​Candidata opoziţiei poloneze la prezidenţiale Malgorzata Kidawa-Blonska a cerut luni ca alegerile prezidenţiale prevăzute pentru luna mai să fie amânate din cauza crizei provocate de epidemia COVID-19, relatează DPA, citată de Agerpres.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia era programat pentru 10 mai, iar al doilea în 24 mai. Întrucât toate evenimentele publice au fost interzise în Polonia, Malgorzata Kidawa-Blonska a solicitat amânarea scrutinului.

''Aceste alegeri trebuie să aibă loc la o dată ulterioară. Avem o criză cu care ne luptăm'', a spus Kidawa-Blonska, reprezentantă a Coaliţiei Civice (liberal-conservatoare), a informat cotidianul Rzeczpospolita.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), al cărui candidat, preşedintele în exerciţiu Andrej Duda, conduce în sondajele de opinie, respinge deocamdată orice asemenea scenariu.

''Trebuie să facem totul pentru a garanta că alegerile pot avea loc pe 10 mai'', a declarat vicepremierul Jaroslaw Gowin pentru pentru agenţia de presă PAP.

Toate mitingurile electorale au fost anulate, dar mai mulţi politicieni din opoziţie, inclusiv Kidawa-Blonska, l-au acuzat pe Duda că îşi urmăreşte interesele electorale chiar şi în actualele condiţii excepţionale.

''În loc să-şi îndeplinească obligaţiile de preşedinte, el merge prin ţară şi se pune pe el şi pe echipa sa în pericol'', a subliniat Malgorzata Kidawa-Blonska. Pe de altă parte, autorităţile de la Varşovia au propus ca unor deţinuţi polonezi să le fie dată posibilitatea de a-şi executa pedepsele la domiciliu din cauza epidemiei COVID-19. De această măsură ar putea beneficia până la 20.000 de deţinuţi aflaţi în penitenciarele poloneze.

''Propunem creşterea la 18 luni a limitei superioare a unei sentinţe sau a duratei totale a sentinţelor care pot fi executate în sistemul supravegherii electronice'', indică o declaraţie a Ministerului Justiţiei polonez. Unii deţinuţi deja efectuează sentinţele de la domiciliu în conformitate cu regimul supravegherii electronice. Polonia a anunţat luni că ia în considerare înăsprirea interdicţiilor pentru cetăţeni pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus, potrivit Reuters.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, Polonia nu exclude introducerea de noi interdicţii. "Guvernul ia în considerare diferite opţiuni în privinţa situaţiei epidemice, inclusiv introducerea de noi limitări", a spus luni Muller la postul public de radio, fără a oferi detalii. Până în prezent în Polonia au fost raportate 684 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi consemnate opt decese. Au fost închise şcolile, cinematografele şi alte locuri publice, a fost interzisă intrarea străinilor în ţară, iar populaţiei i s-a cerut să stea în case cât mai mult timp posibil.