Președintele american Donald Trump a anunțat, pe contul său de Twitter, că a fost testat pozitiv cu coronavirus, soția sa Melania fiind și ea infectată cu Sars-Cov-2. ”Vom începe carantina și procesul de recuperare imediat. Vom trece prin asta împreună”, a scris președintele american pe rețeaua de socializare.

Melania si Donald TrumpFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante informații de după anunțul lui Trump, LIVETEXT:

---------------

00.25Casa Albă: Donald Trump va fi spitalizat „pentru câteva zile”

Președintele Donald Trump va fi internat într-un spital de la periferia Washingtonului „pentru câteva zile”, a anunțat Casa Albă. „Ca măsură de extremă prudență și la recomandarea doctorului său și a experților medicali, președintele va lucra din birourile prezidențiale de la (spitalul) Walter Reed în următoarele zile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a președintelui SUA, Kayleigh McEnany.

21.40Evenimentele de campanieale lui Trump vor fi „virtuale” sau „amânate”

20.50 Judecătoarea Amy Coney Barrett, care s-a întâlnit cu Trump, negativă la testele pentru Covid

20.13Joe Biden a fost testat negativ pentru Covid-19

18.29Rusia s-a oferit să-l vaccineze pe Donald Trump după ce acesta a fost testat pozitiv. Şeful Institutului Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul rusesc Sputnik-V, a declarat: „Dacă îşi vor întoarce oficial faţa către autorităţile din Rusia, îi vom putea ajuta”.

17.18Președintele Klaus Iohannis le-a transmis un mesaj de însănătoșire lui Donald Trump și soției acestuia, Melania, după ce cuplul prezidențial american a anunțat că a fost testat pozitiv cu coronavirusul

„Toate cele bune președintelui Donald Trump și Melaniei Trump în speranța că se recuperează complet și rapid după COVID19 ”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

16.57Contracandidatul lui Donald Trump la președinția Statelor Unite, democratul Joe Biden, i-a transmis vineri un mesaj de susținere președintelui american, afirmând că el și cu soția sa se roagă pentru sănătatea familiei prezidențiale

15.15Vicepreședintele american Mike Pence anunță că a fost testat negativ la coronavirus

14.50 Donald și Melania Trump au primit urări de însănătoșire grabnică de la numeroși lideri ai lumii, precum Boris Johnson (fost bolnav de Covid și el), Angela Merkel, Jens Stoltenberg, Charles Michel, Tedros Ghebreyesus sau Benjamin Netanyahu.

14.39Pompeo spune că a fost testat negativ pentru coronavirus, dar se gândește dacă mai pleacă în Asia

14.14Medicul care îl tratează pe Trump, decorat de Armata Română în 2014, pentru că a salvat viața unui soldat român în Afghanistan

13.56Ce se întâmplă dacă Trump devine incapabil să își exercite funcția din cauza COVID-19? Scenariul stipulat de Constituția SUA

12.55Vladimir Putin, convins că "vitalitatea" și "optimismul" lui Trump îl vor ajuta să învingă noul coronavirus

11.22 Reacția Chinei față de veste nu e prea plină de compasiune, în condițiile în care Trump s-a referit de mai multe ori la coronavirus drept ”virusul chinez” sau ”molima din China”.

Ziarul Partidului Comunist, China Daily scrie că ”testul pozitiv este încă un memento că acest coronavirus continuă să se răspândească, deși Trump a încercat cu disperare să sugereze că nu mai reprezintă un pericol. De când a apărut, la începutul acestui an, Trump, Casa Albă și echipa sa au minimalizat amenințarea și au refuzat să respecte reguli de sănătate publică elementare”.

10.54 Corespondenta CNN la Casa Albă, Kaitlan Collins spune că un ”grup restrâns de oficiali” știa că Hicks a fost testată pozitiv de joi dimineață, înainte ca Trump să participe la o strângere de fonduri în New Jersey

10.15 Cotațiile futures americane au scăzut cu 1,6%, (Dow a pierdut 500 de puncte) după tweet-ul președintelui. Bursele europene au deschis pe ”roșu”, iar petrolul s-a ieftinit cu 1%

09.49 Care este riscul ca Trump să moară de Covid-19, ținând cont de vârsta sa și de faptul că este ușor obez

09.33 Casa Albă a anulat deja toate întâlnirile de vineri ale președintelui, singurul eveniment rămas în programul oficial fiind ”o conferință telefonică privind ajutoarele Covid-19 pentru vârstnicii vulnerabili”

09.25Trump infectat cu coronavirus: Ce știm și ce nu știm la acest moment

---------------

Anunțul privind infectarea cu coronavirus vine după ce liderul de la Casa Albă (74 de ani) și soția sa (50 de ani) intraseră deja în carantină, așteptând rezultatele testelor pentru Covid-19 după ce o colaboratoare apropiată a lui Trump, Hope Hicks, se îmbolnăvise de Covid-19.

Hope Hicks se afla la bordul elicopterului Marine One împreună cu preşedintele american când acesta a zburat marţi la Cleveland, în statul Ohio, pentru a participa la dezbaterea electorală cu Joe Biden. De asemenea, ea a mers cu el miercuri în Minnesota pentru un miting de campanie.

Carantina de două săptămâni a lui Trump începe cu o lună înainte de alegerile prezidențiale ce vor avea loc pe 3 noiembrie, afectând desfășurarea campaniei electorale a candidatului republican.

De asemenea, funcționarea guvernului american ar putea fi afectată dacă vor apărea noi cazuri în cercul de apropiați al președintelui Trump și în rândul înalților oficiali guvernamentali.

Ce spune medicul personal al președintelui SUA, Sean Conley:

”Președintele și Prima Doamnă sunt amândoi bine la acest moment, și intenționează să rămână în reședința din Casa Albă în timpul recuperării.

Eu și echipa medicală de la Casa Albă vom menține o supraveghere vigilentă și apreciem sprijinul acordat de unele dintre cele mai bune instituții și cadre medicale din țară.

Vă asigurăm că ne așteptăm ca președintele să continue să-și desfășoare activitatea fără întreruperi în timpul recuperării.”

Mesajul Melaniei Trump:

”Așa cum prea mulți americani au procedat anul acesta, eu și președintele suntem în carantină acasă, după ce am fost testați pozitiv pentru Covid-19. Ne simțim bine și am amânat toate evenimentele programate în perioada următoare. Vă rugăm să vă protejați, vom trece cu toții cu bine prin asta”.