Guvernul ungar a anunțat joi că a autorizat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V dezvoltat de Rusia, relatează Politico.

HotNews.roFoto: Hotnews

Institutul Național de Farmacologie și Nutriție al Ungariei (OGYÉI)a emis autorizații temporare atât pentru vaccinul anti-Covid Sputnik V cât și pentru cel dezvoltat de AstraZeneca.

Budapesta negociază un contract cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului său, ministrul de externe ungar Péter Szijjártó urmând să se deplaseze vineri la Moscova.

„Guvernul a vrut să cumpere doar vaccinuri care au fost administrate deja unor milioane de persoane și, normal, doar vaccinuri care au fost aprobate și autorizate ca fiind sigure și eficace pot fi folosite pentru inoculare în Ungaria”, a afirmat guvernul ungar.

OGYÉI a anunțat că autorizația pentru vaccinul Sputnik V este valabilă pentru șase luni.

Țările UE pot autoriza la nivel național un vaccin fără evaluarea acestuia de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în cazul unei urgențe.

Încă este neclar când vaccinul Sputnik V va fi disponibil în Ungaria, presa locală relatând miercuri că o decizie a Centrului Național de Sănătate Publică urmează să ia o decizie privind vaccinul rusesc în câteva săptămâni.

În ceea ce privește achiziționarea vaccinului AstraZeneca, aceasta depinde de autorizarea sa de către EMA și Comisia Europeană”.

„Nu putem începe inocularea în masă” fiindcă EMA nu a aprobat încă vaccinul, a scris pe Twitter Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.

„Nu va exista niciun obstacol pentru vaccinarea în masă în Ungaria de îndată ce UE începe livrările”, a adăugat acesta.

EMA urmează să ia o decizie asupra vaccinului britanic la 29 ianuarie, Comisia rezervând deja 300 de milioane de doze cu opțiunea de a achiziționa alte 100 de milioane de doze suplimentare.

Directorul Fondului Rus pentru Investiții Directe a catalogat decizia Budapestei drept una „foarte simbolică”, notând că și Emiratele Arabe Unite au aprobat vaccinul Sputnik V.

Citește și: