Experții de la Arhitectură explică de ce nu se poate construi în curtea Muzeului Antipa. Guvernul vrea să facă acolo Muzeul Holocaustului

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 24 iulie 2019, 14:27 Actualitate | Administratie Locala


Curtea Muzeului Antipa 10
Foto: Hotnews
Grădina Muzeului Antipa trebuie protejată deoarece este parte a monumentului istoric, se arată într-un punct de vedere transmis de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, prin Centrul său de Cercetare, Expertiză și Consultanță, despre contruirea Muzeului Holocaustului în respectiva locație. În regulamentul zonei protejate este permisă ridicarea unei construcții în curtea muzeului, însă pe un spațiu foarte restrâns, spre bd. Ion Mihalache, astfel încât să nu fie afectată grădina.

Punctul de vedere a fost solicitat de conducerea Muzeului Antipa.

”Densitatea redusă a construcțiilor și plantația masivă – atât cea de de aliniament, cât și cea prezentă în profunzimea parcelelor riverane Şoselei Kiseleff și Bulevardului Aviatorilor – contribuie în mod decisiv la definirea valorii acestui ”parc - referință” al oraşului, care necesită un grad de protecție maxim și exclusiv intervenții apte de a-i conserva și potența calitățile principale, începând cu cea de spațiu verde. Restrângând discuția la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, monument istoric de grupa A, spațiul din vecinătatea sa imediată a fost conceput ca o grădină a muzeului, aşa cum apare și în planul Bucureştiului din 1911. Ca martor al viziunii inițiale de amenajare urbanistică și peisagistică a zonei, acest spațiu este parte integrantă a substanței monumentului și a semnificației sale istorico-culturale, se arată în punctul de vedere transmis de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și semnat de Dan Marin, șeful colectivului de arhirtecți care a elaborat regulamentul zonei protejate în care se află Muzeul Antipa.

În răspuns se mai arată că se poate edifica o construcție lângă muzeu, însă în așa fel încât grădina să nu fie afectată.

”Având în vedere intervențiile permise de regulamentul de urbanism aferent zonei construite protejate nr. 84 ”Parcul Kiseleff-Delavrancea” – "conservarea spațiilor, construcțiilor și plantației valoroase existente” – și condițiile specifice ale parcelei Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, în planşa de reglementări o posibilă extindere a muzeului este amplasată spre Bd. Ion Mihalache (aliniere indicată cu linie albastră), nu spre Şoseaua Kiseleff. Sensul acestei poziționări și al restrângerii ocupării terenului este cel de a proteja spaţiul verde situat între clădirea muzeului și limita de proprietate spre Muzeul Țăranului Român ("spațiu verde amenajat") și de a păstra dominaţia vegetaţiei dense și înalte în imaginea Şoselei Kiseleff și a conexiunii ei cu Piața Victoriei”, se arată în răspuns.

CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4015 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  chiar asa? UAIMB se propnunta? (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:08)

  U_swamp [utilizator]

  Profesorii de urbanism Costica Enache si Florin Machedon au subscris acestui punct de vedere? Ma indoiesc, caci ar fi sarit din prima, pe bani, sa sustina vointa ministerului si a Institutului E. Wiesel. Costica Enache s-a exprimat anterior ca in context urban, un imobil monument istoric nu poate/trebuie sa fie inconjurat musai de o gradina. De asemena, reputatul arhitect Vlad Arsene este adeptul POT 100% - cladire pe limitele lotului. Disputa asta e veche si, in principiu, pe termen lung, va cistiga partida construitei masive a insulelor urbane (terenul delimitat de strazi). Ar fi bine sa lasam legea urbanistica sa prevaleze, dar in Romania, aplicarea/respectarea legii e un moft.
  • -2 (2 voturi)    
   Pentru ca Romania este condusa de la Bucuresti (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:24)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   Romania poate fi si altfel.
   Cu capitala la Iasi, adevarat capitala a Romaniei prin vocatie si istorie. Subliniez: Romania poate fi si altfel.
 • +7 (7 voturi)    
  In sfarsit o pozitie oficiala corecta! (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:12)

  m_arina [utilizator]

  Cladirea Muzeului Antipa face parte dintr-o zona protejata, prin urmare exista un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) care stabileste ce se poate construi in acea zona si in ce conditii.
  Aceste Planuri Urbanistice Zonale specifice pentru zonele protejate (sunt cca 100 in Bucuresti) sunt realizate special pentru a proteja calitatea acestor zone, fie ea arhitecturala, istorica sau ambientala.
  Prin urmare, exista un regulament de construire in zona, care indica faptul ca o potentiala extindere a Muzeului Antipa se poate face doar pe o fasie ingusta spre bd. Mihalache. Propunerea de a construi alt muzeu pe spatiul verde contravine legii. Subiect inchis!
 • +5 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:17)

  complet_retard [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Ministrul Culturii este de o crasa incompetenta (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:19)

  Habermas [utilizator]

  si posibil rea credinta. Si foarte probabil este si foarte prost. Altfel si-ar fi facut temele inainte sa vorbeasca despre un astfel de proiect.
  • 0 (0 voturi)    
   E moldovean? (Joi, 25 iulie 2019, 8:26)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Că așa l-ai descris....
 • +2 (2 voturi)    
  pozitia Ministerului Culturii (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:20)

  m_arina [utilizator]

  Intrucat orice se construieste in zonele protejate trebuie sa respecte Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al zonei protejate si sa obtina avizul Ministerului Culturii, este de neconceput pozitia publica a Ministerului Culturii care sprijina ideea unui nou muzeu pe spatiul verde, desi acest lucru contravine legii.
  Planurile urbanistice zonale ale zonelor protejate au fost facute de arhitecti cu avizul Ministerului Culturii. Iar acum Ministerul Culturii isi contrazice propriile regulamente...! Nimeni din Primarie nu observa acest simplu fapt...?
  • +1 (1 vot)    
   cine sa observe? (Miercuri, 24 iulie 2019, 22:25)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui m_arina

   ... Firea? Pai ma mir ca n-a bagat inca capul in poza...
 • +3 (3 voturi)    
  bai (Miercuri, 24 iulie 2019, 20:33)

  dragonic [utilizator]

  in alta parte nu se poate ???? in vacaresti , titan , giulesti , etc -- nu mai sunt alte llocuri ??? aia ne spun noua unde vor sau le spunem noi ce se poate ????
 • -1 (1 vot)    
  E foarte simplu (Joi, 25 iulie 2019, 15:58)

  Prostu' satului [utilizator]

  Arborii aia trebuie musai toaletati. Toti. Si inca repede.
  Dupa aia mai vorbim.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by