti.
  • +3 (3 voturi)    
   nu numai el (Marţi, 23 iulie 2019, 20:55)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Mariatim

   Vezi si cv-ul lui daniel. Parca si ala de la catolici, de la noi, a servit ceva asemanator inainte de 89. Daca sar in sus, le zdrangane gradele sub sutane.
 • +12 (14 voturi)    
  hmm (Marţi, 23 iulie 2019, 16:01)

  dum_i [utilizator]

  ce controversat nene. asta e un nenorocit. pentru asta platim bani bisericii?
 • +13 (17 voturi)    
  L-am avut profesor (Marţi, 23 iulie 2019, 16:05)

  Simeon.H [utilizator]

  În calitate de student ce recent am termiant această facultate și l-am avut
  pe acest inocirigibil individ ca profesor, nu pot decât să confirm afirmațiile inapte ale acestuia, fiind unul dintre puținii profesori care trag această facultate în jos.
  La majoritatea cursurilor derapează subiectul cu predilecție spre alte teme ce nu au de a face cu cursul (de obicei taboo/controversate) venind de fiecare dată cu noi idei și teorii proprii. Recurge la articole de pseudoștiință, studii empirice și cercetări cu date eronate sau născocite de el, încercând parcă să concureze cu studenții sau să iși justifice „superioritatea” în fața lor.
  Prof. Vasile Răducă este cunoscut și pentru faptul că este acuzat de fraudă intelectuală majoră, deși fiind membru al Comisiei de Etică a Universității (sunt destule articole despre acest caz). Asta se datorează faptului că în anul 1993 a „preluat” o lucrare a unui scriitor străin, cosmetizând-o pe alocuri și publicându-o sub nume propiu.
  Din păcate egocentrismul acestei persoane este defapt o mască pentru propiul său semidoctism.
 • +5 (5 voturi)    
  eu zic (Marţi, 23 iulie 2019, 16:18)

  liviu_ [utilizator]

  sa instauram si inchizitia...
  ca asta mai ramane de la BOR...

  numai nebuni sunt la conducerea bisericii din romania...
 • +8 (8 voturi)    
  Are figura (Marţi, 23 iulie 2019, 16:47)

  Alexa.99. [utilizator]

  de securist care pe vremea lui Comunismului turna oamenii la Militie pentru glume despre Ceausescu si aplauda frenetic partidul.
  Oameni care se muleaza pe orice tip de sistem, ca sa profite de avantaje.
  Scrie in articol ca a elaborat documentul "Etica procreerii umane". Omul e fixat pe latura asta cu sexul, se pare. Are fetisuri cu violuri, etc.
  Toti avem ciudateniile noastre, dar nu ne aruncam fanteziile erotice in spatiul public, pe la posturi bisericesti.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 iulie 2019, 17:53)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  leit gargamel toader! (Marţi, 23 iulie 2019, 23:33)

  Antenistontel [utilizator]

  .
 • +4 (4 voturi)    
  Harry Potter (Miercuri, 24 iulie 2019, 0:32)

  Godzillagrrr [utilizator]

  « In anul 1994 a devenit lector la disciplina Omiletică și Catehetică. În 1998 a ajuns conferențiar la disciplina Teologie Morală și Spiritualitate Creștină, iar în 2001 va deveni profesor la disciplina Teologie Morală, Spiritualitate Creștină și Bioetică, unde funcționează și în prezent... »

  Chestia asta ma trimite cu gândul la materiile predate la Hogwarts.
 • +3 (3 voturi)    
  Bioetica (Miercuri, 24 iulie 2019, 8:49)

  Dr_Strange [utilizator]

  Pentru un tip atat de bagat in "Bioetica" proceseul biologic de concepere e explicat cel putin ambiguu, "fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul", in primul rand se numese ovul, ou e ce mananci dimineata, si de aici deduc ca este posibil, probabil prin rugaciune si puterea mintii sa impiedici celulele germinale sa se intalneasca ??!! Tinand cont de alura de mare intelectual a domnului profesor, un manual de clasa a 10 a de biologie n-ar trebui sa fie o provocare intelectuala prea mare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by