Slovacia va vinde sau dona altor state 160.000 de doze de vaccin Sputnik V, reprezentând cea mai mare parte a primului lot achiziţionat din Rusia, a anunţat miercuri guvernul pe site-ul său, după luni de controverse şi o criză politică la Bratislava, scrie Agerpres.

Vaccinul SputnikFoto: Sputnik / Profimedia Images

Prim-ministrul Igor Matovic a demisionat în martie pe fondul controversei declanşate de decizia sa surprinzătoare ca Slovacia să cumpere 2 milioane de doze de vaccin rusesc fără consultarea partenerilor de coaliţie, care se opuneau folosirii acestuia înainte de autorizarea lui de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Administrarea Sputnik V persoanelor doritoare a început în Slovacia în iunie, cu câteva luni întârziere, dar guvernul a anunţat că nu va mai comanda alte doze în afara lotului iniţial de 200.000 până când vaccinul va fi aprobat de EMA.

Slovacia a devenit astfel al doilea stat membru al Uniunii Europene care utilizează vaccinul Sputnik V, după Ungaria.

Conform site-ului guvernului, preluat de agenţiile Reuters şi TASR, până marţi, 22 iunie, doar 14.214 persoane s-au înscris pentru a li se inocula Sputnik V, dintre care 8.004 au primit deja vaccinul.

Având în vedere cifrele, 'este important să oferim posibilitatea ca vaccinurile să fie folosite în state terţe care arată interes', afirmă guvernul slovac, precizând că Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Argentina se află în această situaţie.

Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a administrat în total 3,37 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, iar 1,4 milioane de persoane au fost vaccinate cu schema completă.

CITEȘTE ȘI:

Slovacia anunță că a primit vaccinuri Sputnik V diferite de cele trimise spre evaluare revistei medicale The Lancet și EMA

Agenția de medicamente din Slovacia refuză autorizarea vaccinului Sputnik V deși guvernul a comandat 2 milioane de doze

Rusia acuză Slovacia de „sabotaj” și „fake news”, după respingerea unor vaccinuri Sputnik pe motiv de neconformitate

Slovacia iese din criza politică declanșată de vaccinul Sputnik V / Nou guvern învestit, fostul premier Matovic preia ministerul finanțelor

Slovacia va începe administrarea vaccinului Sputnik V

UE amână o decizie privind aprobarea vaccinului rusesc Sputnik V împotriva Covid-19

Aproape două treimi dintre ruși nu vor să se vaccineze cu Sputnik V

Vladimir Putin spune că vaccinurile anti-Covid rusești sunt „la fel de sigure ca un Kalașnikov”

Ce a descoperit OMS la o unitate de producție a vaccinului Sputnik V: Risc de contaminare, probleme cu mediul steril și cu identificarea loturilor