​"Astept sa am stabilizati presedintii (de comisii de examen - n.red.) - asta a fost de fapt rugamintea principala a mea la nivelul guvernului, la nivelul sefilor de partide care fac unii presiuni foarte mari in judete sa se schimbe inspectorii. Stiti cum e la schimbarea de mandat", a declarat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Intrebat cine sunt cei care fac aceste presiuni, ministrul a raspuns: "Pai sunt presiuni; la alegeri se fac presiuni cu deconcentrate".

Liviu Marian PopFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii acordate intr-un interviu HotNews.ro de ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop:

Liviu Pop: "(…) Astept saptamana viitoare sa am stabilizati presedintii (de comisii de examen - n.red.) - asta a fost de fapt rugamintea principala a mea la nivelul guvernului, la nivelul sefilor de partide care fac unii presiuni foarte mari in judete sa se schimbe inspectorii. Stiti cum e la schimbarea de mandat.

Rep: Cine face aceste presiuni?

Liviu Pop: Pai sunt presiuni; la alegeri se fac presiuni cu deconcentrate. Cand se face predarea unui mandat…

Rep: Sa se schimbe inspectorii scolari?

Liviu Pop: Nu numai inspectorii scolari. Ganditi-va ca clasa politica vine catre deconcentrate, din pacate, pentru ca pozitia de inspector general in Romania este ca si pozitia de ministru sau secretar de stat, presiune politica. Fiind campanie electorala, eu am mai spus-o: daca vrei sa pui la incercare un ministru, il pui ministru interimar in iunie-iulie la invatamant, si in campanie electorala. Ca sa le ai toate rezolvate. Ca atunci ai cele mai multe examene, ganditi-va ca sunt 6 tipuri de examene care se desfasoara in luna iunie in scoala. Vine campania electorala peste ele si…

Rep: Am vazut ca ati schimbat deja o serie de inspectori scolari.

Liviu Pop: Da, in doua saptamani am schimbat.

Rep: De ce?

Liviu Pop: Nu va pot spune astazi cati sunt noi.

Rep: Un procent?

Liviu Pop: 10-12-14 inspectori din 85.

Rep: De ce i-ati schimbat?

Liviu Pop: Nu am schimbat pe absolut nimeni decat cu motive intemeiate. Au fost trei categorii de schimbari pe care le-am facut. Prima: Demisia. De multe ori nici macar sa sune la Minister sa spuna: domnule, imi dau demisia. Deci au fost cateva demisii, nu va pot spune acum ca nu m-au interesat. Doi: Implicare crasa in campania electorala. Deci cu dovezi, cu firme, cu toate celelalte. Trei: Sentinte judecatoresti. Au fost doua cazuri in care aveau sentinte, Ministerul pierduse procesul, nu facuse integrare, eram in procedura de judecata. Nu sunt adeptul proceselor desi vin din partea sindicala si am spus: pana in 27 august inchidem tot. Asta a fost si mesajul catre toti colegii mei. In 20-27 august in Romania se organizeaza concurs de inspectori scolari generali. Ce castiga partidul X sau Y sau Z daca in 10-11 iunie se pune inspector general pana in 27 august? Au fost intelegatori in marea majoritate si le multumesc, pentru ca daca iau toate schimbarile de guvern, a doua sau a treia zi de la instalarea guvernului erau disparuti inspectorii scolari generali. Eu cred ca timp de 2 saptamani am gestionat bine aceasta problema.

Rep: Deci au fost facute presiuni asupra dvs. sa...

Liviu Pop: Nu, asupra mea niciuna. Nu. Asupra mea, Liviu Pop, ministrul Educatiei, nu s-a facut nici macar o interventie telefonica de-un presedinte de partid sau un prefect.

Rep: Atunci v-au transmis din teritoriu?

Liviu Pop: Au venit propuneri, CV-uri.

Rep: De la cine?

Liviu Pop: De la persoane, persoane fizice care isi doreau functia de inspector. Va rog, daca va ganditi ca CV-ul meu corespunde, vreau sa fiu inspector general. Deci fara gluma va spun, am judete in care au venit 20 de CV-uri. Deci oamenii si-au exprimat intentia de a deveni inspectori scolari generali. Si asta e un lucru bun. Inseamna ca la concursul din 20-27 august o sa fie foarte multi".

Amintim ca Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa pe 31 mai ca inspectorii scolari generali vor avea concurs pentru ocuparea posturilor în perioada 21 - 27 august. "'Inspectorii scolari generali vor avea concurs pe 21 - 27 august, toti inspectorii, posturile vor fi scoase la concurs. Va fi primul examen dupa patru ani", a precizat ministrul, citat de Agerpres.

De asemenea, in ultimele doua saptamani au avut loc schimbari la conducerea a sapte inspectorate scolare judetene, dupa cum relateaza presa. Citeste aici despre schimbarile inspectorilor scolari generali

  • Interviul acordat HotNews.ro de ministrul Educatiei, Liviu Marian Pop, poate fi urmarit la ora 16:30 pe Nasul TV