Pentagonul mizează pe "mai multe" luni de criză a coronavirusului în Statele Unite, cu o revenire la normal în iunie-iulie, și riscuri de "haos politic" în unele țări, scrie AFP.

Foto:

Pe baza experienței țărilor deja infectate precum China, Coreea de Sud sau Hong Kong, "cred că va trebui să ne pregătim pentru o perioadă de mai multe luni cel puțin", a declarat secretarul Apărării, Mark Esper, în cadrul unei "dezbateri virtuale" cu forțele americane din lume.

"Trebuie contat pe 10, poate 12 săptămâni", a adăugat șeful statului major american, generalul Mark Milley, care a răspuns la întrebări trimise anterior și citite de un purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Estimăm 90 de zile pe baza altor țări, ceea ce s-ar putea aplica și Statelor Unite, sau nu, vom vedea. Dacă se aplică Statelor Unite, va fi probabil sfârșitul lui mai, iunie, ceva de acest gen", a adăugat el.

"Ar putea chiar să fie iulie", a continuat generalul Milley. "Dar vom ieși" din această criză.

Cei doi au avertizat că pandemia ar putea destabiliza unele țări, până la punctul în care ar putea reprezenta o amenințare pentru Statele Unite.

"Toate acestea ar putea conduce la haos politic în anumite țări. Trebuie să rămânem vigilenți", a notat generalul Milley, care a subliniat că lipsa măștilor, a mănușilor sau a ventilatoarelor ar putea avea "consecințe severe în anumite țări, dincolo de chestiunile medicale".

Statele Unite își vor ajuta cum pot mai bine aliații, a subliniat Esper, dar "pentru anumiți adversari, toate acestea ar putea să-i conducă să acționeze (...) de o manieră care ar putea avea un impact asupra securității noastre".

"Trebuie să fim foarte conștienți și să ne pregătim", a adăugat el.