UDMR a propus in sedinta de coalitie sa fie mentinuta restituirea in natura a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist, iar ministrul Justitiei a primit sarcina sa analizeze aceasta solutie juridica, a anuntat vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely. Propunerea UDMR vine in contextul in care Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a precizat ca mai mult de jumatate din platile prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar reveni cultului romano-catolic. Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata ca aproximativ trei sferturi din comunitatea maghiara din Romania este de religie romano-catolica, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate INS.

Ministerul Justitiei va analiza solutia de mentinere a restituirii in natura a imobilelor pentru dosarele depuse la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a declarat vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, propunerea a fost facuta de UDMR in sedinta de coalitie si prevede si instituirea unui termen de 15 zile in care sa poata fi depuse noi cereri de retrocedare a proprietatilor nationalizate, solicitari care vor putea conduce la restituirea in natura a imobilelor respective, transmite Agerpres.

Laszlo Borbely

Laszlo Borbely

Foto: Hotnews

Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat pentru agentia citata ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a primit sarcina sa analizeze o solutie juridica prin care persoanele care au depus cereri de retrocedare in natura a imobilelor care fusesera nationalizate de comunisti sa-si poata primi proprietatile in natura.

"Am propus sa dam un termen foarte scurt - 15 zile - ca persoanele care nu au depus pana acum cereri sa mai poata depune, si atunci sa fie o echitate pentru toata lumea. (...) Ministrul Justitiei a primit sarcina sa analizeze aceasta solutie juridica", a declarat Laszlo Borbely. Acesta a precizat ca saptamana viitoare liderii politici probabil vor lua o decizie, iar Guvernul va trimite la Parlament proiectul de lege privind despagubirea proprietarilor de drept ai caselor nationalizate.

Borbely a afirmat ca UDMR se opune unei formule legislative in care persoanele care au depus cereri de restituire, tergiversate insa in procedurile institutionale, sa nu mai primeasca decat 15% din valoarea bunurilor revendicate intemeiat. "Noi nu suntem de acord ca de pe o zi pe alta sa li se spuna celor care au depus documentatie, dar comisia nu a catadicsit sa dea verdict, sa li se spuna ca primesc pana la 15% din valoare", a anuntat vicepresedintele Uniunii.

Dupa sedinta de coalitie, Adrian Merka, deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania, a declarat pentru Agerpres ca nici Grupul parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara nu este de acord cu eliminarea posibilitatii de restituire in natura a imobilelor nationalizate. "In Parlament, nu sprijinim legea aflata in dezbatere in forma actuala", a anuntat acesta.

Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor Publice: Mai mult de jumatate din plata prin bani a proprietatilor nationalizate ar reveni cultului romano-catolic

Bogdan Dragoi

Bogdan Dragoi

Foto: HotNews.ro

La finalul saptamanii trecute, Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a declarat pentru Mediafax ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

"Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata ca aproximativ trei sferturi din comunitatea maghiara din Romania este de religie romano-catolica, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Institutului National de Statistica.

In favoarea restituirii in natura a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist s-au declarat si Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL, precum si Kelemen Hunor, presedintele UDMR.

"Acolo unde proprietatea poate fi restituita integral in natura, ea trebuie restituita integral in natura", a declarat marti Sever Voinescu. El a amintit ca modificarea legislatiei pe aceasta tema se impune in urma unei recomandari venite din partea CEDO si a subliniat ca este nevoie ca procesul de restituire sa fie unul echitabil, astfel incat "cei care isi primesc proprietatile azi sa nu fie dezavantajati in comparatie cu cei care le-au primit ieri". "Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de constrangerile bugetare", a afirmat Voinescu.

Sambata, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca va cere in coalitie ca restituirea in natura a imobilelor sa fie reintrodusa in legislatie. Presedintele UDMR a afirmat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele se pot restitui. "Vom milita in coalitie ca, pana la sfarsitul dezbaterilor publice, restituirea in natura sa fie reintrodusa, fiindca aceste imobile pot si trebuie retrocedate si degrevezi si bugetul statului de la plata unor despagubiri", a spus Kelemen Hunor.

Emil Boc: Nu e un subiect usor, speram ca si opozitia sa aiba contributii

Emil Boc

Emil Boc

Foto: Hotnews

Pe de alta parte, presedintele PDL, Emil Boc, a declarat marti ca proiectul de lege privind restituirea proprietatilor "nu este un subiect usor". "Subiectul acesta se discuta de peste sase luni in coalitie, nu este un subiect care sa fie unul usor, de aceea el va mai avea si multe alte discutii politice in Parlament, speram ca si opozitia sa-si aduca contributia necesara la rezolvarea acestei probleme care tine de Romania, nu doar de coalitie, pentru ca, potrivit Curtii Europene a Drepturilor Omului, trebuie ca pana in 15 iulie proiectul sa afie adoptat de catre Parlament", a sustinut Boc, citat de Mediafax.

Liderul democrat-liberal a spus ca "urmeaza ca in saptamana aceasta sau saptamana viitoare sa fie discutat in Guvern proiectul de lege, dupa care decizia finala va apartine Parlamentului".

Proiectul de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari a fost lansat in dezbatere publica in urma cu o saptamana

Dorina Danielescu

Dorina Danielescu

Foto: gov.ro

Amintim ca Dorina Danielescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a anuntat miercuri, 11 aprilie, calanseaza in dezbatere publica un proiect de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani. "Atat isi permite statul", a adaugat presedintele ANRP, precizand ca pentru despagubiri Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei.

Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, din 11 aprilie. El elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit acestui act normativ. "In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional", a precizat Danielescu.

Intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro pe 16 martie, Dorina Danielescu, presedintele ANRP, anunta ca Guvernul va limita despagubirile acordate fostilor proprietari. Daca va fi adoptata, masura ar afecta cam 100.000 de fosti proprietari. Legea veche nu prevedea o limita a despagubirilor, valoarea acestora fiind stabilita de evaluatoari. In iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman, interval in care trebuie revizuita legislatia in materie. CEDO sugera ca posibila solutie limitarea despagubirilor.

"Cel mai important aspect al noii legi este componenta financiara. Sunt mai multe variante, vor fi supuse dezbaterii publice. Se va stabili o anumita limitare a sumelor respective cu privire la despagubiri. Se va face un studiu de impact si se va stabili ulterior care va fi aceasta limitare", declara Danielescu pentru HotNews.ro.

Proiectul de lege care limiteaza despagubirile vine pe fondul informatiilor care indica un adevarat jaf petrecut la ANRP de-a lungul timpului. Guvernul a decis pe 13 martie suspendarea pe o perioada de sase luni a emiterii titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul pentru o serie de nereguli depistate la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. In urma unui audit efectuat la ANRP au fost descoperite nereguli grave in modul de repartizare a dosarelor de despagubire. Aceasta in conditiile in care s-a constatat ca au ramas 38.000 de dosare nesolutionate.

Ministerul Justitiei precizeaza ca sustine proiectul de lege in forma aflata in dezbatere publica

Intre timp, Ministerul Justitiei a anuntat astazi (marti, 17 aprilie) ca a sprijinit proiectul de lege privind despagubirile in cazul imobilelor nationalizate in forma aflata in dezbatere publica, ce prevede plafonarea la 15%, "avand in vedere continutul Deciziei pilot pronuntata de CEDO in cauza ". Ministerul face marti aceasta precizare intr-un comunicat, dupa ce in presa au aparut luni informatii conform carora ministerul ar fi sustinut "restituirea in natura sau despagubire totala" in ceea ce priveste imobilele nationalizate.

Pe 12 iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman printr-o decizie ramasa definitiva in 12 ianuarie 2011, prin care obliga Guvernul sa instituie un mecanism functional de retrocedare si compensare. Presedintele ANRP sustine ca se poate solicita o prelungire pe o perioada de inca sase luni, dar ca Guvernul are in vedere respectarea termenului de 12 iulie pentru a face un sistem functional de despagubiri.

Decizia pilot a CEDO lasa posibilitatea statului roman sa plafoneze despagubirile. In articolul IV al deciziei-pilot, Curtea considera ca autoritatilor romane ar trebui sa le fie acordata libertatea de actiune si de implementare in cazul despagubirilor proprietatilor nationalizate. CEDO "noteaza cu interes propunerea Guvernului roman de a stabili termene de timp obligatorii pentru fiecare etapa administrativa. Astfel de limite, cu condita sa fie realiste si sub rezerva posibilitatii reexaminarii de catre instantele judecatoresti, ar putea avea un impact pozitiv asupra eficientei sistemului de compensare".

Fostii proprietari, despre intentia Guvernului de a plafona despagubirile la 15%: Este o masura discriminatorie. Vom ataca in instanta

De cealalta parte, fostii proprietari sustin ca propunerea legislativa este discriminatorie. "Vom recomanda membrilor asociatiei sa atace in instanta masurile anuntate de Guvern si, in procesele ce vor ajunge pe rol, sa invoce exceptii de neconstitutionalitate", a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP), ca reactie la anuntul Guvernului de a plafona la 15% valoarea despagubirilor acordate fostilor proprietari.

"Este o masura discriminatorie. Ce putem face noi este sa recomandam membrilor nostri sa conteste in justitie deciziile. Vom face si memorii pe care le vom trimite institutiilor europene, chiar si la Curtea Europeana. Vom organiza si intalniri si vom vedea daca vom face si manifestari de strada", a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Radu Arseni, membru al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS).

Citeste mai jos cateva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem: