Aproape două treimi dintre ruși (62%) spun că încă nu sunt dispuși să se vaccineze cu Spuntik V contra Covid-19, potrivit unui sondaj al societății independente Levada Center, scrie The Moscow Times.

Vaccinul Sputnik V, cele doua dozeFoto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aceste rezultate întăresc opinia că rușii au o atitudine sceptică față de vaccinul produs de țara lor, chiar dacă autoritățile încearcă să accelereze campania de imunizare, ce înaintează mai lent decât se estima.

Potrivit Levada, un sfert dintre respondenți (26%) sunt dispuși să se vaccineze, mai puțin decât procentul de 30% din februarie.

Sondalul arată o discrepanță importantă între categoriile de vârstă, doar 12% dintre rușii cu vârste între 18-24 de ani spunând că sunt gata să se vaccineze, comparativ cu 37% în rândul celor peste 55 de ani.

Un procent de 10% au spus că s-au vaccinat.

Peste jumătate dintre ruși (56%) afirmă că nu le este teamă că s-ar putea îmbolnăvi de Covid-19, o creștere importantă față de cei 34% care ziceau același lucru anul trecut.

Sondajul Levada a fost făcut pe 1.614 respondenți din 50 de regiuni între 22 și 28 aprilie.

Președintele Vladimir Putin a declarat, joia trecută, că vaccinurile rusești „sunt foarte moderne și fără dubiu cele mai de încredere și sigure de astăzi”.

„După cum a spus un expert european, sunt la fel de sigure ca o pușcă de asalt Kalașnikov. Cred că are cu siguranță dreptate”, a adăugat președintele rus.