De ce UDMR preseaza Guvernul pentru restituirea in natura a imobilelor nationalizate. Vezi in text cum evolueaza dezbaterile in coalitie

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 17 aprilie 2012, 15:37 Actualitate | Esenţial


UDMR a propus in sedinta de coalitie sa fie mentinuta restituirea in natura a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist, iar ministrul Justitiei a primit sarcina sa analizeze aceasta solutie juridica, a anuntat vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely. Propunerea UDMR vine in contextul in care Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a precizat ca mai mult de jumatate din platile prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar reveni cultului romano-catolic. Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata ca aproximativ trei sferturi din comunitatea maghiara din Romania este de religie romano-catolica, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate INS.

Ministerul Justitiei va analiza solutia de mentinere a restituirii in natura a imobilelor pentru dosarele depuse la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a declarat vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, propunerea a fost facuta de UDMR in sedinta de coalitie si prevede si instituirea unui termen de 15 zile in care sa poata fi depuse noi cereri de retrocedare a proprietatilor nationalizate, solicitari care vor putea conduce la restituirea in natura a imobilelor respective, transmite Agerpres.

Laszlo Borbely
Foto: Hotnews
Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat pentru agentia citata ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a primit sarcina sa analizeze o solutie juridica prin care persoanele care au depus cereri de retrocedare in natura a imobilelor care fusesera nationalizate de comunisti sa-si poata primi proprietatile in natura.

"Am propus sa dam un termen foarte scurt - 15 zile - ca persoanele care nu au depus pana acum cereri sa mai poata depune, si atunci sa fie o echitate pentru toata lumea. (...) Ministrul Justitiei a primit sarcina sa analizeze aceasta solutie juridica", a declarat Laszlo Borbely. Acesta a precizat ca saptamana viitoare liderii politici probabil vor lua o decizie, iar Guvernul va trimite la Parlament proiectul de lege privind despagubirea proprietarilor de drept ai caselor nationalizate.

Borbely a afirmat ca UDMR se opune unei formule legislative in care persoanele care au depus cereri de restituire, tergiversate insa in procedurile institutionale, sa nu mai primeasca decat 15% din valoarea bunurilor revendicate intemeiat. "Noi nu suntem de acord ca de pe o zi pe alta sa li se spuna celor care au depus documentatie, dar comisia nu a catadicsit sa dea verdict, sa li se spuna ca primesc pana la 15% din valoare", a anuntat vicepresedintele Uniunii.

Dupa sedinta de coalitie, Adrian Merka, deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania, a declarat pentru Agerpres ca nici Grupul parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara nu este de acord cu eliminarea posibilitatii de restituire in natura a imobilelor nationalizate. "In Parlament, nu sprijinim legea aflata in dezbatere in forma actuala", a anuntat acesta.

Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor Publice: Mai mult de jumatate din plata prin bani a proprietatilor nationalizate ar reveni cultului romano-catolic

Bogdan Dragoi
Foto: HotNews.ro
La finalul saptamanii trecute, Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a declarat pentru Mediafax ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

"Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata ca aproximativ trei sferturi din comunitatea maghiara din Romania este de religie romano-catolica, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Institutului National de Statistica.

In favoarea restituirii in natura a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist s-au declarat si Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL, precum si Kelemen Hunor, presedintele UDMR.

"Acolo unde proprietatea poate fi restituita integral in natura, ea trebuie restituita integral in natura", a declarat marti Sever Voinescu. El a amintit ca modificarea legislatiei pe aceasta tema se impune in urma unei recomandari venite din partea CEDO si a subliniat ca este nevoie ca procesul de restituire sa fie unul echitabil, astfel incat "cei care isi primesc proprietatile azi sa nu fie dezavantajati in comparatie cu cei care le-au primit ieri". "Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de constrangerile bugetare", a afirmat Voinescu.

Sambata, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca va cere in coalitie ca restituirea in natura a imobilelor sa fie reintrodusa in legislatie. Presedintele UDMR a afirmat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele se pot restitui. "Vom milita in coalitie ca, pana la sfarsitul dezbaterilor publice, restituirea in natura sa fie reintrodusa, fiindca aceste imobile pot si trebuie retrocedate si degrevezi si bugetul statului de la plata unor despagubiri", a spus Kelemen Hunor.

Emil Boc: Nu e un subiect usor, speram ca si opozitia sa aiba contributii

Emil Boc
Foto: Hotnews
Pe de alta parte, presedintele PDL, Emil Boc, a declarat marti ca proiectul de lege privind restituirea proprietatilor "nu este un subiect usor". "Subiectul acesta se discuta de peste sase luni in coalitie, nu este un subiect care sa fie unul usor, de aceea el va mai avea si multe alte discutii politice in Parlament, speram ca si opozitia sa-si aduca contributia necesara la rezolvarea acestei probleme care tine de Romania, nu doar de coalitie, pentru ca, potrivit Curtii Europene a Drepturilor Omului, trebuie ca pana in 15 iulie proiectul sa afie adoptat de catre Parlament", a sustinut Boc, citat de Mediafax.

Liderul democrat-liberal a spus ca "urmeaza ca in saptamana aceasta sau saptamana viitoare sa fie discutat in Guvern proiectul de lege, dupa care decizia finala va apartine Parlamentului".

Proiectul de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari a fost lansat in dezbatere publica in urma cu o saptamana

Dorina Danielescu
Foto: gov.ro
Amintim ca Dorina Danielescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a anuntat miercuri, 11 aprilie, ca lanseaza in dezbatere publica un proiect de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani. "Atat isi permite statul", a adaugat presedintele ANRP, precizand ca pentru despagubiri Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei.

Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, din 11 aprilie. El elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit acestui act normativ. "In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional", a precizat Danielescu.

Intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro pe 16 martie, Dorina Danielescu, presedintele ANRP, anunta ca Guvernul va limita despagubirile acordate fostilor proprietari. Daca va fi adoptata, masura ar afecta cam 100.000 de fosti proprietari. Legea veche nu prevedea o limita a despagubirilor, valoarea acestora fiind stabilita de evaluatoari. In iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman, interval in care trebuie revizuita legislatia in materie. CEDO sugera ca posibila solutie limitarea despagubirilor.

"Cel mai important aspect al noii legi este componenta financiara. Sunt mai multe variante, vor fi supuse dezbaterii publice. Se va stabili o anumita limitare a sumelor respective cu privire la despagubiri. Se va face un studiu de impact si se va stabili ulterior care va fi aceasta limitare", declara Danielescu pentru HotNews.ro.

Proiectul de lege care limiteaza despagubirile vine pe fondul informatiilor care indica un adevarat jaf petrecut la ANRP de-a lungul timpului. Guvernul a decis pe 13 martie suspendarea pe o perioada de sase luni a emiterii titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul pentru o serie de nereguli depistate la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. In urma unui audit efectuat la ANRP au fost descoperite nereguli grave in modul de repartizare a dosarelor de despagubire. Aceasta in conditiile in care s-a constatat ca au ramas 38.000 de dosare nesolutionate.

Ministerul Justitiei precizeaza ca sustine proiectul de lege in forma aflata in dezbatere publica

Intre timp, Ministerul Justitiei a anuntat astazi (marti, 17 aprilie) ca a sprijinit proiectul de lege privind despagubirile in cazul imobilelor nationalizate in forma aflata in dezbatere publica, ce prevede plafonarea la 15%, "avand in vedere continutul Deciziei pilot pronuntata de CEDO in cauza <Atanasiu si altii impotriva Romaniei>". Ministerul face marti aceasta precizare intr-un comunicat, dupa ce in presa au aparut luni informatii conform carora ministerul ar fi sustinut "restituirea in natura sau despagubire totala" in ceea ce priveste imobilele nationalizate.

Pe 12 iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman printr-o decizie ramasa definitiva in 12 ianuarie 2011, prin care obliga Guvernul sa instituie un mecanism functional de retrocedare si compensare. Presedintele ANRP sustine ca se poate solicita o prelungire pe o perioada de inca sase luni, dar ca Guvernul are in vedere respectarea termenului de 12 iulie pentru a face un sistem functional de despagubiri.

Decizia pilot a CEDO lasa posibilitatea statului roman sa plafoneze despagubirile. In articolul IV al deciziei-pilot, Curtea considera ca autoritatilor romane ar trebui sa le fie acordata libertatea de actiune si de implementare in cazul despagubirilor proprietatilor nationalizate. CEDO "noteaza cu interes  propunerea Guvernului roman de a stabili termene de timp obligatorii pentru fiecare etapa administrativa. Astfel de limite, cu condita sa fie realiste si sub rezerva posibilitatii reexaminarii de catre instantele judecatoresti, ar putea avea un impact pozitiv asupra eficientei sistemului de compensare".

Fostii proprietari, despre intentia Guvernului de a plafona despagubirile la 15%: Este o masura discriminatorie. Vom ataca in instanta

De cealalta parte, fostii proprietari sustin ca propunerea legislativa este discriminatorie. "Vom recomanda membrilor asociatiei sa atace in instanta masurile anuntate de Guvern si, in procesele ce vor ajunge pe rol, sa invoce exceptii de neconstitutionalitate", a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP), ca reactie la anuntul Guvernului de a plafona la 15% valoarea despagubirilor acordate fostilor proprietari.

"Este o masura discriminatorie. Ce putem face noi este sa recomandam membrilor nostri sa conteste in justitie deciziile. Vom face si memorii pe care le vom trimite institutiilor europene, chiar si la Curtea Europeana. Vom organiza si intalniri si vom vedea daca vom face si manifestari de strada", a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Radu Arseni, membru al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS).

Citeste mai jos cateva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3538 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  f bine (Marţi, 17 aprilie 2012, 15:48)

  ixu [anonim]

  sa le primeasca inapoi. asa ar trebui. nu e nici o stire ca ungurii sunt romano-catolici. care e problema
 • 0 (10 voturi)    
  vai de romani! (Marţi, 17 aprilie 2012, 15:49)

  roman [anonim]

  Dar oare cine ar trebui sa restituie proprietatile bisericilor ortodoxe si cladirile comunitatilor de romani distruse de ocupatia maghiara in perioada 1848-1944?Cum au fost obtinute de catre maghiari aceste proprietati?Oare nu prin varsare de sange?Maghiari si cultul catolic se preleva de faptul ca au reusit in timpul ocupatiei maghiare sa-si intocmeasca harti cadastrale si titluri de proprietate asupra unor bunuri pe care acum le revendica.Dar oare ei de unde au obtinut acele proprietati ?Oare nu cumva de la romani prin forta sabiei le-au obtinut?


  Draga Boc! Se rasucesc in mormant inaintasii nostrii! noi dam gratis inapoi ceea ce ei au obtinut cu sange.
  • -1 (7 voturi)    
   aloo (Marţi, 17 aprilie 2012, 17:00)

   dookout [anonim] i-a raspuns lui roman

   despre ce vorbesti? zi un exemplu! :)
  • +1 (5 voturi)    
   Ai un habar minim (Marţi, 17 aprilie 2012, 20:02)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui roman

   de istorie ! Despre ce ocupatie vorbesti ?
   • +1 (1 vot)    
    romanii sa stie istorie? (Miercuri, 18 aprilie 2012, 14:01)

    cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

    eis tiu ca tesla a fost roman, ca din cauza lui stefan mai exista crestinism si la Tanacu e cea mai sfanta manastire din lume.
    ce vrei tu sa ceri de la olteni si moldoveni? toata transilvania si banatul sunt prada lor de razboi. ce? credeai ca ei au avut vreodata in cap "unire".. "frati" .. tot ce au vazut in transilvania si banat a fost bani... bani.. sa ii luam.
    • +1 (1 vot)    
     ASTA ESTE (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:23)

     banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui cosminrs

     Ai punctat ff. bine cica ocupatie in 1848 ! nici na avut loc inca unirea !
 • +2 (6 voturi)    
  retrocedari - restituiri (Marţi, 17 aprilie 2012, 16:13)

  dorin valeriu [anonim]

  Raluca nu trebuie sa se ia dupa vorbe : in realitate, majoritatea maghiarilor din Romania sunt de religie reformata ! Fapt fara nici o relevanta in aceasta speta : toti cei care au fost deposedati de catre regimul comunist trebuiesc despagubiti, in natura unde se poate, in bani acolo unde acest lucru nu e posibil ! Asa cum a fost despagubit regele Mihai ( Savarsin, Peles, Palatul Elisabeta ) sau copiii Principesei Ileana (Castelul Bran). Altfel se ajunge ca proprietarul unui palat, ajuns institutie de stat sau sediul unei ambasade - va pot numi cazuri concrete - sa-si primeasca inapoi palatul iar altul, caruia i s-a luat doar o casa, vanduta de Ilici prin Legea 112, sa nu mai ia nimic, asta fiind 15% esalonat pe 12 ani !
  De mai bine de 12 ani ni se tot spune ca dosarele se rezolva "aleatoriu". Stim cu totii ce a insemnat asta : pentru unii muma, pentru altii ciuma !
 • +3 (5 voturi)    
  In natura, in natura, dar... (Marţi, 17 aprilie 2012, 17:13)

  Haplo [utilizator]

  Nu inteleg de ce se discuta atata pe marginea subiectului. Statul roman, pe vremea PCR-ului, mi-a nationalizat casa.
  Statul roman pe vremea FSN/PDL/USL (nu conteaza partidul sau alianta), trebuie sa-mi restituie bunul de care am fost lipsit in mod abuziv.
  Eu as cere ca bunul respectiv sa fie restituit exact asa cum a fost confiscat. O cladire nationalizata cu statut legal incert este in fapt o gramada de caramizi.
  Nu este vina mea ca statul nu a bagat bani s-o intretina, daca era proprietatea mea as fi bagat.
  Nu are statul bani? Inseamna ca a fost un administrator foarte prost: a confiscat bunuri si n-a stiut ce sa faca cu ele.
 • +1 (7 voturi)    
  pentru toti ungurii din Romania (Marţi, 17 aprilie 2012, 17:23)

  trake [anonim]

  SUNTETI PRECUM RÂIA. Prosti sunt romanii din parlament. Poate observati ca am scris cuvantul "Romanii" cu litere mici. M-am referit la PITICII din parlament. Ei sunt ROMANi doar cu numele. Nu au nimic in suflet. RUSINE !
 • +2 (8 voturi)    
  Bunuri Gojdu contra retreocedare (Marţi, 17 aprilie 2012, 17:28)

  Lucian [anonim]

  Ce fraieri suntem, ei ne-au facut de ne-am ales cu buzele umflate din mostenirea Gojdu iar ei nu ne iarta cu nimic, asa cum au facut si suedezii si toti ceilalti care au cerut datoriile istorice. Cum dracu se face ca din tot ce trebuia sa recuperam noi din datoriile care ele aveau altii la noi nu am primit nimic?
  Eu sunt pentru bunuri restituite in integralitate cu exceptia cladirilor unde sunt scoli, gradinite si spitale ( cu ce sunt vinovate generatiile de azi si de maine ca sa plateasca greselile trecutului???) ce-a fost a fost, au trecut peste 30 de ani si ca in dreptul civil, s-a prescris, de 20 ani tot rascolim trecutul de s-a saturat lumea de mizeria asta.
 • +3 (5 voturi)    
  Imobile (Marţi, 17 aprilie 2012, 17:51)

  domu [utilizator]

  Sunt multe imobile în Transilvania care nu au valore bănească (priceless, cum ar zice reclama) și care au aparținut cultelor Romano sau Greco Catolice. E normal să prefere restituirea lor decât banii.
 • 0 (6 voturi)    
  pdl - mai sunteti de drepata? (Marţi, 17 aprilie 2012, 18:05)

  emil [anonim]

  Bravo udmr, bravo minoritati. Noi romanii, mai ca noi: sa moara si capra vecinului. Locatarul de la cotroceni face probabil spume ca nici de data asta nu-i iese. Un PDL balbait si dezamagitor cum se prezinta in acest moment, este pe cale sa dea in alegatorii sai pe care nu-i mai pupa in curand chiar daca va drege putin busuiocul. Intentia a fost prea vadita pentru a mai fi acoperita de vocea sovaielnica a purtatorului de cuvant care clameaza acum determinarea pdl in restituirea in natura pe care au uitat-o nu stiu pe unde de cateva zile. Unii o mai cauta inca prin wc-urile in marmura a parlamentului. Un Boc sonat si parand ca vine de pe alta lume da drumul din nou robinetului vorbirii pentru a nu spune nimic. Desi mortul pare inca viu se simte in aer un semnal de inmormantare clasa intai.
 • +1 (7 voturi)    
  Erdely restitutio (Marţi, 17 aprilie 2012, 18:17)

  julianuss [anonim]

  Cam aşa se ia Transilvania! Numai miticii nu pot pricepe chestia asta nicicum! Bine că în Ungaria despăgubirile sunt plafonate valoric şi cantitativ...
 • +3 (5 voturi)    
  jaful_comunist_sentoarce2 (Marţi, 17 aprilie 2012, 18:27)

  eurofil [anonim]

  Deci se insista pe chestiunea cultului romanocatolic. De ce oare? sa fie vorba de o banala strategie 'divede et impera' menita sa acopere noua campanie de nationalizari? nu, nu este doar atat, e prea intensa propaganda antimaghiara si anticatolica, deci putem suspecta resuscitarea marotei national-comuniste a 'dusmanului din interior' cu scopul de a sadi vrajba si starni conflicte ce pareau de mult amortite? probabil, ca de data asta nu mai asistam la simple declaratii populiste, ci e vorba de ACTIUNE discriminatorie a institutiilor statului la adresa unui cult, pe linga tentativa agresiva de expropriere fortata a averilor cetatenilor obisnuiti, neafiliati si neinregimentati politic, care inca o data pierd in lupta lor legitima, democratica sau prin mecanismele justitiei, cu nomenklatura comunista grupata astazi in coterii bine organizate pe langa agentiile statului. Oricum ar fi, devine foarte clara propensiunea neo-comunista, totalitarista, a acestui guvern de trista amintire pentru pdl. pentru ca asta va ramane din pdl...o amintire jenanta, dupa ce toti alegatorii de dreapta vor constientiza radicalizarea stangista a partidului pe care l'au votat. Si da, din pacate in acest moment nu mai exista in ro niciun partid veritabil de dreapta, pro piata libera, pro ordinea proprietatii private, pro libertati si drepturi fundamentale garantate si ocrotite de un stat de drept.
 • +1 (3 voturi)    
  Nu este drept. (Marţi, 17 aprilie 2012, 18:30)

  Anonimul [anonim]

  Veti vedea ca ajunsa in parlament,legea va fi modificata asa cum vor cere USLul. Sa nu se uite ca majuritatea caselor indiferent ale cui au fost, nationalizate au fost cumparate de cei ce locuiau inele. Astea au fost cele mai frumoase case si in ele stau multi , cei mai multi fosti comunisti astazi USListi. si nu vor accepta ca acum sa ajunga sa plece din vilele " exploatatorilor" Am pus in ghilimele "exploatatori" pentruca ei asa au spus timp de 70 de ani. Au cumparat casele pe cativa lei si apoi, dupa 10 ani cand au avut dreptul conform legii112 le-au vandut cu sute de mii de euro si daca niu le-au vandut nu vor accepta sa plece din vilele furate Drept ar fi restituirea in natura, si acolo unde casele au fost demolate in anii de pina in 89 sa se dea despagubiri conf. Legii 10/2001 adica din nou actiuni la FP. Cel putin oamenii isi pot recupera putin din munca lor furata de comunisti
 • +1 (5 voturi)    
  1848! (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:21)

  un roman [anonim]

  Vad ca tot se insista pe retrocedarea tuturor bunurilor de acum n-spe mii de ani.Dar cum au obtinut maghiarii si cultele catolice aceste bunuri?Oare nu ca si comunistii in 1945?Pai atunci sa cerem si noi celor care ii reprezinta pe maghiari sa reconstruiasca si sa retrocedeze tot ce au ars si distrus in perioada 1848-1943!Sa vedem cum justifica prin acte tot ce au dobandit dupa anul 1000 cand a "descalecat maretul lor conducator ".Unde ajungem cu aceste retrocedari dupa atata amar de ani?Ce a primit Romania din patrimoniul GOJDU? Se pare ca cei din Bucuresti cedeaza Romania bucata cu bucata! HALAL CONDUCATORI AVEM!
 • 0 (2 voturi)    
  Moarte politica (Marţi, 17 aprilie 2012, 20:01)

  Marius [anonim]

  Le doresc sa moara in chinuri, toata clasa politica a furat de la fondul proprietatea. Pentru inceput sa se aleaga praful de PDL, pe urma mai vedem
 • +1 (3 voturi)    
  discutie de-a valma (Marţi, 17 aprilie 2012, 21:11)

  eu100 [utilizator]

  Poate fi si cultul hottentot - tot nu intelegem ca dreptul la proprietate este, pur si simplu, DREPT LA CE ESTE AL TAU? Ce conteaza al cui, cum te cheama, ce culoare a ochilor ai etc. Ce este asa de dificil? "Rusine bisericilor - pai ce le-a trebuit sa construiasca atatea si atatea cladiri istorice.. . Puteau sa stea in banca lor si sa nu cladeasca orasele Romaniei..." Ce aberant!
 • +3 (3 voturi)    
  dobanda? (Marţi, 17 aprilie 2012, 21:40)

  b2 [anonim]

  nu numai ca trebuie restituite integral, dar trebuie achitata DOBANDA pentru anii de folosinta a bunurilor!
 • 0 (0 voturi)    
  URA!!! pentru guvernul de dreapta (Miercuri, 18 aprilie 2012, 13:19)

  cosminrs [utilizator]

  ce guvern frumos care nu are respect fata de proprietatea altuia.. asta e guvernul PDL de dreapta

  oare ce inseamna dreapta pentru PDL si Basescu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by