LIVE TEXT / VIDEO Modificarea Constitutiei, ziua 8. Rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Ortodoxe si cultelor religioase - introdus in Articolul 1 al Constitutiei/ Traseismul politic sanctionat cu pierderea mandatului 

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 13 iunie 2013, 11:26 Actualitate | Politic


Comisia pentru revizuirea a Constitutiei a adoptat joi, o noua serie de modificari la textul fundamental. Rolul Casei Regale si al Biserice recunoscut, sanctionare traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar si dreptul minoritatiilor de a-si folosi in spatii publice simbolurile nationale au fost introduse in viitoare Constitutie. Totodata, un amendament depus de UDMR si adoptat stipuleaza dreptul minoritatilor nationale "de a infiinta organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor". De precizat este ca acest amendament face trimitere la lege care nu exista in prezent. Este vorba despre proiectul de lege statutul minoritatilor nationale care prevede autonomia culturala a minoritatii maghiare.
 • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT lucrarile Comisiei
ora 12:15 Amendament adoptat. Art. 70. (2) Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL) 
ora 12:08 Amendament adoptat Art.6.- (1) Reprezentantii legali ai minoritatilor nationale pot infiinta potrivit legii privind statutul minoritatilor nationale, organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor.(Grupuri: UDMR) De  precizat este ca amendamentul adoptat face trimitere la statutul minoritatilor care stipuleaza autonomia culturala. Potrivit statutului minoritatilor autonomia culturala este capacitatea comunitatii unei minoritati nationale de a avea competente decizionale in problemele privind identitatea sa culturala, lingvistica si religioasa, prin consilii alese de catre membrii sai.
 • Mate Andras,UDMR: Este un pas inainte, se recunoaste existenta minoritatilor nationale pe teritoriul Romaniei si s-au facut pasi in ce priveste respectarea identitatii culturale, lingvistice si etnice a acestor persoane. Toate aceste drepturi au existat, dar acum au fost ridicate la rang de drept constitutional pentru ca si pana acum minoritatea putea sa-si foloseasca steagul sau limba materna', a spus Mate Andras, care este si membru al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.Nu este vorba de institutii de stat, e vorba de un organ colectiv al acelei minoritati, adica UDMR va organiza un colectiv care va propune administratiei publice locale, a judetelor sau regiunilor anumite masuri, iar aceste institutii decid daca se adopta o lege, o hotarare de guvern sau alte decizii. Un astfel de organ nu poate lua decizii privind infiintarea unei regiuni (n.r.- cum ar fi Tinutul Secuiesc) pentru ca acest lucru se poate face doar prin act normativ. Noi putem de exemplu sa propunem infiintarea unei scoli in limba maghiara intr-un judet, iar Ministerul Educatiei va lua o decizie', a mai spus deputatul UDMR.
 • Ioan Adam, PSD: Vreau sa fie foarte clar. Juristul din mine nu imi permite sa accept ca intr-un text constitutional sa se introduca prevederi care fac trimitere la o lege care nu exista, respectiv Statutul minoritatilor nationale. Vreau sa nu aiba niciun fel de conotatii politice ceea ce spun eu. E o chestiune de acuratete juridica. (...) Nu pot sa accept, principial, ca in Constitutie sa introducem o prevedere care face trimitere la o lege, indiferent care ar fi ea, care inca nu este in vigoare. Pana nu vedem acea lege, nu putem vorbi. Mie mi se pare logic si rational sa nu dam conotatii politice, dar nici nu putem sa acceptam sa reglementam in acest mod. ora 12:10 Amendament adoptat Art.12.- (5) Minoritatile nationale isi pot folosi in mod liber, in spatiu public si privat propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica si religioasa.(UDMR )

ora 12:00 Amendament adoptat cu 20 de voturi pentru Articolul 1 al Constitutiei: Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Orotodoxe si a celorlate culte religioase

ora 11:50 Amendament adoptat Art.123.- (1) Guvernul numeste in unitatile administrativ-teritoriale prefecti si subprefecti, in conditiile legii (PSD-PNL)
Art.123.- (2) Prefectul si, respectiv, subprefectul sunt reprezentantii Guvernului pe plan local si conduc serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale.ora 11:26 Amendament adoptat. Art.33.- (1) Statul garanteaza dreptul la cultura si dreptul tuturor persoanelor de a participa neingradit la viata culturala si de a-si manifesta propriile practici culturale, cu conditia respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. (Forumul Constitutional)

ora 11:26 Amendament adoptat Art.32.- (6) Autonomia universitara este garantata. Ea implica capacitatea recunoscuta prin lege institutiilor de invatamant superior  de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniul, de a-si alege ori,  dupa caz, desemna in mod liber mandatele, structurile si functiile de  conducere, de a-si executa in mod neingradit un buget de venituri si de  cheltuieli, de a hotari in mod liber cu privire la politica de personal insusita si de a decide fara nicio constrangere exterioara cu privire la  misiunile educationale si de cercetare asumate
 (Ioan Chelaru, senator PSD)

Comisia si-a inceput lucrarile in jurul orei 11:00

Context 
Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care - in cazul validarii - transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei - care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7176 vizualizari

 • +21 (27 voturi)    
  intrebare pentru domnia sa Crin Antonescu (Joi, 13 iunie 2013, 11:58)

  un domn [utilizator]

  Alteta
  va rog sa ne spuneti daca nu ar fi mai bine sa tineti lucrarile Distinsei Comisii la sediul Antenelor ? in opinia mea folosind (manipuland0 cu maiestrie facebook asistentul Dumeavoastra GAdea ar putea urgenta misiunea dumneavoastra
  stima
  un domn
  • +17 (25 voturi)    
   UN SEMNAL DE ALARMA ! (Joi, 13 iunie 2013, 12:27)

   titiacs [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ROMANI VI SE PREGATESTE CEVA ! : " demokratia " USL-ista. Pina acum credeam ca tandemul pontacopypaste-kakarau vor prelua modelul putin-medvedev-putin , dar acum CE SA VEZI ? prim-ministru " OBLIGATORU " din partidul cu cele mai multe locuri in Parlament ( PARLAMENT SUPREM , cinci clase peste presedinte , patru peste magistrati , trei peste guvern , sute peste "bobor " ) ! " DECI " copy-paste for ever !! Avind in vedere cine a cistigat " TOATE ALEGERILE " de dupa revolutie , avind in vedere apetitul spre LENE al kakarailor , avind in vedere "sondajele" care arata ca 65% din cetatenii acestei tari doresc intoarcerea la komunism , tinind cont de rezultatele ultimelor alegeri , dar mai ales " AUDIENTA " antenelor si a varanilor sai O SINGURA CONCLUZIE : pontacopypaste for ever , kakarau for ever , komunistoizi for ever , felix for ever ! TE SALUT natiune !!! halal democtatie !
 • +22 (26 voturi)    
  Splendid! (Joi, 13 iunie 2013, 12:14)

  suk-yi [utilizator]

  Constitutia recunoaste rolurile mega-importante ale tuturor cultelor, caselor regale, etc. Poate prin subsolul paginii va recunoaste cineva si rolul poporului roman la in formarea propriului stat....
  Nu mai spun ca astept si eu, ca tot prostul din acest popor relativ absent din propria-i istorie, sa se faca si niste consultari publice, despre ce m-ar interesa pe mine sa scrie in constitutie. Ca pina acum, nimic din ceea ce s-a propus nu ma intereseaza, ma lasa foarte rece diversele roluri istorice, ba mai degraba ma ingrijoreaza paseismul si lipsa de viziune catre viitor, care mai mult decit casatorii gay si un parlament in care sa se aleaga fiecare al 5-lea stupid, vad ca nu prea are ce sa ne ofere.....
  • +13 (17 voturi)    
   Corect! (Joi, 13 iunie 2013, 14:12)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui suk-yi

   Rolurile sunt importante, si al Credintei, si al regalitatii, si trebuie mentionate in manualele de Istorie.
   Dar ce sa caute in Constitutie?! Lega fundamentala a unui stat trebuie sa descrie "how-to", nu sa duca multumiri lui Burebista, stefan sau Carol!
   Cas ic um in Codul Rutier , in loc sa precizeze viteza maxima, ar pvesti despre Benz, Renault sau Aurel persu!
   Este complet inadmisibil ca nu s-a facut nicio cinsultare publica. Intr-o tara normala, astfel de modificari facute pe genuchi, daca nu chiar "la misto", ar determina RESPINGEREA noii Constitutii!
   • -5 (7 voturi)    
    Mi se pare (Joi, 13 iunie 2013, 17:35)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    o chestie de bun simt sa recunosti ca stat ca cineva, adica Biserica, fost cumva inaintea ta pe pamantul asta si ca si datorita ei de vreo 150 de ani te poti numi Romania. Constitutia nu este apoi Codul Rutier ci presupune un reper al valorilor unui popor... Va recomand calduros sa cititi in acest sens Constitutia Americana unde Bunul Dumnezeu nu este chiar absent cu numele.
    • 0 (0 voturi)    
     Dar mai inaintea... (Vineri, 14 iunie 2013, 16:00)

     traian4 [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

     bisericii bunului dumnezeu au fost armatele, au fost popoarele, au fost gintile si triburile, credintele si ideile religioase de tot felul, in general vorbind. Iar in crearea statului roman modern, cred ca Academia Romana, oamenii de cultura si politicienii au avut un rol mai insemnat decat biserica "care a fost cumva". Ce ne facem?
  • -1 (5 voturi)    
   Ciudat! (Joi, 13 iunie 2013, 17:38)

   Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui suk-yi

   Eum ca pana a se vorbi in sensul strict si de alte alegeri confesionale sau pur si simplu atee, Biserica era poporul. Cunoasterea unei definitii simple a Bisericii in acest sens v-ar scuti de alte nemultumiri. Tot asa cum statul nu este doar guvernul si parlamanetul ci este totatlitatea membrilor lui tot asa Biserica, ortodoxa, catolica protestanta, etc, este totalitatea membrilor ei. Pentru un tanar roman crescut prin mila lui Dumnezeu in acest spatiu v-ar fi de folos macar sa cunoasteti aceste lucruri despre Biserica in general, cultele de pe la noi, etc...Sincer!
   • +2 (2 voturi)    
    ateii unde intra ? (Vineri, 14 iunie 2013, 8:19)

    elwis [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

    ateii nu sint 'popor' ! in plus, biserica =poprul, nu trebuie sa plateasca taxe, deoarece fiecare membru plateste taxe ! cum va fi prezenta perioada din istorie in care am fost 'dati' pe mina comunistilor ?
 • -6 (12 voturi)    
  religia (Joi, 13 iunie 2013, 12:20)

  codrean [utilizator]

  Nu era mai simplu si mai corect ca la art 1. sa se discute despre rolul crestinismului, a religiei crestine formulare , care ar cuprinde in fond toate "variantele" acestuia ?
  • +21 (23 voturi)    
   nu! (Joi, 13 iunie 2013, 13:40)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Singurele articole referitoare la "religie" in Constitutie trebuie sa fie doar: 1 - libertatea religioasa a cetatenilor este garantata; 2 - cultele religioase sunt institutii private care se supun propriilor reglementari atata timp cat acestea se incadreaza in legile statului.

   Atat!
   • -5 (9 voturi)    
    Domnitză dragă (Joi, 13 iunie 2013, 17:42)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Trebuie să mă repet: Biserica a fost pe aici inainte sa primeasca certificat de existenta din partea vreunui stat. Ba dimpotriva, pe actul de nastere a acestui stat numit Romania au tronat semnaturile liderilor Bisericii. In plus, Biserica are o istorie notabila de nesupunere fata de legile statului, care dupa cum cu eleganta recunoasteti, nu sunt intotdeauna perfecte, ba uneori idioate si complet anormale. Am o suspiciune in acest sens: ca s-ar putea ca Biserica sa mai fie pe aici si dupa ce statul acesta nu va mai, daca va fi asa. E o chestie de bun simt: nimic nu-i vesnic pe pamant...
    • 0 (0 voturi)    
     Actul (Vineri, 14 iunie 2013, 16:04)

     traian4 [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

     Stimate domn, care este acel act "de nastere"? Cine a semnat in numele bisericii si ince calitate? Raspundeti concret, va rog, ca de alegatii firave m-am saturat.
 • +21 (21 voturi)    
  Crin Antonescu isi joaca ultima carte (Joi, 13 iunie 2013, 12:21)

  Kivek [utilizator]

  daca aceasta Constitutie nu va fi validata de romanii care vor merge la vot, Crin Antonescu nu va mai avea nicio sansa la prezidentiale pt ca PSD va avea un alt candidat.
 • +26 (32 voturi)    
  Nu votez (Joi, 13 iunie 2013, 12:25)

  CarmenO [utilizator]

  Cand citesc ce ineptii se trec in constitutie ma ia cu frig.

  Eu NU votez o asemenea porcarie!
  • -7 (15 voturi)    
   Nu vota (Joi, 13 iunie 2013, 12:39)

   VelmaKelly [utilizator] i-a raspuns lui CarmenO

   ...
  • +10 (16 voturi)    
   ba voteaza (Joi, 13 iunie 2013, 13:14)

   agent_smith [utilizator] i-a raspuns lui CarmenO

   Voteaza, ca e dreptul tau sa iti expui parerea. E un vot cu DA sau NU. Nu iti place ce e in propunere, te duci si votezi cu NU. Iti place, te duci si votezi cu DA. Daca nu votezi, atunci esti indiferent(a) si te lasi pe mana majoritatii (de 30% mai nou).

   Nu e corecta gandirea asta cu boicotul, mai ales la un referendum unde nu poti spune ca nu ai cu cine vota. E ori da ori ba.

   Asa ca nu mai incurajati lumea la boicot, ci incurajatii sa isi exprime opinia, pentru ca daca toti cei care nu vor sa treaca constitutia stau acasa, ghici ce...sunt sanse mari sa treaca. 30% se strange usor cu amendamente ca stema, anti gay, 300 deputati (atentie, nu parlamentari, deci se mai adauga si senatorii, probabil tot pe atat).
   • +4 (6 voturi)    
    NU chiar (Joi, 13 iunie 2013, 15:22)

    spongebob [utilizator] i-a raspuns lui agent_smith

    Ba uite că uneori boicotul e o modalitate de a spune NU (vezi referendum 2012) și de a atinge un obiectiv (politic).
    Ca cetățean pot să spun NU nemergând la vot, nu trebuie să merg la urnă pentru orice idioțenii ale parlamentarilor. Îmi văd de treabă. E obligația politicienilor să mă facă interesat de subiectul referendumului. În caz contrar, înseamnă că au eșuat și este un subiect neimportant.
    • +1 (5 voturi)    
     oare? (Joi, 13 iunie 2013, 20:48)

     agent_smith [utilizator] i-a raspuns lui spongebob

     bine, e o modalitate de a spune nu...atata timp cat 70% din populatie aleg aceeasi modalitate... daca 30% se prezinta la vot, brusc modalitatea ta de a spune NU, nu mai e bagata in seama, nu mai conteaza, e considerata nula. Cam riscanta modalitate, nu crezi? Mai ales ca e un subiect important.
     Referendumul din 2012 a beneficiat, cum e si normal de regula de 50%+1...dar acum e 30%.
 • +15 (23 voturi)    
  rolul istoric al "Casei Regale"? (Joi, 13 iunie 2013, 12:36)

  costache2 [utilizator]

  Din cate stiu eu, Cuza nu era rege! Romania nu s-a nascut prin unirea principatelor? Cuza n-are loc in Constitutie?
  • +20 (26 voturi)    
   care e rostul acestor "recunoasteri" ? (Joi, 13 iunie 2013, 12:52)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui costache2

   daca nu e scris in Constitutie nu puteam sa le recunoastem rolul? Crin Antonescu pune aceste sloganuri electorale in Constitutie pt a pacali romanii ca asta a ffost scopul pt care au modificat ei Constitutia.

   stema de pe steag, recunoasterea rolului bisericii si alte asemenea sunt doar incercari penibile de a acoperi adevaratele motive pt modificarea Constitutiei

   Monica Macovei explica motivele USL pt modificarea Constitutiei http://www.monica-macovei.ro/blog/2013/06/11/suspendarea-lucrarilor-comisiei-de-revizuire-a-constitutiei-este-singura-solutie-pentru-a-evita-dezastrul-neconstitutional-pregatit-de-usl
  • +3 (7 voturi)    
   presedinte insa sigur nu era (Joi, 13 iunie 2013, 13:43)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui costache2

   In plus, iti aduc aminte ca atunci erau doua principate romane autonome, nu o tara Unita si Independenta.
 • +16 (18 voturi)    
  Crin Antonescu - TRASEIST (Joi, 13 iunie 2013, 12:57)

  Kivek [utilizator]

  Amendament adoptat. Art. 70. (2) Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL)

  si daca NU isi da demisia sau NU se inscrie in alt partid...ramane parlamentar. Nu se mai poate inscrie in alt partid DAR poate vota cu acel partid...hai ca a rezolvat-o Crin si p-asta
  • -2 (10 voturi)    
   Clar (Joi, 13 iunie 2013, 13:04)

   alecxs [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Păi și luminează-ne și spune-ne cum ar trebui formulat ca să nu ocolească nimeni legea
   • +5 (9 voturi)    
    La data parasirii... prin demisie sau demitere (Joi, 13 iunie 2013, 13:25)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui alecxs

    Daca pleaca,sub orice forma, din partidul care l-a „bagat” in Parlament, sa piarda mandatul.
   • +2 (8 voturi)    
    nu trebuia! (Joi, 13 iunie 2013, 13:36)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui alecxs

    Atat! Asta NU e o chestiune de "Constitutie"!!
 • +14 (20 voturi)    
  Desi sunt agnostic tot ma crucesc (Joi, 13 iunie 2013, 13:05)

  EXEs [utilizator]

  Deci Constitutia asta are amendamente! Habar n-am ce scrie pe fituica aia, dar daca are peste 123 de articole care in plus au si amendamente pot sa se stearga undeva cu ea.
  Ce treaba are rolul istoric cu orice Constitutie dintr-o tara normala? Ce treaba are o tara republicana cu regalitatea? Traseismul politic tine de regulamentul de functionare a parlamentului, nicidecum de Constitutie. Iar ultima chestie cu sanctiuni prevazute in Constituie e absolut hilara. Sanctiunile sunt prevazute prin legi, iar Constitutia spune doar ce este corect si ce nu, de exemplu: casatorie gay=incorect, parlamentari multi si hoti=corect.
  P.S.: Deci parlamentarii sunt alesi uninominal dar calitatea lor de parlamentari inceteaza cand pleaca din partid. Niiiiiice! Curat Cacarau!
  • +6 (10 voturi)    
   da, un incredibil amalgam! (Joi, 13 iunie 2013, 14:22)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui EXEs

   In general, nu apreciez discutiile cu cei lipsiti de Credinta, insa ma vad nevoit sa it dau dreptate: sunt articole si amendamente despre care nu poti spune ca sunt "bune" sau "rele", ci pur si simplu ca NU AU CE CAUTA in Constitutie!
   Ai perfecta dreptate cu SANCTIUNILE.
   Ai perfecta dreptate cu UNINOMINALUL: taseismul trebuia sanctionat anterior, cind erai ales pe lista unui Partid, acum, daca te-au ales pe tine ca PERSOANA, cum sa iti interzica shcimbarea partidului!?!
   Ai uitat de faza cu "componenta actionariatului la trusturile media" - nu ar fi rau sa o cunoastem, dar ce cauta asta in Constitutie?
   Noroc ca in Parlament nu prea sunt ingineri, ca bagau in Constitutie si prevederi legate de standardele EUR6, FAA sau IPV6!
 • +6 (14 voturi)    
  Crin Antonescu recunoaste rolul lui Carol al 2-lea (Joi, 13 iunie 2013, 13:10)

  Kivek [utilizator]

  La 10 februarie 1938, printr-o lovitură de stat, regele Carol al II-lea dizolvă Parlamentul, desfiinţează toate partidele politice, instaurând o conducere autoritară, care, fără a avea toate atributele unei dictaturi clasice, a fost considerată dictatura personală a monarhului. Constituţia, promulgată la 27 martie 1938, marca sfârşitul regimului politic pluralist din România.
 • +5 (13 voturi)    
  iti vine sa BORasti, nu alta! (Joi, 13 iunie 2013, 13:19)

  un dac [utilizator]

  bor la scoala, bor la fara de taxe, bor in constitutie, bor la pomenile electorale la sate, bor la spaga la inmormantare, bor bor peste tot.
  arza-v-ar focul de pacatosi!
  • -2 (8 voturi)    
   Cu drag... (Joi, 13 iunie 2013, 17:48)

   Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   ... din partea lui Petre Tutea: Ştii unde poţi căpăta definiţia omului? - te întreb. În templu. În biserică. Acolo eşti comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul şi asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea şi omul.

   Asa ca stergeti-va la gura dupa tot ce ati vomat si reveniti-va...
   • +1 (5 voturi)    
    vad ca citatele... (Joi, 13 iunie 2013, 21:00)

    alex00 [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

    ... din habotnici fundamentalisti si xenofobi sunt la moda in romania
   • +3 (5 voturi)    
    Incredibil, mi s-a facut pielea de gaina... (Vineri, 14 iunie 2013, 2:00)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

    toata seara am recitit Tutea. Ce coincidenta bizara si cat de diferit interpretam un geniu....

    Tutea vorbea despre crestinism.
    Eu vorbesc despre BOR...
    Imi pare rau ca nu pot confunda religia cu biserica. Imi pare rau ca nu sunt de acord ca niste jegosi sa scrie manuale de religie prin care copiii sunt invatati ca daca se roaga la Dumnezeu vor lua note mari la examene. Imi pare rau ca STIU cata spaga am dat la botez, fara chitanta pe care am cerut-o. Imi pare rau ca STIU cum un preot sperie copiii de 8 ani ca sunt nascuti pacatosi si ca daca vor gresi vor ajunge in flacarile iadului.
    Daca chiar esti om serios, vrei sa stii ce inteleg copiii? Cum dracu, Doamne, iarta-ma!, poti sa ajungi in flacarile iadului pentru un mar?
    Cate scoli a renovat BOR-ul la sate?

    Cat despre Tutea, este cel mai frumos om cu care am fost contemporan. Si credea ca a fost tampit ca a facut puscarie pentru un popor de idioti (cand romanii i-au ales pe cei de azi in 1990). Si mai credea ca democratia este castigul cantitatii in fata calitatii. Dar, cel mai important on topic, Tutea spunea urmatoarele: "Tot ce se face în afara Teologiei este onanie de prestigiu"...
    Teologie, nu BOR.
    Fara suparare, cine este prestigios de fapt?
    • +1 (1 vot)    
     Da (Vineri, 14 iunie 2013, 8:35)

     Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui un dac

     si eu stiu politicieni care baga mana adanc in buzunarul nostru si medici care fac avorturi in luna a a saptea si ingineri care fura, arhitecti inconstienti... asta nu inseamna domnule ca trebuie sa-i trimit pe toti la gunoi.

     Cat despre BOR, sunt si eu BOR si poate dumneata si multi altii care dorim cu incapatanare sa ne identificam cu o institutie pe care o iubim si in care credem. Ce treaba ai tu cu crestinismul cand urasti cu seninatate si mai zici ca il iubesti pe Tutea... Nici una! Un om care nu mai crede in bunatate si frumusete nu poate sa/mi spuna ca il iubeste pe Tutea... Doar se teme de el si atat.
     • +1 (1 vot)    
      Urasc cu adevar, nu cu seninatate (Vineri, 14 iunie 2013, 11:43)

      un dac [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

      si asta ma scoate in afara religiei, perfect de acord, dar mult mai aproape de ea decat cei ce iubesc intru imbecilitate.
      Steinhardt descria perfect ceea ce-i reprosez eu BOR-ului (iar manualul din scoli este un exemplu perfect descris de acest citat):
      "Când arde casa vecinului, nu stau să mă rog , ci chem pompierii, alerg la cişmea. Altfel, se cheamă că sunt fudul şi nu-mi iubesc aproapele."
      Asa ca revin: cate scoli a renovat BOR la sate?
      Cate spitale?
      ca sa-l citez pe cel de sus: Dumnezeu ne-a poruncit sa fim inteligenti. Dumnezeu nu iubeste imbecilitatea.
      As adauga ca Dumnezeu nu iubeste nici imbecilizarea.
 • +9 (15 voturi)    
  Asta va fi constitutie sau carte de bucate? (Joi, 13 iunie 2013, 13:31)

  bigbrother [utilizator]

  Asemenea amalgam de idei si informatii prezentate n-am vazut de cand ma stiu. Astia vor sa includa in legea fundamentala a tarii tot ce se poate. Astept sa includa si cainii vagabonzi si tiganii, cu rolul lor de necontestat la promovarea imaginii tarii.

  La fel, trebuie incusi si fostii securisti, tortionarii si restul gloatei, fiecare si-a adus contributia in istoria acestei tari. Evident, cireasa de pe tort va fi recunoasterea comunismului pentru rolul multilateral dezvoltat jucat in distrugerea tarii.

  Iar chestia cu minoritatile..nu aveau aceste libertati? I-a interzis cumva cineva lui Ianos, John, Johne si alti Ioni sa isi poarte steagul inclusiv sub forma de camasa? Ce simboluri mai vor, afisarea steagului Ungariei pe frotspiciul institutiilor publice?? Unde se va opri aceasta nebunie, cand vom pierde Ardealul??

  Pacat ca politicienii romani sunt asa curve incat pun botul la orice, doar sa ramana la putere. Daca pana acum eram in dubii cu aceasta noua Constitutie, acum sigur voi vota impotriva. Si sunt convis ca si prietenii mei vor face acelasi lucru.
  • -3 (11 voturi)    
   Daca (Joi, 13 iunie 2013, 18:05)

   Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   pentru dumneata Turcanu si Gafencu e totuna, Voronetul si statuia lui Lenin, inseamna ca este nevoie de o Constitutie care sa cuprinda si referiri la Voronet, Gafencu, Steinhardt, Varlaam, Dosoftei, Eminescu, Iorga etc... In caz contrar, cu oameni ca voi, maine va trebui sa va explicam prea multe lucruri. Uneori belciugul opreste vita sa dea cu capul in gard. Uneori...
   • +3 (7 voturi)    
    si ma rog, unde apare Eminescu? (Joi, 13 iunie 2013, 21:08)

    bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

    Unde apare Iorga, Cuza si ceilalti? Unde sunt Jianu, Vlaicu, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu? Sau mai nou, Coposu, Ratiu, cei care au pierit in inchisorile comuniste? Unde sunt toti ceiallti care au lasat ceva in urma in istoria acestui popor?

    Dupa cum vezi, Constitutia nu i-ar putea include pe toti si incluzand-i doar pe unii, s-ar face o mare nedreptate celorlati.

    Hai sa fim de acord ca aceasta schimbare are legatura cu timpurile noastre si cu interesele actuale, nicidecum cu istoria noastra.
 • +3 (7 voturi)    
  sa "recunoasca" si oierii! >:) (Joi, 13 iunie 2013, 13:42)

  Codruta N [utilizator]

  Ca, deh... "transhumanta"... "Ardealul"... "Miorita"... samd... :D

  In plus, ii mai alina si sufletelul Martirului... berBecali :P
 • +10 (10 voturi)    
  Romania va fi republica sau regat ? (Joi, 13 iunie 2013, 13:52)

  durnea [utilizator]

  Pana la urma Romania va fi republica sau regat ?
  Daca tot faceti un referendum nu ar trebui sa consultam poporul ce doreste ?
  • +5 (7 voturi)    
   doar cu schimbarea totala (Joi, 13 iunie 2013, 14:53)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui durnea

   a Constitutiei se poate face un astfel de referendum: a avut grija tovarasul ilici din '90 sa puna in actualul articol 152 (fost 148) NEREVIZUIBIL "forma de guvernare republicana".
   Adica Adunare Constituanta etc.
   Atat de frica le-a fost de Rege.
 • +7 (7 voturi)    
  In legatura cu traSeismul (Joi, 13 iunie 2013, 13:53)

  Inchizitia [utilizator]

  N-am prea inteles ce vrea sa insemne fraza urmatoare:

  "Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL) "

  Cum e cu data pana la urma?
  • +3 (3 voturi)    
   traseism (Joi, 13 iunie 2013, 16:41)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Inchizitia

   E intr-adevar de neinteles : daca e UNINOMINAL, deci este ales INDIVIDUL !
 • +5 (5 voturi)    
  constitutia (Joi, 13 iunie 2013, 14:46)

  Liviu-Ludovic [utilizator]

  toata lumea isi da cu parerea despre Constitutie si care mai de care isi doreste ca problema lui sa apara in acest act care astfel devine obez si impotent. Pentru toti cei care scriu fara sa stie ce este o constitutie reamintesc ca aceasta este doar un mandat(procura), care ar trebui sa fie simplu si clar, dat de popor(care este singurul sef al statului) unui sistem de institutii numite generic stat. Constitutia mai trebuie sa cuprinda durata mandatului, conditiile si procedura de anulare a mandatului si eventual de reinoire a acestuia. Referitor la sistemul de institutii numite stat, constitutia trebuie sa prevada organigrama statului, procedurile de infiintare si desfiintare a fiecarei institutii si raporturile dintre ele. Principalul principiu care trebuie sa guverneze institutiile infiintate pe baza de alegeri trebuie sa fie cel al simetriei (5 te voteaza, 5 te demit si asta oricand, la judecatorie). . Restul problemelor precum drepturile omului sau ale cainilor, rolul bisericilor, protejarea proprietatii, etc trebuie sa-si gasesca locul in coduri si legi si nu sa fie toate inghesuite in constitutie. Legiuitorul trebuie sa nu mai fie ales in colegii ci pe tara pentru ca el face doar legi pentru tara si nu pentru colegiul sau(dar este greu). De asemenea o buna constitutie ar trebui sa nu mai amestece atributiile de legislator cu cele de primar local si sa dispara promisiuni jenante de biserci si drumuri ca oferta electorala legislativa. O institutie absolut necesara legislativului ar trebui sa fie un institut legislativ aflat in subordinea parlamentului populat doar cu tehnicieni-juristi, economisti, ingineri, medici- care sa slefuiasca propunerile alesilor. pentru a simplifica jungla din legislatie Constitutia trebuie sa prevada ca legile nu se modifica ci se inlocuiesc, iar executivul
  • +5 (5 voturi)    
   la drepturile omului, te contrazic (Joi, 13 iunie 2013, 15:19)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui Liviu-Ludovic

   Acelea trebuie sa fie in Constitutie, fie si mentionate sumar.
 • +6 (6 voturi)    
  traseismul (Joi, 13 iunie 2013, 14:47)

  DaniC [utilizator]

  Mi se pare ca cei care cred ca traseismul se rezolva prin pedepse de genul asta , ca amenzile de circulatie sau similare ... se cam inseala . Traseismul tine de moralitatea si caracterul unui om . Cata vreme se baga in parlament si in partide toate rebuturile societatii , pe singurul considerent ca sunt credincioase ( ca sa nu zic lingai ) , fenomenul nu va disparea . Chiar daca n-ar avea dreptul nici macar sa demisioneze din propriul pardid , ce importanta are sa ai un numar fix de parlamentari dar multi sa fie racolati si sa voteze mereu cu altii ? Iar cu putin timp de urmatoarele alegeri isi dau frumos demisia si se inscriu in celalalt pardid primind functii...
 • +6 (6 voturi)    
  Constitutia din 1923 (Joi, 13 iunie 2013, 15:32)

  dj [utilizator]

  actualizata ar fi de 10 ori mai buna decat ce fac astia. Ea poate fi citita aici http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=1517.
  Interesant este faptul ca comunistii nu au anulat-o conform legii deoarece "Art. 129. - Constitutiunea poate fi revizuita in total sau in parte din initiativa Regelui sau oricareia din Adunarile legiuitoare. " iar Parlamentul nu a fost convocat...
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 iunie 2013, 18:13)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  cel mai important articol din constitutie (Joi, 13 iunie 2013, 22:45)

  Adevarat [utilizator]

  Ar trebui ca fiecare parlamentar sa candideze in colegiul unde are domiciliul din cartea de identitate, nu intr-un mandat candideaza in Tulcea, apoi in Bucuresti, acum in Teleorman, peste vreo trei ani cine stie pe la ce analfabeti sau inculti din tara va mai fi bagat pe gat, si de facut nu face nimic. A fost cel mai mare chiulangiu din Parlamentul Romaniei, si acum ...
  Sa fie cunoscut de electorat, si nici sa nu poata fugi de el in alta parte in mandatul urmator.

  Daca totusi un parlamentar vrea sa candideze in alt colegiu, sa-si faca domiciliu cu 5 ani inainte in acel colegiu nu cu 60 de zile, si dupa aceea nu-l mai vede nimeni sa-l traga de maneca.

  Un parlamentar sa nu poata candida mai mult decat doua mandate succesive, la fel ca presedintele tarii, nu sa-si construiasca imperii financiare si procurorilor sa le fie frica de ei.
  • +2 (2 voturi)    
   Corect (Vineri, 14 iunie 2013, 10:17)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui Adevarat

   Corect ce spui. Numai că pe cei din comisia de revizuire a Constituţiei nu îi interesează ce vrem noi, ci îşi văd de propriile interese. În fond, indiferent din ce partid face parte, parlamentarul este trimis în Parlament prin votul nostru, deci la alegător ar trebui să se întoarcă decizia ca acesta să părăsească Parlamentul dacă părăseşte partidul pe listele căruia a fost ales.
   Dar tuturor le este teamă de procedura de revocare.
 • 0 (2 voturi)    
  best-seler-ul lui ccarau (Vineri, 14 iunie 2013, 10:45)

  luci30 [utilizator]

  sau amintirile amnezicului CA&co....ce naiba faceti d-lor?O Constitutie de sec.21 cu aplicabilitate pe aprox.100 de ani,sau manual de istorie?Va tineti de tot felul de ,,timpenii,, in loc sa faceti ceva simplu si la obiect....sa priceapa tot natul...restul divagatiilor si emanatiilor lasindu-le celorlalte Coduri!
 • -2 (2 voturi)    
  biserica (Vineri, 14 iunie 2013, 13:26)

  Wilson [utilizator]

  Instituţia bisericii, nu doar BOR, ci în general, este cea mai nenorocită instituţie pe care a inventat-o omul în toată istoria. Nu mă refer la religie, ci la biserică, cea care adună masele tâmpe îndoctrinându-le cu interpretări cretine ale voinţei lui Dumnezeu. Allah vrea ca păgânii să moară, Dumnezeu vrea ca homosexualii să nu existe şamd. Biserica este un intermediar inutil în relaţia dintre om şi Dumnezeu. Din păcate pentru mine am mai avut contact cu biserica în diverse ocazii şi ce se întâmplă acolo numai cu credinţa pură şi simplă nu are legătură
  Trezirea popor, că nu mai suntem în epoca medievală!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by