​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut publice trei clipuri video pentru administrarea testelor de salivă de către elevi, fie în școli, fie acasă. În centrul lor este ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și un elev de zece ani, care participă la demonstrație.

Ghid utilizare teste saliva ministrii Rafila si CimpeanuFoto: Captura YouTube

Un clip este dedicat și asamblării kit-ului pentru un test de salivă, întrucât aceste teste au venit dezasamblate, iar responsabilii din școli și ai părinților trebuie să asambleze aceste teste. Un kit conține casetă de testare, soluție tampon, punga sau tubul pentru colectarea probei, pipetă pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Redăm clipurile mai jos:

Cîmpeanu a precizat sâmbătă, la Antena 3, că au fost primite 6,5 milioane de teste, unele fiind ambalate la cutii de 25, altele ambalate la cutii de 50, și că afirmația potrivit căreia nu sunt conforme este falsă: „Astfel de afirmaţii trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziţia făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu deţinerea certificatului de conformitate”, a mai spus el.

La rândul său, întrebat, sâmbătă, dacă rezultatul acestor teste ar putea fi afectat în contextul în care nu vin într-un kit complet, Raed Arafat a răspuns: "Nu ar trebui să aibă efect. Toate testele antigen aşa s-au folosit".

"Aceste teste, şi când am adus testele antigen rapide, ele vin în cutii 25, dar cele 25 sunt beţişoarele, containerul de soluţie, locul unde faci amestecul şi caseta ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate, vin separat şi când facem testele luăm o bucată din fiecare le punem şi testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziţii, dacă la caietul de sarcini scria la ONAC în achiziţii că vrem ca testele să fie asamblate individual: unu, era riscul să nu găsim cine o să facă testele de salivă şi să vină cu o ofertă, mai ales la cantităţile pe care le vrem, doi, însemna că poate livrarea să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare şi să stea cineva să le asambleze şi să le livreze. Pentru asta s-au luat. Nu văd o problemă în a lua o componentă din cele patru sau trei componente care sunt şi să le punem într-un loc. Aşa se livrează ele şi aşa s-au livrat şi testele antigen rapide şi aşa s-au livrat testele rapide, în general, fie în cutii mici, fie în cutii mai mari cu cele patru componente care nu sunt combinate într-un container separat", a adăugat Arafat, citat de Agerpres.

Citește și:

Ștefan Pălărie, USR: ”Au sosit în şcoli testele de salivă mult promise: Fără instrucţiuni, fără prospect. Noaptea minţii!”