Ministerul Educatiei a decis sa retina din nou cotizatiile sindicale direct de pe statele de plata ale profesorilor membri de sindicat, a declarat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro. "Colegii mei din invatamant, pe buna dreptate daca discutam, au ridicat o problema: de ce numai in invatamantul preuniversitar nu se poate retine cotizatia pe statul de plata? Nu este o discriminare? Si la caz avem un ordin de la Consiliul National de Discriminare care spune cu subiect si predicat lucrul acesta", a sustinut ministrul. Contactat de HotNews.ro, presedintele CNCD Csaba Asztalos a declarat ca "probabil ca domnul ministru nu a stiut sa citeasca punctul nostru de vedere. (…) Nu suntem intr-o situatie de discriminare".

Liviu Pop si Csaba AsztalosFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Asculta aici interviul integral acordat HotNews.ro de catre ministrul Educatiei, Liviu Marian Pop, vineri, 1 iunie:

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministrul interimar al Educatiei a mai spus ca, de aceasta data, retinerea nu se mai face decat cu "o adeziune scrisa, semnata, lasata la secretariat, cu semnatura, cu data. Luna de luna sau an de an, in unele situatii, trebuie innoita aceasta semnatura". "Acest program Edusal (programul de salarizare - n.red.), eu, ca ministru al Educatiei, trebuie sa il fac sa dispara in forma actuala. (…) Acest program trebuie descentralizat si, exact ca si la Casa Nationala de Sanatate, fiecare unitate scolara, in baza acestui ordin, sa isi faca propriul program de salarizare", a continuat ministrul.

Cele mai importante declaratii acordate intr-un interviu HotNews.ro de ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop:

"Rep: Referitor la Cotizatiile sindicale. Ati declarat pentru HotNews.ro pe 16 mai ca semnarea unui nou ordin de ministru 'nu este prioritatea mea'.

Liviu Pop: Absolut.

Rep: S-a intamplat ceva intre timp?

Liviu Pop: Da. Am avut o discutie cu legea dialogului social, pentru ca eu acolo sunt ministru delegat. Am avut doua saptamani si inclusiv saptamana viitoare avem o saptamana de foc. Deci timp de doua saptamani am analizat legea dialogului social cu patronatele, cu sindicatele, cu societatea civila. Ma duc putin pe mandatul meu de ministru delegat pentru dialogul social. In Romania nu functiona Consiliul Economic si Social. Nu intru in detalii. Nefunctionand, mandatul meu era de deblocare a acestui dialog social. Din discutiile pe care le-am avut s-a desprins urmatoarea idee: legea dialogului social trebuie impartita in patru. Legea CES-ului, legea de organizare si functionare a sindicatelor, legea privind contractele de munca, legea privind conflictele de munca. Astazi (vineri, 1 iunie - n.red.) suntem in momentul in care am finalizat draftul pe care l-am transmis prefecturilor. Deci incepand de marti in fiecare prefectura din Romania se dezbat cele patru legi cu toti partenerii sociali.

Pe legea de organizare si functionare a sindicatelor a venit discutia si legata de aceasta cotizatie sindicala, unde colegii mei din invatamant, pe buna dreptate daca discutam, au ridicat o problema: de ce numai in invatamantul preuniversitar nu se poate retine cotizatia pe statul de plata si, in rest, in tot domeniul bugetar, se poate? Nu este o discriminare? Si la caz avem un ordin de la Consiliul National de Discriminare care spune cu subiect si predicat lucrul acesta.

Rep: Presedintele Consiliului National de Combatere a Discriminarii, Csaba Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro ca nu este o discriminare.

Liviu Pop: Eu am raspunsul scris. Daca a declarat pentru dumneavoastra la HotNews.ro, eu va arat ce imi spune acolo.

Rep: Deci imi spuneti ca aveti o decizie oficiala de la CNCD…

Liviu Pop: Avem un raspuns de la CNCD care spune un lucru. Asta e un aspect.

Rep: Spune ca membrii de sindicat din…

Liviu Pop: Nu va pot detalia pentru ca, credeti-ma, nu este prioritatea mea aceasta cotizatie. Si vin dintr-o federatie care traieste din lucrul acesta, am provenit din chestiunea aceasta. Am reglat o chestiune inutila in sistemul de invatamant preuniversitar.

Rep: Ati reglat-o inseamna ca?

Liviu Pop: Am reglat-o pentru ca acest program Edusal, eu, ca ministru al Educatiei, trebuie sa il fac sa dispara in forma actuala. Pentru ca este aberant - deocamdata eu multumesc celor care il fac, celor de la Siveco. O sa zica lumea: de ce ii multumeste? Este un program care ni s-a dat gratis. Dar sa se reglementeze anumite chestiuni. Acest program trebuie descentralizat si, exact ca si la Casa Nationala de Sanatate, fiecare unitate scolara, in baza acestui ordin, sa isi faca propriul program de salarizare. Daca maine Siveco vine si spune: domnu' ministru, noi l-am facut gratis. De aici vrem sa ni-l platiti. 5 lei. Nu am nici 5 lei in bugetul Educatiei sa platesc. Nu am spus ca voi renunta la firma Siveco. Nu am spus ca voi renunta la program. Trebuie regandit nu la anul, ci din septembrie, din octombrie sau de la 1 ianuarie cel tarziu.

Rep: Renuntati la programul Edusal?

Liviu Pop: Nu. Programul Edusal este foarte bun ca armonizeaza si una dintre federatiile sindicale a sustinut din 2000 ca este nevoie in Romania de un sistem unitar de calcul a salariilor in invatamantul preuniversitar. Din cele 7 sau 8 firme care functionau in Romania, fiecare avea programelul lui. Ba mai mult, in unele scoli se facea cu pixul contabilitatea. Deci chestiunea de uniformizare a calculului salariului este o chestiune buna. Felul cum se face, softul care se ia este o alta problema. Si aici mi se pare corect, cinstit, daca se platesc aceste softuri, fiecare unitate scolara sa raspunda de unde isi aduce softul de contabilitate si sa nu fie apanajul Ministerului Educatiei, ca discutam de descentralizare.

Dar anexele la ordin, deci cum trebuie sa arate statele de plata, modalitatea de calcul si toate celelalte este obligatia Ministerului Educatiei impreuna cu Ministerul Finantelor sa faca acest lucru.

Rep: Deci va arata uniform?

Liviu Pop: Absolut. E obligatia noastra prin angajamentele fata de Fondul Monetar si fata de imprumut. Avem o lege a salarizarii unitare, trebuie sa avem o noua metodologie de calcul unitara.

Rep: Si apare acea casuta de 1% pentru cotizatii sindicale?

Liviu Pop: Nu apare 1%, apar alte drepturi pentru ca discutam de CAR, discutam de dobanzi in banca si discutam de toate celelalte. Necazul este ca si in Romania avem doua tipuri de scoli: scoli care au bancomate, scoli care nu au bancomate. Daca ati face o analiza acum si ati merge in unitatile scolare care sunt situate la 30-40 de kilometri de bancomat si au salariile pe card o sa vedeti ca nu e viata usoara. Sunt colegi care fac 30 de kilometri ca sa mearga sa isi scoata de la bancomat.

Rep: Spuneti ca ar fi greu pentru sindicate sa isi extraga…

Liviu Pop: Nu, sindicatele nu au o problema.

Rep: Dar cine?

Liviu Pop: Problema o au oamenii. Sindicatele, in momentul de fata, si va spun ca vin de doua saptamani de acolo, nu mai au probleme cu cotizatia sindicatelor. Au problema insa altii. Cei care au rate la CAR, si-au luat imprumut de 700-800 de lei si care trebuia sa mearga la posta si faceau cate 20-30 de kilometri sa isi plateasca ratele la CAR pentru ca nu isi permiteau imprumut sau ratele bancare sau, in unele situatii, abonamentele la utilitati, lucru care este absolut normal in toate statele.

Rep: Dar sindicatele cum de nu mai au o problema cu cotizatiile?

Liviu Pop: Simplu. Avem contracte cu toate bancile, cu absolut toate bancile. Eu va spun ca organizatia pe care am reprezentat-o, 95% din cotizatii era reglata de banca. Fiecare avea un acord in baza caruia se facea aceasta…

Rep: Am vazut joi seara (31 mai - n.red.) pe site-ul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta, afiliat la FSLI, un ordin comun inregistrat la Ministerul Educatiei, la Ministerul Finantelor si la Ministerul Administratiei care stabileste ca aceste cotizatii vor fi retinute din nou pe statul de plata.

Liviu Pop: Da, este ordinul comun din 30 sau 31.

Rep: Din 29. Deci dumneavoastra ati luat aceasta decizie?

Liviu Pop: Da. Este un ordin comun, ca toate retinerile care nu se puteau face prin acest Edusal sa se poata face. Nu vad ce este anormal. Daca ma intrebati exclusiv de cotizatii: Da. Nu se mai poate face retinerea pe cotizatie decat in alte conditii: cu semnatura, cu hartie, cu adeziune.

Rep: Dar tot pe statul de plata?

Liviu Pop: Da, da. Toate, si CAR-urile, ca sunt imprumuturi in banci, ratele la banca si toate celelalte se pot face. Pentru ca pe buna dreptate erau situatii in care se faceau abuzuri. Fara sa ai niciun document din partea angajatului, se facea o retinere a cotizatiilor de sindicat. Si atunci lucrul acesta nu se mai poate. Unde se face, daca se va face, trebuie o adeziune scrisa, semnata, lasata la secretariat, cu semnatura, cu data. Luna de luna sau an de an, in unele situatii, trebuie innoita aceasta semnatura. Nu ceea ce s-a intamplat. Deci am reglat un derapaj care exista in unele organizatii si noi stiam de ele, de aceea federatia pe care am reprezentat-o nu a iesit virulent pe aceasta tema a cotizatiilor.

Rep: Si de ce nu ati anuntat public, de trei zile, daca este in interesul profesorilor?

Liviu Pop: Eu nu pot sa anunt public nimic pana nu apare in Monitorul Oficial. Si nu era o prioritate. Daca ma intrebati pe mine, o prioritate astazi este cifra de scolarizare pentru universitar.

Rep: Pai si atunci de ce ati realizat acest ordin in doua saptamani de la ocuparea fotoliului de ministru?

Liviu Pop: Concentrarea mesajului public… ce trebuia, sa ies public sa spun: Am dat ordin? Azi am semnat 7 ordine. O sa le anunt toate?

Rep: Dar ati spus ca este in interesul profesorilor retinerea cotizatiilor, a CAR-urilor, a ratelor.

Liviu Pop: Dar pot anunta public cand apare in Monitorul Oficial. Un ordin comun semnat de cei trei ministri trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial, este o intentie a noastra de a rezolva aceasta problema. Am avut discutii si cu cei de la Casa de Ajutor Reciproc, cu o parte dintre banci cu care deja aveam conventii si daca mergeti acum la banca X, nu fac reclama, avem 70.000 de contracte, cu banca Y 120.000. Sunt cinci banci in Romania cu care noi am rezolvat problema acestor cotizatii. Ce nu s-a rezolvat: CAR-urile unde au avut o mare problema oamenii care au luat imprumuturi mici. Acolo a fost marea lovitura a acestui ordin.

Rep: Dar nu inteleg foarte bine. Odata, pe statul de plata apare dupa adeziunea profesorului suma catre sindicate, iar contractele cu bancile se refera la?

Liviu Pop: Contractele cu bancile functioneaza din noiembrie anul trecut. Este separat. Acum daca incepand de luni, marti saptamana viitoare va deveni operabila posibilitatea retinerii pe statul de plata, automat trebuie anulate acele conventii cu bancile. Deci este o chestiune care nu poate sa fie dublata. Dar, pana la urma, sa ne intelegem: unii colegi nu o sa accepte sa retina poate cotizatia (…) daca raman in continuare cu conventiile cu banca, lucrul e mult mai simplu decat aceasta adeziune. Si sunt multi care vor ramane pe conventie. Nu mai revin la chestiunea aceasta.

Rep: Considerati un prejudiciu pentru Ministerul pe care il conduceti faptul ca angajatii MECTS strang practic banii sindicatelor?

Liviu Pop: Eu vreau sa va spun ca noi avem o problema si de alta natura cu acest program Edusal. Faptul ca toata baza de date - Liviu Pop, profesor acolo, cand a terminat facultatea, unde locuieste - sunt datele in Edusal. In momentul de fata, Edusal este cea mai completa baza pe care o are Ministerul Educatiei. Dar nu este a Ministerului Educatiei, este a unei firme. Aceasta baza de date este facuta de secretarul unitatii scolare. Deci el munceste. Contabilul nu prea are treaba pe aici.

Rep: Deci este un prejudiciu in aceeasi masura?

Liviu Pop: Nu. Ce trebuie eu sa fac si sunt obligat sa fac pentru a usura munca secretarului de unitate scolara este a compatibiliza toate bazele de date. In momentul de fata avem baze de date in paralel: o baza de date nationala, o baza de date de Edusal, o baza de date de titularizare. Cele 3-4 baze de date trebuie adunate, pentru ca daca nu toata greutatea cade pe secretarul de unitate scolara. Daca mergeti astazi in orice unitate scolara si vorbiti cu secretarul de unitate scolara, spuneti: ce parere aveti despre programul de salarizare? O sa va spuna: munca de 10 ori mai multa ca inainte, chiar daca nu are nicio treaba cu procesul de secretariat. Deci el face o munca in paralel. Deci chestiunea asta de a retine ceva dureaza 0.01 secunde.

Rep: Este conflict de interese ca dumneavoastra, provenind din mediul sindical, sa dati acest ordin la doua saptamani dupa ce ati fost numit in functia de ministru al Educatiei?

Liviu Pop: Nu stiu ce legatura are conflictul de interese cu chestiunea aceasta, in conditiile in care in momentul in care am devenit ministrul Educatiei am pierdut absolut orice drept sindical, inclusiv calitatea de membru de sindicat nu o mai am, inclusiv calitatea de presedinte sau secretar de organizatie. Eu cred ca nu trebuie sa ne concentram foarte mult pe chestia asta. Trebuie sa ne gandim la conflictul de interese cu absolventii de IP3, cu copiii care nu au profesori in toamna la scoala, cu cifra de scolarizare care nu exista la nivelul sistemului de invatamant preuniversitar si universitar, desi trebuia sa fie din 1 martie. Las pe altii sa decida daca este sau nu este conflict de interese. Eu va spun ca nu mi-am facut decat datoria fata de colegii mei care lucreaza in preuniversitar si cat pot de mult si pentru parinti, elevi si cei din universitar".

Csaba Asztalos, presedintele CNCD: Decizia noastra este ca stoparea retinerii cotizatiilor sindicale pe statele de plata in preuniversitar nu este o discriminare

Csaba Asztalos

Csaba Asztalos

Foto: HotNews.ro

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conduce a primit intr-adevar solicitari de la sindicate din preuniversitar referitor la o eventuala situatie de discriminare fata de mediul universitar, unde cotizatia sindicala se retine in continuare automat pe statele de plata ale profesorilor membri de sindicat.

"Probabil ca domnul ministru nu a stiut sa citeasca punctul nostru de vedere. (…) Decizia noastra este ca nu exista un drept al sindicatului si al membrilor de sindicat in sensul in care angajatorii sa fie obligati sa retina cotizatia. Deci nu suntem intr-o situatie de discriminare", a precizat pentru HotNews.ro presedintele CNCD.

Potrivit acestuia, "sindicatele preuniversitare reclamau faptul ca decizia Ministerului Educatiei, a Ministerului de Finante si a Ministerului de Administratie si Interne de a nu retine cotizatia pentru membri de sindicat direct de catre MECTS prin softul de plati constituie o fapta de discriminare pentru ca acest lucru se realizeaza pentru cei care sunt invatamantul superior".

Csaba Asztalos a declarat ca "nu se poate face o comparatie cu cei din sistemul universitar pentru ca ei au autonomie universitara si o finantare diferita. Nu mi se pare corect nici in sistemul universitar sa se retina direct din salariu si apreciez ca daca nu exista un acord al membrilor de sindicat sa isi plateasca aceste cotizatii, se poate ingradi inclusiv dreptul angajatului de a-si alege liber un sindicat".

"Este aberant sa retina angajatorul automat cotizatia sindicala pentru ca sindicatul nu are organizarea necesara. Acesta este punctul de vedere transmis", a afirmat presedintele CNCD.

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei: Este o intoarcere la dictatura sindicatelor in invatamant, fara legatura cu avantaje pentru elevi

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: HotNews.ro

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei care a semnat la finalul anului trecut impreuna cu ministrii Finantelor si Internelor ordinul comun prin care se stopa retinerea automata a cotizatiilor sindicale direct pe statele de plata ale profesorilor din preuniversitar membri de sindicat, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia de acum a ministrului Liviu Pop "este o intoarcere la dictatura sindicatelor in invatamant, fara legatura cu avantaje pentru elevi".

"Este o situatie contra-natura, unde interesele sindicale conduc ministerul educatiei. Se vor colecta anual fortat pentru sindicate aproximativ 16 milioane de euro. Va reamintesc ca ministerul a castigat procesul cu sindicatele pe aceasta tema, dar acum cei care au dat ministerul in judecata il conduc", a explicat fostul ministru al Educatiei.

Potrivit lui Funeriu, "acum salarizarea este facuta identic pentru toti profesorii, cu acelasi soft obtinut gratuit de minister si distribuit gratuit scolilor. Fiecare scoala va fi obligata sa-si cumpere propriul soft de salarizare, ceea ce reprezinta de fapt bani multi pentru clientela politica. Acesti bani mai bine ar fi alocati pentru elevi".

Despre retinerea cotizatiilor sindicale pe statul de plata, in preuniversitar

Amintim ca in noiembrie 2011 in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educatiei de la acea vreme, Daniel Funeriu, al ministrului Finantelor Gheorghe Ialomitianu si al ministrului Internelor Traian Igas care punea la dispozitia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale (Edusal), care nu mai prevedea posibilitatea de retinere direct din salariile profesorilor a cotizatiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. sau a ratelor bancare.

Practic, Ministerul Educatiei a stopat astfel retinerea automata a cotizatiilor direct din salariile profesorilor membri de sindicat. Surse din sistem au declarat pentru HotNews.ro ca sindicatele din invatamantul preuniversitar ar fi pierdut anul acesta peste 10 milioane de euro, ca urmare a acestui ordin ministerial.

Dupa publicarea acestui ordin, cele trei federatii sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" (FSI "Spiru Haret") si Federatia Educatiei Nationale (FEN) - au cerut in instanta suspendarea executarii ordinului.

Pe 4 mai, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro ca federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au depus doua petitii la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pe tema cotizatiilor sindicale. "In speta sindicatele au reclamat faptul ca sunt discriminate pentru ca Ministerul Educatiei nu retine cotizatiile membrilor de sindicat", a spus Asztalos, precizand ca cele doua petitii au fost respinse.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

Citeste si: