Senatorul USR Ștefan Pălărie îl acuză pe ministrul Educației că a organizat defectuos distribuirea testelor de salivă în școli susținând că unități de învățământ au primit doar cutiile cu teste fără instrucțiuni de folosire și prospect.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Astăzi seara la ora 18:30 au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Făra instrucțiuni, fără prospect. Noaptea minții!!!! Ordinul este ca joi toți copiii din școală să primească câte un test de salivă aplicat. Profesorii trebuie să găsească soluții ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele și alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete.”, a scris Ștefan Pălărie pe Facebook.

Ștefan Pălărie acuză că toată această dezorganizare va scăderea încrederea părinților și a profesorilor în aceste teste: ”Stimate domn Cătălin Botezatu, stimați domni din Clanul Cămătaru, felicitări pentru vânzarea către ONAC! Nimeni nu se aștepta la atâta ingeniozitate. Clubul profesorilor din România vă urează un 1 Decembrie cu mult belșug și Sărbători Fericite! O face în timp ce se întreabă cât de prost sau cât de ticălos poate fi statul român care să fie complice la mizeria asta. PS: Vă dați seama cât de #deîncredere vor fi rezultatele testelor în care profesori obosiți și scârbiți de lipsa de respect, vor sta ore întregi să pună cu mâna în punguțe cumpărate de ei căpăcele, bețișoare și pliculețe.”, mai scrie acesta.

Primele teste de depistare Covid-19 pe bază de salivă au ajuns joi în țară, iar vineri se finalizează distribuția lor, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Unii elevi le vor primi de astăzi, iar alții săptămâna viitoare, la revenirea din minivacanța de 1 decembrie. Practic, primele administrări se vor face joi, 2 decembrie.

Cîmpeanu a anunțat și că ministerul Sănătății va realiza și clipuri video despre cum se utilizează corect aceste teste.