Primele teste de depistare Covid-19 pe bază de salivă au ajuns joi în țară, iar vineri se finalizează distribuția lor, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Unii elevi le vor primi de astăzi, iar alții săptămâna viitoare, la revenirea din minivacanța de 1 decembrie.

Test de salivaFoto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia Images

Practic, primele administrări se vor face joi, 2 decembrie.

Cîmpeanu a anunțat și că ministerul Sănătății va realiza și clipuri video despre cum se utilizează corect aceste teste.

  • “Conform informărilor primite din partea IGSU și ISJ/ISMB, primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane au ajuns încă de ieri în teritoriu, distribuția urmând a se finaliza în cursul zilei de astăzi. Inspectoratele școlare județene vor asigura distribuția acestor teste către fiecare unitate de învățământ, pentru testarea tuturor preșcolarilor, elevilor și personalului din scoli su gradinite.
  • Apreciez efortul tuturor autorităților implicate în materializarea demersului de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul virus prin metoda testării, astfel încât elevii și personalul din școli și grădinițe să beneficieze de o siguranță sanitară sporită, atât de necesară derulării normale a actului educațional.
  • Apreciez, de asemenea, inițiativa Ministerului Sănătății, cu care am agreat ca, împreună, să diseminăm materiale video-suport prin care să fie informați beneficiarii cu privire la utilizarea corectă a testelor”, a spus ministrul.

Mai jos, repartizarea primelor teste pe județe:

Miercuri, ministrul afirma că joi, 2 decembrie, va fi prima zi în care testele pe bază de salivă de depistare a infecțiilor cu Covid-19 vor fi folosite în școli.

Ministerul Sănătății a transmis vineri noua instrucțiune legată de testele pe bază de salivă, care vor fi administrate fie acasă de părinții elevilor, înainte de școală, fie la școală, de către cei responsabili. Testele se vor face de două ori pe săptămâna, în zilele de luni și joi.

Instrucțiunea include și o anexă reprezentând formularul de consimțământ pentru părinți.

  • Elevilor li se vor înmâna vineri două teste pentru săptămâna ce urmează, indiferent dacă se vor face la școală sau acasă.