După ce cel puțin 22 din cele 86 teste pe bază de salivă pozitive efectuate luni elevilor și copiilor de grădiniță au fost infirmate ulterior prin teste PCR, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că este „suprinzător de mare rata de teste fals pozitive” și a admis că „mai sunt încă probleme cu aceste teste”.

Ghid utilizare teste saliva ministrii Rafila si CimpeanuFoto: Captura YouTube
  • „Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive, pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg.
  • Cred că mai sunt încă probleme în a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta, ele au un interval de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute, vă dau un exemplu concret. Dacă depăşeşte intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv.
  • Sunt lucruri care mai trebuie studiate dar că, faptul că s-au găsit nişte persoane pozitive, înseamnă că au fost 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor, şi lucrul ăsta este foarte important”, a declarat Rafila, la Guvern, citat de News.ro.

Luni, în prima zi în care elevii și copiii de grădiniță au făcut testele COVID pe bază de salivă cumpărate de guvern, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv, potrivit Ministerului Educației.

Ministerul a anunțat marți după-amiază că 16 cazuri identificate pozitiv luni prin teste de salivă efectuate elevilor și preșcolarilor au fost confirmate prin teste PCR, iar alte 22 au fost infirmate. Nu au fost încă finalizate toate rezultatele la testele PCR, iar până la această oră ministerul Educației nu a venit cu completări.

Citește și: