Oprirea accesului cercetatorilor romani la articolele stiintifice internationale ale Thomson Reuters a venit ca urmare a deciziei Ministerului Educatiei de a amana contractarea noilor servicii, hotarare luata impreuna cu fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Dragos Ciuparu, a declarat pentru HotNews.ro ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop. "De comun acord in a doua zi de mandat la Ministerul Educatiei am luat aceasta decizie", a afirmat Liviu Pop. "Este o mare minciuna. De altfel am refuzat sa semnez decizia de amanare a contractarii noilor servicii", a declarat pentru HotNews.ro fostul presedinte al ANCS Dragos Ciuparu, care a pus la dispozitia HotNews.ro doua e-mailuri pe care le-a trimis ministrului Liviu Pop pe 21 mai si in care il informa cu privire la consecintele acestei decizii.

Primul e-mailFoto: Hotnews

Editura Thomson Reuters a oprit saptamana trecuta accesul cercetatorilor din Romania la bazele sale de date care cuprind articole stiintifice din intreaga lume, din cauza amanarilor in contractarea noilor servicii, a declarat pentru HotNews.ro fostul sef al Cercetarii din Romania, Dragos Ciuparu. Decizia editurii a venit dupa ce Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a anuntat ca amana cu doua luni termenul la care institutiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date.

Efectele deciziei Thomson Reuters sunt imposibilitatea cercetatorilor romani de a vedea daca temele pe care vor sa le trateze au mai fost cercetate pana acum, "izolarea cercetarii romanesti" si imposibilitatea de a mai detecta eventuale plagiate, pentru ca dispar articolele de comparatie, sustine Dragos Ciuparu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Cele mai importante declaratii acordate intr-un interviu HotNews.ro de ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop:

"Rep: Fostul sef al cercetarii din Romania (Dragos Ciuparu - n.red.) a decalarat ca editura Thomson Reuters a taiat accesul cercetatorilor romani la bazele ei de date, dupa ce dumneavoastra ati amanat termenul de depunere a cererilor de finantare din partea institutiilor de cercetare. Ce veti face?

Liviu Pop: Regret ca un fost presedinte de Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) iese cu o asemenea declaratie in conditiile in care, de comun acord in a doua zi de mandat la Ministerul Educatiei, am luat aceasta decizie. A fost la mine in birou si a venit cu chestiunea aceasta. Pacat ca nu am luat semnatura, o sa iau semnatura de la fiecare ca se pare ca una se discuta si alta se iese in mediul public.

Rep: Deci spuneti ca impreuna cu domnul Ciuparu ati decis amanarea datei limita de 22 mai?

Liviu Pop: Absolut. Cu argumente cat se poate de sanatoase, faptul ca a fost doar o singura zi pentru licitatie si nu cred ca in Romania se poate da un proiect de 120 de milioane de lei intr-o singura zi de licitatie. Nu sunt adeptul incredintarilor directe.

Rep: Dar ce s-a intamplat la clasa pregatitoare nu este incredintare directa?

Liviu Pop: Nu este nicio incredintare directa la clasa pregatitoare. Care este incredintarea directa?

Rep: Faptul ca directorii de scoli pot decide ce fac cu mobilierul.

Liviu Pop: Nu directorii de scoli, ci parintii trebuie sa fie obligati in acelasi timp. Daca discutam de clasa pregatitoare, de la 1 ianuarie 2012 in bugetul MECTS erau bani.

Rep: Asta nu e incredintare directa, ce se intampla acolo?

Liviu Pop: Haideti ca revenim. Am venit in 17 mai la Minister, nu era organizata nicio licitatie in cele opt regiuni.

Rep: Deci spuneti ca asta era singura varianta?

Liviu Pop: Nu. Aveam si varianta mentinerii licitatiilor la nivel de regiuni, chiar daca nu aveau avizul sanitar. Eu am obtinut intre timp avizul sanitar si a fost nevoie de schimbari in caietul de sarcini, adica scaunul inclinat 30 de grade. Prin absurd, in 18 mai puneam pe SEAP licitatia, finalizarea acesteia era undeva in 31 septembrie. Cine venea in 10 septembrie la sediul Ministerului sa spuna: dar unde sunt bancutele? Va spun public: materialele pentru care am aprobat miercuri 23 de milioane prin hotarare de guvern, desi se putea face in ianuarie, in februarie acest lucru, nu s-a facut. Materialele pentru clasa pregatitoare, fiind bani europeni, sunt obligat sa ma duc prin licitatie si o sa vedeti in 10 septembrie in foarte multe unitati scolare, si eu imi cer acum scuze public fata de parinti, nu o sa fie materialele in 10 septembrie. Nu o sa fie. In acelasi timp caut solutii de finantare a locului de joaca. Un mic loc de joaca pentru copii in aceasta clasa. Cum imi cer scuze ca se lucreaza in trei schimburi in scoli in Bucuresti.

Deci nu vad nicio problema din punctul asta de vedere, in conditiile in care apropo de fostul presedinte al ANCS am convenit impreuna si graficul, la mine in birou, ne-am intalnit de trei ori. Am discutat.

Rep: Ce veti face totusi cu decizia aceasta a Thomson Reuters?

Liviu Pop: Va asigur ca eu de aseara, din momentul in care am aflat, ieri dupa-masa (joi, 31 mai - n.red.), am delegat o persoana sa se ocupe de tot ce inseamna acest proiect. Sunt foarte multe proiecte, iar numarul personalului este mic in Minister. Se ocupa de acest proiect sa vedem despre ce este vorba acolo. Voi lua si legatura cu editura in momentul in care voi avea datele mult mai exacte ale acestui proiect. Intrebarea mea este foarte simpla: de ce s-a intarziat din noiembrie anul trecut aceasta licitatie pana in mai 2012?

Rep: Domnul Ciuparu zicea ca acesta a fost calendarul convenit cu marile edituri, inclusiv cu Thomson Reuters.

Liviu Pop: Nu exista niciun mare calendar. O sa facem publice toate dovezile, daca este nevoie, si eu sper pentru toti cercetatorii din Romania sa nu fie o problema si sunt convins ca nu va fi o problema, chiar daca unii se supara acum ca nu mai sunt in anumite functii si ies cu declaratii care pe mine ma surprind.

Rep: Deci cine v-a cerut, cine v-a sfatuit sa luati aceasta decizie de amanare a datei limita pana la care institutiile de cercetare din Romania pot forma acel consortiu?

Liviu Pop: Impreuna cu dansul am convenit aceste lucruri, in 19-20 mai, nu mai retin, 22 mai, credeti-ma ca nu mai retin. Eu am spus ca: domnule, dar nu e prea batator la ochi sa punem o singura zi, doar in 22 sa fie depusa licitatia?

Rep: Am inteles ca sunt totusi deja 78 de institutii de cercetare si de universitati care si-au declarat adeziunea catre acest consortiu.

Liviu Pop: Foarte bine. In 60 de zile, foarte bine. Competitia trebuie. In 22 cate erau, va intreb eu? Cine stia in 22?

Rep: 78.

Liviu Pop: Nu stiu daca erau 78. In 22 poate s-au trezit dupa ce au vazut ca prelungim acest termen. E posibil sa fi fost 78 ca asteptau din noiembrie licitatia. Nu stiu. Pentru mine, un om care am luat de 2 zile Ministerul Educatiei, o licitatie cu termen de depunere a dosarelor intr-o singura zi mi se pare putin asa, grabit. Am zis: este o problema daca prelungim perioada 15-20, o luna, doua luni? Nu e absolut nicio problema, domnule ministru. Pai haideti sa punem 60 de zile ca ne linistim toti.

Rep: Si cine a zis nu e nicio problema?

Liviu Pop: Domnul presedinte. Exact cum vorbesc cu dumneavoastra, asa am vorbit si cu dansul.

Rep: Vom mai avea acces vreodata la bazele de date Thomson Reuters?

Liviu Pop: Lucrul acesta nu vi-l pot garanta sau certifica eu. Va asigur de o discutie cu editura si de lamurirea acestui subiect, pentru ca nu vreau sa creez in mediul universitar, la cercetatori probleme. Sa nu uitam totusi ca miercuri, pentru toate institutele de cercetare din Romania am elaborat acea ordonanta de urgenta ca sa poata sa isi ia 4.000 de oameni banii si cercetarea din Romania sa functioneze. De asta uitam, de asta uitam cu cercetarea. Le spunem numai pe care le vrem. Deci oamenii acestia, 46 de institute de cercetare din Romania, daca noi miercuri nu adoptam aceasta ordonanta de urgenta, desi trebuia rezolvata de un an de zile, evaluare, criterii si toate celelalte, ramaneau inchis. Asta nu o spunem.

Rep: Banii acestia, cei 120 de milioane de lei pentru contractul pe trei ani cu aceste mari edituri, raman la ANCS? Raman programati pentru aceasta treaba?

Liviu Pop: Absolut. In momentul de fata, astazi, cand discut cu dumneavoastra nu am intentie de a schimba destinatia unor bani. Evident auditul pe care l-am inceput astazi acolo va fi finalizat marti-miercuri saptamana viitoare, joi, vreau si eu sa il vad foarte repede, va scoate la iveala toate elementele. Daca constatam ca sunt alte elemente, va asigur ca impreuna vom lua o decizie si voi fi suficient de transparent ca si dumneavoastra si toata lumea sa vada ce s-a intamplat acolo.

Rep: Fara aceasta baza de date cum se vor mai acorda doctorate, abilitarile si titlurile academice?

Liviu Pop: Haideti sa reusim sa punem ordinul privind doctoranzii, pentru ca daca nu modificam LEN miercuri nimeni nu avea burse doctorale astazi in Romania. De ce: pentru ca nu s-a facut evaluarea 6 luni, la Minister s-a dormit pe aripa aceasta. S-a vrut iarasi o improvizatie gen marca nu mai discut acum".

Dragos Ciuparu, fostul sef al Cercetarii: "Este o mare minciuna"

Contactat de HotNews.ro, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) Dragos Ciuparu a declarat ca afirmatia ministrului Liviu Pop conform careia au luat impreuna decizia de a amana data contractarii serviciilor marilor edituri "este o mare minciuna". "De altfel am refuzat sa semnez decizia de amanare a datei pana la care institutiile de cercetare din Romania puteau depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date", a explicat fostul sef al Cercetarii.

Dragos Ciuparu a pus la dispozitia HotNews.ro copii ale doua e-mailuri pe care i le-a trimis ministrului Liviu Pop pe 21 mai si in care il informa cu privire la consecintele acestei decizii.

Vezi mai jos cele doua e-mailuri trimise de Dragos Ciuparu catre Liviu Pop chiar in ziua in care ministrul a anuntat in conferinta de presa: "am decis amanarea depunerilor de cereri de finantare pentru proiectul care priveste accesul entitatilor de cercetare romanesti la publicatii si baze de date internationale pentru 60 de zile".

Primul e-mail

Al doilea e-mail

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei: "Este o operatiune bine pusa la punct de catre actualul minister de blocare a accesului la bazele de date internationale"

Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "este o operatiune bine pusa la punct de catre actualul minister de blocare a accesului la bazele de date internationale, pentru ca astfel nimeni din Romania nu va mai putea sa vada care este performanta reala a unui cercetator sau a unui profesor".

"Nu se va mai putea verifica daca o lucrare este plagiata sau nu, vor fi grav afectate toate evaluarile institutionale in curs, evaluari pe baza de performanta, cu raportori straini, insemnand clasificarea universitatilor, clasificarea institutelor, verificarea performantei individuale si institutionale", a explicat Daniel Funeriu.

Citeste si: