Examenul de Bacalaureat, care va incepe saptamana viitoare, este in pericol din cauza sumelor cu care sunt platiti profesorii din comisiile de examen, avertizeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Potrivit federatiei, tot mai multe cadre didactice refuza sa faca parte din comisiile de examen, "deoarece sunt platite cu sume derizorii, iar responsabilitatea este foarte mare".

Bacalaureat (foto arhiva)Foto: Agerpres

Un alt motiv de nemultumire este generat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrala a drepturilor salariale obtinute prin sentinte judecatoresti, informeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) intr-un comunicat remis HotNews.ro. "Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant primeste zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care ne atentioneaza ca tot mai multe cadre didactice nu mai doresc sa faca parte din comisiile de bacalaureat, considerandu-se umilite prin banii primiti ca supraveghetori si evaluatori", precizeaza FSLI.

Simion Hancescu, presedintele Federatiei, a declarat ca "un profesor primeste 19 lei/zi pentru asistenta si trei lei pentru o lucrare corectata la acest examen de bacalaureat. Cum sa nu se se simta umiliti? Cum sa fie ei motivati cu aceasta suma? Cum sa doreasca ei sa faca parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum cand se pune o presiune imensa pe ei, avand in vedere scandalurile din anii trecuti, care au aruncat o pata de noroi asupra intregului invatamant din Romania?".

FSLI cere Guvernului sa gaseasca o solutie pentru suplimentarea sumelor acordate celor care fac parte din comisiile de bacalaureat. De asemenea, federatia solicita autoritatilor sa ia masuri pentru plata integrala a drepturilor salariale castigate prin instanta, aferente trimestrelor I si II ale anului 2014. "Altfel, riscam sa nu avem cu cine sustine acest examen important din viata copiilor nostri", avertizeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat in urma cu o luna ca a anuntat sindicatele ca in urma unor discutii cu autoritatea de management si cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, "am luat decizia ca in urmatoarele saptamani sa fie redactate o serie de proiecte pe fonduri structurale, cate un proiect pentru fiecare activitate in parte, astfel incat incepand cu anul scolar 2014-2015 sa putem sa acoperim financiar efortul depus de cadrele didatice pentru simularile clasa a VIII-a, simularile clasa a XI-a, simularile clasa a XII-a, evaluarile nationale clasele a II-a, a IV-a, a VI-a. Pentru fiecare activitate va exista un proiect, urmand ca pentru evaluarea de clasa a VIII-a si pentru examenul de Bacalaureat plata cadrelor didactice sa se faca asa cum se face si pana acum".

"Evident ca ele vor fi comparabile si asa cum anul trecut am crescut cu 10% suma alocata de la bugetul statului pentru evaluarile nationale, si anul acesta vom creste cu 10%, pentru ca de-a lungul anilor suma a fost mentinuta constanta si a devenit destul de mica", a afirmat ministrul Educatiei Nationale (Detalii aici).

Tot atunci, in cadrul unei conferinte organizate inainte de evaluarile nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, Remus Pricopie preciza: "nu am fost intrebat de sindicate daca vor fi platite activitatile desfasurate pentru ca am spus eu inainte ca raspunsul este NU. Nu vor fi sume speciale alocate pentru activitatile desfasurate pentru aceasta evaluare nationala".

Calendar Bacalaureat 2014 - Sesiunea iunie-iulie 2014

26 - 30 mai 2014Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

30 mai 2014Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 - 12 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

11 - 13 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

16 - 20 iunie 2014Evaluarea competentelor digitale - proba D

23 - 27 iunie 2014 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

30 iunie 2014Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

1 iulie 2014Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

2 iulie 2014Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

4 iulie 2014Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

7 iulie 2014Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

7 iulie 2014Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

8 -10 iulie 2014Rezolvarea contestatiilor

11 iulie2014Afisarea rezultatelor finale

Citeste si: