Grădina Muzeului Antipa trebuie protejată deoarece este parte a monumentului istoric, se arată într-un punct de vedere transmis de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, prin Centrul său de Cercetare, Expertiză și Consultanță, despre contruirea Muzeului Holocaustului în respectiva locație. În regulamentul zonei protejate este permisă ridicarea unei construcții în curtea muzeului, însă pe un spațiu foarte restrâns, spre bd. Ion Mihalache, astfel încât să nu fie afectată grădina.

Curtea Muzeului Antipa 10Foto: Hotnews

Punctul de vedere a fost solicitat de conducerea Muzeului Antipa.

”Densitatea redusă a construcțiilor și plantația masivă – atât cea de de aliniament, cât și cea prezentă în profunzimea parcelelor riverane Şoselei Kiseleff și Bulevardului Aviatorilor – contribuie în mod decisiv la definirea valorii acestui ”parc - referință” al oraşului, care necesită un grad de protecție maxim și exclusiv intervenții apte de a-i conserva și potența calitățile principale, începând cu cea de spațiu verde. Restrângând discuția la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, monument istoric de grupa A, spațiul din vecinătatea sa imediată a fost conceput ca o grădină a muzeului, aşa cum apare și în planul Bucureştiului din 1911. Ca martor al viziunii inițiale de amenajare urbanistică și peisagistică a zonei, acest spațiu este parte integrantă a substanței monumentului și a semnificației sale istorico-culturale, se arată în punctul de vedere transmis de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și semnat de Dan Marin, șeful colectivului de arhirtecți care a elaborat regulamentul zonei protejate în care se află Muzeul Antipa.

În răspuns se mai arată că se poate edifica o construcție lângă muzeu, însă în așa fel încât grădina să nu fie afectată.

”Având în vedere intervențiile permise de regulamentul de urbanism aferent zonei construite protejate nr. 84 ”Parcul Kiseleff-Delavrancea” – "conservarea spațiilor, construcțiilor și plantației valoroase existente” – și condițiile specifice ale parcelei Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, în planşa de reglementări o posibilă extindere a muzeului este amplasată spre Bd. Ion Mihalache (aliniere indicată cu linie albastră), nu spre Şoseaua Kiseleff. Sensul acestei poziționări și al restrângerii ocupării terenului este cel de a proteja spaţiul verde situat între clădirea muzeului și limita de proprietate spre Muzeul Țăranului Român ("spațiu verde amenajat") și de a păstra dominaţia vegetaţiei dense și înalte în imaginea Şoselei Kiseleff și a conexiunii ei cu Piața Victoriei”, se arată în răspuns.

CITEȘTE ȘI: