Serviciul Român de Informații va cumpăra 6 elicoptere medii-grele de la Airbus Helicopters România. Acordul cadru a fost semnat în cursul zilei de 25 ianuarie, iar valoarea acestuia este de 160 de milioane de euro, fără TVA, informează Aviația Magazin.

Elicopter IAR 330 al SRIFoto: Adrian Popa | Dreamstime.com

„Încheierea acestui acord s-a realizat în urma procedurii de achiziţie publică cu numărul CN 1043132/28.05.2022, respectiv prin publicarea în JOUE a anunţului nr. 2022/S 104-292373/31.05.2022. Achiziţia elicopterelor multifuncţionale în valoare de 161.000.000 euro fără TVA s-a realizat în baza Hotărârii de Guvern nr. S-390 din 23.03.2022 privind aprobarea Notei de Fundamentare cu referire la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii “Modernizarea structurii de aviaţie aparţinând Serviciului Român de Informaţii“, precum şi a aprobării Parlamentului României prin Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”, se arată într-un răspuns al Biroului de Presă al SRI pentru Aviația Magazin.

La această licitație au mai participat și italienii de la Leonardo Spa., însă oferta lor nu a fost considerată suficient de avantajoasă, scrie publicația amintită.

”Produsele (implicit echipamentele din dotare) vor fi noi, fără a fi fost utilizate anterior, fără să fi avut alţi proprietari anterior. Furnizorul va asigura minim 2.000 (două mii) ore de zbor sau 3 (trei) ani de exploatare de la data semnării fără obiecţiuni a procesului verbal de recepţie cantitativă şi calitativă a fiecărui produs”, potrivit răspunsului SRI pentru Aviația Magazin.

Conform specificațiilor tehnice cerute la licitație, elicopterele vor fi acelaşi tip, cu diferite variante de echipare (funcţie de misiunile specifice), astfel:

  • Elicopterele nr. 1 şi nr. 2 sunt elicoptere medii/ grele multifuncţionale (intervenție antiteroristă) pentru utilizarea pe uscat;
  • Elicopterele nr. 3 şi nr. 4 sunt elicoptere medii/ grele multifuncționale (intervenție antiteroristă) pentru utilizarea pe mare;
  • Elicopterele nr. 5 şi nr. 6 sunt elicoptere medii/ grele multifuncţionale pentru transportul membrilor MSU/C (Managementul Situaţiilor de Urgenţă/Criză - Centrul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Naţional pentru Acţiuni Antiteroriste).

„Elicopterele vor fi produse militare, certificate pentru utilizări de către autorităţile aeronautice dintr-unul sau mai multe state membre ale UE şi vor fi operate ca aeronave de stat fiind utilizate pentru servicii publice (transport persoane şi materiale, inclusiv deasupra apei/offshore transportation, căutare şi salvare/Search And Rescue - SAR, aplicarea legii/Law Enforcement, etc.)”, se arată în caietul de sercini.

„Nu a fost făcut public tipul elicopterului ce va dota flota Serviciului Român de Informații, însă cum este vorba despre elicoptere medii/grele și dacă ne gândim și la aparatele aflate acum în serviciu putem specula că învingătorul ar putea fi H215, H225, H160 sau AS565”, scrie Aviația Magazin.

Acordul cadru, conform informațiilor de la licitație, are o durată de 48 de luni, iar livrarea va fi efectuată în termen de maxim 36 luni de la semnarea contractului subsecvent.