Comisia pentru revizuirea a Constitutiei a adoptat joi, o noua serie de modificari la textul fundamental. Rolul Casei Regale si al Biserice recunoscut, sanctionare traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar si dreptul minoritatiilor de a-si folosi in spatii publice simbolurile nationale au fost introduse in viitoare Constitutie. Totodata, un amendament depus de UDMR si adoptat stipuleaza dreptul minoritatilor nationale "de a infiinta organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor". De precizat este ca acest amendament face trimitere la lege care nu exista in prezent. Este vorba despre proiectul de lege statutul minoritatilor nationale care prevede autonomia culturala a minoritatii maghiare.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT lucrarile Comisiei

ora 12:15 Amendament adoptat. Art. 70. (2)Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL)

ora 12:08 Amendament adoptat Art.6.- (1) Reprezentantii legali ai minoritatilor nationale pot infiinta potrivit legii privind statutul minoritatilor nationale, organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor.(Grupuri: UDMR)

De precizat este ca amendamentul adoptat face trimitere la statutul minoritatilor care stipuleaza autonomia culturala. Potrivit statutului minoritatilor autonomia culturala este capacitatea comunitatii unei minoritati nationale de a avea competente decizionale in problemele privind identitatea sa culturala, lingvistica si religioasa, prin consilii alese de catre membrii sai.

  • Mate Andras,UDMR: Este un pas inainte, se recunoaste existenta minoritatilor nationale pe teritoriul Romaniei si s-au facut pasi in ce priveste respectarea identitatii culturale, lingvistice si etnice a acestor persoane. Toate aceste drepturi au existat, dar acum au fost ridicate la rang de drept constitutional pentru ca si pana acum minoritatea putea sa-si foloseasca steagul sau limba materna', a spus Mate Andras, care este si membru al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.Nu este vorba de institutii de stat, e vorba de un organ colectiv al acelei minoritati, adica UDMR va organiza un colectiv care va propune administratiei publice locale, a judetelor sau regiunilor anumite masuri, iar aceste institutii decid daca se adopta o lege, o hotarare de guvern sau alte decizii. Un astfel de organ nu poate lua decizii privind infiintarea unei regiuni (n.r.- cum ar fi Tinutul Secuiesc) pentru ca acest lucru se poate face doar prin act normativ. Noi putem de exemplu sa propunem infiintarea unei scoli in limba maghiara intr-un judet, iar Ministerul Educatiei va lua o decizie', a mai spus deputatul UDMR.
  • Ioan Adam, PSD: Vreau sa fie foarte clar. Juristul din mine nu imi permite sa accept ca intr-un text constitutional sa se introduca prevederi care fac trimitere la o lege care nu exista, respectiv Statutul minoritatilor nationale. Vreau sa nu aiba niciun fel de conotatii politice ceea ce spun eu. E o chestiune de acuratete juridica. (...) Nu pot sa accept, principial, ca in Constitutie sa introducem o prevedere care face trimitere la o lege, indiferent care ar fi ea, care inca nu este in vigoare. Pana nu vedem acea lege, nu putem vorbi. Mie mi se pare logic si rational sa nu dam conotatii politice, dar nici nu putem sa acceptam sa reglementam in acest mod. 

ora 12:10 Amendament adoptat Art.12.- (5) Minoritatile nationale isi pot folosi in mod liber, in spatiu public si privat propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica si religioasa.(UDMR )

ora 12:00 Amendament adoptat cu 20 de voturi pentru Articolul 1 al Constitutiei: Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Orotodoxe si a celorlate culte religioase

ora 11:50 Amendament adoptat Art.123.- (1) Guvernul numeste in unitatile administrativ-teritoriale prefecti si subprefecti, in conditiile legii (PSD-PNL)

Art.123.- (2) Prefectul si, respectiv, subprefectul sunt reprezentantii Guvernului pe plan local si conduc serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale.

ora 11:26 Amendament adoptat. Art.33.- (1) Statul garanteaza dreptul la cultura si dreptul tuturor persoanelor de a participa neingradit la viata culturala si de a-si manifesta propriile practici culturale, cu conditia respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. (Forumul Constitutional)

ora 11:26 Amendament adoptat Art.32.- (6) Autonomia universitara este garantata. Ea implica capacitatea recunoscuta prin lege institutiilor de invatamant superior de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniul, de a-si alege ori, dupa caz, desemna in mod liber mandatele, structurile si functiile de conducere, de a-si executa in mod neingradit un buget de venituri si de cheltuieli, de a hotari in mod liber cu privire la politica de personal insusita si de a decide fara nicio constrangere exterioara cu privire la misiunile educationale si de cercetare asumate

(Ioan Chelaru, senator PSD)

Comisia si-a inceput lucrarile in jurul orei 11:00

Context

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care - in cazul validarii - transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei - care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.