Numărul total al îmbolnăvirilor, la nivel mondial, este luni de 7.995.877, din care 4.128.318 sunt pacienți vindecați, potrivit datelor centralizate pe platforma worldometers. În total, 435.598 de oameni și-au pierdut viața. În timp ce în Beijing apar noi focare de infecții în piețele agroalimentare, în Europa statele continuă măsurile de relaxare, iar în SUA, președintele Donald Trump intră în campanie electorală cu mitinguri de 19.000 de oameni pe o arenă închisă.

Coronavirus SUAFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Principalele informații livetext:

---------------------------------------------------------------

01:00 America Latină și Caraibe au trecut luni de 80.000 de morți cauzate de coronavirus, jumătate dintre acestea fiind înregistrate în Brazilia (AFP).

23.45: Coronavirus Turcia: Numărul infecțiilor s-a dublat față de începutul lunii iunie

22:41 Bilanț general: 434.214 de persoane au decedat, aproximativ 8 milioane de persoane infectate, dintre care cel puțin 3.603.600 sunt considerate acum vindecate.

20.05: Afirmațiile potrivit cărora importurile cu somon ar fi la originea noilor focare de coronavirus sunt o ”ipoteză” care trebuie verificată (OMS) / China oprește importurile cu somon din Europa

20.00:SUA retrage autorizația de utilizare a clorochinei / ”Nu și-a dovedit eficiența”

19.45:Suedezii, tot mai puțin doriți într-o Europa care se redeschide ca urmare a abordării pandemiei

18.25:Cursa pentru un vaccin împotriva Covid-19: Germania va cumpăra 23% din acțiunile companiei CureVac, la câteva luni după ce Trump ar fi vrut să cumpere firma

15.09 Norvegia suspendă aplicația de monitorizare a răspândirii Covid-19, datorită protecției datelor personale

14.14 Comisia Europeană a lansat site-ul ReOpen EU care conține informații utile legate de reluarea în siguranță a turismului în Europa.

12.28 La trei săptămâni după ce s-a declarat o destinație „Coronafree”, Muntenegru a raportat un nou caz de COVID-19 - o persoană care a intrat în țară din Bosnia învecinată

11.54 Spania și-a redeschis granițele pentru 10.000 de turiști germani, ca parte a unui proiect-pilot menit să ajute sectorul turistic din țară, grav afectat de pandemie

10.32 Autoritățile din Thailanda au anunțat renunțarea la restricțiile din timpul nopții după 3 săptămâni în care nu a fost identificată nicio transmitere locală a infecției, toate cazurile înregistrate fiind importate

09.00 Cehia a depășit pragul de 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, a anunțat luni ministerul sănătății, potrivit Reuters.

Țara cu 10,7 milioane de locuitori a înregistrat de la începutul pandemiei 10.024 de cazuri confirmate, dintre care 329 de decese și 7.226 de pacienți vindecați.

În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor zilnice au fost în medie 31-74.

Autoritățile locale au redeschis granițele pentru majoritatea țărilor UE la începutul lunii iunie și a dat undă verde adunărilor publice de 500 de persoane.

08.33 Germania a raportat luni 192 de noi cazuri de coronavirus, bilanțul total ajungând la 186.461, potrivit Institutului Robert Koch Institute citat de Reuters.

Alți patru oameni au murit, bilanțul total al morților fiind de 8.791.

China a raportat luni 49 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus, în timp ce autorităţile din Beijing continuă să se lupte cu un nou focar de COVID-19. Autoritățile din Beijing au anunțat luni că au identificat mai multe cazuri în piața din Haidian, toate având legătură cu cele depistate în cea mai mare piață agroalimentară, Xinfadi, scrie Guardian.

Conform autorităţilor sanitare chineze, 36 din noile cazuri au fost diagnosticate în Beijing. Astfel, începând cu miezul nopții, 10 comunități din apropierea de Piața Yuquandong în Haidian au fost închise, iar locuitorii au fost plasați în carantină. Zona va fi monitorizată 24 de ore și dezinfectată, în timp ce testările vor continua. Piața Yuquandong a fost închisă de duminică.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat duminică seara, într-un discurs televizat, că Franţa accelerează planurile de a relaxa restricţiile impuse de autorităţi pentru prevenirea extinderii noului coronavirus, pentru a relansa cât mai repede activităţile în cea de-a doua mare economie a zonei euro, transmite Reuters.

''Lupta împotriva epidemiei nu s-a încheiat, dar sunt bucuros de această primă victorie împotriva virusului'', a afirmat Macron.

Cu câteva luni înainte de lansarea oficială a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Donald Trump intenţionează să-şi adune susţinătorii, sâmbăta viitoare, la o întâlnire organizată într-o arenă închisă. Experţii în sănătate publică spun că această decizie este una greşită în contextul pandemiei de Covid-19.