Președintele american Donald Trump și Prima Doamnă, Melania, au anunțat că sunt infectați cu coronavirus, iar la puțin timp după apariția informației au apărut și câteva întrebări fără răspuns. The Guardian a făcut o sinteză a ceea ce se știe și a lucrurilor nelămurite de la acest moment.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce știm:

Donald Trump și soția sa Melania au fost testați pozitiv cu coronavirus, anunțul venind după ce unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui SUA, Hope Hicks, a fost testată pozitiv joi. Hicks a fost în avionul prezidențial, împreună cu Trump, miercuri, și l-a însoțit la dezbaterea cu candidatul democrat Joe Biden mați, în Cleveland, Ohio.

Medicul lui Trump a confirmat că Donald și Melania Trump vor sta la Casa Albă în timpul recuperării. Durata acesteia va depinde de cât de bolnavi vor fi cei doi. Chiar și dacă Trump va avea un test negativ în următoarele 14 zile, aproape sigur va rata mitinguri de campanie în trei state-cheie – Wiscounsin, Florida și Arizona, dar și următoarea dezbatere prezidențială, programată pe 15 octombrie.

Regulile Centrului american pentru controlul bolilor spun că cei testați pozitiv trebuie să informeze toți contacții apropiați.

Dacă Trump devine prea bolnav pentru a conduce țara, vicepreședintele Mike Pence preia conducerea. Dacă nici el nu o va putea face, următoarea pe listă este președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi. Pence a participat, luni, la o ședință pe tema coronavirusului, împreună cu Trump.

Ce nu știm

Dacă și Pence este infectat, Nancy Pelosi ar trebui să intre în izolare, pentru a fi o variantă de rezervă în cazul în care președintele și vicepreședintele se îmbolnăvesc, a spus analistul medical Jonathan Reiner la CNN. Regulile nu sunt, totuși, extrem de clare. În luna mai, Washington Post a pus o întrebare pe această temă și a aflat că, potrivit unei legi din 1947, ”președintele Camerei și președintele Senatului sunt următorii la succesiune, urmați de membrii cabinetului, începând cu secretarul Departamentului de stat”.

De cât timp sunt infectați Trump, Melania și Hicks și cu ce oameni din Casa Albă au avut contacte apropiate.

Potrivit OMS, în medie, simptomele apar la 5-6 zile după infectare, dar poate dura și 14 zile. Hicks a început să se simtă rău miercuri.