Coronavirus: Economia Suediei a crescut în primul trimestru / Țara cu cea mai controversată politică anticoronavirus / Opoziția cere controale

de I.B.     HotNews.ro
Duminică, 31 mai 2020, 8:44 Actualitate | Coronavirus


Suedia in vremea pandemiei
Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia
Biroul de statistică al țării a raportat că produsul intern brut a crescut cu o rată anuală de 0,4% în primul trimestru. PIB a crescut cu 0,1%, ajustat sezonier în comparație cu trimestrul precedent. Un sondaj Reuters estima o cotracție de 0,6%.

Opoziția vrea ancheteCele mai mari două partide de opoziţie din Suedia au cerut vineri înfiinţarea, înainte de venirea verii, a unei comisii independente de anchetă cu privire la răspunsul, foarte puţin coercitiv, dat de această ţară la epidemia de COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres.

Chiar dacă s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea unei astfel de comisii, premierul social-democrat Stefan Lofven doreşte ca ea să devină operaţională doar după terminarea pandemiei. 'Multe partide sunt de acord cu noi că ea (comisia) trebuie constituită cât mai curând posibil şi că nu trebuie aşteptat să se sfârşească criza', a declarat în faţa presei Ulf Kristersson, şeful partidului Moderaţii (conservator), aflat la originea acestui apel împreună cu Democraţii Suediei (populist).

Măsurile mai relaxate decât în alte state împotriva răspândirii coronavirusului au dat loc unui larg consens politic în Suedia, însă majoritatea partidelor consideră necesară o analiză a modului în care guvernul a gestionat această situaţie excepţională.

Suedia are cea mai mare rată de deces prin coronavirus din lumeVineri, bilanţul deceselor provocate de COVID-19 în Suedia, ţară cu 10,3 milioane de locuitori, a ajuns la 4.350, din 36.476 de cazuri de infectare confirmate. Mai mult de trei sferturi dintre cei decedaţi erau persoane găzduite în centre de îngrijire sau se aflau în îngrijire la domiciliu.

Deşi capacitatea de testare a fost adusă la 100.000 pe săptămână, la sfârşitul lui mai se efectuau 30.000. În ce priveşte învăţământul, autorităţile au anunţat că, după două luni de cursuri la distanţă, liceenii şi studenţii se vor putea întoarce în sălile de clasă şi în amfiteatre din 15 iunie.

Şcolile elementare, în schimb, au continuat să funcţioneze pe tot parcursul epidemiei. Dat fiind însă că mulţi profesori îşi iau vacanţă în această vară, numeroşi elevi din ciclul liceal şi studenţi nu vor reveni la cursuri mai devreme de toamnă. Cu o rată de 430 de decedaţi la un milion de locuitori, Suedia are una din mortalităţile cele mai ridicate provocate de noul coronavirus, mult peste cele din restul ţărilor nordice: Norvegia (43 de decese la un milion de locuitori), Danemarca (98), Finlanda (56), Islanda (29), care au luat măsuri de semi-izolare.

Experți suedezi critică strategia autorităților ca fiind o greșeală îngrozitoareStrategia suedeză privind combaterea pandemiei a însemnat că țara nu a implementat măsuri de carantină, permițându-le oamenilor să iasă în parcuri, restaurante și să muncească în continuare, încurajând măsuri de distanțare socială fără însă a le impune.

Este o abordare pe care majoritatea populației pare să o susțină însă a alarmat unii experți suedezi care descriu abordarea drept o greșeală îngrozitoare, relatează Business Insider.

Aceștia arată înspre bilanțul ridicat al deceselor, efectele asupra grupurilor vulnerabile și ceea ce ei susțin că este o abordare care ignoră majoritatea datelor științifice privind COVID-19. Două scrisori deschise semnate în luna aprilie de peste 2.000 de experți din întreaga țară au îndemnat autoritățile să adopte măsuri mai stricte cu caracter obligatoriu. Însă apelul acestora nu a schimbat poziția guvernului.
Mizează Suedia pe imunitate în masă?Autoritățile suedeze susțin că strategia nu se bazează pe atingerea „imunității în masă” - punctul în care atât de mulți oameni au dobândit imunitate în fața unui virus prin infectare sau vaccinare încât acesta nu se mai poate răspândi eficient în rândul populației.

Dar Anders Tegnell, epidemiologul-șef al Suediei și principalul arhitect al strategiei suedeze de combatere a pandemiei a evidențiat progresele înregistrate în atingerea acestui obiectiv. Acesta a declarat la sfârșitul lunii aprilie că până la 20% din locuitorii Stockholm-ului au dobândit imunitate iar asta ar putea apăra populația în fața unui al doilea val al epidemiei.


Mulți au văzut declarațiile sale drept o recunoaștere tacită că strategia autorităților vizează atingerea imunității în masă. Dar oamenii de știință din întreaga lume au avertizat că nu există nicio garanție că vindecarea de COVID-19 va oferi imunitate permanentă în fața noului coronavirus și, chiar dacă ar face-o, costul în vieți umane ar fi enorm.

Marcus Carlsson, un matematician de la Universitatea din Lund afirmă că „[autoritățile] neagă acest lucru dar în practică, dacă te uiți la acțiunile lor, urmăresc în mod clar imunitatea în masă - de aceea mențin școlile și totul deschis”.

Kämpe a afirmat că Suedia încearcă să „atingă imunitatea în masă omorând oameni”.

„Este ca și cum spui că oamenii în vârstă sau care au o boală precum obezitatea sau diabetul valorează mai puțin decât restul așa că putem să îi lăsăm să moară și obținem imunitate în masă”, potrivit acestuia.

Experții spun că planul suedez ignoră datele științifice


Kämpe spune că abordarea Suediei „nu se bazează pe date”.

„Dacă ai un virus complet nou și cunoști foarte puține despre el, atunci de ce nu faci un pas înapoi să încerci să ai cât mai puțini oameni infectați până afli mai multe?”, se întreabă profesorul Olle Kämpe.

Acesta scoate în evidență noile descoperiri cu privire la virus, printre care faptul că poate cauza cheaguri de sânge în rândul persoanelor tinere sau sindromul inflamator asemănător bolii Kawasaki care a ucis cel puțin patru copii. Potrivit acestuia Suedia nu consideră copiii un grup de risc iar aceștia trebuie să meargă la școală chiar dacă au condiții preexistente.


Christopher Plumberg, un cercetător de la Universitatea din Lund afirmă că poziția Suediei privind copiii „este într-un contrast profund față de abordările din Statele Unite și Marea Britanie”.

Marcus Carlsson susține la rândul său că Agenția de sănătate publică suedeză „are o viziune stranie despre cum se face știință și cercetare”. Potrivit acestuia autoritățile din Suedia „pretind că sunt mai logice în timp ce restul lumii intră în panică, pretinzând că sunt vocea rațiunii”.

Acesta descrie autoritățile ca fiind „selective privind dovezile” și că insistă în mod neobișnuit asupra unor dovezi incontestabile înainte de a lua măsuri, o abordare radical diferită față de autoritățile responsabile de sănătatea publică din alte țări.

Însă așteptarea dovezilor definitive în cazul de față înseamnă să aștepți prea mult și să riști vieți, potrivit lui Marcus Carlsson.

„Sacrificarea” celor bătrâni și slabiSuedia afirmă că strategia vizează protejarea celor mai vulnerabili: persoanele de peste 70 de ani sunt îndemnate să rămână în case iar vizitele în azilurile de bătrâni au fost interzise.

Dar în jur de jumătate din decesele înregistrate în țară au fost în azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor iar aproximativ 88% din totalul persoanelor care și-au pierdut viața au avut peste 70 de ani, un număr similar cu cel al unora din cele mai grav afectate țări europene ca Marea Britanie sau Franța.

Angajații din azilurile de bătrâni au relatat că au fost nevoiți să meargă la muncă fără echipament de protecție iar unii s-au plâns că nu au permisiunea să administreze oxigen pacienților cu COVID-19 și că li s-a spus să nu îi trimită pe cei infectați cu coronavirusul în spitale.

Kämpe afirmă că „sacrificăm bătrânii și oamenii bolnavi”

Epidemiologul-șef al Suediei susține însă că planul autorităților nu presupune sacrificarea unor grupuri. În schimb, acesta a afirmat că numărul ridicat al deceselor a fost un eveniment prevăzut.


Ministrul sănătății suedez a admis că „am eșuat în a ne proteja vârstnicii” iar Agenția de sănătate publică afirmă că a început să implementeze măsuri de igienă mai stricte care au diminuat numărul de decese din azilurile de bătrâni.

Dar bilanțul morților din Suedia este mult mai mare decât cel al țărilor nordice învecinate care au implementat măsuri de carantină, fiind de patru ori mai mare decât cel din Danemarca și de 8 ori mai ridicat decât cel norvegian, țări cu sisteme de sănătate publică, sisteme politice și densitate a populației similare.


„Nu ne urmați exemplul”Kämpe afirmă că Suedia avea la rândul ei ingredientele pentru un bilanț al deceselor scăzut: țara nu este dens populată, are un nivel ridicat al educației și rate scăzute ale unor boli precum diabetul sau obezitatea.

„Și cu toate acestea avem atât de multe decese. Ca medic nu poți accepta morți inutile. Dar noi avem mii. Dacă lucrurile vor continua așa vom avea zeci de mii”, susține acesta, adăugând că „nu cred că este ceva care ar trebui copiat de cineva”.


Marcus Carlsson subliniază că Suedia se află într-un moment foarte periculos fiind în atenția opiniei publice internaționale:

„Oamenii vor o cale să treacă prin pandemie fără carantină. Dar această strategie ar pune în pericol populația suedeză și mii de vieți la nivel european și mondial”.

„Suntem cu totul în întuneric. Acesta nu este un exemplu de urmat”, susține Carlsson.

Autoritățile suedeze au lăsat de înțeles că își vor schimba abordarea dacă vor apărea dovezi că o altă strategie ar funcționa mai bine. Însă până acum nu au indicat că vor urma schimbări.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7468 vizualizari

 • +3 (37 voturi)    
  Belgia (Duminică, 31 mai 2020, 9:21)

  Radu_Luci [utilizator]

  are cea mai mare rată a mortalității, cam un bolnav din șase, adică 9400 de morți în 58000 de cazuri înregistrate. iar Belgia și-a închis oamenii în casă, ca mai toată Europa. greu de spus cine e mai câștigat.
  • +8 (28 voturi)    
   ... (Duminică, 31 mai 2020, 9:59)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Luci

   Suedia conduce detasat alaturi de Brazilia si Peru pentru ultimele 2 saptamani. Odata scapata din mana epidemia, e complicat.
  • +11 (21 voturi)    
   suedia (Duminică, 31 mai 2020, 10:14)

   gpavel [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Luci

   situatia trebuie privita comparativ cu tari din zona,cu densitate a populatiei apropiata si conditii meteo asemanatoare,vom vedea diferenta imensa fata de finlanda si norvegia!
  • +3 (7 voturi)    
   Suedia (Duminică, 31 mai 2020, 10:18)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Luci

   ...cinic poate dar evident.
   • -1 (3 voturi)    
    cinic, dar obscur (Duminică, 31 mai 2020, 14:32)

    Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

    Ce e evident?
  • -4 (20 voturi)    
   Suedia e pe locul 8 (Duminică, 31 mai 2020, 11:43)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Luci

   ca numar de decese la 1 milion de locuitori. Si epidemia nu s-a terminat.
   Daca va exista un val doi, imunitatea de turma le va asigura suedezilor un avantaj imens fata de oricare alta tara. Concluziile le vom putea trage in primavara viitoare.
   Ce putem intelege in acest moment e ca "solutia corecta" ar fi fost pe undeva pe la mijloc intre relaxarea aproape totala din Suedia si dezmatul de amenzi din Romania.
   O carantina severa a spitalelor si caminelor de batrani, (eventual cu inchiderea scolilor) in paralel cu lasarea economiei in deplina libertate, ar fi fost solutia optima.
   • +5 (15 voturi)    
    carantina (Duminică, 31 mai 2020, 13:10)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    oamenii morti,sunt morti,cu o carantina severa o parte din ei ar mai fi trait o perioada,e imposibil sa evaluezi valoarea vietii pierdute/castigate o perioada prin carantina,oricum cei ce au hotarat in suedia au redus viata unor oameni!imunitatea naturala are un pret,ea nu este sigura(perioada poate fi scurta),o parte din cei care au dobandit-o pot ramane cu sechele!vaccinul e metoda optima,asigura o imunitate clara pentru o perioada,evita sechelele prin imbolnavire,evita decesele si spitalizarea(in speranta ca va fi),tratamentul eficient este o alta solutie ,inferioara vaccinului si eventuala disparitie a vaccinului(cazuri destul de frecvente)pentru o perioada e alta solutie(niciuna din "solutii"nu va mai avea valoare pentru decedatii suedezi)
    • +1 (3 voturi)    
     Termene (Duminică, 31 mai 2020, 14:33)

     Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     Daca poti sa spui cind apare tratamentul, cind apare vaccinul si cind dispare virusul, ai o bulina rosie de la mine
    • -4 (10 voturi)    
     Cu tot cu carantina si sunt 7 tari (Duminică, 31 mai 2020, 17:32)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     Inaintea Suediei. Si btw, nush daca ai realizat dar 90% dintre decedati is peste 80 de ani. Si pana la vaccine mai e cale lunga. Nu poti tine totul inchis ani de zile.
     ps: carantina a esuat oricum peste tot.
   • +1 (3 voturi)    
    Relaxare (Duminică, 31 mai 2020, 14:24)

    Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    Ca sa spui ca e relaxare aproape totala inseamna sa fii departe de Suedia si habar sa nu ai ca masuri s-au luat. Dar de vorbit poate oricine
 • +8 (44 voturi)    
  Pt un +0,1% Suedia isi ucide batranii si bolnavii (Duminică, 31 mai 2020, 9:52)

  animatron [utilizator]

  E o politica darwinista extrema, demna de Evul Mediu, dupa un principiu care denota sadism, o indiferenta emotionala machiata in "ratiune".

  Cei mai vulnerabili membri ai societatii sunt sacrificati in mod constient de catre autoritatile suedeze, aparent le pasa foarte putin daca parintii si bunicii lor sunt in pericol de moarte.

  Sigur, la nivel declarativ afirmatiile nu vor fi acestea, dar realitatea factuala e dovada ca actualul guvern al Suediei pune banii cu mult inaintea vietilor oamenilor.

  Nici macar nu e sigur ca se va obtine "imunitate de turma" permanenta, s-ar putea sa fie "sezoniera", cum e la virusul gripei obisnuite, deci oamenii vor continua sa moara pana la punerea pe piata a unui vaccin eficient.

  Romania are o populatie dubla fata de Suedia, nu e izolata pe o peninsula, a primit in tara sute de mii de romani intorsi din Italia si Spania, pe primul trimestru a crescut la PIB de 6 ori mai repede ca Suedia si pana acum are de 4 pri mai putini morti Covid.

  Aroganta Suediei (si a Olandei de altfel) de a pretinde ca stie "mai bine" ce e de facut decat tot restul planetei, faptul ca ignora dispretuitor ce cred mii de epidemiologi din lume, scoate la iveala o latura cat se poate de urata a acestei societati bantuita subteran de sentimente de superioritate fata de ceilalti europeni.
  • -8 (16 voturi)    
   "atitudinea" (Duminică, 31 mai 2020, 10:29)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   in concordanta cu decrestinarea "zonei". La 500 de ani dupa Luther, aici s-a ajuns ...
  • -3 (19 voturi)    
   Chiar stiu mai bine ce au de facut (Duminică, 31 mai 2020, 10:49)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Atata timp cat popoarele nordice au cel mai inalt nivel de trai si cea mai inalta calitate a vietii din lume, demonstreaza ca ei chiar stiu ce au de facut si ne pot da lectii la orice ora in aproape orice domeniu.
  • -2 (10 voturi)    
   Iar ceilalti tinerii (Duminică, 31 mai 2020, 11:26)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Fara economie si cu datorii imense care vor fi platite de forta de munca actuala si viitoare
  • -4 (8 voturi)    
   oare au euthirox? (Duminică, 31 mai 2020, 14:36)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   bolnavii cronici suedeji or fi avînd medicamente?...e o țară de la Ieropa care nu ucide bătrînii și bolnavii, dăcît că bolnavii cronici nu găsesc medicamente în farmacii, nu-i euthirox...îi țara cu cei mai mulți decedați din cauze tratabile din tătă Ieropa...țara care apără 18.000 covizi da nu apără milioane de bolnavi cronici...pă ăia nu-i contabilizează grupușoru securist de necomunicare...în Suedia grupu de comunicare strategică o fi secret?...cre că nu, numa țările bananiere îs conduse de securiști și apeviști secreți
 • +2 (30 voturi)    
  De unde ati dedus ca e mortalitatea cea mai mare? (Duminică, 31 mai 2020, 9:59)

  Daphne [utilizator]

  Nu inteleg de unde ati dedus ca Suedia are cea mai mare rata a mortalitatii. Au 435 morti/milion populatie, fata de Belgia care are 831 morti/milion, iar Spania si UK sunt si ele mai sus decat Suedia in aceasta trista statistica: https://www.worldometers.info/coronavirus/ . Chiar as dori sa inteleg de unde vine informatia asta.
  • +1 (15 voturi)    
   mortalitate (Duminică, 31 mai 2020, 10:37)

   gpavel [utilizator] i-a raspuns lui Daphne

   e vorba de mortalitatea din ultimele saptamani,decedati/1milion loc.
   • +7 (13 voturi)    
    Sigur nu e (Duminică, 31 mai 2020, 10:50)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

    Din ultima ora? :)))
   • +3 (17 voturi)    
    Ehe ... (Duminică, 31 mai 2020, 10:55)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

    Pai daca e sa sustinem un punct de vedere cu orice pret atunci putem sa luam mortalitatea de Marti 26.Mai intre orele 12:31 si 14:43.
  • +9 (17 voturi)    
   Eu nu asta am citit (Duminică, 31 mai 2020, 13:19)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Daphne

   Zice: "este una din cele mai mari" si nu cea mai mare. Este oricum in top 10 - pe locul 8 mondial, nefiind vecina cu nici o tara grav afectata, spre deosebire de Belgia. Revening la articol sa sacrifici vieti umane pentru crestere economica nu mi se pare deloc OK. Mai ales intr-o tara nordica, cu valente socialiste. In alte locuri poate era mai de asteptat.
   • -1 (7 voturi)    
    Cum vrea fiecare (Duminică, 31 mai 2020, 14:26)

    Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

    Intepretezi tu ca Suedia sacrifica vieti pentru cresterea economica. Chiar crezi ca asa e? Really? Really-really?
    • 0 (0 voturi)    
     But of course... (Luni, 1 iunie 2020, 16:00)

     JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Capbreaz

     Elementary, my dear Watson.
 • +2 (20 voturi)    
  crestere (Duminică, 31 mai 2020, 10:10)

  gpavel [utilizator]

  cresterea economica s-a facut pe stoc,au produs fara a avea unde si cum vinde/livra!
  • +1 (13 voturi)    
   esti tu destept (Duminică, 31 mai 2020, 10:19)

   Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   De unde stii?
 • -5 (27 voturi)    
  Mzetele suedeze din opozitie (Duminică, 31 mai 2020, 10:12)

  palatin [utilizator]

  Nu au ce sa zica altceva, ca sunt in opozitie. E datoria lor, altfel devin nesemnificativi in politica interna a Suediei. Totul e joc de scena. Foarte ieftin.
  • 0 (4 voturi)    
   Pret (Duminică, 31 mai 2020, 14:36)

   Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui palatin

   Cit valoreaza jocul de scena? Stii mataluta? Si de ce crezi mataluta ca e joc de scena? Ai emanat la sfirsitul micului dejun cind erai satul si ti se facea lehamite?
 • 0 (30 voturi)    
  haha (Duminică, 31 mai 2020, 10:23)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Hitler si Goebbles ar fi mandru de pacalicii astia :)) Acum mai ajusteaza si statisticile din pix ca sa iasa cum trebuie, iar dupa, la ajustare, cresterea sa fie zero virgula zero zero :))
 • -4 (8 voturi)    
  Anterior cenzurat... (Duminică, 31 mai 2020, 11:10)

  Gigi Kent [utilizator]

  Cu 46 de mii de cazuri din 10 milioane de "suedeji" sigur se atinge imunitatea de turma.
  • +3 (3 voturi)    
   Pentru ca nu se fac testari (Duminică, 31 mai 2020, 12:05)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   iar la ce nivel de educatie si sanatate are poporul suedez da clasa oricui.
 • -3 (13 voturi)    
  iexpertii lu peste (Duminică, 31 mai 2020, 11:55)

  cmariusalin [utilizator]

  Se pare ca sunt peste tot
  la fel si opozitia cea etern vigilenta
  • -1 (3 voturi)    
   peste tot (Duminică, 31 mai 2020, 14:37)

   Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   la fel cum peste tot sunt bagatori de seama
 • 0 (0 voturi)    
  i-am intrecut (Duminică, 31 mai 2020, 13:32)

  anion [utilizator]

  Noi am avut o crestere de 0,3%.
  • 0 (0 voturi)    
   Diploma (Duminică, 31 mai 2020, 14:28)

   Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui anion

   Bravo!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by