Premierul Dacian Ciolos a numit-o joi pe Monica Cristina Anisie in functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei. Atributiile sale vor fi stabilite ulterior de ministrul Adrian Curaj, dar potrivit surselor HotNews.ro Anisie se va ocupa de preuniversitar. Tot joi, premierul a numit si noul sef al Cercetarii. Mihai Dima este noul presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI). Anterior, aceasta functie a fost ocupata de Teodor Prisecaru.

Mihai Dima si Monica AnisieFoto: Colaj foto

Monica Anisie este profesor de Limba si literatura romana si a ocupat pana acum functia de director al Directiei generale invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei. A fost consilier in cadrul Administratiei Prezidentiale, in perioada in care Daniel Funeriu a fost consilierul pe educatie al fostului presedinte Traian Basescu.

Anterior, Monica Anisie a fost director al Directiei Generale Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii (DGEITPV) in Ministerul Educatiei, secretar general adjunct in Minister si inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Bucuresti.

In octombrie 2015, fostul ministru Sorin Cimpeanu a numit-o pe Monica Anisie in comisia de validare a proiectelor de planuri-cadru pentru invatamantul gimnazial. Sursa si detalii

Tot joi, 25 februarie, premierul a numit si noul sef al Cercetarii. Mihai Dima este noul presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI). Mihai Dima este profesor in departamentul de Structura Materiei la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1992. In 1997 a absolvit Cibernetica la ASE, iar in 2000 si-a finalizat doctoratul la Facultatea de Fizica, potrivit CV-ului publicat pe site-ul sau.

A avut mai multe stagii de cercetare la Institutul Max-Plank pentru Meteorologie in Hamburg, Germania (1997-2001 ), la Universitatea din Bremen in Departamentul Modelarea Geosistemului, Germania (2002-2004) si la Institutul Alfred Wegener pentru Cercetari Polare si Marine, in Bremerhaven, Germania (2006-2010).

In 2004 a primit Bursa Humboldt la Universitatea din Bremen si Institutul Alfred-Wegener Institut pentru Cercetari Polare si Marine, Bremerhaven, Germania, cu proiectul "Studiul variabilitatii climatice folosind date observationale, inregistrari proxy si Modele de Circulatie Generala".

In 2011-2012 a facut parte din Comisia de Stiintele Pamantului in cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), in aceeasi perioada a fost presedintele Comisiei de Stiintele Pamantului din cadrul Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), iar in 2013 a fost ales presedinte al CNCS. (Sursa si detalii)

Tot in 2013, membrii CNCS au demisionat in bloc din institutia care asista Ministerul Educatiei in finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare (Sursa si detalii). Motivul: intarzierea anuntarii si a finantarii de catre Minister a proiectelor de cercetare care castigasera competitiile cu un an in urma, in conditiile in care tocmai fusese lansata o noua competitie de proiecte. Citeste aici mai multe despre motivele demisiei membrilor CNCS.

Amintim ca pe 10 februarie 2016 Dacian Ciolos l-a eliberat pe Tudor Prisecaru din functia de sef al Cercetarii si l-a numit pe Ioan Ursu in functia de vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI). Tot prin decizie a premierului, Ioan Ursu preluat atunci si atributiile presedintelui ANCSI, pe care le-a exercitat pana ieri, cand in functia de presedinte a fost numit Mihai Dima.

Ioan Ursu, noul vicepresedinte al ANCSI, a facut parte din echipa de conducere a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN-HH) si din echipa de management a proiectului ELI-NP (laserul de la Magurele), functii din care in prezent este suspendat, potrivit reprezentantilor institutiei.

Din 2005 a fost secretar stiintific la Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele, in perioada 2008-2012 a fost director stiintific la Institut, iar in 1999-2003 a fost profesor de fizica (part time) la Colegiul German Goethe. Din 1982 este cercetator stiintific in fizica nucleara la IFIN-HH.

Descarca de aici CV-ul lui Ioan Ursu (sursa: IFIN-HH)

Tudor Prisecaru a fost eliberat din functia de sef al Cercetarii pe 10 februarie 2016. Un apropiat al Ecaterinei Andronescu, Tudor Prisecaru a fost numit de Victor Ponta in pozitia de sef al Cercetarii, in mai 2012. In subordinea sa a fost Consiliul National de Etica, care a constatat ca Victor Ponta nu ar fi plagiat, desi CNATDCU anuntase ca e vorba de un plagiat copy-paste, CNE care a constatat de asemenea ca Gabriel Oprea n-ar fi plagiat si care a publicat verdictul de plagiat in cazul Ioan Mang la 3 ani dupa ce a luat hotararea.

Prisecaru a sustinut puternic ideea desfiintarii sau ruperii in mai multe organisme a UEFISCDI - institutia care imparte banii cercetarii pe baza de concurs de proiecte si care a fost condusa, pana in noiembrie 2015, de catre actualul ministru al Educatiei, Adrian Curaj. Doctor inginer in stiinte tehnice, cu specializarea Cazane de abur, Tudor Prisecaru a fost prorector al Universitatii Politehnica Bucuresti. Dintre lucrarile tehnice pe care si le-a prezentat in CV, se detaseaza "Cazane si turbine", publicata in 1999 la Editura MATRIX ROM.