Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, sambata, referindu-se la o declaratie a ministrului Finantelor Publice despre proprietatile nationalizate, ca va cere in coalitie ca restituirea in natura a imobilelor sa fie reintrodusa in legislatie, transmite Mediafax.

Intrebat, sambata, intr-o conferinta de presa la Cluj, despre declaratia ministrului Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, potrivit careia plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, Kelemen a spus ca va cere in coalitie ca restituirea in natura sa fie reintrodusa in legislatie.

Presedintele UDMR a afirmat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele se pot restitui.

Potrivit lui Kelemen, CEDO a dat, anul trecut, o hotarare care obliga Romania sa gaseasca o solutie unitara pentru restituirea imobilelor in 18 luni, perioada care expira in iulie.

"Romania a adoptat o legislatie permisiva pe care noi am sustinut-o si care prevede restituirea in integrum si in natura acolo unde se poate. Aceasta a fost aplicata si multe imobile au fost restituite, dar au fost si cazuri unde nu s-a putut si fostii proprietari sau mostenitori sau cetateni au venit cu dosare contrafacute. Anul trecut, CEDO a dat o hotarare care obliga Romania sa gaseasca o solutie unitara pentru restituirea imobilelor in 18 luni, perioada care expira in iulie. Exista un proiect in dezbatere publica despre care vom mai discuta in coalitie si Guvern. Nu pot fi de acord sa scoatem din legislatie restituirea imobilelor in natura acolo unde dosarele sunt complete si unde se pot restitui imobilele. Vom milita in coalitie ca pana la sfarsitul dezbaterilor publice, restituirea in natura sa fie reintrodusa, fiindca aceste imobile pot si trebuie retrocedate si degrevezi si bugetul statului de la plata unor despagubiri", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, ar trebui facuta si o analiza despre ceea ce s-a intamplat in ultimii trei ani, cand nu s-au dat nici despagubiri, nici nu s-au luat decizii privind restituirea imobilelor in natura, "ci s-au dat o gramada de bani pe consultanta".

"Nu stiu cine a facut si cum s-au cheltuit acesti bani, dar trebuie verificat si acest lucru. Pozitia noastra este ca restituirea in integrum trebuie sa ramana in lege si va exista o plafonare, nu stiu la ce procent si la ce suma, vedem pana la sfarsitul dezbaterii publice ce se va contura. Plafonarea sumelor va fi la 15 sau 25%, nu stiu acum, trebuie sa vedem cat isi permite statul roman si in ce perioada sa plateasca aceste sume. Plafonarea va trebui acceptata, dar nu stiu care va fi procentul", a conchis presedintele UDMR.

Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, declara pentru Mediafax ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

"Pe langa partea de acceptanta la CEDO, avem o problema financiara. Titlurile distribuite de ANRP impacteaza pe deficitul bugetar ESA, iar platile in bani impacteaza imediat pe deficitul in cash. Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", spunea Bogdan Dragoi.

Oficialul MFP arata ca fara aplicarea unei astfel de solutii CEDO va trece la acceptarea imediata a solicitarilor depuse de cetatenii romani, iar autoritatile estimeaza toate aceste procese ar putea fi solutionate in termen de 5 ani, ceea ce va avea un impact foarte puternic asupra deficitului bugetar, cel putin pe ESA.

In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibiliatate restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.