Evaluarea de la finalul clasei a VI-a începe miercuri, 23 mai, cu testarea la Limbă și comunicare. Joi, elevii dau evaluarea la Matematică și Științe ale Naturii. Acestea sunt primele testări transdisciplinare pe care le susțin elevii, în gimnaziu. Scopul evaluării de la clasa a VI-a este preorientarea școlară a elevilor către un anumit tip de liceu sau de școală profesională duală. Proba de miercuri va cuprinde subiecte de Limba română, precum și de Limba modernă I (prima studiată în școală).

Model de subiecte la Evaluarea la clasa a VI-aFoto: edu.ro

La finalul clasei a VI-a, toate școlile organizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: Limbă și comunicare, matematică și științe. Proba de limbă și comunicare va cuprinde limba română și limba modernă I, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităților naționale, și limba maternă, se arată în Legea Educației, la articolul 74.

Descarcă de mai jos modele de subiecte - Evaluarea la finalul clasei a VI-a:

Calendar Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a 2018:

23 mai 2018:Limba si comunicare - 60 de minute

24 mai 2018:Matematica si Stiinte ale Naturii - 60 de minute

Rezultatele evaluării de la clasa a VI-a NU se trec în catalog. Ele sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și pentru preorientarea școlară. Legea prevede că rezultatele evaluării și planurile individualizate de învățare se trecut în portofoliul educațional al elevului, însă nici la 7 ani de la intrarea în vigoare a Legii educației nr. 1/2011 portofoliul educațional nu este operațional.

Subiectele de la Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a sunt realizate de Ministerul Educației - prin Centrul Naționale de Evaluare și Examinare, care face subiectele pentru toate examenele. Subiectele vor fi în concordanță cu programele școlare de clasa a VI-a și vor avea un nivel mediu de dificultate. Subiectele vor avea un format asemănător celui al testelor internaționale, prevede Metodologia.

Elevii de clasa a VI-a vor fi asistați la clasă de doi profesori care nu predau la clasa respectivă. Testarea va fi susținută, de regulă, în sălile în care copiii învață în mod normal.

Rezultatele trebuie să le fie comunicate elevilor de clasa a VI-a până cel târziu pe 31 mai.

Descarcă de aici Metodologia de organizare a Evaluării de la finalul clasei a VI-a, valabilă și pentru testarea din 2018

Model de subiecte la Evaluarea la finalul clasei a VI-a - Limba română și Limba engleză

Citește și: