Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și fostul prim-ministru Alexis Tsipras, principalul lider al opoziției, s-au confruntat cu privire la achiziționarea vaccinului rusesc Sputnik V în afara cadrului de reglementare al Uniunii Europene, relatează Euractiv.

Alexis TsiprasFoto: Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia Images

Tsipras, liderul partidului de stânga Syriza, cel mai mare partid de opoziție din Grecia, i-a cerut premierului conservator Mitsotakis să urmeze exemplul altor țări din UE și să comande vaccinul Sputnik V.

În pofida unei carantine stricte aflată în vigoare de mai multe luni, Grecia a asistat la o creștere puternică a numărului de noi infecții cu coronavirusul, raportând marți 4.293 de noi cazuri și 79 de decese cauzate de COVID-19.

Creșterea constantă a numărului de cazuri active începând cu luna februarie a pus sub presiune spitalele din această țară, 759 de persoane fiind în prezent ventilate mecanic.

Mitsotakis a reacționat negativ față de cererea lui Tsipras, opunându-se oricăror negocieri de a cumpăra vaccinuri în afara programului comun al UE și adăugând că oricum nu sunt disponibile vaccinuri rusești.

„Chiar dacă am fi dorit vaccinuri din Rusia și ne-am asuma riscul de a ocoli procesul european, nu sunt destule”, a afirmat premierul elen.

Tsipras a răspuns că alte țări europene precum Germania și Austria poartă deja discuții cu Moscova pentru a comanda vaccinul Sputnik V, anticipând că acesta va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Sputnik V este subiectul unei evaluări continue a EMA însă deocamdată nu există nicio cerere pentru autorizarea pentru piață a acestuia.

Comisia Europeană are nevoie de solicitarea a cel puțin patru state membre pentru a începe negocierile pentru comandarea unui vaccin însă deocamdată nicio țară UE nu a formulat o cerere în acest sens.

Unii lideri europeni au preferat în schimb negocierile directe cu Moscova, vaccinul rusesc fiind autorizat și distribuit deja în Ungaria.

Mai recent, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat că Berlinul este deschis la a cumpăra unilateral vaccinul Sputnik V în cazul în care alți parteneri din UE nu sunt interesați de acesta.

Jens Spahn, ministrul german al sănătății, a declarat la rândul său că Germania va încheia rapid un contract pentru achiziționarea vaccinului rusesc dacă UE „nu face nimic”.

Mitsotakis l-a acuzat de asemenea pe Tsipras că încearcă să provoace o criză guvernamentală precum cea care a dus la căderea guvernului fostului premier slovac Igor Matovič.

Criza coaliției de guvernământ de la Bratislava a început la începutul lunii martie după ce Matovič a decis să cumpere două milioane de doze ale vaccinului Sputnik V fără a se consulta cu partenerii de guvernare.

Matovič și-a dat ulterior demisia, rămânând însă în executiv ca ministru de finanțe.

Pe același subiect: