Sapte acuzatii de plagiat in 8 zile de ministeriat si 3 cercetatori straini care au "confirmat plagiatul in clar" - au fost "facute uitate" timp de 2 ani de Ministerul Educatiei, care nu a anuntat nici pana astazi verdictul: a plagiat sau nu a plagiat Ioan Mang. In vara lui 2012, Consiliul National de Etica a luat o decizie in cazul Mang, pe care a trimis-o spre avizare la comisia juridica a Ministerului Educatiei. "Abia dupa ce Comisia juridica a Ministerului da verdictul, decizia poate fi publicata", a declarat pentru HotNews.ro astazi, 24 iulie 2014, Tudor Prisecaru, presedintele institutiei in subordinea careia se afla Consiliul National de Etica. In rastimp, Ioan Mang este expert evaluator in cadrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior si evalueaza calitatea universitatilor.

Ioan Mang (foto arhiva)Foto: Agerpres

La doi ani dupa ce a fost sesizat in legatura cu 7 acuzatii de plagiat aduse fostului ministru Ioan Mang, Ministerul Educatiei tine blocat verdictul dat de Consiliul National de Etica in acest caz. In prezent, Ioan Mang este profesor universitar la Universitatea Oradea, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor si presedintele PSD Bihor.

Un cititor HotNews.ro ne-a semnalat printr-un e-mail trimis la adresa redactiei ca, intre timp, Ioan Mang este evaluator in cadrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior. Acuzat de plagiat, fostul ministru al Educatiei este lasat sa evalueze calitatea programelor de invatamant.

Nicolae Burnete

Nicolae Burnete

Foto: CV Nicolae Burnete

Nicolae Burnete, membru al Consiliului National de Etica (CNE), a declarat pentru HotNews.ro ca "au trecut 2 ani de cand s-a luat o decizie de sanctionare a domnului Mang, a fost sanctionat, dar nu ma intrebati ce si cum. E pe site decizia". Informat de HotNews.ro ca pe site-ul Consiliului nu este nicio decizie in acest sens si nici nu a fost facuta publica hotararea in cazul Mang, Burnete a afirmat: "s-a trimis decizia pentru avizare la juridic la Ministerul Educatiei, a si fost aprobata de acolo din ce imi aduc aminte. Deci de la Comisie a plecat pentru avizare. Din momentul ala, pe mine nu avea de ce sa ma mai intereseze".

Intrebat daca CNE a confirmat plagiatul in raportul care a fost trimis spre avizare la Ministerul Educatiei, Nicolae Burnete a raspuns: "Stiu ca a fost sanctionare, dar nu stiu ce, cum, va dati seama, a trecut atata timp de atunci si noi avem atatea cazuri. Sunati la purtatorul de cuvant al institutiei".

Potrivit legii, rapoartele realizate de Consiliul National de Etica sunt trimise la directia juridica din cadrul Ministerului Educatiei pentru avizare. Abia dupa ce sunt avizate, hotararile CNE sunt publicate.

Tudor Prisecaru, presedintele autoritatii in subordinea careia se afla Consiliul de Etica: Pana nu vine viza Ministerului Educatiei, decizia nu este publica

Tudor Prisecaru

Tudor Prisecaru

Foto: nipne.ro

Contactat de HotNews.ro, Tudor Prisecaru, secretar de stat in Ministerul Educatiei si presedintele autoritatii care asigura secretariatul Consiliului National de Etica (CNE), a declarat ca "de la CNE a plecat decizia catre comisia juridica a Ministerului Educatiei si abia dupa ce Comisia juridica a Ministerului da verdictul, atunci decizia poate fi publicata". Intrebat care a fost decizia Consiliului de Etica si de ce intarzie Ministerul Educatiei cu avizarea hotararii, Prisecaru a raspuns: "Eu nu stiu mai multe. Eu nu fac parte din CNE si pana nu vine viza oficiului, decizia nu este publica."

  • HotNews.ro a solicitat Ministerului Educatiei sa faca publica decizia Consiliului National de Etica si sa explice de ce nu a avizat pana acum, timp de 2 ani, hotararea acestui for. Vom publica raspunsul Ministerului in momentul in care il vom primi.
  • Pana la ora publicarii acestui articol, Ioan Mang nu a putut fi contactat de HotNews.ro

Registrul de Evaluatori ARACIS

Registrul de Evaluatori ARACIS

Foto: ARACIS.ro

Intre timp, un cititor HotNews.ro ne-a semnalat faptul ca Ioan Mang este expert evaluator in cadrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) si, in consecinta, evalueaza calitatea programelor de studii pe care le ofera universitatile.

Potrivit listelor publicate pe site-ul agentiei, atat Ioan Mang, cat si sotia sa Erica Mang - ambii acuzati de plagiat - sunt experti evaluatori aflati in Registrul National de Evaluatori ARACIS, la Comisia Stiinte ingineresti II - pe domeniul Calculatoare si tehnologia informatiei.

Contactat de HotNews.ro, Iordan Petrescu, presedintele consiliului ARACIS, a declarat ca pozitia de acuzat de plagiat si cea de evaluator al calitatii in universitati "nu sunt compatibile, dar eu nu am fost anuntat de niciun for printr-o hartie: vezi ca e acuzat de plagiat si ca atare vezi ce masuri luati, ca atunci imediat il scoteam in registrul de evaluatori. Dansul cred ca nu a evaluat niciodata, nu a facut nicio evaluare. Dar nu e nicio problema, maine le spun il scoata din registru. Dar eu nu am primit niciun document sa imi spuna, si acum, daca este anchetat, mergand pe prezumtia de nevinovatie... si eu sa il scot din registru, nu am motiv. Va asigur ca in perioada urmatoare nu o sa il pun in nicio evaluare".

Intrebat cand a intrat Ioan Mang expert evaluator, presedintele consiliului ARACIS a afirmat: "O fi intrat evaluator printr-un examen online pe care il dai si primesti automat niste raspunsuri, automat intri. Nici nu stiu cand s-a intamplat, pot sa aflu cand a fost validat in Consiliu, pentru ca eu si astazi am validat prin Consiliu 12 persoane. Fiecare membru al Consiliului isi cunoaste la el in universitate persoanele si spune: e bun, nu e bun".

"Daca primeste verdict de plagiat, il scot eu din registru. (...) Dar eu nu stiu ca Ioan Mang este anchetat. Eu nu stiu acest consiliu [Consiliul National de Etica - n.red.]. Nu il stiu ca instrument functional. Poate ca la un moment dat a functionat, acum stiu ca nu este functional. De acuzatiile de plagiat aduse lui Ioan Mang nu stiu decat din presa, altceva nu stiu. Astept ca cineva sa imi sesizeze", a continuat Iordan Petrescu.

  • Cazul Mang, pe scurt

Ioan Mang, profesor universitar la Universitatea Oradea, la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei - catedra Calculatoare, a preluat fotoliul de ministru al Educatiei pe 7 mai 2012, dupa ce prima propunere a lui Victor Ponta la aceasta pozitie fusese Corina Dumitrescu.

In primele trei zile de la investire, Ioan Mang a fost acuzat de plagiat pentru sapte lucrari publicate sub numele sau. In acelasi timp, trei cercetatori si profesori de talie internationala au declarat ca lucrari ale lor au fost plagiate in articole pe care, la autor, apare numele Ioan Mang. Demnitarul a negat toate acuzatiile care i s-au adus. Pe 15 mai 2012, Ioan Mang si-a depus demisia din functia de ministru al Educatiei.

Pe 8 iunie 2012, Liviu Marian Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a schimbat intreaga componenta a Consiliului National de Etica (CNE), in timp ce acest consiliu ancheta acuzatiile de plagiat aduse fostului ministru al Educatiei Ioan Mang. Componenta Consiliului National de Etica a fost schimbata de ministrul Educatiei cu o zi inainte ca CNE sa discute ultimul raport asupra acuzatiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, a declarat pentru HotNews.ro fostul presedinte al Consiliului National de Etica, Constanta Ganea.

  • Vezi succesiunea cronologica a sesizarilor de plagiat in cazul ministrului Ioan Mang

7 mai 2012 - investirea cabinetului Ponta si primele acuzatii de plagiat

Primele suspiciuni de plagiat au aparut in timpul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, cand Ioan Mang a fost intrebat de deputatul PDL Doinita Mariana Chircu: "Exista suspiciuni ca unele din articolele dvs stiintifice contin elemente de plagiat. Daca se va dovedi ca sunt reale, ce veti face domnule ministru?" La cateva ore de la audieri, presa scria despre o posibila situatie de plagiat, iar Stefan Vlaston, presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare, a sesizat Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, pentru a compara patru lucrari.

Doua dintre ele sunt sub numele ministrului Educatiei, Ioan Mang, si al sotiei sale, Erica Mang, si "contin pasaje copiate integral" din alte doua articole, semnate de Simon Tam (lucrarea "Single error correction and double error detection") si de Thomas Wollinger, Jorge Guajardo, Christog Paar (lucrarea "Security on FPGAs: State of the Art Implementations and Attacks").

A doua zi, marti, pe 8 mai 2012, apareau inca doua suspiciuni de plagiat, referitoare la alte articole care ii au ca autori pe Ioan Mang si Erica Mang. Este vorba despre articolul "An FPGA-based implementation of the key transformation procedure in the MARS algorithm", care ar contine pasaje copiate fara modificari si fara citare din alte trei cercetari din strainatate, si despre articolul "Theoretical implementation of the Rijndael Algorithm using GPU processing" - care ar fi inspirat, fara atribuire, din alte doua articole straine. Citeste aici mai multe despre aceste prime sesizari de plagiat

Miercuri, 9 mai 2012, presedintele de atunci al PDL, Emil Boc, a iesit in conferinta de presa si a prezentat mai multe documente care, potrivit acestuia, dovedesc ca ministrul Ioan Mang se face vinovat de plagiat. "Astazi va prezint un plagiat 100%. Este un articol al domnului ministru, copiat in integralitate dintr-o sursa japoneza; adica a copiat articolul altor cercetatori japonezi si si-a pus numele pe un articol care nu ii apartine", declara Emil Boc.

Cele doua articole prezentate in conferinta sunt "Cryptanalise Aspects on the Block Ciphers of RC5 and RC6" - articol care ii are ca semnatari pe Ioan Mang, Erica Mang si pe Constantin Popescu, si lucrarea "Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simplified Variants of RC6" semnata de Takeshi Shimoyama, Kiyofumi Takeuchi, Juri Hayakawa.

Vezi aici, in oglinda, cele doua articole, declaratiile lui Boc si replica lui Mang

In aceeasi zi, patru ore mai tarziu, mai apareau doua articole aproape identice, unul dintre ele cu autor: Ioan Mang. Este vorba despre lucrarea "SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL - IOAN MANG" si "Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael - Eli Biham".

Descarca de aici cele doua articole

In cursul serii din 9 mai 2012, un telespectator al emisiunii "Sub semnul intrebarii" moderata de Robert Turcescu la B1 TV trimitea pe adresa emisiunii o noua sesizare de plagiat. De data aceasta, autoarea articolului asupra caruia plana suspiciunea este sotia ministrului Educatiei, Erica Mang.

10 mai 2012: Trei cercetatori straini sustin ca lucrarile lor au fost plagiate de Ioan Mang

Joi, 10 mai 2012, apar trei confirmari ale unor sesizari de plagiat. Razvan Orasanu, fost consilier de stat al primului ministru pe probleme economice si fost consultant pe politici publice al Bancii Mondiale, verifica informatiile publicate de un cititor HotNews.ro referitor la similitudinile articolelor "PUBLIC-KEY CRYPTOSYSTEM BASED ON THE DIOPHANTINE EQUATIONS", Ioan Mang, Erica Mang (http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2008/JCSCS_2008_11_MangI_1.pdf) si "A new public-key cipher system based upon the Diophantine equations", Lin, C.H., Dept. of Comput. Sci. & Inf. Technol., Tunghai Univ., Taichung, Chang, C.C. ; Lee, R.C.T.

Unul dintre cei trei cercetatori straini, taiwanezul Chu Hsin Lin "confirma plagiatul in clar".

Cateva ore mai tarziu, Takeshi Shimoyama, unul dintre autorii japonezi ai cercetarii despre care Emil Boc anuntase in urma cu o zi ca a fost plagiata de Ioan Mang, confirma de asemenea la cererea lui Razvan Orasanu si a lui Stefan Vlaston plagiatul. "Sunt convins ca lucrarea este o versiune plagiata a lucrarii noastre. Desi titlul este altul decat cel al lucrarii noastre, toti algoritmii, datele si propozitiile sunt similare cu ale lucrarii noastre stiintifice. Sunt foarte trist (cu o astfel de) depunere ilegala a unei lucrari", spune acesta.

In aceeasi zi apare si confirmarea prof. dr. Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion, Haifa Israel. Acesta este autorul lucrarii "Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael - Eli Biham", despre care miercuri, 9 mai 2012, a aparut suspiciunea ca a fost plagiata de Ioan Mang in lucrarea "SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL".

"Intr-adevar acesta este un caz de plagiat, unde lucrarea 'SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL' de IOAN MANG este o copie exacta ('copy-paste') a manuscrisului 'Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael' scris de mine si de Nathan Keller", declara Eli Biham. "Oricum, este clar ca Ioan Mang nu a citit niciodata si nu a incercat sa inteleaga cele sustinute in teza 'Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael'. El nici nu ar fi putut ajunge la aceleasi rezultate, pentru ca tot continutul lucrarii 'Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael' este gresit", a continuat acesta.

Vezi aici raspunsul integral al prof. dr. Eli Biham

Pe 10 mai 2012 apare si prima reactie oficiala a unei institutii abilitate sa rezolve astfel de cazuri. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica anunta ca ministrul Educatiei, Ioan Mang, este verificat de Comisia de Etica din cadrul ANCS in urma sesizarilor de plagiat depuse de Stefan Vlaston.

Raspunsul premierului Victor Ponta: Am solicitat Academiei Romane sa verifice acuzatiile de plagiat aduse lui Ioan Mang. Daca se dovedesc adevarate, ministrul pleaca

Pe 10 mai 2012, aproape de miezul noptii, premierul Victor Ponta anunta ca a cerut Academiei Romane ca un grup de specialisti din cadrul institutiei sa verifice acuzatiile de plagiat aduse de Opozitie ministrului Educatiei, Ioan Mang, precizand ca daca acestea se confirma, ministrul va trebui sa paraseasca functia. "Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, ministrul pleaca, isi va prezenta demisia. Daca nu se dovedesc, inseamna ca aceasta este cea mai periculoasa functie din Romania in acest moment", a mai spus premierul.

Marti, 15 mai 2012, Ioan Mang demisioneaza de la conducerea Ministerului Educatiei.

Academia Romana nu a mai apucat sa se pronunte asupra acuzatiilor de plagiat in cazul Ioan Mang. Presedintele Academiei, Ionel Haiduc, a declarat pe 16 mai 2012 ca renunta la analiza articolelor incriminate pentru ca Mang a demisionat din functia de ministru.

Surse din cadrul Consiliului National de Etica au declarat pentru HotNews.ro ca pe 5 septembrie 2012 CNE a decis ca Ioan Mang a plagiat. Aceasta a fost si ultima informatie despre cazul de plagiat in care este implicat Ioan Mang.