Peste 2,6 miliarde de oameni stau în izolare în lume, ca urmare a măsurilor luate de guverne pentru a preîntâmpina răspândirea coronavirusului. Cele mai multe țări au decretat izolare obligatorie, cum ar fi India, Regatul Unit, Franța, Italia, Columbia, dar și România. Numărul total de infecții a depășit marți pragul de 400.000, potrivit platformei arcgis.

Control coronavirus la granita dintre Italia și AustriaFoto: Profimedia

04:30 California sună alarma după moartea primului adolescent pe pâmânt american

Este primul deces al unui adolescent pe pământ american, dar oficialii asteaptă autopsia pentru a afla toate motivele medicale care au condus la acest deces neașteptat.

03:05 Bolsonaro respinge carantina ”care distruge economia”

"Autoritățile anumitor state și municipalități trebuie să renunțe la conceptul de pământ pârjolit: interzicerea transporturilor, închiderea magazinelor și izolarea în masă", a declarat Bolsonaro într-un discurs transmis la radio și televiziune. „Trebuie să menținem locurile de muncă și să păstrăm siguranța familiilor”, a adăugat președintele brazilian.

23:48: Letonia va plăti bonusuri de până la 50% din salariu personalului medical implicat direct în lupta împotriva coronavirusului, a anunțat marți ministrul Sănătății letonian.

23:35: Senegalul, Coasta de Fildeș, Sierra Leone și Republica Democrată Congo au declarat o stare de urgență într-o Africa câștigată treptat de contagiunea coronavirusului.

23:20: Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a negat, marţi seară, informaţiile apărute în presă privind prelungirea măsurilor restrictive până în iulie, precizând că regiunile vor putea dispune măsuri locale în funcţie de situaţie, dar anunţând amenzile pentru încălcarea actualelor norme.

22:51: Președintele Republicii Democrate Congo, Félix Tshisekedi, a declarat marți seară „starea de urgență”, precum și izolarea capitalei Kinshasa de restul țării pentru a evita răspândirea coronavirusului.

22:34: Meciul din cadrul Ligii Campionilor disputat între Atalanta și Valence, jucat la jumătatea lunii februarie, a reprezentat „o oportunitate de difuziune puternică” a coronavirusului din Italia, chiar dacă nu a fost „punctul de plecare al tuturor”, a declarat marți primarul din Bergamo.

22:19: Armata cehă a anunțat marți că și-a retras cei 30 de soldați din misiunile irakiene din motive de securitate ce țin de răspândirea noului coronavirus.

22:01: Agenția Mondială Antidoping a declarat că susține decizia luată marți de Comitetul Olimpic Internațional de a amâna Jocurile de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus.

21:46: Peste 1.600 de persoane au fost arestate în ultimele trei zile în Iordania pentru că au ieșit din izolare, a declarat marți purtătorul de cuvânt al securității generale. Toate cele 1.657 de persoane au fost plasate în carantină în centrele gestionate de forțele armate.

21.15: Bilanțul infecțiilor de coronavirus în lume a depășit 400.000

21.05:Franța devine a cincea țară cu peste 1.000 de decese provocate de coronavirus, după ce autoritățile au anunțat că bilanțul a urcat la 1.100.

19.45:SUA au raportat 600 de morți și peste 50.000 de infectări cu noul coronavirus, dar Trump vrea să ridice restricțiile până pe 12 aprilie

19.25: Vietnamul a raportat alte 11 cazuri de coronavirus, ceea ce aduce bilanțul la 134, deși nu a raportat decese.

19.10: Italia a raportat marți 743 de noi decese, ceea ce a dus numărul total la 6.820.

19.00: Un spital cu 4.000 de paturi se va deschide într-un centru de conferințe la Londra

18.55:Pentagonul se așteaptă la "90 de zile" de criză

18.40:Statul New York a raportat 25.665 de infecții de coronavirus și cel puțin 210 decese.

17.25: Carantina din India, care intră în vigoare la miezul nopții, aduce numărul total al persoanelor aflate în izolare la peste 2,6 miliarde, după ce autoritățile naționale au făcut apel la ele să rămână în izolare în propriile case într-o tentativă de a opri răspândirea Covid-19, scrie AFP.

17.00: Premierul indian Narendra Modi a spus marți că guvernul său va impune izolarea la nivel național începând de la miezul nopții pentru 21 de zile

16.35: Peste 200.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost diagnosticate oficial în Europa, dintre care peste jumătate în Italia (63.927) și Spania (39.673), potrivit unei numărători realizate de AFP marți la ora 13.50.

16.33: Guvernul olandez a anunţat marţi anularea examenelor centrale de sfârşit de studii, echivalent cu examenul de bacalaureat, din cauza pandemiei de coronavirus. Validarea sau nevalidarea diplomei de încheiere a studiilor va fi determinată doar pe baza notelor obţinute în timpul anului şcolar.

16.20: Britanicii care nu respectă instrucțiunile guvernului de a sta acasă se confruntă cu o amendă la fața locului de 30 de lire, care s-ar putea ridica semnificativ dacă este nevoie, a spus marți purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson.

Britanicii au voie să iasă pentru a cumpăra strictul necesar, pentru exerciții fizice sau din motive medicale.

Sunt interzise adunările de mai mult de două persoane care nu locuiesc împreună.

16.00: Elveția are aproape 9.000 de cazuri de infecție cu coronavirus și 90 de decese, au anunțat marți autoritățile sanitare, adăugând că este prematur să spună că numărul noilor cazuri se aplatizează.

15.05:Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate oficial cu un an de zile din cauza pandemiei de coronavirus

14.52 Organizaţia Mondială a Sănătăţii constată o ”foarte mare accelerare” a numărului de infectări cu noul coronavirus în Statele Unite, care au potenţialul de a deveni noul epicentru al pandemiei, a indicat marţi purtătoarea de cuvânt a organizaţiei, Margaret Harris, potrivit Reuters.

În ultimele 24 de ore, 85% dintre cazurile noi au provenit din Europa şi SUA. Din total, 40% au fost înregistrate în Statele Unite, a mai declarat oficialul OMS.

În acest context, preşedintele american Donald Trump a admis marţi că există dificultăţi de procurare a materialelor medicale cruciale, notând că ”piaţa mondială a înnebunit” şi că guvernului federal nu îi este uşor să ajute statele americane să obţină măşti de protecţie şi aparate de ventilaţie. Trump a mai anunțat, pe twitter, că tocmai au fost achiziționate 400 de ventilatoare pentru New York, unul dintre cele mai afectate state.

14.26 Guvernul japonez negociază cu Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru maxim un an.

14.05 Suspendarea libertății de mișcare și distanțarea socială aduc schimbări majore și la nivel politic, dar și temeri legate de puterea excesivă acumulată de guverne în această perioadă, în absența unor mecanisme de control democratic.

Coronavirusul obligă guvernele să recurgă la mecanisme de supraviețuire nu doar pentru cetățeni, dar și pentru protejarea democrației, notează politico.eu, într-o amplă analiză despre modul în care sunt afectate statele democratice de această criză ce forțează parlamentarii la restrângerea activității și duce la amânarea alegerilor în unele cazuri, pe lângă suspendarea unor drepturi și libertăți civile esențiale din cauza stării de urgență.

13.10:Peste 500 de persoane au murit de luni până marți în Spania

12.11 Potrivit purtătorului de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, 85% dintre cazurile de infecții cu Covid-19 înregistrate în ultimele 24 sunt în Europa și SUA. El a mai spus că OMS se așteaptă ca numărul deceselor la nivel mondial să crească semnificativ, potrivit Reuters.

11.51Povestea impresionantă a sacrificiului făcut de un preot din Italia.

10.57 Imagini incredibile surprinse în metroul din Londra, marți dimineață. Oamenii stau înghesuiți într-un vagon, deși Marea Britaia a intrat de luni seara în carantină.

10.37: Bărbatul pe care medicii îl consideră primul pacient infectat cu noul coronavirus în Italia a fost externat din spital, după ce timp de o lună a fost în stare gravă. „Unul dintre cele mai simple şi frumoase lucruri este să respiri de unul singur”.

09.18 În Iran, 1,2 milioane de funcționari din totalul de 2,5 milioane de angajați ai statului nu merg la muncă, ca măsură de combatere a epidemiei de coronavirus, a declarat marți președintele Iranului Rouhani, potrivit Reuters.

În jur de 20% dintre oameni se află în situația de a sta blocat în casă, potrivit Guardian. În jur de 1,7 miliarde de oameni de pe tot mapamondul sunt închiși în case ca urmare a măsurilor luate de guvernele din statele respective.

De partea cealaltă, în China, în epicentrul de unde a pornit întreaga pandemie, Wuhan, a fost anunțată ridicarea restricțiilor privind deplsarea începând cu data de 8 aprilie, iar în restul provinciei Hubei încă de pe data de 25 martie.

În vreme ce britanicii au trecut de aseară în faza de blocadă totală, fiind închise toate afacerile non-esențiale și permise doar deplasările la serviciu, acolo unde nu se poate lucra de acasă, și o singură deplasare scurtă pe zi pentru exerciții fizice, președintele american Donald Trump a început să vorbească despre ”relaxarea” măsurile restrictive, în următoarele săptămâni, deși cazurile de infecție din SUA au continuat să crească.

Datele centralizate de platforma Arcgis arată, marți dimineață, următorul bilanț:

  • Total cazuri 381.598
  • Total decese 16.559
  • Total vindecări 101 806

Total cazuri, pe țări, de la izbucnirea pandemiei

  • 81.552 China
  • 63.927 Italia
  • 46.438 SUA
  • 35.136 Spania
  • 29.056 Germania
  • 23.049 Iran
  • 20.123 Franța
  • 9.037 Coreea de Sud
  • 8.795 Elveția
  • 6.726 Marea Britanie
  • 4.767 Olanda