INTERVIU

​VIDEO Vicepreședinte Airbus: „Există riscul să mutăm fabrica de elicoptere de la Brașov în altă țară” / De ce elicopterul Airbus-IAR 215M a rămas deocamdată doar pe hârtie, deși ar putea fi fabricat în România și pentru alți clienți din întreaga lume

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 18 octombrie 2019, 8:02 Actualitate | Defense


Fabrica de elicoptere Airbus
Foto: Airbus
„De ce să mai păstrezi ceva ce încă nu există? Da, clădirea există, dar nu produce elicoptere” - În 2016 Airbus a inaugurat lângă Brașov o fabrică unde ar fi urmat să producă elicopterul H215M atât pentru Armata României, cât și pentru export. Cu toate acestea, elicopterul - ce ar urma să ia denumirea de IAR 215M, după compania română parteneră - a rămas doar pe hârtie pentru că România nu a mai lansat nicio comandă. „Am pus totul pe hold. E păcat, e o șansă ratată”, declarat într-un interviu pentru HotNews.ro vicepreședintele Airbus Olivier Michalon.


Video realizat cu echipament Nikon.
---

Airbus tocmai a sărbătorit 50 de ani de activitate globală, iar în 2020 va aniversa 50 de ani de colaborare și de activitate în România, în special prin parteneriatul pe care l-a dezvoltat cu IAR Ghimbav, lângă Brașov.

„Avem un joint-venture cu IAR, se numeșter Airbus Helicopters România. E un centru de excelență pentru mentenanță, service și reparații capitale pentru elicoptere. E specializat pe familia de modele Puma și SuperPuma. Airbus Helicopters România se ocupă de aeronave care vin de peste tot din lume, de la Emiratele Arabe Unite, din Argentina, din Noua Guinee, din Marea Britanie - câteva exemple”, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro, Olivier Michalon, senior vice-președinte al Airbus, responsabil de zona Europei.

Din 2016 însă, pe lângă Airbus Helicopters România - jointventure-ul pe care l-a fondat cu IAR - Airbus a deschis la Brașov și o fabrică de elicoptere unde ar fi urmat să producă modelul H215M, atât pentru forțele armate române, cât și pentru export.

„Din nefericire, acest proiect este încă în stadiul incipient. Am construit această fabrică și am început să transferăm unele scule și echipamente pentru a putea lansa rapid producția modelului H215M - elicopter de generația a treia SuperPuma, spre deosebire de modelele Puma folosite în prezent de România, care sunt modele din prima generație”, spune Michalon.

Modelul care va fi produs la Brașov ar trebui, de fapt, să se numească IAR 215M.

„Asta pentru că ce vom face este organizat în două etape. Mai întâi, în noua fabrică - această clădire există - trebuie doar să transferăm echipamentele pentru a porni activitatea industrială. Acolo noi vom construi elicopterul în cea mai de bază configurație. Apoi va fi transferat vecinului nostru de lângă - IAR - acolo unde elicopterul va fi configurat în funcție de cerințele MApN. Sincer, partea IAR-ului din punct de vedere industrial este cel puțin la fel de importantă ca prima fază de construcție a elicopterului”, explică Michalon.

Potrivit acestuia, IAR va fi primul contractant al Ministerului Apărării.

„Va fi un elicopter construit în România, vândut de o companie românească către guvernul român, pentru Forțele Armate Române, pentru protecția poporului român. Asta numesc eu o soluție „made in Romania”. Nimeni nu poate oferi o soluție similară”, mai spune înaltul oficial Airbus.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că fabrica de la Brașov a fost inaugurată încă din 2016, niciun elicopter nou nu a fost produs acolo.

„E o ocazie ratată”

„România trebuie să conducă prin exemplu. Pentru a demara acest proiect industrial, noi am sperat, ne-am așteptat ca MApN să lanseze o primă comandă pentru elicopterul H215M. Elicopterele Puma SOCAT, oricât de bune ar fi, devin din ce în ce mai bătrâne. Vor trebui înlocuite în viitorul apropiat. Aceasta a fost una dintre premisele lansării proiectului industrial”, explică Olivier Michalon.

„Cum nici un contract nu a fost acordat Airbus pentru modelul H215M, am pus totul on hold”, spune reprezentantul Airbus.

Dacă acest model de elicopter ar urma să fie produs în România, va fi nu doar pentru MApN, ci și pentru export. „Dacă România nu cumpără acest elicopter, ce credibilitate va avea pe piața de export?”, spune Michalon, care precizează că doar în ultimii doi ani Airbus a vândut între 40 și 50 de astfel de modele.

„E o ocazie ratată. În 2016 eram gata să lansăm programul la scară mare. Adică toate aceste elicoptere pe care le-am vândut de atunci, inclusiv unele pe care le-am vândut unor state vecine, dar și pe alte continente, toate aceste elicoptere ar fi fost acum în producție la Brașov și ar fi fost aproape trei ani de producție pentru fabrica românească”, detaliază francezul.

Potrivit acestuia, evaluarea Airbus arăta că România ar trebui să-și înlocuiască între 40 și 50 dintre vechile sale elicoptere ale Armatei.

„Am fost foarte flexibili, am înțeles că există constrângeri bugetare. Am zis că dacă 40 sunt prea multe dintr-o singură comandă, putem cădea de acord pe o cantitate mai mică. Dar aveam nevoie de un număr de măcar 16 elicoptere - care se justifică atât din punct de vedere industrial, cât și operațional”, spune Michalon.

„Din păcate, acest lucru n-a devenit realitate. E păcat că de la inaugurarea fabricii, acum trei ani, nimic nu s-a întâmplat”, spune Michalon.

„Sau, pur și simplu, vom cădea de acord cu o altă țară care va demonstra un angajament să comande suficiente aeronave”

Întrebat dacă există riscul ca Airbus să părăsească fabrica de aici și să se mute în altă țară, în cazul în care autoritățile române nu se decid rapid asupra unui contract, Michalon a răspuns categoric.

„Există un risc. Clar. Airbus Helicopters România e o poveste de succes, face parte din ecosistemul Airbus Helicopters. Asta nu e în pericol. Dar proiectul industrial, da (n.r. e în pericol), ar putea fi o șansă ratată. De ce să mai păstrezi ceva ce încă nu există? Da, clădirea există, dar nu produce elicoptere”, a răspuns oficialul Airbus.

Potrvit acestuia, compania franco-germană produce în continuare modelul H215M în Franța, la fabrica din Marignane, însă acolo există un spațiu limitat de extindere, ceea ce va conta enorm când va fi luată decizia de a reloca producția modelului H215M în altă fabrică pentru a face loc altor proiecte.

„(...) va trebui să transferăm unele activități. Fabricarea modelului H215 e una dintre acele activități. Deocamdată suntem ok, dar în ziua când va trebui să luam o decizie logistică atunci va trebui să luăm o decizie (n.r. legată de fabrica din Brașov). Fie va fi una foarte pozitivă - vom lansa proiectul - este ambiția mea. Sau, pur și simplu, vom cădea de acord cu o altă țară care va demonstra un angajament să comande suficiente aeronave și care va beneficia și de exportul pe piața mondială”, spune Michalon.

Francezul atrage atenția asupra faptului că fabrica din Brașov nu ar urma să fie doar pentru comenzi din România, ci pentru comenzi din toată lumea.

„Vă dau câteva cifre: Estimăm că producția va fi de 15 unități pe an. Nu ne așteptăm să construim 15 elicoptere pentru România an de an. Dar, la o primă comandă de 16, am putea face cinci în primul an, cinci în al doilea și șase în al treilea. Asta înseamnă că rămân alte zece locuri libere pentru producție. Cum le vom umple? Orice țară care va comanda modelul H215, civil sau militar, va avea elicoptere fabricate în România. Acele elicoptere vor fi produse în Brașov”, spune Michalon.

Airbus a pregătit elevi de liceu pentru job-uri în noua fabrică. „Ce ne facem? Mulți dintre ei vor absolvi și, dacă nu există acest proiect, vor pleca, vor exporta ceea ce au învățat în afara României”

De câțiva ani, Airbus sponsorizează elevi de liceu din zona Brașov.

„Acum sunt peste 200. Ei vor un viitor în industria aerospațială și noi ne-am gândit că în urma unui astfel de proiect industrial le-am putea garanta un loc de muncă în Brașov cu Airbus pentru a dezvolta industria românească. Ce ne facem? Mulți dintre ei vor absolvi și, dacă nu există acest proiect, vor pleca, vor exporta ceea ce au învățat. Vor lucra la alte companii sau poate chiar Airbus, dar înafara României. Da, îi vom angaja pe unii, dar, atâta timp cât nu e un proiect, nu atât de mulți pe cât ne-am fi dorit”, spune Michalon.

„Asta e păcat, e o șansă ratată”, continuă reprezentantul francez al Airbus.

Totuși, Airbus câștigat un contract pentru elicoptere în țară. Recent, compania franco-germană a câștigat contractul pentru furnizarea de elicoptere pentru servicii medicale de urgență cu modelul său H135 (fostul Eurocopter EC 135).

„E o înțelegere fermă pentru 10 elicoptere H135 care vor fi în tranșe. Patru sunt deja contractate. Mai există și la Ministerul de Interne un program în dezvoltare pentru un elicopter mai greu. De ce să nu fie H215 varianta civilă?”, spune Michaolon.

Ar putea aceste modele să fie și ele fabricate tot la Brașov?

„Ca IAR să aibă o activitate sporită e nevoie de varianta militară. Pe varianta civilă IAR ar avea mai puțin de lucru. Ne concentrăm pe acest parteneriat, vrem ca IAR să beneficieze de pe urma transferului de tehnologie și să inființeze noi locuri de muncă. Ca să pornim proiectul e nevoie de măcar 16 elicoptere H215M. Apoi, dacă MAI sau alt minister comandă modelul H215 varianta civilă, atunci da, vor fi fabricate în aceeași fabrică. Dar avem nevoie de varianta militară pentru a porni proiectul”, spune Olivier Michalon.

Citește și:
După 2016 când Airbus a deschis fabrica din Brașov gata să producă modelul multirol H215M, prioritățile Armatei, însă, s-au schimbat puțin. Astfel, România caută să se doteze pe lângă elicopterele multifuncționale, și cu elicoptere de atac. În acest sens, pe fir au intrat americanii de la Bell, care au propus un tandem elicoptere de atac AH-1Z Viper și multirol UH-1Y Venom. În competiție s-au prezentat și cei de la Sikorsky, companie deținută de Lockheed Martin, cu celebrul elicopter Black Hawk.

Chiar și-așa, cu planurile inițiale schimbate, Airbus a revenit în cursă în 2019 și a propus, pe lângă modelul H215M, un alt elicopter care să îndeplinească și rolul de platformă de atac.

„Trebuie să ne întrebăm mai întâi ce e acela un elicopter de atac? Este un aparat 100% dedicat de atac și care nu poate face nimic altceva? Este un elicopter multifuncțional adaptat să devină și de atac, dar nu e dedicat? Sau avem o soluție hibridă: un elicopter mai mic decât unul multifuncțional, care are capabilitățile de atac, dar care poate și transporta forțe speciale sau diferite tipuri de încărcături. E o soluție care ar trebui analizată”, spune Michalon.

„Mă refer în mod special la modelul H145M care poate face mult mai mult decât să fie un elicopter de atac. Vom intra în competiție, credem că avem o ofertă de valoare. Pe de o parte mult mai ieftină decât o variantă dedicată de atac, pe de altă parte mult mai flexibilă. Eu văd modelul H145M ca un briceag elvețian. Face de toate foarte bine”, explică vicepreședintele Airbus.

HotNews.ro a fost în urmă cu câteva luni în Germania și a filmat modelul H145M pe care Airbus îl propune României. Toate detaliile tehnice despre modelul H145M pot fi citite aici, în articolul publicat atunci, iar imagini cu modelul H145M pot fi vizionate în videoreportajul de mai jos:


---

„Dacă ne uităm la regiune, la țările vecine, piața a fost foarte activă în ultimii doi ani și jumătate. Serbia a cumpărat modele H215, precum și elicoptere H145M. Am livrat primul H145M recent. Ungaria a decis să cumpere SuperPuma, dar modelul H225M care e puțin mai mare, dar și o flotă de elicoptere H145M”, a detaliat Michalon, care a mai spus că și Ucraina a ales să se doteze cu mai multe modele de elicoptere Airbus.

„După cum vedeți, există o sinergie operațională în zonă. Aș spune că România e înconjurată de țări care au luat decizia de a-și moderniza flotele de elicoptere”, a declarat Michalon.

„Eu văd proiectul nostru drept unul de interes național pentru România pentru că vom crea sute de locuri de muncă de înaltă calificare. La astea se vor mai adăuga alte câteva sute de locuri de muncă indirecte. Nu știu dacă știți, dar datorită activității Airbus în România, sunt 6.300 de job-uri directe și indirecte. Am plătit peste 30 de milioane în taxe sociale. Ne considerăm drept un cetățean român și vrem să extindem acest lucru”, spune înaltul reprezentant Airbus.

Chiar și-așa, oficialul Airbus insistă că pentru dezvoltarea colaborării industriale e nevoie de o comandă fermă din partea Armatei Române.

„E nevoie de doi să dansezi tango, iar noi suntem deja pe ringul de dans de câțiva ani deja”, spune Michalon.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12257 vizualizari

 • -6 (36 voturi)    
  Santaj (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:16)

  2304 [utilizator]

  Santaj de 2 bani. Daca sunteti asa increzatori in noul model incepeti productia si vindeti prima data la alti clienti, apoi vor veni si comenzile din Romania. Problema poate fi insa alta,- ca au cerut romanii spaga mai mare decat ati vrut voi sa oferiti. Ca asta-i realitatea, nu se stie care-i spagar mai mare, frantuzu sau romanu
  • -11 (23 voturi)    
   ete na.. (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:33)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui 2304

   ... au venit aici la sifonat bani, nu de altceva..
  • +9 (33 voturi)    
   nu functioneaza asa! (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:44)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui 2304

   Pur si simplu nu functioneaza asa in industria asta! Este ridicol sa investeti intr-o tara membra NATO si UE si ea sa nu vrea sa cumpere produsul! E ridicol! Dar in fine, romanul le stie pe toate, ca de aia este ultimul in Europa!
   • +9 (19 voturi)    
    pt Crup (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:10)

    DSS [utilizator] i-a raspuns lui Crup

    produsul trebuie sa fie bun, altfel bagi degeaba foarte foarte multi bani. Produsul numit H215M nu e bun, nu exista termen de comparatie intre acesta si Viper
    Si in cazul asta nu e vorba ca le stie romanul pe toate, pur si simplu armata nu il doreste. Armata vrea elicopter dedicat pt atac si nu un autobuz zburator, pt ca din astea mai au
    • -9 (17 voturi)    
     el este anti ciuma rosie si atat (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:21)

     cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui DSS

     habar nu are ca deciziile pentru achizitii militare nu au fost luate de psd. psd doar a alocat maxim posibil, celebrul 2%, la aparare.
     • +9 (15 voturi)    
      pai tocmai (Vineri, 18 octombrie 2019, 10:08)

      Crup [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      Pai tocmai! Ca deciziile nu le-a luat PSD, ca PSD in afara de pensii speciale si infinite sinecuri si contracte a la Cumpanasu nu este in stare de nimic!
      Dar este in stare sa blocheze, asa cum bine ai precizat!
      Nu sunt anti ciuma rosie, sunt anti netremnici.
    • 0 (2 voturi)    
     resurse alocate (Vineri, 18 octombrie 2019, 16:59)

     mmmmm [utilizator] i-a raspuns lui DSS

     3 resurse -financiar, uman si tehnic concorda la asimilarea unui produs in productie, exploatare si mentenanta, nepunand la socoteala componenta uitata deja de majoritatea de offset .
     In cazul H215M avand deja resursa umana si tehnica cu experienta si in favoarea asimilarii acestui produs atat pe componenta civila productie mentenanta cat si pe cea de exploatare si nu in ultimul rand planificare tactic operativa acest elicopter are marele avantaj al asimilarii rapide in economie si exploatare ...ramane resursa financiara care oricum s-a incapatanat sa nu vina pentru ca s-a dus la politia de frontiera si alte interne .. in timp ce in tara mor padurari impuscati de briganzii de lemne ....asta este tara si conducerea de acum
    • -1 (3 voturi)    
     Interesant (Vineri, 18 octombrie 2019, 17:12)

     BibiAfricanul [utilizator] i-a raspuns lui DSS

     cate informatii ai si cum le procesezi. Cateva amanunte - atunci cand Airbus a hotarat investitia, statul roman (implicit fortele aeriene) a promis o comanda de H215M. Pumele (Socat) pe care inca le opereaza RoAF sunt vechi si tebuie inlocuite, progresiv.
     Discutia despre elicopterele de atac este veche si nu am vazut un studiu clar de oportunitate, de unde si lipsa de contur a proiectului. RoAF are nevoie mult mai mare de F16 pentru politie aeriana, decat de elicoptere de atac. Si asta este in conexiune cu startegia de aparare.
     Si cum banii sunt (f) limitati, se prioritizeaza.
     Si mai cred ca s-a cerut spaga, iar oamenii astia s-au cam saturat.
    • +2 (2 voturi)    
     Autobuz zburator ? (Vineri, 18 octombrie 2019, 20:59)

     Lu48 [utilizator] i-a raspuns lui DSS

     Si ce face armata in caz de o calamitate nationala ? Salveaza oamenii cu elicoptere de atac ? Pentru ca numarul mic de elicopterele de la SMURD de abia fac fata in acest moment la situatiile normale. Si, pe cine vrem noi sa atacam cu elicopterele de atac ?
     Pe de alta parte bine inteles ca nu exista termen de comparatie intre H215M si Viper. Primul este elicopter multirol, al doilea este de atac.
  • +8 (18 voturi)    
   România are 59 bucăți IAR 330. Sunt prea multe! (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:53)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui 2304

   Nu avem nevoie de elicopterul IAR 215M deoarece în Romania s-au produs peste 163 elicoptere IAR 330 din care 59 sunt funcționale în dotarea armatei. (vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/IAR_330)

   IAR 215M are îmbunatățiri minore fata de IAR 330.

   Daca francezii vor sa construiască la noi IAR 215M trebuie sa găsească doritori din exterior nu sa-și bazeze producția pe comenzi date de armata romana.

   Nu au clienți sa plece.
   • -5 (17 voturi)    
    În Arabia US nu mai folosesc elicoptere de 10 ani (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:28)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    În războaiele din Irac, Siria, Iemen, si in alte locatii, Statele Unite (si Rusia) nu mai folosesc elicoptere de atac de vreo 10 ani deoarece sunt ținte ușoare în fața rachetelor portabile trase de pe umăr.

    România nu are nevoie de nici un Viper sau alt elicopter de atac pentru ca ele sunt mai vulnerabile decat un avion din al doilea război mondial.

    Elicopterul nu se mai utilizează decât pentru transport de trupe, undeva în spatele frontului, iar la asta IAR 330 este foarte bun.
    • +7 (11 voturi)    
     terenul (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:58)

     DSS [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Rusia a folosit elicoptere la greu in Siria, si americanii au folosit si vor folosi.
     Nu e deloc asa de vulnerabil pt ca e capabil sa zboare jos si repede. relieful de la noi se preteaza foarte bine pt elicoptere, avem multi munti, vai, dealuri dupa care elicoptere se pot ascunde.
     Rusii au foarte multe vehicule blindate, tancuri si transportoare, iar cateva elicoptere de atac pot face praf o coloana blindata in cateva minute
     • +1 (5 voturi)    
      Elicopterele de atac nu se mai folosesc de 10 ani! (Vineri, 18 octombrie 2019, 17:58)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui DSS

      Nu este adevarat ca în ultimii ani SUA sau Rusia ar fi folosit elicoptere de atac în Orientul Mijlociu sau la alte conflicte. Mai utilizează doar elicoptere de transport trupe care nu sunt implicate efectiv în lupte.
   • -1 (1 vot)    
    "Imbunatatiri minore" ? (Vineri, 18 octombrie 2019, 21:18)

    Lu48 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Mai documenteaza-te !
 • +9 (23 voturi)    
  Ce nu a mers? (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Se pare ca dl Michalon a uitat sa dea șpaga acolo unde trebuie. CU Ciuma Rosie (psd+alde+udmr ProRo inclus), fara șpaga nu se rezlva nimic. Pentru ca de ceea au UCIS ei in 1989 si au gazat in 2018 - ca să se imbuibe din spagi si jaf..
  • +6 (12 voturi)    
   e simplu (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:51)

   DSS [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   nici macar cu spaga nu le-a mers. ar fi o decizie proasta sa luam asa ceva
   • +8 (10 voturi)    
    Exact (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:08)

    florinos [utilizator] i-a raspuns lui DSS

    PSD si PNL s-au imbogatit din spagi, si-au vandut terenurile din jurul fabricii, acum asteapta Autostrada Comarnic - Brasov conform promisiunilor ministrului CUC care a spus ca santierele duduie.
  • +2 (12 voturi)    
   n-o sa dea spaga, o sa plece in Ungaria! (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:53)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Cine urmareste subiectul stie ca Airbus deja investeste masiv in Ungaria! Ungurii ii curteaza si (culmea!) le si cumpara produsele produse in Ungaria! Dar romanul e si hot si tampit!
 • -6 (20 voturi)    
  da-le dreaqu de pensii si salarii. vrem elicoptere (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:33)

  axiopolis [utilizator]

  ... striga piata in extaz....

  sa imprasie mult praf ...
 • +7 (23 voturi)    
  cum isi bate joc PSD de tara asta!!!! (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:42)

  Crup [utilizator]

  Stiu povestea de la bun inceput, din presa. Indiferent ce conspiratii aveti in cap, sa stiti ca in realitate este o bataie de joc crunta a PSD-ului fata de acest investitor! O sa ziceti ca nu doar a PSD. Bine, 80% a PSD!
  Si asta nu e investitor oarecare, sa faca ciocolata sau ambalaje de carton. Elicopterele militare sunt produse strategice prin definitie!
  Iar fabrica de la Brasov nu este una oarecare... cei care stiu putina istorie, stiu ca e "creme de la creme" in industria aeronautica romana.
  Si cand vad poporul asta partial oligofrenizat cum voteaza cu netremnicii astia care ii fura pana la sange pentru un colt de paine, si ala stricat, sau care nu merg la vot fiindca ei, crezandu-se un fel de demiurgi care onoreaza pamantul cu umbra lor, ei "nu au ce vota"... imi vine sa fug pe alt continent si sa nu ma mai intorc niciodata, nici macar in vizita!
  • -11 (11 voturi)    
   esti pe langa (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:19)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   bugetul de 2% pentru aparare a fost cheltuit pe rachete, poate anii viitori vor ramane bani si de elicopetere.
   depinde cate rachete mai cumparam - dar asta nu a fost decizia psd.
   probabil ca vezi doar rosu in fata ochilor si din acest motiv reactionezi asa
   • +4 (4 voturi)    
    Tu esti pe langa (Vineri, 18 octombrie 2019, 15:03)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    E adevarat ca esti consecvent.
   • +1 (1 vot)    
    Prietene (Vineri, 18 octombrie 2019, 17:21)

    BibiAfricanul [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    tu esti pe langa. De unde stii tu cat s-a cheltuit pe rachete din 2%? Esti contabil la guvern? 2% inseamna foarte multe, nu numai rachete.
    Crup are dreptate - fara sa vada rosu in fata ochilor - este stilul statului roman (ca sa nu zici ca blamam numai psd) de a intra in proiecte internationale si apoi a le abandona.
    Lipsa de viziune, de seriozitate, de ce mai vrei tu....si evident, spaga, nelipsita spaga.....
    Mai informeaza-te!
  • +9 (13 voturi)    
   Românii cei inteligenți și o poveste similară (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:26)

   Kap [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Nu au învățat nimic nici din povestea tristă a fabricii ARO.
   Când după privatizarea oneroasă Renault a venit să negocieze (asta cred că ar fi salvat fabrica) conducerea pe$edistă locală și-a bătut joc de ei până afacerea a căzut.
   Să fi învățat argeșenii și alți români ceva din asta? Nu, ei nu-și vând țara, votează penalii apoi mai așteaptă o pomană ceva.
 • -6 (12 voturi)    
  numele jocului, comenzi de stat... (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:44)

  demaGOGU [utilizator]

  ...in clar, nu poti sa te indestulezi din subventii europene si sa-ti asiguri furnituri militare de la amerloc.
 • +9 (19 voturi)    
  autobuzul zburator (Vineri, 18 octombrie 2019, 8:45)

  DSS [utilizator]

  nu e dorit de Armata din motive intemeiate. Noi avem nevoie de elicoptere de atac, mici, fasnete si puternic inarmate, iar solutia se numeste Viper.
  H215M si H125M nu sunt aparate militare, ci aparate militarizate, adica au mai sudat o tabla ici-colo, au mai adaugat un briz-briz.
  E ca si cum ai spune ca o masina preparata pt raliu e mai buna ca una construita in mod special. Niciodata nu va fi mai bun autobuzul asta ca un aparat dedicat pt atac.

  Sincer, cand aud astfel de santaje imi vine sa le spun hai pa. Mai este cineva interesat de aparatul asta? pt ca daca era si fabrica e gata cum spun ei, ar fi produs ca sa faca bani. Ce sa-ti spun, tot mapamondul asteapta ca Romania sa comande H215M si apoi se vor alinia frumusel la coada in spatele nostru.

  Airbus, ati dat-o in bara cu toate elicopterele militare, de ce nu ramaneti frumusel voi la cele civile, unde faceti o treaba excelenta
  • +2 (12 voturi)    
   in sfarsit unul care mai stie ce vorbeste (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:08)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui DSS

   Sunt total de acord cu tine in ce priveste Viper! Avem nevoie de Viper si acum o vreme era vorba de-un contract... Era doar vorba, caci unde-s Viper-urile in Romania? Si-au batut joc si de aia.
   Cat despre H215M, da, sunt autobuze zburatoare! Dar si de astea avem nevoie, pentru diverse transporturi militare, dar si civile!
   Plus ca nu e vorba numai despre asta! Este vorba de strategie ca tara! Ai nevoie de Airbus ca producator in tara, si inca sa fie un succes, fiindca daca azi fabrica H125M poate maine va fabrica ceva mult mai de soi si atunci ai sanse sa il construisti tu! Dar daca tu dispari din carti... pa si pusi! Airbus este strategic, din start investitia e strategica! Nu explic mai mult ca sunt convins ca intelegi, iar buhaitii care numai pensii si salarii la stat vad in fata, oricum n-ar intelege oricat as explica eu aici!
  • +4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:14)

   [anonim] i-a raspuns lui DSS

   • +5 (9 voturi)    
    vrajeli (Vineri, 18 octombrie 2019, 12:30)

    beradi17 [utilizator] i-a raspuns lui

    Daca doreau asa de mult sa vanda de ce nu au participat cu H215 la licitatie MAI pentru elicoptere medii/grele? Era vorba de fix 12 bucati.
  • 0 (8 voturi)    
   amigos (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:33)

   DSS [utilizator] i-a raspuns lui DSS

   Viper opereaza foarte bine in tandem cu Venom, din cate stiu eu au cam 80% din piese la fel, iar asta face intretinerea si exploatarea mai ieftina. In plus s-ar face si astea tot la Brasov parca :)

   Eu zic ca e de lucru si pt Airbus, pt ca fac elicoptere bune. Armata are nevoie si de elicoptere de transport greu, si aici merge H215 cred. Dar fara armament ca sa aiba un pret mai bun.

   In afara de armata mai e mare nevoie de elicoptere moderne la stat, trebuie inlocuite toate vechiturile de IAR, deci e de lucru pt Airbus, doar ca trebuie sa lase nitel nasul mai jos.

   Ei sunt ofticati ca nu prea reusesc sa prinda piata militara, dar nu e vina noastra ca nu vin cu produse performante. De fapt nu reusesc sa produca un elicopter de atac cu adevarat bun. Au Tiger, care e atat de bun incat australienii, dupa cativa ani de exploatare au anuntat ca au nevoie de altul mai bun
  • +1 (1 vot)    
   DSS fasnet dar mic (Vineri, 18 octombrie 2019, 17:18)

   mmmmm [utilizator] i-a raspuns lui DSS

   Viper nu este un elicopter mic sau fasnet ... decat in viziunea unor gameri fara pregatite tehnica...
   Viper este un produs militar american care pentru a fi exportat ..nici nu se pune problema de licenta sau offset ...are nevoie de n aprobari deci un proces greoi, indelungat samd
   3 resurse sint necesare asimilarii unui elicopter militar - financiar, uman si tehnic.
   H215M are avantajul ca poate fi asimilat si integrat repede in productie speciala si in exploatare tactic operativa datorita continuitatii tocmai de aceea a fost oferit de catre AIRBUS dupa
   o atenta si elaborata analiza a intregului fenomen de posibila integrare in contextul in care acestia au investiti inclusiv in resursa uman tanara de schimb .... ceea ce noi insine nu am reusit sa facem.
   restul este tacere din partea MApN precum si guvernantilor care au preferat sa investeasca in organele interne in timp ce in paduri mor oameni asasinati de bande organizate de infractori
 • -7 (19 voturi)    
  Ne pare rau Airbus (Vineri, 18 octombrie 2019, 9:28)

  galeo [utilizator]

  Dar noi suntem sclavii americanilor.
  Cumparam doar de la americani, le tragem teapa aliatilor europeni.
  CA doar comportament dual am avut in toata istoria noastra, una spunem si alta facem, de asta nu au strfainii incredere in noi...
 • -1 (3 voturi)    
  Proiectul a fost mort din fase ! (Vineri, 18 octombrie 2019, 11:40)

  deval [utilizator]

  A fost doar o lozinca cu rostul de a ramane pe hartie...........
 • +3 (7 voturi)    
  . (Vineri, 18 octombrie 2019, 11:42)

  albastru de Romania [utilizator]

  nu stiu ce sa zic de modelele respective, dar marea investitie de ...15 mil eur.

  asta e o gluma, cu banii astia faci o fabrica de telemea sau croisanti.

  de fapt ei in hala aia, care a costat 10 mil euro, din cei 15 care cica ii investesc, voi insuruba cele 5-6 subasamble care vin din germania sau franta sau pe unde naiba mai au fabrici.

  si-au gasit fraierii, ca de obicei
 • +6 (10 voturi)    
  Elicoptere militare - my ass (Vineri, 18 octombrie 2019, 12:12)

  mfmig2000 [utilizator]

  Domnul uita sa mentioneze ca H 215M - nu a fost comandat de niciuna din tarile membre NATO si nici de o alta armata.
  Uita sa mentioneze problemele de proiectare ale rotorului principal care au fost rezolvate doar partial prin eliminarea unuia dintre furnizorii de componente.
  La fel domnul uita sa spuna ca era mai buna ideea sa aduca linia de productie pentru EC 135 care zboara la SMURD si care poate fi comandat in numar mare de Ministerul de Interne si care ar fi un inlocuitor al IAR 316 Aluette.
  Pur si simplu vor sa bage pe gat Romaniei un elicopter care in mod normal nu aduce MApN-ului nimic in plus fata de IAR 330 Puma existente.
  Nu este un elicopter militar in adevaratul sens al cuvantului si ai risca enorm sa il trimiti la contact cu trupele adverse.
  Lipsa blindaj in zonele critice, lipsa cinematica de elicopter multirol - gunship etc.
  Augusta Westland si Sikorsky au produse mai bune!
  • -2 (6 voturi)    
   Chiar daca nu ar aduce MAPN nimic in plus (Vineri, 18 octombrie 2019, 14:15)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui mfmig2000

   Dar dezvolti o industrie cu valoare adaugata mare.
   In timp poate se vor construi si alte modele de aeronave, angajatii capata experienta, se creaza locuri de munca cu inalta calificare, banul circula in economie.
   Nu se va trai vreodata bine in Romania doar cu pacanele, pariuri sportive, agricultura, videochat si bisnita de a cumpara ieftin si vinde scump. E nevoie de industrii cu valoare adaugata mare, si asta nu se poate obtine decat in timp.
   • -2 (6 voturi)    
    mai Praleo (Vineri, 18 octombrie 2019, 16:04)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Tu nu ai inteles ca elicopterele alea trebuie cumparate de cineva? Altfel se cheama ca in timp e un faliment programat. Stiu ca mintea ta de comunist nu poate sa gandeasca in termeni de profit dar de-aia ati dat faliment prapaditilor.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu mai e vorba de de profit in zona militara (Sâmbătă, 19 octombrie 2019, 13:09)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Cand e vorba de industrie militara strategica nu mai se pune problema in termeni de profit, ci de interes strategic.
     Britanicii si alte tari ce isi vad interesul baga bani in echipamente militare de 3 ori mai scumpe decat pretul pietei, putem spune ca statul baga bani inntr-o gaura neagra, insa vor sa mentina si sa dezvolte o industrie strategica...
     Aici se face diferenta intre natiile mari si cele mici.

     Noi romanii chiar daca suntem prea mici pentru a dezvolta o industrie militara serioasa.
 • +2 (8 voturi)    
  Francezii iar ne vind BS (Vineri, 18 octombrie 2019, 13:53)

  Coco Whistle [utilizator]

  Cine pune botul? Nu avem si noi specialisti care sa-si dea cu parerea si nu un teleleu care doar vinde?
 • 0 (0 voturi)    
  Airbus e o companie europeană cu sediul principal (Sâmbătă, 19 octombrie 2019, 9:28)

  hsl [utilizator]

  în Franța.
  „Dacă Airbus nu este în stare să fabrice acest elicopter în Franța, ce credibilitate va avea pe piața de export?” - logica este o sabie cu două tăișuri, nea Michalon.
  Airbus n-are decât să închidă fabrica din România, dacă deschiderea ei a avut drept scop ca armata română să devină automat client, pentru că de prețul plătit - facilități fiscale, teren, forță de muncă, costul elicopterelor etc - găsim cu siguranță câțiva apași.
 • 0 (0 voturi)    
  Mutati-o (Sâmbătă, 19 octombrie 2019, 21:14)

  Sar Castic [utilizator]

  Mutati-o ca elicopterele alea sint prea vechi. Toate modelele sint deja retrase sau pe cale de a fi retrase si inlocuite cu altele moderne.

  Pentru armata, modelele Viper/Venom sint mai potrivite din cauza comunalitati pieseleor (80%), simplificind asamblarea si mentinerea.

  Si exista o sansa de a deveni un centru de expertiza pentru Europa centrala si de est.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by