Agenția de autorizare a medicamentelor din Slovacia, a doua țară din UE care a comandat vaccinul Sputnik V, a anunțat miercuri că nu a primit suficiente date despre vaccinul rusesc pentru a putea decide asupra beneficiilor și riscurilor sale, relatează Reuters.

Vaccinul SputnikFoto: Sputnik / Profimedia Images

Anunțul surpriză privind achiziționarea a 200.000 de doze ale acestui vaccin dezvoltat de Institutul Gamaleya din Rusia l-a forțat pe fostul premier Igor Matovic, care a luat decizia fără a se consulta cu partenerii de guvernare, să demisioneze.

Însă nicio doză de Sputnik V nu a fost administrat în Slovacia, autoritățile din această țară realizând propria evaluare privind eficacitatea și siguranța sa.

SUKL, agenția națională de medicamente a Slovaciei, afirmă că a examinat documentația, a inspectat fabricile în care este produs vaccinul și a finalizat 11 dintre cele 14 teste de laborator planificate, ultimele 3 nefiind esențiale pentru stabilirea concluziilor.

„Agenția a trimis în 30 martie 2021 un raport de evaluare oficial Ministerului Sănătății în care a afirmat că nu este posibilă formularea unei concluzii asupra echilibrului dintre beneficiile și riscurile vaccinului Sputnik V”, a afirmat agenția într-un răspuns transmis prin email agenției Reuters.

Decizia s-a datorat „cantității lipsă de date de la producător, inconsecvenței formularelor privind dozajul și imposibilității de a compara reciproc loturile folosite în diferite studii și țări”, a adăugat SUKL.

Agenția a evitat însă să răspundă unei întrebări privind informația apărută în presa slovacă potrivit căreia lotul de vaccinuri Sputnik V trimis în această țară nu a fost identic cu cel folosit într-un test clinic ale cărui rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Un comunicat distribuit de contul oficial al vaccinului rusesc afirmă că „știrile care citează surse anonime potrivit cărora vaccinul Sputnik V din Slovacia ar fi cumva diferit de [vaccinul] Sputnik folosit în testele clinice sunt false”.

Ministerul slovac al sănătății autorizase folosirea terapeutică a vaccinului ca medicament neînregistrat însă a cerut SUKL să evalueze produsul înainte de a începe administrarea sa.

Fostul premier Igor Matovic intenționase ca Slovacia să fie a doua țară din UE, după Ungaria, care să înceapă administrarea primului vaccin dezvoltat de cercetătorii ruși, în pofida faptului că acesta nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Însă decizia acestuia de a comanda vaccinul fără să se consulte cu partenerii din coaliția de guvernare a declanșat o criză guvernamentală care a durat mai bine de o lună și s-a încheiat cu demisia sa.

Matosevic anunțase că a comandat două milioane de doze, un număr semnificativ pentru țara cu o populație de 5,5 milioane de persoane însă niciun alt lot după cel inițial nu a mai ajuns în această țară.

Ministerul slovac al sănătății a refuzat să comenteze asupra subiectului, afirmând că încă așteaptă rezultatele celor 3 teste de laborator rămase.

Citește și: