​În a doua zi de administrare a testelor de salivă, ministrul Educației anunță că pentru ziua de luni, 13 decembrie, fiecare inspectorat școlar județean are aproximativ jumătate din numărul total de teste necesare și afirmă că „nu este interesat „în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce țin de organizarea licitației de către ONAC, și nici de aspecte ce țin de încheierea/executarea contractele semnate între IGSU și furnizori”.

Test de salivaFoto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia Images

Astăzi, o parte dintre părinți au fost înștiințați că nu vor fi teste pentru luni.

„La noi la școală am fost anuntați că nu se vor distribui teste săptămâna viitoare pentru că nu au sosit”, ne-a spus într-un mesaj părintele unui elev de clasa pregătitoare din Ploiești.

Amintim că testele, îndelung așteptate, au fost administrate, practic, timp de doar o săptămână - luni, 6 decembrie și astăzi, joi, 9 decembrie.

Miercuri seară, Ministerul Educației a făcut publică o adresă transmisă secretarului de stat în MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, în care îi solicită acestuia să îi transmită „cu celeritate” graficul de aprovizionare eșalonată a testelor de salivă destinate elevilor, întrucât - spune ministerul - testele distribuite deja se vor epuiza în cursul acestei săptămâni, iar diferența rămasă e insuficientă pentru administrare chiar și pentru ziua de testare de luni.

Totodată, Ministerul Educației îi cere lui Arafat ca, „în măsura posibilului”, livrarea următoarelor teste să se facă în ambalaje individuale sau în seturi de câte două.

Mesajul transmis joi de Sorin Cîmpeanu, jurnaliștilor:

  • “Ministerul Educatiei nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce țin de organizarea licitației de către ONAC, și nici de aspecte ce țin de încheierea/executarea contractele semnate între IGSU și furnizori.
  • Ca ministru al educatiei ma interesează ca procesul de învatamant să se desfășoare cu respectarea condițiilor de siguranță sanitară stabilite in Hotărârile CNSU și in Ordinul comun Educatie-Sanatate.
  • Ca autoritate care gestionează sistemul de educatie am inițiat toate demersurile legale conforme atribuțiilor noastre, ne-am adresat oficial IGSU si așteptăm răspunsul.”

„Repartizarea este uniformă - fiecare ISJ/ISMB are aproximativ jumătate din numărul total de teste necesare pentru ziua de luni, 13 decembrie, raportat la numărul total de beneficiari”, a precizat ministrul.

Ce cere ministerul condus de Sorin Cîmpeanu în solicitarea adresată șefului DSU

„Având în vedere:

- Hotărârea CNSU nr. 102/2021 în baza căreia a fost elaborată procedura de administrare / Instrucțiunea Ministerului Sănătății nr. 2503/2021 potrivit căreia elevii, preșcolarii și personalul din învățământul preuniversitar beneficiază de administrarea testelor de salivă de două ori pe săptămână (în prima și a patra zi a săptămânii),

- Numărul total de beneficiari de teste de salivă din sistemul de învățământ preuniversitar, comunicat DSU/IGSU de către Ministerul Educației prin adresa nr. 243/SI/05.10.2021,

- Hotărârea CNSU nr. 83 din 08.10.2021 - „Lista cu noile categorii de produse, stocuri de urgență medicală, de strictă necesitate, necesare pentru asigurarea monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ”,

- Prevederile Ordinului comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății nr. 5338/1082/2021 cu modificările și completările ulterioare,

Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii - luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene.

În același timp, vă rugăm ca, în măsura posibilului, livrarea următoarelor teste să se facă în ambalaj individual sau 2 teste/set”.

Citește pe acest subiect: