Peste 120.000 de absolventi de liceu sustin incepand de astazi, 16 iunie, proba de evaluare a competentelor digitale in cadrul examenului de bacalaureat. Dintre acestia, doar 1.689 de candidati au terminat liceul in promotiile anterioare. BAC-ul 2014 continua pe 23 iunie cu proba la limba straina, pentru ca din 30 iunie sa inceapa examenele scrise.

Pentru proba de evaluare a competentelor digitale s-au inscris 121.446 de absolventi de liceu, a anuntat Ministerul Educatiei. Dintre acestia, 119.757 fac parte din promotia curenta, iar 1.689 fac parte din generatiile anterioare. Evaluarea competentelor digitale se desfasoara in perioada 16 - 20 iunie.

Subiectele pentru acest examen sunt stabilite de Centrul National de Evaluare s\u0001i Examinare, aflat in subordinea Ministerului Educatiei, pe baza programei scolare a disciplinei "Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor", studiata in trunchiul comun, la toate filierele, profilurile si specializarile, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a, potrivit Metodologiei.

La pregatirea calculatoarelor pe care absolventii vor rezolva subiectele de BAC, comisia are in vedere ca, in timpul probei, candidatii sa nu poata comunica intre ei prin calculator si ca toate calculatoarele sa aiba aceeasi informatie pentru toti candidatii.

Candidatii sunt repartizati in sali, in ordine alfabetica, cate unul la calculator. Asistentii verifica documentul de identitate al fiecarui candidat aflat in sala.

Absolventii de liceu nu au voie sa intre in sala de examen cu niciun fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau orice mijloc electronic de stocare a informatiei, de calcul sau de comunicare. In caz contrar, candidatul este eliminat din examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

La finalul examenului, candidatii vor preda asistentilor foile pe care au rezolvat subiectul sau vor furniza comisiei un folder in care vor memora produsele software obtinute prin rezolvarea subiectelor propuse, precum si un fisier in care vor nota raspunsuri la eventualele intrebari continute in subiecte. Acestea constituie documente de examen.

Rezultatul evaluarii la proba de evaluare a competentelor digitale nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta, in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu (utilizator incepator, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat si utilizator experimentat).

Lucrarile scrise/produsele informatice elaborate de candidati sunt evaluate de cei doi examinatori ai probei de evaluare a competentelor digitale. Fiecare evaluator acorda un punctaj exprimat printr-un numar intreg cuprins intre 0 si 100. Punctajul final al fiecarui candidat se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi examinatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numarul intreg imediat superior.

In functie de punctajul obtinut, se va stabili nivelul de competenta digitala a candidatului: utilizator incepator, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 - Sesiunea iunie-iulie 2014

26 - 30 mai 2014Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

30 mai 2014Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 - 12 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

11 - 13 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

16 - 20 iunie 2014Evaluarea competentelor digitale - proba D

23 - 27 iunie 2013Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

30 iunie 2014Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

1 iulie 2014Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

2 iulie 2014Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

4 iulie 2014Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

7 iulie 2014Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

7 iulie 2014Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

8 -10 iulie 2014Rezolvarea contestatiilor

11 iulie2014Afisarea rezultatelor finale

Citeste si: