Patriarhul Daniel le cere senatorilor sa respinga initiativa legislativa a lui Remus Cernea de eliminare a Religiei ca ora obligatorie in scoli

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 8 decembrie 2014, 17:18 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Daniel
Foto: Agerpres
Patriarhul Daniel le-a transmis senatorilor sa respinga initiativa legislativa a lui Remus Cernea, care prevede eliminarea obligativitatii orelor de Religie in scoala. Anuntul a fost facut de senatorul Cristian Dumitrescu, vicepresedintele Senatului. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Dumitrescu afirma ca Biroul Permanent al Senatului a primit "o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, privitoare la initiativa unui deputat care propune eliminarea din programa scolara a obligativitatii orelor de religie. Patriarhul solicita respingerea aceastei initiative legislative". Propunerea legislativa a trecut deja de Camera Deputatilor, unde a fost adoptata tacit.
 • Cererea Patriarhului Daniel vine in conditiile in care Curtea Constitutionala a decis ca Religia nu mai este obligatorie in scoala - in sensul in care parintii care vor sa isi inscrie copiii la materia Religie trebuie de acum inainte sa depuna cerere, si nu cei care vor retragerea de la Religie
 • Potrivit Constitutiei, in termen de 45 de zile prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia CCR

Senatorul Cristian Dumitrescu, vicepresedintele Senatului, a declarat la finalul sedintei Biroului permanent de luni, 8 decembrie 2014: "Biroul Permanent al Senatului a primit si o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, privitoare la initiativa unui deputat care propune eliminarea din programa scolara a obligativitatii orelor de religie. Patriarhul solicita respingerea aceastei initiative legislative. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de invatamant a Senatului. Respectiva propunere a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor", anunta Senatul intr-un comunicat trimis HotNews.ro.

Ce prevede initiativa legislativa pe care Patriarhul Daniel o vrea respinsa

Initiativa pe care Patriarhul Daniel le-a cerut senatorilor sa o respinga este propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea, adoptata tacit de Camera Deputatilor pe 19 noiembrie si in cazul careia Senatul este camera decizionala.

Initiativa prevede modificarea Legii Educatiei Nationale astfel incat disciplina Religie sa fie inlocuita in planurile-cadru ale invatamantului cu materia "Etica si cultura civica". Potrivit proiectului initiat de Remus Cernea, "elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se ofera posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani".

"La disciplina facultativa 'Religie', care poate fi predata incepand cu, cel mai devreme, clasa I, nu se acorda note, ci calificative care nu sunt luate in considerare la media generala", se mai arata in initiativa legislativa pe care Patriarhul Bisericii Ortodoxe o cere respinsa in Parlament.

Descarca de aici textul integral al propunerii legislative inainte de Remus Cernea:

Religia facultativa in scoli - Propunerea Legislativa a lui Remus CerneaPotrivit parcursului legislativ al proiectului, Consiliul Economic si Social a acordat aviz Negativ propunerii, Consiliul Legislativ a acordat aviz Favorabil, Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor a acordat aviz Negativ, Comisia juridica, de disciplina si imunitati - aviz Favorabil, Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport - aviz Negativ, dupa care a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, pe 19 noiembrie 214.

Amintim ca Religia este materie obligatorie din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a, astfel ca elevii fac o ora de Religie saptamanal.

Ce a decis Curtea Constitutionala in urma cu o luna: Parintii care vor sa isi inscrie copiii la materia Religie trebuie sa depuna o cerere

Pe 12 noiembrie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Judecatorii Curtii au apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca argumentatia Curtii porneste de la ideea ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale", a anunta CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie. Motivarea deciziei CCR nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial.

Articolele de lege declarate neconstitutionale de CCR

Legea invatamantului nr. 84/1995, art.9 alin.(2) teza intai: "La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie."

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, art. 18 alin. 2 teza intai: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie."
 • Constitutia prevede ca articolele de lege constatate ca fiind neconstitutionale "isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept".
Initiativa lui Remus Cernea nu este singura care prevede scoaterea Religiei ca materie obligatorie din scoli. Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) si Asociatia Tinerii Europeni pentru Romania (ATER) au transmis Parlamentului, in urma cu aproape o luna, o propunere de act normativ prin care legislativul ar putea pune in acord Legea Educatiei cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), au anuntat tinerii intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Potrivit propunerii tinerilor, in cadrul ciclului gimnazial elevii ar trebui sa studieze Istoria religiilor, "urmand ca abia in ciclul liceal elevii sa poata opta pentru studiul unei religii in mod confesional cu profesori avizati de catre cultele recunoscute de catre stat". "Aceasta modificare este absolut necesara pentru a respecta libertatea de constiinta a copiilor care se afla in procesul de dezvoltare", argumenteaza Asociatia Elevilor din Constanta si Asociatia Tinerii Europeni pentru Romania. Detalii aici 

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19082 vizualizari

 • +66 (80 voturi)    
  ohoo, patriarhe iubitor de merțan (Luni, 8 decembrie 2014, 17:17)

  firstfb [utilizator]

  ba s-o adopte vă rugăm!
  • +54 (58 voturi)    
   sa adopte si o lege de impozitare (Luni, 8 decembrie 2014, 18:23)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui firstfb

   daca au pus mana pe bani, s-au indepartat de cele sfinte si trebuie sa contribuie si ei la constructia tarii, nu sa fie lipitori!
   A cerut bani- sa fie impozitat!
   • 0 (16 voturi)    
    Cuvintele lui Dumnezeu sunt sfinte? (Luni, 8 decembrie 2014, 20:39)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui rov

    Care sunt cele sfinte? Cuvintele lui Dumnezeu?
    Cel care a dat porunca de epurare etnica, frumos descrisa in vechiul Testament?
    • 0 (2 voturi)    
     te rog eu, nu mai incerca sa vorbesti doar (Miercuri, 10 decembrie 2014, 3:52)

     Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

     de dragul de a vorbi. Nu mai vorbi cand nu intelegi nimic. Ai ajuns tare departe daca tu crezi ca poti sa intelegi/patrunzi Cuvantul lui Dumnezeu si sa-i judeci gradul de sfintenie.
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:09)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

      Inteleg cate ceva, nu ca nu inteleg nimic.
      Am ajuns unde am ajuns. Asa cum judeca el oamenii, asa am si eu drepul sa-i judec cuvantul. Sa faca bine sa se apere, daca poate.
  • -12 (16 voturi)    
   RELIGIA (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:58)

   Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui firstfb

   IN S scoli este necesara..eu mi-am crescut copiii cu frica de Dumnezeu si cu respectarea celor 10 porunci si a poruncii lui Issus cristor ..sa va iubiti aproapele ..Nu va grabiti cu indemnuri desantate..oameni buni.
   Nu vedeti ca politicienii nu au nici un DUMNEZEU si de aici lipsa de moralitate..
 • +54 (62 voturi)    
  Opa.. (Luni, 8 decembrie 2014, 17:31)

  TeodorGligor [anonim]

  BOR incepe sa joace tot mai tare..O consecinta a acestor alegeri prezidentiala ciudate, in care nu s-a dscutat nimic despre viitorul Romaniei ci doar s-au lansat lozinci, e ca BOR a facut pasul decisiv in politica....urmeaza "timpuri interesante", poate facem partide religioase
  • +15 (15 voturi)    
   pai exista partide religioase (Luni, 8 decembrie 2014, 20:02)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGligor

   abrevierea de c.d. din ,,coada'' unor partide. mai este o ,,treaba'' vorba unui mucalit mustacios, de ce lipseste abreviera de c.d. tocmai din coada psd-ului ? la cate pomeni a dat bisericii mai trebuia si ocruce intre cei trei trandafiri.
 • +62 (76 voturi)    
  Cereți ce vreți, BOR-îților. (Luni, 8 decembrie 2014, 17:32)

  mitg [utilizator]

  Curtea Constituțională a decis deja că ce vreți voi nu se poate. Ghinion.
  • +42 (48 voturi)    
   aici sunt tare curios ce o sa se intample... (Luni, 8 decembrie 2014, 18:15)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   constitutional NU MAI E VOIE ca religia sa fie obligatorie !!!
   deci nu mai au cum sa o pastreze decat daca modifica constitutia...
   sper ca sa respecte constitutia, desi la parlamentarii astia ma astept la orice...
 • +43 (49 voturi)    
  Intrebare (Luni, 8 decembrie 2014, 17:32)

  Sani [utilizator]

  Dar nu-i optionala?

  Adica da, obligatorie atat timp cat n-ai optiune.
  Stai la ora de religie sau pe coridor?!

  Intrebare: N-ar fi mai bine ca profesorii/persoanele care au acest rol (de educatie civica - spirituala) sa caute sa atraga copii printr-o programa atragatoare?

  Poate fi atat de interesanta materia asta...insa ca istorie a spiritualitatii omenesti!
  Fara popi, ci cu profesori!

  Preafericitule Exit-Poll (unii stiu de ce?!), interesul te impinge sa spui prostii!
  • +20 (26 voturi)    
   Ar fi suficient (Luni, 8 decembrie 2014, 18:37)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   ..ca in manualele de istorie sa fie prezentat pe larg si un capitol al istoriei religiilor. Asa cum se invata istoria antica sau evul mediu. Si problema ar fi rezolvata. Devine si obligatorie, pt ca e inclusa in manualul de istorie, dar totodata nu devine agasanta si nici doctrinara, fiind vorba de doar cateva lectii pe an.
   • -6 (8 voturi)    
    nu este bine asa !! (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:04)

    Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

    cine nu a studiat Biblia si nu a pus in practica invatatrile ei a trait degeaba pe acest Pamant! 50 an de comunism plus 25 ani de tranzitie , cu comunisti mai vechi sau mai noi, ne-a facut sa nu mai avem nici un fel de respect fata de valorile morale ale umanitatii : se fura, se minte, nu se respecta parintii, etc.. NIHIL SINE DEO dragii mei..
    • -1 (1 vot)    
     joaca mai incolo... (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:41)

     manon [utilizator] i-a raspuns lui Craciunitza

     Ciuleandra, joaca mai incolo...
    • 0 (0 voturi)    
     chiar e nevoie (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:15)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Craciunitza

     sa studiem Biblia ca sa respectam cele 10 porunci de bun simt?
     Eu cred ca valorile morale se pot invata si fara studiul religiei.
     Adica parintii pot sa se bata linistiti intre ei, pot sa fure linistiti statul sau pe altii dar daca copii invata religie la scoala stam linistiti?
  • 0 (2 voturi)    
   optionala pe naiba... (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:40)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   e trecuta in catalog si daca incasezi absente sau note sub 5 esti corigent sau penalizat pentru absente...unde naiba e optionala??? si e pusa cumva ca nu poate lipsi copilul ramane pe hol sau in parc in timpul acelei ore...s-a ocupat tata patriarh sa fie bine implantata cum trebuie aceasta ora in programa...mafiot cu acte in regula...
 • +49 (55 voturi)    
  Mai au curaj sa comenteze (Luni, 8 decembrie 2014, 17:33)

  R.I. [utilizator]

  Dupa toata mizeria in care au bagat biserica la alegeri mai au curaj sa mai comenteze ...
  • +22 (32 voturi)    
   Au curaj, jigodiile! (Luni, 8 decembrie 2014, 19:09)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui R.I.

   In anii comunismului, turnau, acum vor sa conduca!
   Pana la urmna ce vrea nenorocirea asta de poparlan?
   Dupa ce si/a dat fratele afara din casa, mai are autoritatea morala sa dea sfaturi?!
   Unde este morala cretina?
   E cumva... cretina?!
   • -11 (19 voturi)    
    cine turna in anii comunismului ? Parintele Calciu (Luni, 8 decembrie 2014, 23:38)

    MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Documenteaza-te inainte de a vorbi si nu jigni pentru ca iti faci de rusine maimutza pidosnica care ti-a creat rasa.
    • +4 (10 voturi)    
     .... tu cit esti de documentat ? (Marţi, 9 decembrie 2014, 8:01)

     Observatore [utilizator] i-a raspuns lui MariusCsm

     ... se pare ca putzin , in schimb la jigniri acolo stai mult mai bine .
     • -2 (2 voturi)    
      jigniri ? vezi dexonline.ro ca sa te lamuresti (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:37)

      MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui Observatore

      Dictionarul explicativ al limbii romane (adica limba vorbita ... nu ce aveti voi in spatele dintilor)
    • +2 (2 voturi)    
     exceptii (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:42)

     manon [utilizator] i-a raspuns lui MariusCsm

     Nu discutam exceptiile care le numeri pe degetele de la o mana....
     • 0 (0 voturi)    
      te inseli... (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:25)

      MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui manon

      De la o mana cu mii de degete...
      Exceptii au fost foarte multe numai ca n-au ajuns la voi. Vorbiti fara sa aveti habar
    • +2 (2 voturi)    
     dar apropos... (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:44)

     manon [utilizator] i-a raspuns lui MariusCsm

     acesta injuratura la ora de religie ai invatat-o? eu nu am prins religia in scoala, pe vremea, mea, spre norocul meu...dar asemenea injuratura nu am mai auzit. Dar stiu sigur ca toti aceaia care bat matanii zi de zi pe la biserica sunt cei mai rai oameni. Oare de ce??
     • -1 (3 voturi)    
      Mestere, ai auzit de dictionarul limbii romane ? (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:34)

      MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui manon

      Acolo gasesti cuvantul pidosnic care nu-i injuratura !!! Ce ma fac sa rad astia care nici macar nu cerceteaza ceva dar stiu totul si dau SENTINTE vezi " la biserica sunt cei mai rai oameni".
      Bai capsatilor, cercetati cum sta treaba ca maimuta din darwin s-ar intoarce in mormat daca v-ar auzi rumegatul gandurilor!
  • +7 (9 voturi)    
   Biserica se baga in mizerii (Luni, 8 decembrie 2014, 20:26)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui R.I.

   Biserica se baga in mizerii, ce cauta acolo, cu influenta in senat?
 • +43 (57 voturi)    
  sictir! (Luni, 8 decembrie 2014, 17:36)

  verid [utilizator]

  Doar faptul ca acest individ abject face aceasta solicit are,ma face sa doresc admiterea acestei initiative legislative.
  • -16 (18 voturi)    
   maimutza capucin (Luni, 8 decembrie 2014, 23:46)

   MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui verid

   Dupa limbajul pe care-l folosesti mamicutza ta a fost capucina iar taticul tau un babuin burtos din clanul cordunenilor care si el a dorit "admiterea acestei initiative legislative". Sic transit gloria mundi
   • +1 (1 vot)    
    wow (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:58)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui MariusCsm

    cata maretie si toleranta cre s tina musteste in tine...
    • -2 (2 voturi)    
     te crezi destept folosind cuvantul cretin ? (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:43)

     MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

     Asa-i ca ai zambit in sinea ta cand ti-ai dat seama ce asociere de cuvinte "inteligenta" ai facut ??
     • +2 (2 voturi)    
      nu pisi, (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:38)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui MariusCsm

      am avut doar un ranjet scarbit in coltul gurii...
 • +47 (59 voturi)    
  religie (Luni, 8 decembrie 2014, 17:43)

  nimrod [utilizator]

  Ba s-o elimine! Jos prostirea noii generatii! Ce-o sa faca vladica? O sa arunce cu trafaletu' dupa noi ?!
 • +46 (52 voturi)    
  De acord. Cu o conditie ! (Luni, 8 decembrie 2014, 17:44)

  NicolaeA [utilizator]

  La scolile si universitatile care scot preoti sa fie obligatorie predarea teoriei evolutiilor speciilor (evolutionista), formulata de Charles Darwin.
 • +42 (54 voturi)    
  In 5 - 10 ani biserica o sa fie istorie. (Luni, 8 decembrie 2014, 17:51)

  kax [utilizator]

  Nu mai poate face nimic șeful bisericii. Trendul e clar, si anume de de-crestinizare totala a tarii odata cu explozia internetului si implicit a informatiei in Romania. Sa mai treaca vreo 5 - 10 ani, si gata cu biserica, o sa se treansforme in muzeu. Generatia celor care acum sunt elevi, nu mai crede in Dumnezeu si in Bau-Bau, ceea ce e bine pentru dezvoltarea ei armonioasa.
  • +10 (28 voturi)    
   Va fi istorie... (Luni, 8 decembrie 2014, 18:22)

   liviuga [utilizator] i-a raspuns lui kax

   ...din alte motive.Sistemul politic o va desfiinta pe acea religie care a avut si are un comportament de prostituata spirituala.Cea care "a curvit cu toti regii pamantului"va fi arsa in foc.(Apocalipsa 17:1-6)
   • +1 (5 voturi)    
    politicul nu va desfinta biserica (Marţi, 9 decembrie 2014, 9:34)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui liviuga

    Sistemul politic nu o va desfinta, fiindui perfect convenabila conlucrarea cu biserica, mai ales cu aia curva.
    Imi si vine sa rad cand ma gandesc ca am votat reprezentantul Aliantei CRESTIN Democrate la alegeri.
  • +23 (29 voturi)    
   Sau... (Luni, 8 decembrie 2014, 18:28)

   Vade Retro [utilizator] i-a raspuns lui kax

   Ar mai fi o alternativa - ca biserica sa se modernizeze. Sa renunte la obscurantism, la manipularea prostimii, la prozelitism, la politica, la mercantilism. Sa dea exemplu de moralitate si integritate, fara extremism si fara sa incerce sa-si impuna ideile cu forta.

   Se vor adapta dinozaurii ortodoxiei românesti la societatea moderna? Sincer, nu cred.
   • +1 (5 voturi)    
    Biblia e plină de contradicții (Marţi, 9 decembrie 2014, 9:53)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

    Biblia este plina de contradictii, obscurantisme, manipulare a prostimii, prozelitism...cruzime fata de semeni, obsesii de natura sexuala.
    Atata timp cat nu se leapadă de aceasta carte si de invataturile ei, nu are cum sa se modernizeze.
    • -2 (4 voturi)    
     Raspuns (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:09)

     IonIrimie [anonim] i-a raspuns lui kax

     Si totusi ramane in piciore
    • -1 (3 voturi)    
     Atata poti spune tu pt ca atata intelegi din ea (Miercuri, 10 decembrie 2014, 3:47)

     Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

     esenta crestinismului este iubirea
  • +25 (29 voturi)    
   cand vezi ca-ti cere 500 lei la un botez (Luni, 8 decembrie 2014, 18:31)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui kax

   si 500 la inmormantare, iar la impozite doar noi platim...eventual si retroactiv si cu penalitati, in timp ce ei doar traiesc pe spinarea noastra...
   Sa faca totul spiritual, nu material!
  • -16 (20 voturi)    
   Imi pare rau, dar nu iti dai seama ce spui (Luni, 8 decembrie 2014, 20:39)

   Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

   Poporul roman are sadit in esenta lui Crestinismul, Ortodoxia. In momentul in care va fi dezbracat de acest element care il defineste, poporul roman va fi pierdut, ajungand la mana marilor puteri globale de acum. Indiferent daca tu crezi sau nu in Dumnezeu, eu nu voi incerca sa-ti impun vreo idee de-a mea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa vorbesti cu aerul ca detii adevarul absolut si sa impui parerile tale tuturor. Daca nu intelegi nimic din esenta Crestinismului, si confunzi adevarata credinta (care este, indiferent de ce ai crede tu, care esti la fel ca noi toti o fiinta efemera, esenta neamului nostru) cu ritualurile si formalismul (traditia) in care multi care se considera 'crestini' se complac, trebuie sa-ti spun, fara nici un fel de rautate, ca te inseli. Si daca numesti 'dezvoltare armonioasa' explozia de false valori care este astazi cultivata in societate (azi, toti tinerii pierd timpul prosteste postand pe facebook orice tampenie le trece prin cap, in schimb se constata ca rata de promovare la bac e tot mai scazuta-ca sa-ti dau un singur exemplu) te inseli din nou.
   Ar trebui sa vezi ca nu niste obiceiuri, ritualuri si 'traditii' stupide reprezinta Crestinismul, ci valorile crestine, precum iubirea de Dumnezeu si de aproape, iubirea vrasmasilor, credinta, nadejdea, cunoasterea, smerenia, etc. Acestea conduc la dezvoltarea armonioasa a societatii, impreuna cu toate celelalte adevarate valori care sunt promovate azi si pe alte mijloace, dar care adeseori nu ajung la sufletele noastre. Noi avem un proverb plin de intelepciune: apa trece, pietrele raman. Daca nu ne-am mai lasa toata ziua purtati de 'trenduri' care nu au nimic de-a face cu esenta si spiritualitatea noastra ca popor, ne vom pierde identitatea noastra nationala si vom putea deveni foarte usor de manipulat de aceia care ne prezinta aceste 'trenduri' ca valori. Intai incearca sa intelegi frumusetea si adevarul din spatele valorilor poporului roman, si apoi grabeste-te sa-ti exprimi opiniile.
   • +5 (11 voturi)    
    ... (Luni, 8 decembrie 2014, 23:24)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

    Imi exprim opiniile la modul normal, nu ma grabesc.
    Iubirea vrasmasilor este ceva cu care nu sunt de acord, si stiu sigur ca crestinismul nu promoveaza cunoasterea.
    Daca vorbesti de acelasi Dumnezeu care face posibil ca 9 milioane de copii cu virsta sub cinci ani isi pierd viata anual la nivel global, si daca e tot acelasi care le-a daruit-o, multumesc, dar nu-l iubesc.
   • +10 (12 voturi)    
    Biserica Nationala de ce-i bugetara? (Marţi, 9 decembrie 2014, 1:23)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

    Poate pt. ca asa iese la recensaminte ?

    Un batran din comuna doljeana Giurgita n-a putut fi dus la groapa timp de patru zile pentru ca familia nu avea bani ca sa ii dea preotului inainte de inmormantare. Parintele Petre Golea

    Inalt Preafericitul Daniel este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, egal în rang de salarizare cu preşedintele ţării, şi primeşte pentru serviciile aduse statului un salariu lunar de 8.124 de lei. Dar asta nu este tot. ÎPF Daniel este şi arhiepiscop şi mitropolit al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Ca mitropolit mai primeşte 7.567 de lei, iar ca arhiepiscop încă 7.120 de lei. În total, veniturile lunare ale Patriarhului se ridică la frumoasa sumă de 22.901 de lei (net), plătiţi integral de către statul român. Nu-i chiar de colo, mai ales că hainele i le dă unitatea, mâncarea la fel, chirie nu plăteşte, întreţinere nici atât, iar transportul până la serviciu nu-l costă, că doar locuieşte peste drum
    • -4 (6 voturi)    
     aceasta este alta problema.. (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:09)

     Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

     nu judecati aici Patriarhul..Judecati fiinta poporului roman care are nevoie de repere morale..
     • 0 (0 voturi)    
      Da de ce ? (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:01)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Craciunitza

      De ce sa nu judecam capul?
      De ce sa nu judecam pastorul si sa judecam turma ?
      Acest Daniel distruige Biserica Ortodoxa.
      Tie nu iti pasa ?
    • -3 (3 voturi)    
     Raspuns (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:10)

     IonIrimie [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

     Si te roade invidia?
    • 0 (0 voturi)    
     Tu nu intelegi ceva important (Miercuri, 10 decembrie 2014, 1:24)

     Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

     si iti vorbesc cu sinceritate. Si multa lume nu intelege acest lucru, la fel ca tine: credinta nu tine de lucrurile lumesti. Nu trebuie sa ma intelegi gresit si sa judeci credinta crestin-ortodoxa (care, repet, face parte din fiinta poporului roman, este un element care ne defineste) folosind argumente precum veniturile preotilor, bugetul Bisericii, etc. Dintotdeauna au existat oameni corupti in toate domeniile (nu exista padure fara uscaturi). Dar asta nu are nimic de-a face cu esenta, atat de profunda, a ortodoxiei. Aici nu e vorba de cati bani are Patriarhul, sau cu ce masini umbla etc. Aici e vorba de o eroare frecventa, dar deosebit de periculoasa pe care multi o fac. Aceea de a judeca lucrurile dupa suprafata lor, si a nu merge in profunzime. Daca religia nu este traita intr-un mod indeajuns de profund, pentru ca nu a fost indeajuns de bine explicata sau perceputa, poate asta tine si de aceste exemple 'negative' pe care le vedem. Dar este de datoria noastra a cerceta si a patrunde credinta, pt ca ea nu are nimic de a face cu astfel de lucruri; altfel, riscam sa ne pierdem elementul central al spiritualitatii noastre, devenind atunci foarte usor de manipulat (sub sentimentul fals de libertate si cu false valori, impuse intr-un mod deosebit de subtil din exterior).
   • +4 (4 voturi)    
    de-aia nu ii merge bine Americii... (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:35)

    misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

    ca nu are crestinismul in sange..
    poti fi un bun crestin si daca nu ti se baga pe gat Biblia..
    haii sa fim seriosi..
    si de-aia avem atatia parlamentari, guvernanti si deputati judecati pt fapte penale, ca au religia si crestinismul in sange..
    credinta se propovaduieste in biserica si am pus punct..
    asa cum se merge la biserica de sarbatorile religioase mari (de se calca in piciaore pt a ajunge la icoane) tot asa trebuie sa reuseasca preotul sa faca crstinul sa vina si in celelalte zile din an, in care se tine Sfanta slujba..
    nu la scoala..
    scoala trebuie sa ii invete pe copii materii de baza..care se prind la examene..scoala trebuie sa ii invete pe copii sa umble cu pc-ul pt nicaieri in lumea asta, nu te angajeaza daca nu stii sa folosesti un pc..scoala trebuie sa puna accent pe limbi straine, pt ca nici un angajator strain nu accepta sa vorbesti cu el in romana, indiferent ca are firma in Romania, sau in afara Roamaniei..
    asta este trendul, fara de care nu putem evolua, nu putem trai..
    Master Yoda.. sunt o bun acrestina, dar nu sunt de acord cu religia la orele de curs..
    si in primul rand ce se preda in scoli, nu are cum sa fie esenta si sa tina loc de educatie spirituala..
    ai deschis macar un manual de religie?
    • 0 (0 voturi)    
     Ceea ce am spus eu (Miercuri, 10 decembrie 2014, 1:07)

     Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

     este ca nu trebuie nimeni sa judece Crestinismul conform propriei gandiri limitate, doar pt ca exista preoti cu nereguli si lucruri de acest gen, pt ca nu asta reprezinta esenta Crestinismului. Nu am sustinut ca toti elevii ar trebui orligati sa studieze religia in scoala, ci am atras atentia asupra lipsei de valori morale spre care tot mai multi dintre oamenii de azi se indreapta (multe din 'trendurile' dupa care se ghideaza acestia sunt false valori, care duc la pierderea propriei identitati).
     • 0 (0 voturi)    
      crestinismul nu trebuie judecat ca nu se incadreaz (Joi, 11 decembrie 2014, 20:07)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

      Ba cineva trebuie sa judece crestinismul, sa vada unde greseste si unde face bine, pentru ca pentru oameni este el facut. Si eu sunt om, si pentru mine e facut, sa il pot folosi, iar daca nu-i perfect i-as aduce imbunatatiri. De ce sa nu il pot modifica? De ce sa nu il critic? Este retardat, sa n-ai cu cine?
      Valorile morale le avem toti:
      Sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu ....
      Tu de aia nu furi, ca esti crestin? Sau mai degraba ca te prinde?
  • -12 (14 voturi)    
   asa este (Luni, 8 decembrie 2014, 23:50)

   MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui kax

   conform predictiei lui Nostradamus Kax fiul lui Darwin fiul lui langurian fiul lui babuin fiul lui australopitecus fiul omidei si al unei moluste
   • -1 (5 voturi)    
    ... (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:27)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui MariusCsm

    Pana una alta, aceasta teorie, a evolutionismului, este singura care vine cu dovezi palpabile.
    Unde este dovada ca Dumnezeu este creatorul nostru?
    Sper ca nu o sa zici ca dovada este cuvintul unui paznic la o turma de capre acum 4000 de ani.
    • +1 (1 vot)    
     vine ? probabil e deja "pe vine" (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:49)

     MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui kax

     ce inseamna pentru tine "dovada" ? e treaba ta sa-ti dai raspunsuri care sunt autosuficiente si sa te pacalesti singur. Daca vrei sa afli mai multe atunci cerceteaza, cauta, descopera, sapa, straduieste-te singur. O sugestie iti pot da: nu incerca cu "crede si nu cerceta" ca o sa te ingropi singur. Bafta!
     • +1 (1 vot)    
      ... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:36)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui MariusCsm

      Dovada pentru mine este ceva ce constientiza cu simturile mele.
      Eu nu inteleg indemnurile tale abstracte, totusi, incerc sa comentez:
      Cind vreau sa aflu ceva intradevar cercetez, asta cam fac tot timpul. Cand am nevoie de ceva si nu il gasesc in fata mea, caut, si de obicei descopar si altele in procesul de cautare. Daca trebuie sa sap, sap. Si aproape tot ce fac fac cu straduinta.
      Ma consider un om sceptic, si de aia nu cred, si atunci cercetez.

      Poti fi te rog putin mai concret?
    • -1 (1 vot)    
     Iarasi vorbesti de parca detii cunoasterea (Miercuri, 10 decembrie 2014, 1:47)

     Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

     absoluta. Evolutia este un fapt real, atestat biblic (probabil ca nu stiai acest lucru, pt ca probabil nu ai dorit sa cercetezi lucrurile mai in detaliu, dar te asigur ca orice crestin ortodox pt care credinta nu se rezuma la matanii si pupat de icoane, si care a inteles mai in profunzime Biblia, stie acest lucru). Universul are ca origine Creatorul, care a sadit intr-un graunte infinitezimal tot potentialul de evolutie pe care acesta il urmeaza si in prezent (mai pe scurt, si mai popular, Big-Bang). Evolutionismul, pe de alta parte, la fel ca si creationismul, este doar o teorie facuta de om. Niciuna dintre ele nu poate pretinde ca exprima adevarul absolut. Cu cat stiinta actuala progreseaza, cu atat ideea de Dumnezeu devine tot mai necesara, deoarece Existenta Sa devine un element indispensabil in incercarea noastra de a intelege si de a cunoaste. Tu ti-ai dori o dovada pt existenta lui Dumnezeu pe care sa o poti judeca tu cu mintea ta de om? Omul este limitat, si ratiunea sa nu poate cuprinde si intelege Creatorul, insa cu cat cunoasterea umana progreseaza, cu atat ne apropiem mai mult de a intelege necesitatea lui Dumnezeu si de a-L percepe indirect pe Acesta.
     Daca tu inca ai ramas cu ideea ca lumea se imparte intre creationism vs evolutionism nu ma mir de modul tau destul de simplist si oarecum ignorant de a privi lucrurile (si nu spun asta cu nicio intentie de a-ti produce vreo neplacere, dar asta e adevarul). Iti repet, cat timp nu intelegi lucrurile in profunzime, ar trebui sa-ti pastrezi parerile pt tine, nu sa le exprimi cu aerul de infailibilitate pe care il adopti.
     • 0 (0 voturi)    
      .... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:34)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

      Citez din tine:
      "Universul are ca origine Creatorul,..."
      Nu exista dovezi pentru afirmatia asta. Mie mi-ar fi rusine sa sustin lucruri fara acoperire.

      "Evolutionismul, pe de alta parte, la fel ca si creationismul, este doar o teorie facuta de om."
      Pentru asta exista dovezi. Corect!

      "Niciuna dintre ele nu poate pretinde ca exprima adevarul absolut."
      Daca am putea vorbi doar in termeni relativi, si sa nu pretindem ca detinem adevarul, ar fi excelent. Asta inseamna sa fi umil.

      "Cu cat stiinta actuala progreseaza, cu atat ideea de Dumnezeu devine tot mai necesara, deoarece Existenta Sa devine un element indispensabil in incercarea noastra de a intelege si de a cunoaste"
      - Nu inteleg afirmatia asta. O poti te rog dezvolta? De ce este necesar o prezenta divina in eforturile omului in a intelege natura? Omul a facut cercetare in domeniul stiintei si o va face fara sa aibe nevoie de chemare divina. Prezenta internetului, si a cadrului in care noi doi discutam aici a fost posibila cu ajutorul exclusiv al stiintei.

      "Tu ti-ai dori o dovada pt existenta lui Dumnezeu pe care sa o poti judeca tu cu mintea ta de om?"
      Da, doresc. Multi inaintasi ai mei au primit aceasta dovada. Exista marturii scrise pentru asta. De ce eu/noi nu mai avem acess la astfel de dovezi?

      Imi cer scuze pentru aerul de infailibilitate pe care il expir, dar asa sunt eu, incerc sa caut adevarul. Sper ca nu jignesc pe nimeni personal cu aerul asta.
  • +1 (3 voturi)    
   Cui rămân cei săraci cu Duhul ? (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:08)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui kax

   Cine-i va mai face fericiți pe aceia săraci cu duhul ?
   Asta ar fi o primă întrebare pentru cine este dotat cu o minima empatie.

   O altă întrebare, ceva mai grea:
   Se știe că orice loc lăsat gol va fi ocupat de alteva sau altcineva.
   După decreștinizare nu cumva ar fi posibilă o jihadizare ? Văd că se înmulțesc știrile despre tineri din occident care visează la cele 70 de virgine...

   Așa că hai să stăm strâmb dar să gândim drept:
   În loc să arunci Biserca la coșul Istoriei nu ar fi mai bine să îndemni pe preoți să revină cu picioarele pe norișorul sfințeniei în loc să umble haihui și hăbăuci prin glodul păcatelor mirene ?
   • +3 (5 voturi)    
    Religia dezvolta gandirea discriminatorie (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:46)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui Fisherman

    Nu exista saraci cu duhul. Aceasta sintagma a fost si este promovata de religie, si le este atribuita acelor care nu cred in Dumnezeu. Imi pare bine ca vezi ceva rau in jihadizare, si in ideile pe care le promulga religia in general. Si islamul e o religie, asa cum si crestinismul e. Intreaba pe cei 1,2 miliarde de musulmani si ai sa vezi ca ei sustin ca religia lor e mai buna si mai pură, si ca islamul detine adevaratul cuvint al lui Dumnezeu.
    Nu poti nega faptul ca gandirea discriminatorie si rasista ti-a fost indusa de religie.
    • +1 (3 voturi)    
     gresit! (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:51)

     manon [utilizator] i-a raspuns lui kax

     Cei saraci cu duhul nu erau cei care nu credeau in biserica, ci aceia creduli si care credeau tot ce li se spunea la biserica...sarac cu duhul = prost, cretin.
    • +3 (3 voturi)    
     pentru kax (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:08)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui kax

     Sintagma " saraci cu duhul " se refera la cei saraci cu duhul mandriei.
     Adica , la cei smeriti.
    • +1 (1 vot)    
     Atata timp cat continui sa nu intelegi (Miercuri, 10 decembrie 2014, 2:11)

     Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

     eu voi continua sa-ti raspund.
     1) ai facut in primul rand o greseala de scriere: corect e 'celor care nu cred' nu 'acelor care nu cred', dar nu voi insista pe asta
     2) cei 'saraci cu duhul' se refera la cei smeriti, adica cei al caror suflet nu este ingreunat de povara mandriei (de duhul mandriei), nicidecum la cei care nu cred in Dumnezeu. Asa a fost inteleasa aceasta sintagma din totdeauna de catre crestini. Din nou iti place sa vorbesti in necunostinta de cauza, insa cu aerul ca le cunosti pe toate.
     3) daca unele grupari religioase, precum cele cu apartenenta la islam indeosebi, sustin forme de discriminare la adresa altor religii, asta nu implica sub nicio forma ca religia, in general, dezvolta gandirea discriminatorie. Cum ramane atunci cu iubirea vrasmasilor, valoare fundamentala in Crestinism? Tu nu ai inteles nici pana la ora actuala ca ortodoxia are la baza ideea de jertfa, din iubire pt Dumnezeu si pt semenii nostri, jertfa suprema din iubire a Mantuitorului pe Cruce?
     Orice om, si la fel orice religie, are dreptul de a sustine ideile si trairile in care crede cu adevarat, in fata ideilor altora. Asta nu are nicio legatura cu gandirea discriminatorie. Credinta crestina are un fundament de 2000 de ani. Daca ai impresia ca a sustine/lupta pt ceva in care crezi este discriminare, te inseli din nou. Poate tu te lasi usor purtat de 'trenduri' straine si poti sa-ti schimbi lejer valorile (la fel cum se schimba moda), dar nu incerca sa sugerezi ca daca oamenii raman credinciosi valorilor pe care le au (pt ca valorile sunt ceva durabil, nu ceva efemer/schimbator)) asta inseamna ca sunt intoleranti sau ca discrimineaza.
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:15)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

      " daca unele grupari religioase, precum cele cu apartenenta la islam indeosebi, sustin forme de discriminare la adresa altor religii..."

      Din nou se arunca cu piatra in 1,2 miliarde de musulmani (si ei fii ai lui Dumnezeu). Asta este o invatatura crestina? Sunt absoult convins:
      Câteva rânduri din Sfânta Scriptură:

      Deuteronomul 13:6-10
      6 Dacă fratele tău, fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau nevasta care se odihneşte la sânul tău, sau prietenul tău pe care-l iubeşti ca pe tine însuţi, te aţâţă în taină, zicând: „Haidem şi să slujim altor dumnezei!” – dumnezei pe care nici tu, nici părinţii tăi nu i-aţi cunoscut,
      7 dintre dumnezeii popoarelor care vă înconjoară, lângă tine sau departe de tine, de la o margine a pământului până la cealaltă –
      8 să nu te învoieşti şi să nu-l asculţi; să n-arunci spre el o privire de milă, să nu-l cruţi şi să nu-l ascunzi.

      9 Ci să-l omori; întâi mâna ta să se ridice asupra lui ca să-l omoare, şi apoi mâna întregului popor;

      10 să-l ucizi cu pietre şi să moară, pentru că a căutat să te abată de la Domnul Dumnezeul tău care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei.


      Exodul 22:20
      20 Cine aduce jertfe altor dumnezei decât Domnului singur să fie nimicit cu desăvârşire.

      Inteleg prefect de unde aversitatea ta impotriva islamului. Practicile astea de nimicire a celor care au alte credinte sunt adanc infinpte in crestinism.


      "Cum ramane atunci cu iubirea vrasmasilor, valoare fundamentala in Crestinism? Tu nu ai inteles nici pana la ora actuala ca ortodoxia are la baza ideea de jertfa, din iubire pt Dumnezeu si pt semenii nostri, jertfa suprema din iubire a Mantuitorului pe Cruce?"

      Exact, eu nu pricep unde este iubirea vrasmasilor, valoare fundamentala in crestinism.
    • +1 (1 vot)    
     Norișorul sfințeniei ! (Joi, 11 decembrie 2014, 6:07)

     Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui kax

     N-ai citit ultimul paragraf, se pare...

     Sunt Ateu dar nu am nimic împotriva Religiei atâta vreme cât rămâne pe ”felia” ei iar preoții își îndeplinesc menirea: să ferească de păcat pe cei săraci cu duhul.
     Nu mă interesează să demonstrez existența sau inexistența ”norișorului” atâta vreme cât păcatul este ținut departe.

     Privind lucrurile din unghiul de vedere al celor care nu sunt săraci cu duhul se vede clar că Biserica este la fel de necesară ca și Statul (indiferent că acel stat era The King sau Le Roi, Le President, sau El Commandante) ! Adică ne-am putea lipsi de toți acești fățarnici și de Preoții lor dacă majoritatea covârșitoare a populației ar suge de la țâța mamei și o porție zdravănă de Umanism purtător al anticorpilor Barbariei.

     Dar mai este muuult până acolo...
     • +1 (1 vot)    
      Popii consuma din energia societatii (Joi, 11 decembrie 2014, 15:57)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Fisherman

      Treaba e ca traim intr-o societate care vrea sa tinda spre progres si bunastare. Eu vad prezenta bisericii in acest cadru, o frana, un ghimpe, un consumator de energie. Daca toti popii ar pune mana pe lopata si ar lasa "cele sfinte", tuturor ne-ar fi mai bine.
   • +2 (2 voturi)    
    DA! (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:06)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Fisherman

    Excesivdefericitul Daniel trebuie sa faca ceea ce spui tu. Dar el nu poate. Are " darul " simoniei
    in el.
  • +1 (1 vot)    
   Un raspuns (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:08)

   IonIrimie [anonim] i-a raspuns lui kax

   Asa au zis si comunisti si s-a ales praful de ei.
   Voi cei ce mustiti a dusmanie sunteti prichindei
   zburdalnici pe campiile patriei.
   Pe Biserica nici Portile Iadului nu o vor putea birui.
   Popii va vor prohodi. Asa ca ciocul mic!
   • -1 (1 vot)    
    internetul pune biserica pe butuci (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:40)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui IonIrimie

    Bisericii de la internet o sa i se traga.
    • 0 (0 voturi)    
     Iarasi vorbesti doar de dragul de a spune ceva (Miercuri, 10 decembrie 2014, 2:14)

     Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

     Nu are nicio relevanta ce ai spus. Credinta este ceva aparte de orice element al acestei lumi efemere.
     • 0 (0 voturi)    
      .... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:26)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

      Credinta este ceva ce apare atunci nu poti explica rational un anume fenomen natural.
      Relevanta e ca internetul detine informatii corecte despre lumea inconjuratoare si despre natura. Este locul unde tinerii pot afla raspunsuri corecte/rationale.
 • +19 (23 voturi)    
  isi pierd usor usor pe scalvi platitori (Luni, 8 decembrie 2014, 17:58)

  timis79 [anonim]

  Sclavii indoctrinati cu frica de moarte, si de necunoscut.
  • 0 (0 voturi)    
   Adevarul este singurul care ne face liberi (Miercuri, 10 decembrie 2014, 3:35)

   Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui timis79

   Si Adevarul este iubirea infinita a lui Dumnezeu pentru intreg Universul! De aceea, crestinii nu se tem nici de moarte, nici de necunoscut!
   Am vazut cuvantul 'toleranta' scris de atatea ori numai pe aceasta pagina de comentarii, si totusi, cum iti permiti, draga timis79, sa numesti crestinii 'sclavi indoctrinati'? Ti se pare ca esti tolerant? Mie mi se pare doar ca esti ignorant (sau mai simplu, prost-dar daca folosesc cuvantul asta as putea parea eu intolerant, asa ca voi ramane la termenul 'ignorant')
   Sclavia, adica absenta libertatii, este cea in care sunt purtati oamenii care nu mai au valori (toti oamenii considera ca au valori, dar multe dintre acestea sunt false valori). Adevarul iubirii prin jertfa, ca unica modalitate de desavarsire/nemurire, este cel care ne face liberi.
   Asa ca, din prea multa toleranta, iti sugerez sa gandesti mai mult inainte de a vorbi, sau daca iti place sa vorbesti fara sa gandesti cu adevarat, atunci tine-ti te rog parerile pt tine! Multumesc anticipat!
   • 0 (0 voturi)    
    iubirea din tortura (Joi, 11 decembrie 2014, 19:47)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

    Nu ti se pare ca genul asta de rezolvare "prin jertfa" este nepotrivit zilelor noastre?
    Tu personal ti-ai lua unicul copil si l-ai ucide in tortura barbara(ca si cum relevanta jertfei ar fi triviala fara elementul de tortura), iar noi ceilalti privitori vom aprecia maretia torturii, stand si privind cum se chinuie bietul copil ore in sir. Iar atunci, noi vom intelege adevarul, si iubirea infinita a lui Dumnezeu pentru tot universul.
    Eu nu imi voi invata copilul sa aprecieze pozitiv uciderea prin tortura a unei alte fiinte. Pur si simplu, mie mi se pare grotesc.
 • +33 (37 voturi)    
  In cautare de prosti pe care sa-i mulga de bani (Luni, 8 decembrie 2014, 17:59)

  IacobMihai [anonim]

  Ce sa caute religia in scoli? Doar pentru a cauta noi fraieri care sa cotizeze la bunastarea popilor toata viata!?
  Ce intelege un copil de cls.aIIa care merge la scoala si in loc sa i se explice de ce fulgera, de exemplu, copilului i se spune ca e din cauza ca se plimba sf. Ilie cu caruta prin cer. Cat mai continuam cu indobitocirea copiilor. de la 18 ani, are posibilitatea sa aleaga ce vrea! Terminati cu indobitocirea copiilor! Vreti sa mearga si acestia in genunchi in jurul manastirilor? In ce secol ne aflam!
  • -8 (12 voturi)    
   asa este (Luni, 8 decembrie 2014, 23:54)

   MariusCsm [anonim] i-a raspuns lui IacobMihai

   cei mici nu au nevoie de religie ci de seminarii despre homosexualitate ca sa-i poata identifica pe australopitecii cu falusul in creier care misuna in jurul lor ! Terminati cu indobitocirea adultilor ! In ce secol unisex ne aflam !
   • -1 (3 voturi)    
    dap (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:59)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui MariusCsm

    te vaaad =))))
  • 0 (4 voturi)    
   Raspuns (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:12)

   IonIrimie [anonim] i-a raspuns lui IacobMihai

   Pai ! Ce sa caute Religia in scoli?
   Aduceti Pornografia ca e mai primita si nu deranjeaza pe nimeni.
 • +27 (29 voturi)    
  tot la interese se ajunge (Luni, 8 decembrie 2014, 18:06)

  newshot [utilizator]

  sa se predea religia in școli?
  de ce? profesorii de religie predau cu totul și cu totul altceva prin școli numai ce trebuie nu.
  am văzut că elevii, copilașii de 6-7 anișori sunt îndoctrinați cu tot felul de nebunii.
  adică, li se spune că daca fac prostioare ajung în flăcările iadului, și ia diavolul... sunt pur și simplu îndoctrinați, și pe langă astea mai sunt și amenințați că dacă vor să renunțe la religie vor fi pedepsiți...
  păi, daca nu vor mai fi enoriași, cotizanți, biserica ce o să facă? popii o să șomeze??

  să ne mai lase și cu arhaismele, parcă am fi în Afganistan.

  văd că biserica o duce foarte bine si pe timp de criză. printre popi nu sunt șomeri, biserici se construiesc (mai dese decât școlile și spitalele).
  catedrala neamului se ridică ușor- ușor chiar și cu un buget ´´de criză´´...

  pe scurt: să creștem o generație de pupători de icoane, cu câți mai mulți cu atât mai bine. vin bani din donații- de la babele plătitoare de acatiste, dar și de la buget- că doar suntem un neam cu frica lui dumnezeu, ce dracu...

  în rest, numai bine!
  apropo! încă mai caut un pont pentru emigrare
  • -7 (7 voturi)    
   .. (Luni, 8 decembrie 2014, 20:17)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui newshot

   Sa nu te duci in Anglia, acolo scolile religioase sunt platite cu bani de la stat. Si au multe scoli religioase., vezi Harry Poter...
  • 0 (4 voturi)    
   emigreaza (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:14)

   Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui newshot

   daca aici nu te tine nimic.. Nu ai parinti ? Nu ai morminte de vizitat din cand in cand? Emigrati toti si lasati pe cei cu dragiste de tara sa se lupte cu Lacomia si nesimtirea politicienilor de aici!
   Vor veni si vremuri mai bune pe la noi.. dar cu comentarii scrise cu ura si cu dispret nu ne vindecam sufletele pline de boli ...Ciuma comunista inca bantuie pe la noi... NIHIL SINE DEO..
   • +1 (1 vot)    
    satul (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:22)

    newshot [utilizator] i-a raspuns lui Craciunitza

    amice, chiar nu ma mai tine nimic aici...
    patriot sunt, imi iubesc țara. si o slujesc de vreo 30 de ani.
    am facut ceva pt tara fata de multi altii.
    ce sa-ți zic? nu sunt convins ca tu vei fi un stindard al luptei impotriva ´´lacomiei si nesimtirii politicienilor de aici´´ - cum ziceai...
    si cu mormintele de vizitat... le poti vizita ori de cate ori ajungi in tara.
    s[ inteleg ca mergi zilnic la cimitir?
    bafta prietene!
    vezi că se scoate ora de religie din școli fugi șă dă nițte acatiste poate reușiți să faceți ceva în sensul ăsta
 • +29 (33 voturi)    
  Sigur ca da... (Luni, 8 decembrie 2014, 18:07)

  PaulLol [utilizator]

  Sunteti speriati ca ramaneti fara generatiile pe care sa-i transformati in zombie cu ortodoxia voastra bling-bling... N-o sa aveti cine sa va termine a voastra casa a poporului? N-o sa aveti cine sa va accepte acoperisurile aurite? De ce nu propuneti voi, oameni fara suflet, ore de istorie a religiilor? De ce nu puneti mana voi, din buzunarul vostru, la ajutorarea saracilor? Stiti sa stati numai la incasat, fara sa dati nimic comunitatii. Sunteti o biserica demna de Evul Mediu!
  • -3 (3 voturi)    
   AICI AVETI DREPTATE! (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:19)

   Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui PaulLol

   TOTUSI, MAI EXISTA PREOTI PREOCUPATI DE COMUNITATE. STITI SI VOI , LA PLOPU , ph, ilfov, PARINTELE Tanase..Apoi la Branesti Parintele Mihai si parintele Marian..au construit o cantina sociala, langa biserica..Intrebati comunitatea de acolo ..sunt multumiti de ce face Biserica in comuna de Ilfov..Mai sunt multe exemple de acest fel..Exceptiile descrise de dvs.. raman regretabile.. asa este !!
   • +1 (1 vot)    
    prea putini (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:54)

    manon [utilizator] i-a raspuns lui Craciunitza

    si nesemnificativ...acestia isi fac de fapt adevarata treaba de preot...dar ce te faci ca la varf e mafia mare cat Camorra din Italia...
 • +6 (12 voturi)    
  Ba stai in banca ta (Luni, 8 decembrie 2014, 18:13)

  ac [utilizator]

  Ca poate se declara optionala si intrarea in Palas mall Iasi. Sau poate ia buldozerul cind o sa cerceteze autorizatiile date de sfinta treime dacit de la Iasi.
 • +25 (27 voturi)    
  o sa fie o votare interesanta... (Luni, 8 decembrie 2014, 18:20)

  liviu_ [utilizator]

  daca refuza scoaterea religiei ca ora obligatorie din scoli arata 2 lucruri (ambele EXTREM de grave):
  1 - romania nu este stat laic
  2 - nu conteaza ce zice curtea constitutionala, deci noi nu respectam constitutia.

  sunt curios ce o sa se intample, dar poate preahotomanul daniel ar trebui sa inteleaga faptul ca atunci cand biserica iti face campanie si pierzi alegerile e clar pt. toata lumea ca acea biserica nu are atata putere de convingere pe cat se lauda. de asemenea indoctrinarea fara cap (cum se face) duce mai degraba la negarea religiei decat la acceptarea ei. prima daca cand m-am indoit de religie a fost la prima (si singura) ora de religie care am facut-o.
 • +11 (15 voturi)    
  Alegerile nu se mai castiga cu ajutorul vostru. (Luni, 8 decembrie 2014, 18:30)

  MarianCapraru1316008155720 [anonim]

  Cred ca este timpul sa va ocupati de Dumnezeu, religia in biserica si sa nu va mai ocupati de ceea ce se invata la scoala.
 • -22 (26 voturi)    
  Ooo, stimati comunisti si newage-isti (Luni, 8 decembrie 2014, 18:34)

  Un cititor [utilizator]

  Stiti cui nu-i place religia , nici in scoala si nici in alta parte? Celor pe care i-a luat sau ii va lua dracul.
  • +10 (10 voturi)    
   scoala nu este = cu religia (Luni, 8 decembrie 2014, 20:26)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   dar habotnicia este = cu retardarea. do the math
  • +7 (9 voturi)    
   pai mai bine sa n-o mai faca DELOC! (Luni, 8 decembrie 2014, 21:30)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Daca cei care se pretind "religiosi" ajung sa vorbeasca in HALUL asta, mai bine lipsa!
  • +9 (11 voturi)    
   Alt nevrotic (Luni, 8 decembrie 2014, 22:03)

   nelloti [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Iar pupi poala popii? Fa-ti tu scoala privata de religie si plateste din banii tai personalul. Si cum arata dracul? E cu barba si sutana?
 • +12 (16 voturi)    
  Mult rau (Luni, 8 decembrie 2014, 18:35)

  adrian88000 [utilizator]

  a facut Bisericii Ortodoxe acest indivit ahtiat dupa bani.
  Trebuia sa se faca camatar nu preot.
  Sunt curios, care sunt inceputurile lui ?
  Cum a ajuns preot , ce la impins sa faca acesta " meserie".
  Nu cred ca a avut o chemare speciala , cred ca s-a gandit ca e o " meserie " banoasa.
  Dar mi-ar place sa aflu informatii perinente de la cineva care cunoaste trecutul individului.
  • +2 (6 voturi)    
   easy (Luni, 8 decembrie 2014, 20:28)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   niste studii, doctorale daca nu ma insel, in anii 70-80 prin Elvetia. MultPreaFariseul daniel este conectat.
 • +19 (21 voturi)    
  Ce sa-ti spun.... (Luni, 8 decembrie 2014, 18:38)

  nelloti [utilizator]

  De acord cu Remus Cernea. Copiii sa invete "istoria religiilor" pentru a invata diversitatea si toleranta. In plus "etica si cultura civica" este indispensabila formarii copiilor. Suntem stat laic, nu fundamentalist religios. Religia poate fi optionala.Scolile si profesorii dispar siraman popii ( asistatii sociali) sa belfereasca din banii nostri, fara sa produca nimic. Biserica sa se autofinanteze, caci are destule proprietati imobiliare si paduri, precum o gramada de afaceri. Sa plateasca taxe si impozite. Fara indoctrinare religioasa.!
 • +25 (27 voturi)    
  Religia obligatorie (Luni, 8 decembrie 2014, 18:48)

  gigifisiune [utilizator]

  in scoli, asa cum a devenit spaga de inmormantare obligatorie in biserici.

  Daca asta nu-i mafie, eu nu stiu ce e.
 • +13 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 decembrie 2014, 19:30)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Preamarite..... (Luni, 8 decembrie 2014, 20:05)

  minus [utilizator]

  Poti infiinta scoli de invatatura... cata frunza, cata iarba. Pe cheltuiala BOR.
  Pe astea publice mai lasati-le in pace. Nu de alta, dar e democratie si maine poate o sa vrea si musulmanii sa aiba si ei materia lor obligatorie!

  Si sincer sa fim, riscati! Asa cum in scoala se face matematica obligatoriu si prosteste de mult- cu rezultate ca pana si profesorii sunt prostuti de-a binelea, cam asa poate deveni orice materie despre care se poate spune "decat mult si prost, mai bine deloc, ca-i fara rost"....
  Invatatura crestina e pentru toata lumea, dar trebuie si minte si suflet la invatacel si la invatator! Nu e cazul, acum!
  • +1 (1 vot)    
   pai n-au bani de scoli :P (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:22)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Tre' sa intretina hoteloaiele alea... cu care i-a captushit Statul... gratis...!! :P
 • +10 (10 voturi)    
  S-a cam dus reputatia (Luni, 8 decembrie 2014, 20:41)

  MPopa [utilizator]

  BOR a facut o mare greseala implicandu-se fatis in alegeri de partea PSD-ului. Cum mai poti predica virtutile crestine cand sustii niste politicieni lipsiti de cel mai elementar simt al moralitatii? Ma tem ca BOR are nevoie de o reforma la fel de profunda ca si a clasei politice. Nu stiu cat de mult inteleg ei acest lucru.
  • +7 (7 voturi)    
   pot sa ajut reformarea bor srl (Marţi, 9 decembrie 2014, 0:34)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   aduc benzina. Gratis, ca sa fie si daniel happy
 • +11 (11 voturi)    
  si-n plus : (Luni, 8 decembrie 2014, 20:42)

  uzu [utilizator]

  bisericuta ar putea incepe sa plateasca si taxe. si s-o mai taie cu ce le-a luat lor Cuza, ca doar nu era biserica proprietar peste romania de pa vremea dacilor ...
 • +9 (11 voturi)    
  BISERICA(oricare ar fi ea)NU SE AMESTECA (Luni, 8 decembrie 2014, 21:14)

  GRANDFATHER [anonim]

  IN TREBURILE STATULUI SI VICEVERSA! Preotii, pastorii, predicatorii, rabinii si imamii au libertatea sa organizeze cursuri de religie(catehizare) in bisericile, casele de rugaciuni, sinagogile si geamiile lor!
  In scolile de toate gradele din invatamantul public(de stat), RELIGIA are statut de obiect optional, facand parte din CDS(curriculum la dispozitia scolii)! Conform recentei decizii a CCR, orele de religie se organizeaza si se desfasoara doar cu acei elevi, care au depus o cerere in care si-au precizat aceasta optiune si au cerut scolii sa organizeze pentru ei aceste cursuri!
  Elevii care nu doresc sa faca religia la scoala nu trebuie sa faca nici o cerere! Ei pot opta, eventual, sa urmeze alte cursuri/discipline optionale, organizate si oferite de scoli in cadrul CDS.
  Biserica Ordodoxa Romana nu poate solicita Parlamentului statuarea prin lege a unei pozitii privilegiate in raport cu celelalte culte religioase!
  LIBERTATEA este o obligatie asumata si respectata de catre toti cetatenii Romaniei! Nimeni nu este mai presus de lege!
  • -3 (3 voturi)    
   religia (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:28)

   Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui GRANDFATHER

   daca este predata de profesori cu har face minuni..
   in fiecare lucru trebuie buna cuviinta, masura, dragoste pentru copiii! Parintii isi cresc copiii cu respect fata de Biserica, cu fat de cele 10 porunci..Daca si profesorii vor face acelasi lucru, de ce va deranjeaza ?? in Parlament , in Guvern se jura pe BIBLIE , nu ?? Daca nu s-ar mai minti, nu s-ar mai fura..etc nu ar fi bine ??
   • 0 (0 voturi)    
    ??? (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:21)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Craciunitza

    Adica aceia din Parlament care "jura pe Biblie" NU MINT???

    HA !!
 • +10 (10 voturi)    
  pai mai sunt... (Luni, 8 decembrie 2014, 21:27)

  Zalmoxis [utilizator]

  ... si elevi de alte religii in scoala
  Sa se predea Istoria Religiilor ca sa li se mai deschida mintea la dogmaticii inchistati
 • -3 (9 voturi)    
  scop religie (Luni, 8 decembrie 2014, 21:50)

  ceiutu [utilizator]

  Trebuie sa ne insemnam ca religia nu provine de la om, nu este o creatie a omului, dupa cum se spune adeseori, ci este un fenomen dat, un dar de la Dumnezeu. Copiii niciodata n-ar sti ce-i iubirea tatalui sau a mamei, daca nu s-ar trezi si nu ar creste in aceasta iubire. Un copil crescut in padure, intre animalele salbatice, n-ar sti ce-i iubirea parintilor. El invata iubire din ochii si de pe bratele parintilor. Asa e si religia. O avem de la Dumnezeu prin iubire si descoperire. Noi n-am fi stiut nimic despre Dumnezeu daca El, mai intai, nu ne-ar fi iubit si nu ni s-ar fi descoperit.
 • +10 (10 voturi)    
  pai care-i problema? (Luni, 8 decembrie 2014, 22:03)

  Codruta N [utilizator]

  BOR sustine ca "poporul roman e ortodox" si ca vreo 80% din romani mor de dragul religiei. CE mare lucru ca parintii, daca sunt ATAT de morti dupa "religie" sa scrie, acolo, o amarata de cerere? sau ce? tot batand matanii au uitat sa invete sa scrie?
 • +1 (9 voturi)    
  Ora de minciuna obligatorie (Marţi, 9 decembrie 2014, 0:02)

  Vlad-I [utilizator]

  Religia este o minciuna groasa, fara nici o baza logica.
  • +1 (3 voturi)    
   De unde știi ? (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:22)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   De la Stephen Hawking ?
  • 0 (0 voturi)    
   Ce minciuna? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 2:24)

   Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Ca viata vesnica (nemurirea) se poate dobandi numai prin iubire, prin jertfa? Probabil baza logica iti lipseste tie, atunci cand vorbesti ca si cand ar putea mintea ta limitata de om sa inteleaga si sa cuprinda Infinitul, Existenta de necuprins.
 • +2 (6 voturi)    
  Adevaratii parinti... (Marţi, 9 decembrie 2014, 1:33)

  daia_bre [utilizator]

  Si ce citisem acum ceva vreme, va dau voua, "Veţi vedea şi veţi înţelege spurcăciunea peste tot în jurul vostru: la serviciu, în magazine, în instituţiile statului, în conducerea lui şi mai ales în politică. Din nefericire, ea va intra pe furiş chiar şi în sânul bisericii, murdărind unele suflete de aici.[...]" Arsenie Boca
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Marţi, 9 decembrie 2014, 7:53)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui daia_bre

   Sa vina cu dovezi, eu nu am vazut spurcaciune peste tot in jurul meu, la servici nu am vazut, in magazine nu am vazut.
   Asta e limba bisericeasca de lemn.
 • -5 (7 voturi)    
  unui fundamentalist anti-religios (Marţi, 9 decembrie 2014, 3:18)

  wiki [utilizator]

  De prin wikipedia:

  Christianity has been the dominant religion shaping European culture for at least the last 1700 years.[12][13][14][15][16] Modern philosophical thought has very much been influenced by Christian philosophers such as St Thomas Aquinas and Erasmus. And throughout most of its history, Europe has been nearly equivalent to Christian culture,[17] The Christian culture was the predominant force in western civilization, guiding the course of philosophy, art, and science.[18][19]

  Asa ca, lasati-o mai moale cu propaganda asta bolsevica. ma scuzati, progresist-stiintifica.

  despre bubele bor ca institutie, or fi ele destule. probabil nici mai multe, nici mai putine, decat in restul societatii romanesti actuale.
  • +2 (6 voturi)    
   tu ai inteles paragraful ala? (Marţi, 9 decembrie 2014, 7:05)

   mysuperar [utilizator] i-a raspuns lui wiki

   ca sa te ajut, acolo scrie cum ca religia a influentat cultura europeana. doar atat. nici in bine, nici in rau. ori asta nu contrazice nimeni. cum nici nu neg aportul social important pe care l-a adus de-a lungul vremurilor.

   dar gata, trebuie sa ne mai si trezim si sa intelegem ca biserica nu are ce cauta la conducerea tarilor, nu mai trebuie impusa copiilor si nu mai trebuie sa aiba puterea economica pe care o are.
   • 0 (2 voturi)    
    dar tu?! (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:15)

    wiki [utilizator] i-a raspuns lui mysuperar

    mosule esti praf. citeste pana la capat si nu scoate din context doar ce-ti convine. poate vedeai ca zice acolo si ca Europa a fost (si este inca, chiar si fara acordul tau) aprox. echivalenta cu cultura crestina.

    fara cultura crestina (care oricum tie iti lipseste cu desavarsire), fara Dumnezeu, esti "un biet animal rational si muritor, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri".

    daca vrei sa te intorci la vremurile cand Dumnezeu era scos in afara legii, vezi poate mai gasesti un loc prin china sau coreea de nord.
  • +2 (4 voturi)    
   Pai (Marţi, 9 decembrie 2014, 7:27)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui wiki

   E adevarat ca a fost o forta ce a ghidat filozofia arta si stiinta dar in numele lui Giordano Bruno permite-mi sa nu aplaud directia in care a facut-o . Au fost atat de batuti in cap incat nu au inregistrat nimic despre SN1054 spre deosebire de japonezi , arabi si nativii americani , erau in stare sa nege realitatea de dragul catastifelor lor pretioase . Pt cine nu stie au ignorat o stea atat de stralucitoare ca se vedea in timpul zilei pt ca in manual scria ceva de genul ca cerurile nu se schimba iar steaua (supernova) respectiva era un intrus
 • +5 (7 voturi)    
  Religia nu are ca cauta in scoala (Marţi, 9 decembrie 2014, 8:24)

  dan tulceanu [utilizator]

  Religia se invata in familie si in biserica, daca se vrea asta. Altfel, in spiritul egalitatii intre culte, ar trebui sa se tina in paralel cu ora de religie ortodoxa si ora de religie catolica , musulmana, mozaica, etc. Dar suntem in secolul XXI si religia ar trebui sa fie cel mult o materie optionala .
 • +3 (5 voturi)    
  religia (Marţi, 9 decembrie 2014, 8:51)

  MihailNica [anonim]

  Ca sa ceri, trebuia intai sa construiesti scoli si internate finantate din banii BOR. Invatamantul in Romania e laic! Nu cere dincolo de bunul simt !
 • -2 (4 voturi)    
  Religia Crestin Ortodoxa in scoli (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:01)

  hellas8 [utilizator]

  Majoritatea care vorbim aici nu am facut religie la scoala si nici nu stim despre ce vorbim. Este dreptul nostru ca popor majoritar ortodox sa avem religia in scoli. Iar cei minoritari daca nu vor pot face cerere si nu participa la fel si cei ce desi au fost botezati se declara "atei" sau de alte confesiuni. Vai noua ca ne desfranam sub toate formele si nu ne aparam credinta strabuna, si-au batut joc comunistii de biserica si acum facem si noi la fel. Preotii vin din randurile noastre, asa cum isi cresc mamele si ii invata asa vor fi si unii preoti. Daca mama sau tata il invata sa se faca preot ca se castiga bine atunci asta o sa faca acel copil. Stiu multi preoti jertfelnici, dar noi iubim sa aruncam cu noroi si vom avea ce meritam. Chiar credeti ca tot ce vine din vest este bun? Noi daca am rezistat aici la raspantii de imperii a fost datorita credintei. Cand vom da de necaz tot la Dumnezeu vom apela, asa ca inainte de a scrie aici mai ganditi-va ce scrieti ca smintiti si pe multi altii. Sfânta Evanghelie după Marcu Cap. 9 -42. "Şi cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare."
  • +1 (3 voturi)    
   Indemn la ucidere ca si cuvant a lui Dumnezeu? (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:23)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui hellas8

   "Şi cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare."

   Cum sa traduc aceasta lectie de moralitate si de acceptare a diversitatii?
   La moarte cu toti care isi exprima opiniile/parerile micutilor? Acesta este cuvantul lui Dumnezeu?
   • 0 (0 voturi)    
    Iar nu intelegi nimic (Miercuri, 10 decembrie 2014, 2:39)

    Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

    Nu intelegi sensul cuvantului 'a sminti'. A sminti inseamna a perverti sensul unor cuvinte, voit sau din ignoranta, si asta sa-i influenteze pe cei din jur, determinandu-i sa inteleaga altceva decat sensul real al acelor cuvinte. Exprimarea care urmeaza este metaforica si inseamna ca daca un om 'sminteste' pe ceilalti prin pervertirea intelesului, acel om este vrednic de pedeapsa. N-are nicio legatura cu morala sau acceptarea diversitatii. Sa te smintesc inseamna de exemplu sa-ti spun ca trebuie sa ne uram dusmanii, daca acestia ne gresesc, desi eu stiu in sinea mea ca ar trebui sa-i iubim. Asta inseamna sa smintesti-sa pervertesti. Si cine ar face asta ar merita sa fie pedepsit. Nu de catre oameni, dar de catre Dumnezeu, prin intermediul imprejurarilor, pt ca a mintit/rastalmacit sensul unor cuvinte si a determinat acea persoana sa le inteleaga gresit. Un astfel de om nu e moral.
    Poate acum ai inteles ca vorbeai total pe langa subiect, cand spuneai de diversitate si moralitate. E foarte usor sa vorbesti fara sa cunosti nimic. Poate acum ai inteles 'traducerea', macar in parte.
    • 0 (0 voturi)    
     Mie, personal, Dumnezeu nu mi s-a aratat (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:24)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

     Morala este ansamblu principiilor care guverneaza si reglementeaza comportamentul intre indivizi.
     Morala este: sa nu ucizi, sa nu preacurvesti, sa nu minti, sa nu furi, sa nu iti faci chip cioplit, sa nu smintesti...

     De ce sa nu smintesc/pervertesc? De ce sa nu ii zic unui copil ca Dumnezeu nu exista?
     De ce as merita eu o asa amarnica pedeapsa, un simplu pamantean caruia Dumnezeu nu i s-a aratat, sa creada in el.
     Unde gresesc eu, de merit o asemenea pedeapsa?
  • 0 (2 voturi)    
   pai ce te impiedica? (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui hellas8

   Daca vrei ATAT de mult sa faca religie copilul tau, ce te impiedica sa faci o amarata de cerere?
 • 0 (0 voturi)    
  pro maimuta! (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:02)

  thebblack [utilizator]

  am o intrebare pentru toti astia care va zbateti aici mai rau ca maimuta la gard in legatura cu obarsia mea animala!

  DA, stramosii mei indepartati au fost maimute! si ma mandresc cu asta! pentru ca toti stramosii astia, de-a lungul miilor si milioanelor de ani au fost ocupati cu EVOLUTIA, in prezent ajungand sa fim practic de nediferentiat fata de fiintele lui dumnezeu, si urmeaza sa vedem unde ne va duce viitorul.

  voi astia aparuti prin generatie spontanee ce ati facut in timpul asta?
 • -1 (3 voturi)    
  Prostii (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:07)

  RaduMischie [utilizator]

  Eu zic ca orele de religie sunt necesare in scoli. De acord, nu cu profesori din aia care sa le spuna copiilor ca vor arde in iad pentru pacatele lor. Dar religia noastra ortodoxa este una care, la origini, propovaduieste valori corecte (iubirea aproapelul, toleranta). Copii trebuie sa stie despre asta. Se poate lucra la forma, dar fondul trebuie sa ramana.
  Stiu, suntem in epoca internetului si a calatoriilor in Cosmos. Si ideea de Dumnezeu nu prea mai are a face.
  Sunt sigur ca asa gandesc si aia din strainatate. Si britanicii, si olandezii. Si de aia isi fac acolo cuib musulmanii si apoi aia nu mai stiu ce sa faca.
  Religia in scoli este necesara. Intr-o alta modalitate de predare, dar necesara.
  PS IPS Daniel probabil nu este cel mai potrivit sa sustina asta. Si multi alti preoti la fel. Dar astia sunt cei care apar. Sunt sigur ca fiecare stie un exemplu de preot la locul lui, care face exact ce ar trebui sa faca un preot - iar unii chiar se sacrifica pentru binele altora. Deci, sa distingem padurea de uscaturi.
  • +1 (3 voturi)    
   Esti tolerant dar nu iubesti diversitatea? (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:29)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   Nu inteleg unde este toleranta cand spui ca musulumanii nu ar trebui sa isi faca cuib.
   Despre ce fel de toleranta vorbesti?
   La origini, religia noastra ortodoxa nu promoveaza toleranta, ba dimpotriva promoveaza uciderea in masa, epurarea etnica, si multe alte atrocitati.
   Citeste vechiul testament, si te vei lumina.
   • 0 (2 voturi)    
    Cam asa (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:31)

    RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui kax

    Pai, ca sa fiu pe intelesul tau, de individ deschis la minte, tolerant, cu opinii, dar fara solutii (ca multi altii):
    - eu asa stiu, ca crestinismul este o religie a iubirii. De la jertfa pe cruce a figurii centrale, pentru preluarea pacatelor tuturor, pana la preceptele pe care le-a propovaduit. Ca VT arata si altele, nu neg, dar a spune ca crestinismul - in prezent - nu este o religie a iubirii/toleranta, mi se pare o prostie
    - baietii aia musulmani isi fac cuib in societatile vestice si exploateaza toate "slabiciunile" societatii occidentale. si intre ei exista o gramada de radicali, care incita/pregatesc inclusiv operatiuni teroriste. si care nu pot fi explulzati in baza principiilor tolerantei si drepturilor omului. Eu zic ca asta e si din cauza ca oamenii aia de acolo nu prea mai au respect pentru religie/biserica (li se pare o chestie demodata). De aia, prefer o societate romaneasca usor indoctrinata, unde musulmanii radicali sa nu poata gasi asemenea brese. lucurile sunt asa cum trebuie acum - musulmanii nostri sunt pasnici, pentru ca noi suntem un popor relativ religios si exista un echilibru. daca tu scoti religia din oameni, se va crea un dezechilibru pe termen lung, si nu este exclus ca el sa fie umplut de chestiuni radical musulmane. Stiu, suna prea departe si prea exagerat, dar este opinia mea. A nu se interpreta insa ca sustin indobitocirea prin religie
    • 0 (2 voturi)    
     ... (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:56)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

     Aroganta ta cum nu am solutii, ma jigneste, si nu iti da nici un drept sa te comporti in felul asta. Ceea ce ai facut tu nu este tolerant.

     O lume fara religie este o lume in care informatia si cunoasterea este pretuita cel mai puternic, este o lume in care oamenii se relationeaza intre ei in mod egal, este o lumea in care nu exista granite, o lume deschisa la dezbateri si care admite opinii diferite, o lume mult mai productiva si mai sanatoasa, pentru ca se concentreaza mai mult pe fiinta umana, o lume cu conflicte si razboaie dar intr-o mult mai mica masura.
     O lume in care informatia este libera si accesibila oricui.

     Mie imi este suficient de clar ca tu nu tolerezi islamul.
     Radu, tocmai faptul ca vezi in islam ceva rau, si in cresitinism ceva bun, ar trebui sa iti puna intrebari despre toleranta. Gandeste-te ca poate 1,2 miliarde de musulmani vad ceva rau in crestinism, ce faci cu ei? cine are dreptate? Nu au fost destule razboaie pe tema asta?
     • +1 (1 vot)    
      Gresit (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:36)

      RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui kax

      eu nu am nimic cu Islamul. numai ca vreau, cel putin la mine in tara, un islam pasnic, asa cum este acum. nu vreau un islam care sa ma inghesuie, care sa imi ridice probleme ca e discriminare daca nu poate purta val pe fata, un Islam de care sa ma tem ca m-ar putea bubui in piata publica sau in avion. Ce e la noi e perfect acum, si e in mare parte si din cauza educatiei religioase a romanilor. Se mentine un echilibru. Daca iei o parte a acelui echilibru, poti aluneca in cealalta parte.
      nu vreau nici indoctrinare religioasa de catre preoti idioti, dar nici sa aruncam la gunoi ideea de religie in scoala, in numele accesului superior la informatie si cunoastere nu mi se pare ok.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu privi gresit religia (Miercuri, 10 decembrie 2014, 3:14)

      Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

      Intelege ca ideea centrala a ortodoxiei este mantuirea/desavarsirea prin iubire jertfelnica pentru oameni. Asta este esenta credintei ortodoxe. Nu are nicio legatura nici cu indoctrinarea, nici cu intoleranta, nici cu razboaiele, si in niciun caz nu ingradeste cunoasterea. Cunoasterea este inteleasa ca o depasire a cunoasterii doar prin ratiune, in sensul cunoasterii prin credinta. Omul are capacitatea de a-L cunoaste pe Dumnezeu prin credinta. Problemele lumii actuale care pot fi considerate a avea legatura cu religiile nu stau in esenta acestor religii, ci numai in modul, mai mereu gresit, in care mesajul lor este perceput si inteles.
   • -1 (1 vot)    
    Asa luminat cum esti tu vrei sa ajunga toata lumea (Miercuri, 10 decembrie 2014, 3:06)

    Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui kax

    ? Sunt tare curios cat intelegi tu din Vechiul Testament.Ai impresia ca Biblia se citeste asa ca o carte de colorat? Tu citesti cuvant cu cuvant, nu?
    In primul rand, daca nu stiai asta pana acum, te rog, AFLA! Ortodoxia a aparut odata cu jertfa lui Iisus pe Cruce, nu a existat inainte. Religia poporului evreu pana la Iisus nu se numeste Crestinism (Crestinism vine de la Hristos). Venirea Lui in lume a fost tocmai pt a curata omul de decaderea la care ajunsese (si care era exemplificata de decaderea la care ajunsese poporul evreu-ceea ce probabil ai inteles tu din Vechiul Testament). Ortodoxia reprezinta, dimpotriva, tocmai aducerea mesajului 'care nu este din lume', ci de la Dumnezeu, pt toti acei oameni decazuti: IUBIREA VRASMASILOR! Iubirea prin jertfa ca unica modalitate de a dobandi nemurirea, da a ne desavarsi!
    Cum poti spune asemenea neadevaruri, cand tocmai asta reprezinta MESAJUL FUNDAMENTAL al Ortodoxiei? Esti chiar atat de ignorant? Nu am nimic cu tine, dar nu pot sa nu reactionez cand vad pe cineva care nu intelege absolut nimic despre o idee (in profunzime), dar are pretentia ca detine adevarul si face si pe altii sa creada astfel de lucruri total stupide. De 2000 de ani nu ai inteles mesajul Ortodoxiei? Cum poti sa debitezi astfel de ineptii cu aerul de persoana 'toleranta'? Te sfatuiesc sincer sa gandesti mai mult inainte de a vorbi! (si sa stii ca sunt foarte tolerant, doar ca nu pot sa stau cand vad oameni care vorbesc fara sa inteleaga nimic)
    • +1 (1 vot)    
     ... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:36)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

     Un lucru este cert pentru mine. Dumnezeul din Biblie, pur și simplu nu poate fi descris decat un barbar, rasist si sexist.

     Ia în considerare aceste povesti:
     În povestea potopului ni se spune Dumnezeu a vrut să distrugă întreaga omenire.
     În zilele lui Moise, Dumnezeu a vrut să distrugă toti israelitii.
     Pe vremea lui Iosif, Dumnezeu a vrut ca fii lui Israel să-i omoare pe toți locuitorii tărâmului promis.
     Saul a fost spus de Dumnezeu sa ii distruga pe Amalekiți.
     Potrivit lui Iona, Dumnezeu a avut de gând să distrugă oamenii din Ninive.
     Dumnezeu, de asemenea, a distrus și a imprastiat triburile nordice ale lui Israel pentru că a fost nemulțumit de ele.
     În Noul Testament, Dumnezeu va distruge toti necredincioșii în foc.

     Nici un om din zilele noastre (cu mici exceptii) nu poate fi capabil de asemenea barbarisme, ceea ce inseamnca ca omul nu este facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
     Dumnezeul biblic este pur si simplu creatia acelor oameni din trecut si natura lor barbara.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce spui tu are sens, dar (Miercuri, 10 decembrie 2014, 2:50)

   Master_Yoda [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   cand spui ca 'ideea de Dumnezeu nu prea mai are a face' dovedesti un anumit nivel de ignoranta (nu spun asta pt a te simti jignit, nu ma intelege gresit).
   Epoca internetului si a calatoriilor in Cosmos nu are absolut nicio relevanta asupra esentei ortodoxiei: iubirea lui Dumnezeu pt intreg Universul, exprimata prin jertfa Sa pe Cruce, la care toti oamenii ar trebui sa tinda- ideea de nemurire/viata vesnica, ca traire in duhul iubirii de Dumnezeu si de oameni. Acest Adevar va dainui pana la sfarsitul timpului, indiferent ce epoca va fi. Putem trai si peste 10000 de ani de acum inainte, cand poate omul se va extinde in intreaga galaxie, acest adevar nu va pieri niciodata.
   Ideea si necesitatea Existentei lui Dumnezeu creste pe masura ce stiinta progreseaza si cunoasterea umana se dezvolta.
   Ce ai spus tu in legatura cu asta e doar o idee preconceputa si nimic mai mult. In rest, sunt de acord.
   • 0 (0 voturi)    
    Cam tarziu (Vineri, 12 decembrie 2014, 11:24)

    RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui Master_Yoda

    Comentez cam tarziu, dupa doua zile, ca nu am mai intrat pe acest articol. O singura precizare: ceea ce am vrut sa spun era, in realitate, "Stiu, suntem in epoca internetului si a calatoriilor in Cosmos. Si, din cauza asta, pentru multi, ideea de Dumnezeu nu prea mai are a face." Asta e de fapt parerea mea, si eu unul nu cred ca Dumnezeu nu are a face din cauza descoperirilor stiintei.
 • +1 (1 vot)    
  fariseism (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:39)

  rados [utilizator]

  Biserica ortodoxa (sau de care alta va fi fiind ea), sunt tot5al depasite in vremurile noastre. Si asta pentruca slujitorii ei n-au priceput ca religia propovaduita de ei nu-i totuna cu credinta. Adevarata credinta nu are nevoie de fast si "catedrale ale mantuirii"! Iar copiilor de azi nu trebuie sa li se indoctrineze o religie care e rupta de realitate, de ziua de azi. Preceptele morale de comportament pot fi altfel invatate, nu cu "istorioare" si "basme" in care nici macar copii nu mai cred! Si apoi, exemplul este cel care ajuta copiii; ori tagma bisericeasca numai asta nu face!
  Credinta in Dumnezeu e in sufletele celor ce cred si nu e nevoie sa se dea cu capul de niscaiva moaste sau icoane , sa se impinga pe la pomeninile organizate , unde stand la cozi interminabile se injura , ba se mai si bat, ca apoi sa faca cruci si temeneli de iertare a pacatelor. Asta-i fariseism, nu credinta! Dumnezeu n-are nevoie de intermediari!
 • +2 (4 voturi)    
  patriarhul sa taca (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:07)

  misa2002_2006 [utilizator]

  cine vrea ca odrasla lui sa invete religie, sa il inscrie la curs optional, nu sa fie prinsa ca materie in orar, si sa se tina ore, cu note..
  domnule patriarh care ai facut din biserica si credinta o afacere si o propovaduiesti prin locasurile sfinte.. mai bine ai tacea..
  voi, biserica, cei care nu platiti impozite si taxe la stat, pt nici una dintre afaceri...
  as vrea ca DNA sa verifice cum biserica ortodoxa a reusit sa detina atatea terenuri si paduri..
  si as vrea sa fie interzis prin lege sa se mai "cultive" votul impus, pt un anume participant cu care biserica simpatizeaza, prin slujbele bisericesti..

  iar daca legea se incalca, cei care o incalca sa plateasca penal pt faptele lor..

  biserica nu trebuie sa aiba nici o orientare politica.. sau ati uitat ce scrie in Biblie??
  toti suntem oile Domnului...
 • -3 (5 voturi)    
  Ora de religie este un drept constitutional (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:22)

  beee [utilizator]

  Ar trebui sa fiti mai echilibrati, mai multe zeci de onguri, unele cu reprezentare nationala, au sustinut prezenta orei de religie in scoli si nu este amintita decat initiativa celor doua ong-uri obscure.
  Educatia crestina este traditionala in scoala romaneasca si a avut rezultate excelente pana la venirea sovieticilor si ateizarea invatamantului. Este suficient sa observam ce generatii de intelectuali am avut in perioada interbelica.
  In ce priveste Europa, fara identitate spirituala ea nu are nicun viitor. Daca priviti linkul de mai jos veti observa ca educatia religioasa este in general sustinuta in aproape toate statele europene.
  http://avereabisericii.ro/studiul-religiei-in-scolile-publice-din-statele-membre-ale-uniunii-europene/
 • +4 (4 voturi)    
  Ba!! (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:36)

  manon [utilizator]

  Sa fie aprobata!!!!
  In nici o tara europeana civilizata nu studiezi religia decat daca vrei sa faci specializare, deci in nici un caz in scoala elementara. Religia se studiaza in clasele elementare, doar in tarile musulmane, unde extremismul religios este la el acasa. Asta ne dorim pentru copiii nostri? Studierea religiei la o varsat frageda este similar cu spalarea creierelor, nu are nici o legatura cu educatia, educatia cetateneasca, cultura...Patriarhul vrea sa ami muste niste bani si la invatamant ca nu-i mai ajunge...Cand BOR va plati impozite ca orice firma care ruleaza bani si face profit, cand nu va mai suge bani d ela buget sa faca catedrala neamului lui Daniel, atunci sa aiba dreptul sa isi impuna punctul de vedere asupra educatiei copiilor nostri.
  • -3 (3 voturi)    
   Raspuns (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:15)

   IonIrimie [anonim] i-a raspuns lui manon

   Potoleste-te fiule . Pastreaza-ti mania proletara
   pentru lucruri demne .
   Nu va dovediti singuri vrajmasi ai crucii care v-a mantuit?
   Nu loviti mana care v-a hranit cu adevarul.
 • 0 (2 voturi)    
  Fii atent (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:20)

  IonIrimie [anonim]

  Fiti atenti cati sunt spalati pe creier dau lectii
  de conduita fa Dumnezeu. Religia nu e buna
  e buna Pornografia . Sa vina dezmatul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by