Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) ii cere premierului Mihai Razvan Ungureanu sa reintroduca incasarea cotizatiilor sindicale ale cadrelor didactice pe statele de plata, in invatamantul preuniversitar. Sindicatul Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean, afiliat Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a publicat pe site-ul sau lista de revendicari pe care FSLI a trimis-o Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania pentru a o prezenta premierului in cadrul intalnirii de la Guvern care a avut loc marti, 10 aprilie.

Lista revendicarilor este semnata de Simion Hancescu, presedintele FSLI, si este trimisa pe 10 aprilie catre Iacob Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, cu urmatorul continut:

"Avand in vedere ca astazi veti participa la intalnirea cu Prim-Ministrul Romaniei, domnul Mihai Razvan Ungureanu, conducerea FSLI va solicita respectuos sa abordati si urmatoarele probleme:

  • 1. Deblocarea posturilor din invatamant
  • 2. Reluarea lucrarilor in infrastructura scolara demarate de MECTS, lucrari abandonate in ultimii 3 ani
  • 3. Incasarea cotizatiei pe statele de plata in invatamantul preuniversitar, conform acordurilor semnate intre angajati si angajatori, asa cum se procedeaza in celelalte sectoare bugetare
  • 4. Nerespectarea prevederilor contractelor semnate intre beneficiarii proiectelor europene si OI/ AM-POSDRU in ceea ce priveste termenul de achitare a rambursarilor
  • 5. Nerespectarea sentintelor judecatoresti privind acordarea unor drepturi salariale
  • 6. Salariile de mizerie din invatamant".  

Dupa intalnirea de la Guvern, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) le-a transmis miercuri, 11 aprilie, sindicatelor o informare cu privire la discutiile cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, potrivit Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean. In aceasta informare, CSDR precizeaza ca "presedintele CSDR a prezentat premierului si problemele specifice cu care se confrunta personalul din invatamant (...). Pentru rezolvarea problemelor anexate, s-a solicitat organizarea unei intalniri a premierului doar cu reprezentantii sindicatelor din acest sector de activitate".

Amintim ca premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut marti, 10 aprilie, la Palatul Victoria o intalnire cu liderii confederatiilor sindicale. Din partea Guvernului, au participat la intalnire ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, ministrul Economiei, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, si ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

Din partea confederatiilor sindicale au participat presedintele BNS, Dumitru Costin, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Iacob Baciu, presedintele Confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, presedintele CNSLR Fratia, Ion Samoila, si presedintele Confederatiei Sindicale Meridian, Ion Popescu, potrivit Executivului.

Zece milioane de euro, pierderi estimate pentru sindicatele din invatamant dupa ce un ordin al Ministerului Educatiei stopeaza retinerea automata a cotizatiilor din salariul profesorilor

Sindicatele din invatamantul preuniversitar pierd anul acesta peste 10 milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistem. Acesta este unul dintre principalele efecte ale unui ordin ministerial prin care se opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata. In noiembrie 2011, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educatiei, ministrului Finantelor si al ministrului Internelor care pune la dispozitia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de retinere direct din salariile profesorilor a cotizatiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. sau a ratelor bancare. In replica, sindicalistii sustin ca ordinul incalca codul fiscal, precum si contractul individual de munca.

Amintim ca cele trei federatii sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" (FSI "Spiru Haret") si Federatia Educatiei Nationale (FEN) au dat in judecata Ministerul Educatiei, cerand suspendarea ordinului care opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata. In aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza Ministerului Educatiei.