Sesiunea de vara a bacalaureatului 2014 a inceput astazi, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. La examenele orale din cadrul BAC-ului s-au inscris 161.705 de absolventi de liceu, a anuntat Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. Numarul liceenilor inscrisi la BAC anul acesta este semnificativ mai scazut decat cel de anul trecut (aproape 190.000 de elevi s-au inscris in 2013). De precizat ca in urma cu un an numarul elevilor inscrisi la bacalaureat in anul terminarii clasei a XII-a era mai mic decat cel din ultimii noua ani.

BacalaureatFoto: Agerpres

Ministerul Educatiei anunta printr-un comunicat de presa ca 161.705 de candidati s-au inscris la sustinerea examenelor orale de competente lingvistice si digitale ale Bacalaureatului. Din totalul absolventilor de liceu inscrisi la BAC, 129.841 sunt absolventi ai promotiei 2013 - 2014 (deci au terminat acum clasa a XII-a) si 31.864 sunt absolventi din promotiile anterioare.

In urma cu un an, 187.898 de elevi s-au inscris la Bacalaureat, dintre care 147.830 proaspat absolventi ai clasei a XII-a. Si la sesiunea din 2013 a bacalaureatului, numarul elevilor inscrisi la bacalaureat in anul terminarii clasei a XII-a era mai mic decat in ultimii noua ani. (Detalii aici)

Potrivit calendarului Bacalaureatului 2014, probele orale de competente lingvistice si digitale se desfasoara in perioada 10 - 27 iunie, in 1.503 centre de examinare.

La proba de competente de comunicare orala in limba romana (proba A), care se desfasoara in perioada 10 - 12 iunie, s-au inscris 131.254 de absolventi, dintre care 129.841 din promotia 2013 - 2014 si 1.413 din anii anteriori.

Pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B), organizata in perioada 11 - 13 iunie, s-au inscris 6.680 de candidati, dintre care 6.665 reprezentand promotia 2013 - 2014, iar 15 reprezentand promotiile anterioare. In total, toate promotiile inscrise au optat astfel: 5.846 pentru limba maghiara, 700 pentru limba germana, 47 pentru limba slovaca, 20 pentru limba sarba, 11 pentru limba croata, 5 pentru limba turca si 51 pentru limba ucraineana.

In perioada 16 - 20 iunie, 121.446 de absolventi vor sustine proba de evaluare a competentelor digitale (proba D). Dintre acestia, 119.757 fac parte din promotia curenta, iar 1.689 fac parte din generatiile anterioare.

Perioada 23-27 iunie incheie ciclul probelor orale cu testarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C). Conform datelor, 123.689 de absolventi sunt asteptati sa sustina proba, dintre care 122.072 din promotia curenta si alti 1.617 din promotiile anterioare. In total, pe probe, cei mai multi candidati s-au inscris la proba de limba engleza, respectiv 107.194, urmati de alti 14.198 la limba franceza, 1.087 la limba germana, 139 la limba rusa, 682 la limba spaniola, 20 la limba portugheza, 357 la limba italiana, un candidat la limba ebraica, 9 la limba japoneza si alti 2 la limba turca.

Amintim ca elevii care detin certificatul ECDL (Start si Complet) isi pot echivala examenul de competente digitale si echivalari pot obtine si elevii care detin atestate de limba straina.

Vezi mai jos situatia din cateva judete, potrivit datelor publicate de Agerpres:

Sibiu: O treime din absolventii de liceu din acest an au renuntat la bacalaureat

O treime din absolventii de liceu din acest an din judetul Sibiu, respectiv peste 1.000 de elevi, au renuntat sa sustina examenul de bacalaureat, scrie Agerpres. Livia Cretulescu, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar al Judetean (ISJ) Sibiu, a declarat ca in judet sunt "2.479 de absolventi, dintre care 433 din promotiile anterioare, care sustin examenul de bacalaureat in acest an. In total, in acest an avem 3.060 de absolventi, insa nu toti s-au inscris la bacalaureat". Potrivit agentiei de presa citate, o parte dintre absolventii care nu sustin Bacalaureatul au corijente la anumite materii si nu au putut intra in examen.

Teleorman: 20% dintre absolventii clasei a XII-a nu s-au inscris la Bacalaureat 2014

Aproximativ 20% dintre absolventii clasei a XII-a din acest an nu s-au inscris la examenul de Bacalaureat. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Teleorman, 2.537 de elevi din promotia curenta s-au inscris la examen, din 3.163 de liceeni inscrisi in clasele a XII-a si a XIII-a la inceputul anului scolar. In total, cu tot cu absolventii din generatiile anterioare, in judetul Teleorman s-au inscris la BAC 3.339 elevi.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul inscrisilor la examen este mai mic. In 2013 s-au inscris 4.088 de candidati, dar s-au prezentat in fata comisiei doar 3.776, relateaza Agerpres.

Bacau: Aproape 20% dintre elevii de clasa a XII-a nu s-au inscris la Bacalaureat

Aproximativ 20% dintre elevii care au urmat in acest an scolar cursurile clasei a XII-a la liceele din Bacau nu s-au inscris la examenul de Bacalaureat. Tinerii care nu s-au inscris fie nu au reusit sa promoveze clasa si astfel trebuie sa sustina mai intai corigentele inaintea examenului maturitatii, fie nu s-au simtit pregatiti sa participe la Bacalaureat, scrie Agerpres. Claudia Merticaru, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, a declarat ca "un numar de 3.582 de participanti la examen sunt absolventi din 2014, iar 873 provin din promotiile anterioare".

Covasna: 475 de elevi din promotia acestui an nu s-au inscris la bacalaureat

Aproape 30% dintre absolventii de clasa a XII-a si a XIII-a de anul acesta din judetul Covasna nu s-au inscris la Bacalaureat. Inspectorul scolar Farkas Csaba a declarat pentru Agerpres ca o parte dintre acestia isi vor continua studiile la invatamantul postliceal care nu este conditionat de detinerea unei diplome de bacalaureat, iar altii isi vor cauta un loc de munca si se vor prezenta la examen anul viitor. Motivele neinscrierii sunt fie corijentele, fie faptul ca nu se simt suficient de bine pregatiti, potrivit agentiei de presa citate.

In actualul an scolar in judetul Covasna au fost inregistrati 1.756 de elevi in clasele a XII-a si a XIII-a, dintre care 593 la sectia romana si 1.163 la sectia maghiara, dar 475 dintre acestia nu si-au depus dosarele pentru bacalaureat.

Mehedinti: Aproape 2.500 de absolventi de liceu inscrisi la examenul de bacalaureat

24% dintre absolventii de liceu din acest an din judetul Mehedinti nu vor sustine bacalaureatul in vara aceasta, pentru ca nu s-au inscris la examene. "Conform statisticilor, circa 500 de elevi din absolventii de clasa a XII-a din cadrul liceelor din Mehedinti nu s-au inscris la examenul de bacalaureat fiindca nu sunt pregatiti pentru sesiunea de vara si doresc sa dea examenul in sesiunea din toamna, iar altii s-au aratat neinteresati de examenul de bacalaureat sau ca nu si-au finalizat studiile", a declarat pentru Agerpres inspectorul scolar Cristinel Degeratu.

Potrivit acestuia, aproape 2.500 de absolventi de liceu din Mehedinti s-au inscris pentru sustinerea examenului de bacalaureat din sesiunea de vara, dintre care 2.030 sunt din promotia curenta, iar 469 din promotii anterioare. In 2013, la examenul de bacalaureat au fost inscrisi 3.108 candidati.

Gorj: Aproximativ un sfert dintre absolventii de liceu nu s-au inscris pentru a sustine examenul de Bacalaureat

Aproximativ un sfert dintre absolventii de liceu de anul acesta din judetul Gorj nu s-au inscris pentru a sustine examenul de Bacalaureat, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Gorj, Georgeta Popescu.

Astfel, anul acesta, dintre cei aproximativ 4.900 de absolventi de liceu din anul scolar 2013-2014, doar 3.677 s-au inscris, restul de aproximativ 1.200 de elevi renuntand la sustinerea examenului de Bacalaureat din diverse motive. In total, numarul elevilor care s-au inscris pentru a sustine Bacalaureatul in sesiunea de vara este de 4.506, dintre care 829 sunt din seriile anterioare.

ISJ Mures solicita comasarea unor centre de Bacalaureat din cauza numarului mic de absolventi inscrisi

Inspectorul general scolar adjunct al judetului Mures, Illes Ildiko, coordonatorul examenului de Bacalaureat, a anuntat inainte de inceperea Bacalaureatului ca a solicitat restrangerea centrelor de examinare, ca urmare a numarului mic de absolventi inscrisi.

"Avem 4.059 de elevi inscrisi la examenul de Bacalaureat, cu 1.000 mai putini decat ne asteptam. Cei din seriile anterioare nu prea s-au inscris, dupa cunostintele mele. Si cei de la liceele tehnologice sunt putini, probabil nu vor sa mearga mai departe, la facultate. La acest moment, nu va pot spune cati sunt din serii anterioare, pentru ca aplicatia nu ne arata. Initial, am propus 16 centre de examen, dar le-am reorganizat, am scris la minister si sper sa ni se aprobe", a spus Illes pentru Agerpres, care a precizat ca este vorba de comasarea a trei centre.

Adjunctul sefului ISJ a precizat ca anul trecut, in judetul Mures, 5.125 de elevi au sustinut examenul de Bacalaureat.

Botosani: Sute de absolventi de clasa a XII-a nu s-au inscris la bacalaureat

Sute de elevi de clasa a XII-a nu s-au inscris la examenul de bacalaureat din acest an, a anuntat inspectorul general scolar Mihaela Hunca. Potrivit acesteia, din cei 3.439 de absolventi de liceu, doar 2.974 au depus dosarele pentru a participa la bacalaureat.

"O parte nu s-a inscris, alta parte nu a finalizat cursurile, dar cea mai mare parte nu a dorit sa participe la examenul de bacalaureat", a afirmat Hunca.

In sesiunea de vara a examenului de bacalaureat de anul trecut au fost inscrisi 2.955 absolventi de liceu, dar si absolventi din promotiile anterioare.

Arges: Numarul absolventilor inscrisi la bacalaureat este mai mic cu aproape 15% decat in 2013

Peste 5.400 de absolventi de liceu din Arges s-au inscris la prima sesiune din acest an a examenului de bacalaureat, numarul lor fiind cu aproape 15% mai mic decat in 2013, conform datelor centralizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).

Dintre cei 5.411 absolventi inscrisi la sesiunea care a inceput marti, 4.248 sunt din promotia 2014, restul fiind din promotiile anterioare. La prima sesiune a bacalaureatului din 2013 au fost inscrisi 6.238 de absolventi, dintre care 4.842 proveneau din promotia anului respectiv.

Potrivit reprezentantilor ISJ Arges, scaderea numarului de candidati se datoreaza in principal factorului demografic, in ultimii ani inregistrandu-se o reducere permanenta a efectivelor de elevi de la o promotie la alta.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 - Sesiunea iunie-iulie 2014

26 - 30 mai 2014Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

30 mai 2014Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 - 12 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

11 - 13 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

16 - 20 iunie 2014Evaluarea competentelor digitale - proba D

23 - 27 iunie 2013Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

30 iunie 2014Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

1 iulie 2014Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

2 iulie 2014Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

4 iulie 2014Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

7 iulie 2014Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

7 iulie 2014Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

8 -10 iulie 2014Rezolvarea contestatiilor

11 iulie2014Afisarea rezultatelor finale

Citeste si: