Numărul de infecții cu coronavirus la nivel mondial a depășit luni, la ora 19.00, 350.000, iar numărul deceselor a depășit pragul de 14.000, potrivit centralizării Johns Hopkins de pe platforma Arcgis. Milioane de oameni din întreaga lume sunt obligați să stea acasă ca urmare a măsurilor restrictive impuse de autoritățile locale. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost înregistrată în SUA care au ajuns la peste 35.000 de cazuri de infecții. Totodată, luni seară Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să amâne Jocurile Olimpice de vară 2020 de la Tokyo din cauza pandemiei de coronavirus.

Testare temperatura pentru Covid-19Foto: Profimedia Images

02:00 Cuba va izola marți toți turiștii prezenți pe insulă, când intră în vigoare închiderea parțială a frontierei pentru o lună, a anunțat luni premierul Manuel Marrero, potrivit AFP.

00:13: Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a impus luni izolare strictă timp de trei săptămâni în țara sa, cel mai afectat stat de epidemia de coronavirus din Africa subsahariană, în timp ce Senegal și Coasta de Fildeș au declarat starea de urgență, măsuri dificil de aplicat pe un continent unde ieșirea la muncă este uneori o problemă de supraviețuire.

23:59: Șase pacienți infectați cu noul coronavirus din Italia vor fi tratați în spitalele germane, a anunțat luni liderul regiunii Saxonia, în timp ce Germania primește deja pacienți din Franța.

23:40: Ministrul tunisian al Finanțelor, Nizar Yaïch, a declarat luni că Fondul Monetar Internațional (FMI) va elibera 400 de milioane de dolari în câteva săptămâni pentru a ajuta Tunisia să facă față noului coronavirus.

23:18: Alassane Ouattara, președintele din Coasta de Fildeș a declarat stare de urgență și a îndemnat la izolarea progresivă a populației în lupta cu noul coronavirus.

22:55: O nouă controversă a izbucnit în Venezuela între Nicolas Maduro și liderul opoziției, Juan Guaido, care l-a acuzat luni pe președintele socialist că a „mințit” cu privire la numărul de cazuri de coronavirus din țara aflată în criză. Într-un discurs televizat, Nicolas Maduro a declarat duminică că 77 de cazuri de Covid-19 au fost diagnosticate și niciun deces. Luni, această cifră nu s-a schimbat, potrivit ministrului său al Comunicării, Jorge Rodriguez.

22:40:Primul ministru britanic Boris Johnson a decis luni să izoleze populația Regatului Unit timp de cel puțin trei săptămâni pentru a stopa răspândirea noii pandemii de coronavirus care a ucis peste 300 de persoane în țară.

22:23: Președintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, a ordonat luni seară izolarea zonei Alger,regiunea Blida, la sudul capitalei. Blida estea cea mai afectată regiune de noua pandemie de coronavirus. Virusul a ucis 17 oameni în Algeria.

22:07: Autoritățile din New York, epicentrul american al epidemiei de coronavirus, i-au solicitat luni lui Donald Trump să declare închiderea națională a țării și să ordone sectorului privat să fabrice măști de protecție.

21:57: Edouard Philippe, prim-ministrul Franței, a anunțat luni noi restricții pentru combaterea epidemiei de coronavirus.Se vor limita ieșirile la maxim 1 kilometru diastanță de reședință, timp de maxim o oră. Se vor închide de asemenea și piețele alimentare în aer liber.

21:48: Poliția tunisiană a arestat peste 400 de persoane pentru că nu au respectat interdicția de a nu ieși noaptea pe străzi în contextul răspândirii noului coronavirus.

20.55: Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să amâne Jocurile Olimpice de vară 2020 de la Tokyo din cauza pandemiei de coronavirus, a spus Dick Pound, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pentru USA Today, scrie Reuters.

”Pe baza informaţiilor pe care CIO le are, amânarea a fost decisă", a declarat Pound pentru USA Today. "Paşii următori nu au fost deocamdată determinaţi, dar Jocurile nu vor începe pe 24 iulie, asta ştiu”, a afirmat Pound.

Cel mai probabil Jocurile Olimpice se vor desfășura în 2021.

20.45: Guvernul olandez interzice adunările publice până pe 1 iunie. Anterior, erau interzise adunările de peste 100 de persoane până pe 6 aprilie

20.35: Franța a raportat 186 de noi decese din cauza coronavirusului. Numărul total a ajuns la 860. Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns în Franța a ajuns la 19.856, cu o creștere de aproximativ 20% în 24 de ore.

20.30:Pandemia cu noul coronavirus a ucis peste 10.000 de oameni în Europa, până luni, la ora 20.00

20.00:Bilanțul cazurilor de coronavirus în lume a depășit pragul de 350.000

19.25: 602 persoane au murit în ultimele 24 de ore în Italia / Bilanțul ajunge la peste 6.000

19.10: Numărul deceselor în Anglia a ajuns la 303, după ce alte 46 de persoane au murit, au anunțat autoritățile.

18.40:OMS: Dacă nu sunt prioritizați medicii, mulți oameni vor muri

18.20: Numărul canadienilor diagnosticați cu Covid-19 a crescut la 1.474, de la 1.430 duminică

18.15: Doar în regiunea Lombardia din Italia au fost raportate aproximativ 320 de decese în 24 de ore, ducând bilanțul la 3.770, relatează Reuters. Numărul cazurilor din regiune, care include Milano, a crescut cu peste 1.550 la 28.760.

17.50:Epidemiile de coronavirus ar putea deveni sezoniere, sugerează unii cercetători

17.24 Ministerul Sănătăţii din Israel a dezvoltat şi a pus în funcţiune o aplicaţie pentru telefonul mobil care avertizează atunci când cineva se apropie de zona prin care a trecut o persoană contagiată cu COVID-19, relatează luni EFE, citată de Agerpres.

Aplicaţia, intitulată "Maguen" (scut), se poate descărca gratuit de pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi a fost dezvoltată pentru a frâna răspândirea bolii în această ţară care a înregistrat aproximativ 1.200 de cazuri şi deocamdată un singur deces.

17.00 Germania a aprobat luni un pachet în valoare de 750 de miliarde de euro pentru susținere economiei afectate de criza coronavirusului, scrie Reuters.

Guvernul federal a decis suplimentarea bugetului cu 156 de miliarde de euro, fonduri destinate finanțării unor noi împrumuturi, a anunțat ministrul finanțelor, vicecancelarul Olaf Scholz.

"Este vorba despre un pachet consistent ce conține multe măsuri”, a spus oficialul germna, adăugând că guvernul a dispus și dublarea numărului de paturi de la terapie intensivă. Institutul economic Ifo a precizat că țara se confruntă cu o criză fără precedent din cauza pandemiei, iar costurile depășesc, cel mai probabil, orice criză sau dezastru natural din ultimele decenii.

16.35: Primul deces anunțat în Zimbabwe de către ministrul sănătății, citat de Reuters.

16.30: Tunisia a ordonat Armatei să iasă în stradă pentru a forța oamenii să respecte izolarea.

16.24: Candidata opoziţiei poloneze la prezidenţiale Malgorzata Kidawa-Blonska a cerut luni ca alegerile prezidenţiale prevăzute pentru luna mai să fie amânate din cauza crizei provocate de epidemia COVID-19, relatează DPA.

16.05: Un angajat al Parlamentului European a murit după ce a contractat noul coronavirus. Este primul deces în interiorul instituțiilor UE.

15.40: Numărul infecțiilor cu coronavirus din Olanda a crescut cu 545 la 4.749, în 24 de ore. De asemenea, autoritățile sanitare din Olanda au anunțat 34 de noi decese.

15.39 Președintele american Donald Trump a decis trimiterea trupelor Gărzii Naționale în cele trei state care au fost cel mai lovite de pandemia coronavirusului, scrie BBC News.

Garda va fi trimisă în New York, California și Washington pentru a oferi sprijin medical, inclusiv ridicarea unor spitale de campanie în condițiile în care numărul infecțiilor din SUA a ajuns la 35.244, iar numărul deceselor a urcat la 471.

14.50:Cel puțin 1 din 10 pacienți cu COVID-19 din Spania este un angajat din domeniul sanitar

14.32Cancelarul Germaniei Angela Merkel, care a intrat duminică în autoizolare după ce a intrat în contact cu un medic infectat cu noul coronavirus, este sănătoasă și lucrează de acasă, a declarat luni vicecancelarul Olaf Scholz, citat de Reuters.

"Este activă, am avut ședință de guvern în această dimineață, fără video, dar, evident, toți ne recunoaștem între noi după voce. Altfel, documentele circulă între noi și totul se desfășoară așa cum vă așteptați”, a mai comentat el.

Scholz a mai spus că îi va ține locul lui Merkel miercuri în ședinția Bundestag-ului, camera inferioară a parlamentului.

14.15: Singapore raportează 54 de noi cazuri, bilanțul total ajungând la 509

13.50:Numărul morților a depășit pragul de 15.000 în lume / Majoritatea, în Europa

13.08 Spania a înregistrat nu mai puțin de 462 de decese în 24 de ore, bilanțul total al victimelor ajungând astfel la 2.182, a transmis ministerul Sănătății citat de Reuters. Numărul total de infecții a urcat la 33.089 de la 28.572 de cazuri raportate duminică.

12.42O femeie în vârstă de 95 de ani, Alma Clara Corsini, este cea mai bătrână pacientă declarată vindecată în Italia.

12.15 Autorităţile turce vor confisca fabricile producătoare de măşti dacă acestea nu acceptă până luni seara să vândă produse guvernului, a declarat ministrul de interne Suleyman Soylu, în timp ce Ankara încearcă să stopeze răspândirea epidemiei de coronavirus, potrivit Reuters.

11.57 Numărul deceselor în Iran a crescut cu 127, bilanțul total ajungând la 1.812, potrivit Reuters. Numărul total de infecții se ridică la 23.049 în această țară.

11.34 Parlamentul de la Budapesta va dezbate în această săptămână un proiect de lege care i-ar oferi premierului Viktor Orban puteri sporite, respectiv posibilitatea de a guverna prin decrete, iar starea de urgență impusă din cauza epidemiei coronavirus ar urma să fie extinsă. Proiectul mai prevede închisoare pentru răspândirea de informații false.

10.48 Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie vor monitoriza răspândirea noului tip de coronavirus şi vor căuta apariţia unor eventuale mutaţii, folosind tehnica de secvenţiere genetică, pentru a analiza tulpinile de SARS-CoV-2 care au provocat mii de infecţii în întreaga ţară, au anunţat luni oficiali britanici. Această tehnică va fi folosită și pentru alcătuirea unui ghid al tratamentelor în viitor.

09.42 Primul deces în Muntenegru, potrivit Reuters.

09.19 SUA ar trebui să ridice sancțiunile impuse Teheranului dacă vrea să ajute Iranul în lupta împotriva coronavirusului, a declarat luni președintele Hassan Rouhani, potrivit Reuters.

Acesta a adăugat că Iranul nu are nicio intenție de a accepta asistența umanitară oferită de Washington. ”Liderii americani mint...dacă vor să ajute Iranul, tot ceea ce trebuie să facă este să ridice sancțiunile. Atunci vom putea lupta cu epidemia de coronavirus”, a mai spus Rouhani, într-un discurs televizat.

09.08 Primarul democrat al New York-ului, Bill de Blasio, a criticat modul de gestionare a pandemiei de coronavirus de către preşedintele republican Donald Trump, exprimându-şi temerea în faţa riscului de a vedea murind "persoane care ar fi putut trăi".

"Adevărul, pe care newyorkezii şi toţi americanii merită să-l audă, este că situaţia nu va face decât să se înrăutăţească. În realitate, lunile aprilie şi mai vor fi într-adevăr mai rele", a declarat el la canalul NBC.

09.00​Decizia de amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo "ar putea deveni inevitabilă" dacă pandemia de coronavirus va face imposibilă organizarea competiţiei în condiţii sigure, a recunoscut luni, pentru prima oară, premierul japonez Shinzo Abe, citat de AFP.

Potrivit centralizării Johns Hopkins de pe platforma Arcgis, datele actualizate luni dimineață arată:

Un total de 339.259 de cazuri de infecții

  • China- 81.439
  • Italia -59.138
  • USA- 35.206
  • Spania -28.768
  • Germania -24.873
  • Iran- 21.638
  • Franța -16.243
  • Coreea de Sud 8.961
  • Elveția - 7.474
  • Marea Britanie- 5.745

Total vindecări 98.834

Total decese 14.706

Comitetul Olimpic din Canada a anunțat că nu își va trimite atleții la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar Noua Zeelandă a anunțat și ea că ar putea boicota evenimentul din cauza pandemiei de coronavirus. Și Australia a transmis sportivilor săi să se pregătească pentru varianta în care evenimentul sportiv va fi reprogramat pentru anul viitor. Presiunea internațională este tot mai mare în sensul amânării sau anulării Jocurilor pentru această vară, notează Reuters și Guardian.

Șeful Comitetului Olimpic de la Tokyo Yoshiro Mori a declarat luni că sunt luate în calcul mai multe scenarii în următoarea lună.

Numărul de infecții a crescut în SUA, depășind pragul de 35.000, iar, potrivit Guardian, aproape unul din trei americani este obligat să stea acasă începând de duminică seara. Statul New York pare cel mai afectat până acum.

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat că a ordonat instalarea de urgenţă a unor spitale de campanie, cu o capacitate totală de 4.000 de paturi, în statele americane cele mai afectate de pandemia de coronavirus: California, New York şi Washington, relatează AFP.

Au fost înregistrate primele cazuri de infecții în Siria, Mozambic și Grenada. ​

Marea Britanie ar putea avea nevoie să impună starea de urgenţă şi restricţii de călătorie pentru a opri răspândirea coronavirusului, dacă oamenii nu respectă sfaturile guvernului cu privire la distanţarea socială, a avertizat duminică seara premierul Boris Johnson.

Pub-urile, cluburile şi sălile de fitness au fost închise deja, dar pe reţelele de socializare online au apărut duminică imagini cu oameni care se adunau în parcuri şi pieţe alimentare, aparent ignorând sfaturile de a sta la doi metri distanţă unul de celălalt. Parcurile din Londra au fost, de asemenea, închise deja, deoarece autorităţile se luptă pentru a încetini propagarea coronavirusului în rândul populaţiei, în cea mai mare criză de sănătate publică de la pandemia de gripă din 1918.

Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică seara, printr-un ultim vot al Adunării Naţionale, proiectul de lege care permite instaurarea „stării de urgenţă sanitară” pentru o perioadă de două luni din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus.