Premierul Viorica Dăncilă i-ar fi promis prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans că Guvernul nu va adopta mâine Ordonanța de urgență pentru modificarea codurilor penale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Dancila BruxellesFoto: Guvernul Romaniei

Conform surselor citate, premierul Dăncilă și prim-vicepreședintele Comisiei Europene au discutat prin video-conferință, joi, despre ordonanțele de urgență pregătite de Ministerul Justiției privind modificarea Codurile penale și posibilitatea contestării deciziilor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale instanței supreme.

Premierul Dăncilă i-ar fi promis oficialului european că Guvernul nu va adopta mâine OUG pe Codurile penale și că va continua lucrul echipelor de experți.

Ședința de guvern este programată vineri, la ora 8.00.

Surse oficiale declarau miercuri pentru HotNews.ro că Guvernul ar fi încercat să obțină un acord al oficialilor de la Bruxelles asupra ordonanțelor de urgență pregătite de Ministerul Justiției, însă echipa de experți a Comisiei Europene consideră că modificările nu ar respecta recomandările transmise în repetate rânduri de CE, Comisia de la Veneția și GRECO.

Frans Timmermans a transmis repetat apelul Comisiei Europene către autoritățile române de a respecta recomandările Comisiei, ale Comisiei de la Veneția și GRECO.

În urmă cu două săptămâni, premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au stabilit un plan de lucru al experţilor români şi europeni, pentru a găsi soluţii de punere în aplicare a recomandărilor MCV.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene declara că nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind România şi că i-a înmânat premierului un document cu măsuri și îşi doreşte ca experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Guvernului să discute despre punctele care trebuie soluţionate.

"Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă", afirma oficialul european, care a transmis un nou avertisment Guvernului de la București în privința modificării legilor justiției.

"Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ceea ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări", a mai declarat Timmermans.

HotNews a scris vineri că o serie de modificări la Codul Penal și legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ar putea fi în beneficiul lui Liviu Dragnea, condamnat în dosarul angajărilor fictive și urmărit penal în Tel Drum.

De asemenea, HotNews a semnalat că ministerul Justiției a finalizat Ordonanța de Urgență cerută insistent lui Tudorel Toader de către liderii PSD - cea care le va permite celor condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la instanța supremă începând cu 2014 să depună contestație în anulare chiar dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile, iar unul dintre beneficiarii actului normativ ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea. El ar putea scăpa de condamnarea definitivă din procesul Referendumului. În baza acestei ordonanțe, procesul ar putea fi reluat la instanța supremă, în faza de apel.

CITEȘTE ȘI: UPDATE Ambasadorul Olandei, după ce s-a întâlnit cu ministrul Justiției: I-am transmis îngrijorările privind OUG pe legislația penală / Sper că au fost înțelese / Ce spune Tudorel Toader