Olanda este îngrijorată din cauza ordonanțelor de urgență care modifică Codurile penale și permit desființarea unor sentințe definitive și pe care Guvernul se pregătește să le adopte în următoarea perioadă, a declarat, joi, ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, la finalul unei întâlniri pe această temă cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Oficialul olandez a spus că i-a transmis ministrului Justiției aceste îngrijorări și că speră că "au fost înțelese și vor fi luate în considerare".

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, a avut joi dimineață o întâlnire de aproximativ o oră cu Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiției, tema discuțiilor fiind ordonanțele de urgență pregătite de Ministerul Justiției.

La finalul întâlnirii cu Tudorel Toader, ambasadorul Olandei a spus că în discuții și-a exprimat îngrijorările privind aceste ordonanțe de urgență și că speră că "au fost înțelese și luate în considerare".

"Știm că există discuții privind una sau mai multe ordonanțe de urgență și am exprimat îngrijorările Olandei. (...) Am avut cu ministrul o întâlnire reușită, mulțumitoare pe tema acelor ordonanțe și i-am împărtășit ministrului îngrijorările noastre. Îngrijorările se referă la o ordonanță despre care am auzit că ar putea fi adoptată poate astăzi sau mâine și care vizează amendamente aduse Codului Penal. Dar asta nu este nimic nou. Noi ne-am mai exprimat îngrijorările și în trecut, este parte a unui dialog continuu, am avut deja câteva întâlniri și discuții nu numai cu ministrul Justiției", a declarat Stella Ronner-Grubacic.

Ambasadorul Olandei a mai spus că Tudorel Toader a asigurat-o că modificările care vor fi aduse Codurilor Penale sunt în beneficiul României și nu vor afecta sistemul de justiție.

Ce spune Tudorel Toader

La câteva ore după întâlnire, Tudorel Toader a postat pe Facebook un mesaj în care a ținut să precizeze că "ambasadoarea Olandei nu <>".

El spune că Stella Ronner-Grubacic a solicitat o întrevedere la Ministerul Justiției în urmă cu o lună și jumătate, iar întâlnirea "a tot fost amânată, până astăzi, prin corelarea agendelor de lucru".

Ministrul Justiției nu face nicio referire la tema discuțiilor cu ambasadoarea Olandei.

HotNews a scris vineri că o serie de modificări la Codul Penal și legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ar putea fi în beneficiul lui Liviu Dragnea, condamnat în dosarul angajărilor fictive și urmărit penal în Tel Drum.

De asemenea, HotNews a semnalat că ministerul Justiției a finalizat Ordonanța de Urgență cerută insistent lui Tudorel Toader de către liderii PSD - cea care le va permite celor condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la instanța supremă începând cu 2014 să depună contestație în anulare chiar dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile, iar unul dintre beneficiarii actului normativ ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea. El ar putea scăpa de condamnarea definitivă din procesul Referendumului. În baza acestei ordonanțe, procesul ar putea fi reluat la instanța supremă, în faza de apel.

CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană dezaprobă noile ordonanțe ale lui Tudorel Toader / Timmermans ar urma să discute din nou cu Dăncilă, joi - surse