Guvernul slovac a dat undă verde, miercuri, începerii administrării vaccinului rusesc Sputnik V, după mai multe luni de controverse pe acest subiect, care au dus la demisia premierului Igor Matovic şi la remanierea unor miniştri, inclusiv a celui de la Sănătate, relatează Agerpres citând Reuters şi DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Slovacia va deveni astfel al doilea stat membru al Uniunii Europene care utilizează vaccinul Sputnik V, după Ungaria, deşi acesta nu a fost încă autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a importat în martie 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, care au stat de atunci în depozit în aşteptarea aprobării.

„Există încă un număr care nu e neglijabil de cetăţeni ce declară că nu se vor vaccina decât cu Sputnik V”, se arată în motivarea deciziei guvernului.

Acest fapt nu poate fi ignorat dacă obiectivul este vaccinarea unui procent suficient din populaţie, mai explică guvernul.

Ministrul sănătăţii, Vladimir Lengvarsky, a primit dispoziţie oficială să asigure startul vaccinării cu Sputnik V până la data de 7 iunie.

Potrivit guvernului, aprobarea pentru administrarea vaccinului rusesc este valabilă doar pentru cele 200.000 de doze aflate deja în ţară. Acordul cu Rusia prevedea achiziţia în total a 2 milioane de doze, însă nu au fost anunţate planuri cu privire la importul restului de doze.

Până acum, 1,6 milioane de slovaci au primit primele doze din cele patru vaccinuri aprobate de EMA (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson).

CITEȘTE ȘI:

Slovacia anunță că a primit vaccinuri Sputnik V diferite de cele trimise spre evaluare revistei medicale The Lancet și EMA

Agenția de medicamente din Slovacia refuză autorizarea vaccinului Sputnik V deși guvernul a comandat 2 milioane de doze

Slovacia iese din criza politică declanșată de vaccinul Sputnik V / Nou guvern învestit, fostul premier Matovic preia ministerul finanțelor

Aproape două treimi dintre ruși nu vor să se vaccineze cu Sputnik V