Aeronave de vânătoare CF-18 Hornet ale forțelor aeriene canadiene au decolat de la Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța - unde contribuie la misiunile de poliție aeriană întărită a României - pentru interceptarea unui avion de luptă rusesc de tip SU-27 Flanker, care zbura în apropierea spațiului aerian românesc, deasupra Mării Negre.

Avion rusesc interceptat de fortele aeriene canadieneFoto: Facebook/ CAF Operations

Informația a fost difuzată de Forțele armate canadiene, într-un mesaj postat vineri pe pagina de Facebook.

„Colaborând cu Forțele Aeriene Române în cadrul misiunii de Poliție Aeriană întărită a NATO, avioanele de vânătoare CF-188 Hornet ale Forțele Aeriene Regale Canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc SU-27 Flanker care opera în apropierea spațiului aerian românesc, deasupra Mării Negre”, se precizează în mesaj.

Potrivit sursei citate, „când aparatul rusesc a fost detectat de către Centrul de comandă și control al Fortelor Aeriene Române, aparate Hornet canadiene au fost trimise (pentru interceptarea acestuia - .n.r.), la comanda Centrului NATO pentru Operaţiuni Aeriene Combinate de la Torrejon, Spania”.

Forțele canadiene mai spun că „aparatul rusesc a fost monitorizat îndeaproape de Hornet-urile noastre” până când a părăsit regiunea românească de informare a zborurilor.

Bravo Zulu tuturor celor implicați”, au transmis în final forțele canadiene, cu hashtag-ul #WeAreNATO.

Peste 130 de militari canadieni și cinci aeronave de lupta CF-18 Hornet contribuie, de la începutul lunii septembrie, la misiunile de poliție aeriană întărită a României de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Forțele Aeriene Canadiene, aflate în misiune pentru a patra oară în România, au preluat astfel sarcinile derulate în ultimele luni de către piloții britanici cu aeronavele Eurofighter Typhoon. Detașamentul canadian va executa la rândul său, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană timp de patru luni.

Poliția Aeriană Întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. Forțele Aeriene Regale Canadiene iau parte la această misiune, pe bază rotațională cu alte națiuni aliate, ca parte a Operațiunii Reassurance.

Din luna mai și până la finalul lui august de poliția aeriană întărită s-au ocupat militari ai Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie cu patru aeronave Eurofighter Typhoon. În cursul disclocării în țara noastră britanicii au interceptat în repetate rânduri avioane militare rusești deasupra Mării Negre care zburau foarte aproape de spațiul aerian NATO.

Dintre incidentele semnalate de Forțele Aeriene Britanice privind interceptarea unor avioane militare rusești deasupra Mării Negre:

24 august 2018 - Avioane de vânătoare britanice, trimise din România pentru interceptarea unei aeronave militare ruse, deasupra Mării Negre

22 august 2018 - Alte două avioane rusești de vânătoare au fost interceptate deasupra Mării Negre de aeronave britanice Typhoons decolate de la Mihail Kogălniceanu

15 august 2018 - Șase bombardiere rusești, interceptate în Marea Neagră de avioane britanice Eurofighter decolate de la Mihail Kogălniceanu

26 iulie 2018 - Avioanele britanice Eurofighter Typhoon de la baza Mihail Kogălniceanu au interceptat un avion militar rusesc deasupra Mării Negre

4 mai 2018 - VIDEO În primele lor zile în România, piloții britanici de avioane Eurofighter Typhoon au interceptat o aeronavă militară din Rusia. Ce spun despre incident

Citește și: