Cele mai scumpe elicoptere cumpărate vreodată de România vor fi produse în Franța, și nu în fabrica Airbus de la Brașov. Vorbim de un program de 165 de milioane de euro pentru două elicoptere H215M echipate pentru lupta anti-suprafață (ASuW) cu rachete antinavă de ultimă generație Marte-ER, potrivit informațiilor confirmate de MApN pentru HotNews.ro. Primul astfel de elicopter ar trebui să fie livrat în 2026.

Elicopter AS332 Super Puma / H215Foto: Castigatio | Dreamstime.com

Info pe scurt:

  • Cele mai scumpe elicoptere achiziționate vreodată de Armata României vor fi construite în Franța și nu la fabrica deschisă de Airbus lângă Brașov încă din 2016 și pentru care constructorul francez a cerut mereu comenzi din partea României, au transmis surse consultate de HotNews.ro.
  • Mai mult, costul programului pentru cele două elicoptere Airbus H215M dotate pentru lupta antinavă (ASuW - Anti Surface Warefare) ar fi crescut față de cel prezentat de MApN în Parlament când a solicitat încuviințarea achiziției militare.
  • Mai exact, dacă în Parlament MApN a estimat că achiziția a celor două elicoptere va costa circa 150 de milioane de euro, contractul final care s-a semnat cu IAR Brașov, și cu Airbus Helicopters Romania la final de 2023 este cotat de fapt la circa 165 de milioane de euro, deci cu 10% mai mult, potrivit acelorași surse HotNews.ro.
  • La solicitarea HotNews.ro, MApN a confirmat că, într-adevăr, cele două elicoptere vor fi produse în Franța, dar că echiparea lor și instalarea dotărilor specifice pentru lupta antinavă, inclusiv armamentul, va fi realizată la Brașov de către compania IAR Brașov, cea cu care s-a și semnat contractul în calitate de prim-contractor.
  • Totodată, MApN a confirmat și că valoarea contractului pentru cele două elicoptere H215M ASuW este de circa 165 de milioane de euro. Jumătate din această valoare va merge teoretic către Airbus Helicopters Franța pentru cele două aparate de zbor, iar restul va reprezenta dotarea aeronavelor și echiparea lor în țară.
  • Airbus Helicopters România confirmă pentru HotNews.ro că o comandă de doar două aparate e prea mică pentru a porni producția modelului H215M în țară, astfel că „fabrica” de la Ghimbav rămâne doar centru de mentenanță și reparații.
  • Elicopterele vor fi dotate cu rachete antinavă Marte-ER, produse de MBDA Italia, o surpriză având în vedere că România a ales deja pentru unele nave și pentru lansatoarele de coastă rachete antinavă NSM, iar în trecut singurul program cu elicoptere H215M antinavă a fost realizat de Chile cu rachete Exocet (produse de MBDA Franța), rachete care au mai fost propuse și României în diferite alte programe.
  • Alte detalii despre ce presupune programul elicopterelor H215M ASuW, de ce a fost ales acest model de elicopter și care sunt termenele de livrare, în articolul de mai jos.

Elicoptere H215M pentru lupta antinavă - un program de 165 de milioane de euro

În octombrie 2022 HotNews.ro scria că MApN a cerut Parlamentului încuviințarea unei noi achiziții militare importante: două elicoptere H215M cu capabilități de luptă antinavă, o achiziție cotată atunci la circa 150 de milioane de euro.

Din start valoarea programului părea una foarte mare având în vedere că discutam de doar două aparate de zbor, un calcul simplist punând prețul la circa 75 de milioane de euro pe astfel de aparat. La acel moment HotNews.ro a cerut clarificări de la MApN, de ce costă atât de mult o achiziție a doar două elicoptere.

Atunci MApN argumenta că valoarea cuprinde mai mult decât cumpărarea aeronavelor propriu-zise și că reprezintă un pachet mai mare pentru „achiziția și instalarea la bordul aeronavelor a echipamentelor specifice capabilității de luptă anti-navă la suprafață, suportul logistic integrat pentru operarea elicopterelor și a sistemelor de armament, instruirea personalului navigant și asigurarea stocurilor de muniție pentru sistemele de luptă”.

Acum, la solicitarea HotNews.ro, MApN a transmis că pe 21 decembrie 2023 a semnat cu IAR S.A. Brașov un acord cadru pentru furnizare elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață (ASuW), iar pe 28 decembrie 2023 a semnat și un contract subsecvent care prevede achiziția a două elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață (ASuW).

  • „Contractul subsecvent în valoare de 823.901.000,00 lei fără TVA (n.r. - circa 165 milioane euro) se va derula pe o perioadă de 63 luni (până în aprilie 2029) și cuprinde livrarea celor 2 elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață (ASuW), rachete anti-navă MBDA Marte ER (extended range), pachet suport logistic inițial pentru doi ani (piese, scule și dispozitive specifice elicopterelor H215M), precum și instruirea personalului navigant și tehnic conform legislației aeronautice în vigoare”, a transmis MApN la solicitarea HotNews.ro.

Așadar, costul programului a ajuns la circa 165 de milioane de euro (fără TVA), față de suma estimată inițial la 150 de milioane de euro în toamna lui 2022.

Foto: Elicopter Airbus AS332/H215 într-o configurație navalizată / Sursă: Airbus / PECCHI Anthony

Cele două elicoptere H215M vor fi produse în Franța / Contractul a fost semnat cu IAR Brașov, nu cu Airbus Helicopters Romania

Întrebați unde vor fi produse cele două elicoptere H215M, MApN a confirmat că elicopterele în configurația de bază vor fi produse în Franța, iar restul operațiunilor de integrare a echipamentelor și sistemelor antinavă, inclusiv armament, vor fi realizate în România la IAR Brașov.

Aici trebuie amintit că încă din 2016 Airbus Helicopters România a deschis o fabrică la Ghimbav, lângă Brașov, unde își propunea să construiască în țara noastră fix modelul H215M, sperând la comenzi de la MApN sau MAI.

Ani la rândul oficialii Airbus România au ieșit în presă vorbind despre necesitatea unor contracte pentru a demara producția.

Ba chiar într-un interviu HotNews.ro din 2021, CEO-ul Airbus Helicopters vorbea chiar de închiderea fabricii de la Brașov din cauza lipsei de comenzi din partea României. Acesta însă preciza că pentru pornirea producției la fabrica din Brașov, Airbus ar avea nevoie de o comandă minimă de 16 elicoptere H215.

Acum, însă, pentru cele două elicoptere H215M ASuW, MApN a semnat contractul direct cu IAR Brașov, și nu cu Airbus Helicopters România (un joint-venture între Airbus Helicopters și IAR). De ce a făcut asta?

  • „S.C. IAR S.A. Brașov este singura companie din România acreditată de compania AIRBUS Helicopters pentru executarea modificărilor de configurație a elicopterelor H215M, în vederea realizării capabilităților necesare și montării diferitelor echipamente operaționale specifice misiunilor de luptă la suprafață”, a răspuns MApN la întrebarea HotNews.ro.
  • „S.C. IAR S.A. Brașov are drept exclusiv de producere, dezvoltare și menținere a elicopterului H215M în România, iar în cadrul acestui contract este declarat ca prim-contractor (21,8%), având ca subcontractori următorii operatori economici: AIRBUS Helicopters – Franța (50%), MBDA Italia S.p.A. (14,5%) și ELBIT Systems – Israel (13,7%). Elicopterele H215M în configurația de bază vor fi produse în Franța, urmând ca echipamentele și sistemele care fac parte din pachetul de misiune specific luptei la suprafață (AsuW) să fie dezvoltate și implementate de IAR S.A. Brașov”, susține MApN în răspunsul transmis HotNews.ro.

Deși elicopterele în sine vor fi produse în Franța, MApN susține că parte din program presupune realizarea unei capabilități industriale în țară pentru aceste aeronave specializate.

  • „Îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor repartizate elicopterelor H215M cu capabilități de luptă la suprafață (ASuW) din dotarea Forțelor Navale, potrivit cerințelor operaționale, operative, tactice și strategice aplicabile, impune existența unei capabilități industriale pe teritoriul național, care să asigure un suport logistic integrat adecvat pe durata ciclului de viață”, transmite MApN.
  • „Asigurarea mentenanței (întrețineri și revizii tehnice, reparații capitale) și modernizărilor elicopterelor H215M în România va crea condițiile creșterii rezilienței în sistemul național de apărare, în conformitate cu prevederile strategiei naționale de apărare a țării”, se mai arată în răspunsul MApN la solicitarea HotNews.ro.

Cum explică Airbus Helicopters că cele două elicoptere H215M nu vor fi realizate în România, deși aici ar fi trebuit să fie deschisă o fabrică tocmai pentru astfel de aparate

Întrebați de HotNews.ro de ce elicopterele H215M din acest program nu vor fi realizate în România, reprezentanții Airbus Helicopters România au transmis că pentru o astfel de comandă mică, de doar două aparate, fabrica de la Ghimbav nu poate fi activată. De altfel, Airbus susține că deocamdată facilitatea de la Ghimbav funcționează doar ca un centru de mentenanță și service, dar că ar putea convertită rapid într-o linie de asamblare în cazul unei comenzi mai mari.

  • „Linia de asamblare finală (FAL - Final Assembly Line) inaugurată în 2016 la Ghimbav pentru H215M ar putea deveni operațională dacă s-ar semna o comandă semnificativă. Contractul actual, care este în curs de negociere, ar viza două H215M, astfel încât o producție locală nu ar fi viabilă. Dacă s-ar semna un contract mai mare, atunci Linia de asamblare finală ar putea deveni operațională, Airbus Helicopters este în continuare angajată să producă H215M în România. Lucrările de personalizare și de finalizare a acestor două elicoptere vor fi realizate de partenerul nostru IAR”, au transmis reprezentanții Airbus Helicopters Romania la solicitarea HotNews.ro
  • „Airbus Helicopters România este astăzi un centru MRO (n.red. centru de mentenanță, reparații și operațiuni), certificat Part 145, nu o linie de asamblare echipată pentru a fabrica și livra elicoptere, dar, așa cum am menționat mai sus, ar putea deveni mâine un FAL (n.red o linie de asamblare finală) pentru H215”, mai susține Airbus Helicopters Romania.

De ce a fost ales modelul de elicopter H215M?

Tot potrivit MApN, elicopterul H215M a fost ales pentru că are foarte multe lucruri în comun cu actualele elicoptere IAR 330 operate de către forțele române. Acest factor de comonalitate crescută presupune practic o adaptare ușoară a lanțului logistic existent pentru cele două noi elicoptere.

  • „Elicopterele H215M ASuW și IAR330 PUMA Naval sunt platforme aeriene relativ similare, permițând instruirea facilă a personalului aeronautic (navigant și tehnic). De asemenea, au fost identificate mai mult de 800 de referințe comune pentru piese, scule și dispozitive, bancuri de mentenanță electrice sau hidraulice, utilizate atât la bordul fregatelor T22R, cât și la aerodromul de bază - Tuzla”, explică MApN în răspunsul la solicitarea HotNews.ro.

Airbus H215M este un elicopter mediu-greu, bi-motor și multifuncțional care în trecut purta numele Eurocopter AS532 Cougar, o evoluție a modelului Aérospatiale SA 330 Puma care în România a fost construit de IAR sub numele IAR-330 Puma, elicoptere ce și azi sunt operate de Forțele Române.

Ce sisteme speciale vor avea elicopterele H215M ASuW ale Forțelor Române / Primul termen de livrare: 61 de luni

Armata a transmis la solicitarea HotNews.ro și ce tipuri de echipamente și sisteme vor fi instalate în România pe cele două elicoptere specializate în lupta antinavă:

  • sistemul de avionică HELIONIX
  • pilot automat în 4 axe
  • echipare zbor completă în condiții de givraj (degivrare parbriz, motoare, rotor principal, rotor anticuplu și stabilizator)
  • instalație realimentare cu combustibil sub presiune la sol și în aer - la punct fix (HIFR)
  • instalație pliere pale principale
  • instalație flotabilitate de avarie
  • surpresoare infraroșu motoare
  • radar tactic și de supraveghere maritimă cu apertură sintetică ISAR
  • sistem optoelectronic EO/IR de ultimă generație
  • sistem de lansare rachetă anti-navă MARTE ER (extended range)

„MApN deține dreptul de proprietate intelectuală asupra configurației finale a elicopterelor H215M cu pachetul de misiuni și rachete Marte ER, iar orice utilizare ulterioară a acestei configurații se poate face doar cu acordul MApN și prin acordarea de către furnizor a unei sume compensatorii pentru fiecare aeronavă livrată către terți”, mai susține MApN.

Termenul de livrare pentru primul elicopter este de 61 luni, iar termenul de livrare pentru al doilea elicopter este de 63 luni, potrivit informațiilor transmise de MApN.

Rachetă antinavă MBDA Marte-ER /Sursă foto: Photo119700560©Sergey Kohl|Dreamstime.com

Marte-ER, racheta-surpriză cu care vor fi înarmate noile elicoptere

Alegerea tipului de rachete antinavă care vor fi integrate pe H215M - modelul Marte ER produs de MBDA Italia - este la prima vedere una surprinzătoare.

În primul rând, MBDA - cel mai mare producător european de rachete și unul dintre cei mai mari actori la nivel global - a fost mereu prezent în țara noastră mai mult prin filiera sa franceză, iar din portofoliul său în alte programe ale României (corvetă multifuncțională, modernizarea fregatelor, instalațiilor mobile de lansare de pe coastă), MBDA a ofertat mereu modelul de rachetă antinavă Exocet.

De altfel, până acum singurul program asemănător de adaptare a unui elicopter H215M pentru lupta anti-suprafață a fost unul dezvoltat de Chile, iar pe elicopterele în cauză au fost integrate rachete Exocet (varianta AM39 lansată din aer/elicoptere, cu o rază de 70km).

Altfel, România a ales deja un alt model de rachete antinavă cu care să-și doteze bateriile de coastă și cel puțin o parte din navele sale. Este vorba de racheta NSM produsă de Raytheon și Kongsberg care va ajunge și pe cele trei nave purtătoare de rachete din flota României odată ce ele vor fi modernizate.

Marte-ER este cea mai recentă evoluție a liniei de rachete antinavă Marte (Sea Killer) - este o rachetă antinavă capabilă să zboare foarte aproape de nivelul mării (sea-skimming), cu viteze subsonice (0,8-0,9 Mach) și cu ghidare activă radar.

Marte-ER are o greutate de 340 de kilograme și o lungime de 3,6 metri, și e capabilă să atingă ținte la suprafața apei pe o rază de peste 100 de kilometri. Racheta are și capabilități de atac pe uscat (land attack capability).

Racheta a fost recent dezvoltată și a fost integrată până acum, conform producătorului, doar pe elicopterele de tipul NFH-90 și AW101.

Astfel, integrarea unor astfel de rachete pe modelul H215M pentru România ar fi o premieră.

Foto: Rachetă MBDA Marte-ER pe elicopterul naval NH-90 / Sursă: MBDA

Costul uriaș al programului: cât ar costa, de fapt, elicopterele propriu-zise și cum se compară cu alte programe similare

La o primă vedere, costul programului de circa 165 de milioane de euro poate părea unul foarte mare, având în vedere că discutăm practic de doar două elicoptere.

Extrapolând din împărțirea contractului conform datelor transmise de MApN, Airbus Helicopters are un nivel de contractare 50%, astfel că într-un mod grosier putem estima că aproape jumătate din valoarea programului - deci circa 82 milioane de euro - ar însemna cele două aparate de zbor în configurația de bază.

Cât de realistă este această sumă pentru cele două elicoptere?

Spre exemplu, în licitația recentă a IGSU pentru elicoptere, Airbus a avut o ofertă de 8 elicoptere H215 (varianta civilă cu echipamente specifice pentru misiunile IGSU) cu următoarele prețuri: 32,99 de milioane de euro per elicopter multifuncțional maritim și 31,59 de milioane de euro per elicopter multifuncțional pentru uscat.

Într-o altă achiziție recentă, SRI ar urma să achiziționeze 6 elicoptere mediu-grele de la Airbus (probabil H215 sau H225) pentru un preț total de 160 milioane de euro, adică circa 27 milioane de euro per aparat.

Așadar, putem specula că sistemele specifice, muniția, customizarea echipamentelor, instruirea și stabilirea lanțului logistic pentru producția unor elemente în țară ar însemna restul investiției, ceilalți circa 82 de milioane de euro.

O altă comparație de cifre care arată că realizarea unei capabilități anti-navă/anti-submarin cu elicoptere speciale este costisitoare o putem remarca în Polonia.

În 2019 Polonia a cumpărat patru elicoptere dedicate pentru misiuni maritime, inclusiv pentru lupta antisubmarin, de tipul AW101 de la Leonardo. Costul achiziției a fost de 430 milioane de dolari pentru 4 aparate.

Un alt exemplu este Germania care în 2020 a comandat pentru circa 2,7 miliarde de euro 31 de elicoptere navale NH-90. Ce-i drept, aceste elicoptere sunt mai mari, mai grele și cu roluri multiple, inclusiv pentru lupta antisubmarin.

Ce elicoptere au acum în dotare Forțele Române

În prezent, potrivit MApN, Forțele Aeriene Române au în dotare 57 de elicoptere IAR 330 Puma produse la IAR Ghimbav încă din 1975, elicoptere destinate în principal transportului de trupe sau misiunilor de evacuare medicală. De precizat că aceste cifre diferă de la sursă la sursă, nefiind confirmate niciodată oficial de către reprezentanți ai armatei.

Dintre acestea, 22 au fost modificate de-a lungul timpului în variante de atac - IAR 330 Puma SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare şi Anti-Tanc) cu tunuri-mitralieră, rachete ghidate antitanc Spike și module de proiectile reactive nedirijate.

Pe lângă acestea, alte câteva elicoptere (un număr tot neclar) au fost modernizate în ultimii ani - IAR 330 SM / IAR LRM, proces de modernizare care a însemnat inclusiv remotorizarea lor cu propulsoare Turbomeca Makila 1A1, același motor ca pe noile modelele H215M aflate în prezent în fabricație.

Forțele Navale operează și ele trei elicoptere IAR 330 Puma Naval, cu avionică SOCAT, dar adaptate la misiuni navale și, în special, operațiuni antisubmarin.

Pe lângă acestea, în dotare mai există și opt elicoptere IAR 316B Alouette, elicoptere și mai vechi, folosite în principal pentru antrenamentul piloților.

MApN a transmitea în trecut, la solicitarea HotNews.ro, că la nivelul Forțelor Aeriene Române este planificată inițierea de programe de achiziție de noi elicoptere care să înlocuiască actuala flotă abia după anul 2030.

Foto: Elicopter IAR-330 Puma Naval al Forțelor Navale Române / Sursa: MApN

---

Sursă foto deschidere: Photo251442027©Castigatio|Dreamstime.com