Academia Română, despre propunerea construirii Muzeului Holocaustului în parcul Muzeului Antipa: Complet inadecvată și păguboasă

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 8 iulie 2019, 15:41 Actualitate | Esenţial


Muzeul Antipa
Foto: Ministerul Culturii
Academia Română consideră că edificarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului este „un act cultural și istoric pe deplin justificat”, însă soluția propusă, de a se ceda un teren de 5.300 metri pătrați din parcul Muzeului Antipa, "este complet inadecvată și păguboasă".

Academia Română arată că proiectul unui Muzeu al Holocaustului „reprezintă o datorie morală față de tragedia trăită de milioane de oameni în contextul celei mai mari conflagrații a secolului XX și un gest necesar de conservare a memoriei holocaustului” și „merită cu îndreptățire un spațiu adecvat și o amplasare conformă cu menirea sa”.

„În același timp, apreciem că soluția propusă de a solicita, oficial, Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ să cedeze o suprafață de 5.300 mp din proprietatea pe care o deține în Șoseaua Kiseleff nr. 1, cu scopul construirii Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului, este complet inadecvată și păguboasă, aducând mari prejudicii unuia dintre cele mai vechi și apreciate muzee din România”, se arată în comunicatul Academiei Române.

Potrivit sursei citate, „solicitarea recentă de a ceda terenul de care dispune actualmente Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ nu face altceva decât să compromită o veche și îndelungă aspirație a acestei instituții, aceea de a-și extinde spațiile de expunere și de depozitare, o nevoie resimțită încă de la înființare, reiterată administrativ prin demersurile făcute de însuși Grigore Antipa, în anii 1911, 1941, apoi în 1958 și 1998, când a fost adoptată o hotărâre de guvern pentru extinderea muzeului”.

„Academia Română apreciază că este necesară găsirea unei soluții raționale și eficiente pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului, în urma unei analize atente, astfel încât să nu fie afectate interesele niciunei alte instituții și să nu genereze false conflicte. Suntem convinși că factorii administrativi și decizionali vor identifica modalitățile optime de a răspunde nevoilor de funcționare ale celor două instituții care, prin activitatea și patrimoniul lor, fac cinste culturii, științei și istoriei României”, se mai arată în comunicatul Academiei Române.

Context

În 21 iunie, Muzeul "Grigore Antipa" a primit de la Ministerul Culturii solicitarea de a răspunde unei adrese venite de la Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătrați din parcul instituției pentru realizarea unei alte construcții.

Anterior primirii acestei adrese, managerul instituției, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul Antipa îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat și pe care nu o dorește,.

Conducerea muzeului a înaintat, tot pe 27 iunie, un răspuns către Ministerul Culturii, prin care își manifestă opoziția față de ideea înstrăinării a 45% din suprafața liberă de construcții a instituției.

Într-un răspuns al Ministerului Culturii la solicitarea Mediafax, se arată că "potrivit inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin H.G. 1705/2006, terenul solicitat se află în administrarea Muzeului Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa». De asemenea, potrivit extrasului de carte funciară, proprietar este Statul Român, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar administrator este Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa»".

Întrebați cât cântăresc în această situație argumentația și refuzul Muzeului Antipa de a renunța terenul vizat, reprezentanții ministerului au transmis că "muzeul, în calitate de administrator, trebuie să își exprime consimțământul pentru înstrăinarea suprafeței de teren în cauză".

Reprezentanții ministerului mai spun: "În ceea ce privește posibilitatea construirii unui nou muzeu lângă Muzeul «Grigore Antipa», este prematur să ne pronunțăm în acest sens, întrucât sunt necesare o serie de studii tehnice de specialitate pentru a evalua încadrarea în zonă a unei asemenea construcţii".

De cealaltă parte, Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a declara, pe 28 iunie, că terenul pe care se află Muzeul Antipa din București este proprietatea statului, dat în folosință gratuită instituției, dar "folosința poate fi retrasă și atribuită alteia".

Întrebat care sunt procedurile care vor urma refuzului Muzeului Antipa de a înstrăina aproape jumătate din suprafața parcului, Toni Greblă a declarat: "Nu a fost luată încă o decizie definitivă. Se dorește și Guvernul s-a angajat să sprijine Institutul (Elie Wiesel, n.r.), comunitatea evreiască și Congresul Mondial Evreiesc în a realiza la București un Muzeu al Holocaustului. Ceea ce cred că mai toată lumea sprijină. Acum trebuie identificată o posibilă locație unde să fie ridicat sau amenajat un astfel de muzeu. Am încercat două variante, pe Consiliul General al Municipiului București, niște clădiri reabilitate în centrul vechi al Bucureștiului, dar, din păcate, Consiliul General, din rațiuni numai de el știute, a refuzat prin hotărâre atribuirea unuia din acele două imobile. În această variantă, Institutul Elie Wiesel a început să caute posibile soluții de construire. Una din variante avută în vedere este și acel teren de lângă Muzeul Antipa, care e în administrare (a muzeului, n.r.), în proprietatea statului".

CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3104 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  ashtia de la Institutul E.W (Luni, 8 iulie 2019, 15:49)

  un domn [utilizator]

  ar trebui sa emita un Comunicat in care sa recunoasca ca sunt prosti !
 • +4 (6 voturi)    
  In proprietatea statului... (Luni, 8 iulie 2019, 15:51)

  Casargoz [utilizator]

  Sunt multe alte lucruri in proprietatea statului: exista spaiu verde si la Cotroceni si in Botanica...
  Dar exista si alte spatii:
  RA-APPS este firma Magnus Imo­biliar Consult, care pentru proprietăţi cu o suprafaţă de aproape 7.000 de metri pătraţi plăteşte o chirie lunară de 67.400 de euro (aproape 10 euro/metrul pătrat).

  Cu ce se ocupă această firmă? Închiriază la rândul său spaţiile luate de la RA-APPS.

  Una dintre proprietăţile din portofoliul Magnus Imobiliar Consult este Palatul Kiseleff din nordul Capitalei, cunoscut ca fost sediu al ING Bank.
 • +3 (3 voturi)    
  Academia s-a trezit tîrziu. (Luni, 8 iulie 2019, 16:00)

  prec [utilizator]

  Și cine e Toni Greblă? Că după nume și chip nu prea-i de-al nostru....
 • +1 (1 vot)    
  Părere personală (Luni, 8 iulie 2019, 19:11)

  Observatory [utilizator]

  Sa se construiască unde se afla sediul PSD, nu mai este necesar, ca mai toți se vor muta cu Seful la Rahova
 • +1 (1 vot)    
  Muzeul Holocaustului din România (Luni, 8 iulie 2019, 20:01)

  Viorika [utilizator]

  Noul Muzeu de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România ar trebui construit în zona vechiului cartier evreiesc, cum ar fi zona Bd. Unirii, între Bd. Mircea Vodă şi Str. Nerva Traian, lângă Biblioteca Naţională. Nu ar trebui să fie construit în curtea Muzeului Antipa, din mai multe motive: în zona Piaţa Victoriei au loc multe proteste, mitinguri, iar dacă situaţia ar scăpa de sub control, Muzeul Holocaustului ar putea fi avariat; alt motiv ar fi că în Muzeul Antipa sunt multe animale moarte şi împăiate, ceea ce nu merge cu scopul Muzeului Holocaustului, acela de a arăta cum au suferit evreii în timpul Holocaustului. Acest muzeu trebuie construit în România, aşa cum în multe țări foste comuniste se află astfel de muzee.
  • +1 (1 vot)    
   Intai Al Comunismului (Marţi, 9 iulie 2019, 7:17)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Viorika

   Sa intelega Viitorimea ce Plaga a Avut Romania, apoi ce vor consultantii Veorikai


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by