VIDEO Modificarea Constitutiei, ziua 6. Comisia parlamentara a rectificat articolele care au creat tensiuni in USL. Parlamentarii au renuntat la interzicerea prin Constitutie a casatoriilor gay

de L. Pirvu     HotNews.ro
Marţi, 11 iunie 2013, 10:14 Actualitate | Politic


Comisia parlamentara speciala pentru modificarea Constitutiei a revenit marti, asupra articolelor care au creat discutii intre PSD si PNL. Astfel, parlamentarii au eliminat articolul care definea casatoria consimtita intre un barbat si o femeie, procurorii pot dispune in situatii exceptionale interceptarea convorbirilor prin ordonanta pe o perioada de 48 de ore, iar platirea creantelor de catre stat se face in conditiile legii. Totodata, Comisia a introdus in proiectul viitoarei Constitutii amendamente noi care stipuleaza infiintarea si alegerea Consiliului Regional, reducerea termenului de dezbatere a proiectelor de lege de la 45 la 30 de zile si interzic aplicarea de rele tratamente animalelor.
 • Vezi mai jos cum s-au desfasurat lucrarile comisiei pentru modificarea Constitutiei

ora 17:35
Comisia a suspendat lucrarile pana miercuri la ora 11:00

ora 17:32 Amendament adoptat. Art.nou.Sunt interzise relele tratamente aplicate animalelor, definite conform legii". (Forumul Constitutional)

ora 17:18  Amendament respins Art.48.- (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

ora 17:14 Amendament adoptat Art.44.- (1) Dreptul de proprietate, precum și creanțele  impotriva statului, sunt garantate. Creantele impotriva statului au acelasi regim juridic ca şi contributiile fiscale,in conditiile legii 

ora 16:45. Amendament adoptat Art 28, alin.3 In cazul in care exista urgenta deosebita in luarea uneia din masurile prevazute la alin.(2), procurorul poate sa dispuna prin ordonanta, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, luarea masurii pe o perioada de maxim 48 de ore. Indata dupa luarea masurii, procurorul se adreseaza instantei de judecata competente care decide asupra masurii dispuse de procuror si, daca s-a cerut, asupra luarii masurii in continuare. 

ora 16:25 Amendamentul care prevedea introducerea stemei pe drapelul Romaniei ramane in continuare in proiectul Constitutiei. 

ora 16:10 Parlamentarii au revenit asupra amendamentului lui Tudor Chiuariu care fusese votat intr-o sedinta anteriroara, amendament care prevedea interzicearea discriminarii bazata pe orientarea sexuala, culoare, origine etnica etc., si l-au  respins. 
 • Amendament respins Art.4.- (2) "Orice discriminare bazata pe sex, culoare, origine etnica sau sociala, trasatura genetica, limba, credinta sau religie, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, proprietate, nastere, dizabilitati, varsta sau orientare sexuala este interzisa (Tudor Chiuariu)
ora 15:38 Amendament adoptat 
 • Art.122.- (2) Presedintele Consiliului Judetean si Consiliul judetean sunt alesi si functioneaza in conditiile legii. 
 • Articolul 12 ind 1 (1) Consiliul regional este autoritatea administratiei publice pentru coordonarea activitatii consiliilor judetene, in vederea realizarii serviciilor publice de interes regional.
 • (2)Presedintele Consiliului regional este ales si functioneaza in conditiile legii.
ora 14:54 Amendament adoptat.  
 • Art 119 (1) Consiliul National de Securitate organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc apararea si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva in sistemele de alianta militara, precum si la actiuni de mentinere sau de restabilire a pacii.
 • (2) Consiliul National de Securitate emite hotarari care sunt obligatorii pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice la care se refera.
 • (3) Consiliul National de Securitate prezinta anual sau oricand este solicitat rapoarte de activitate Parlamentului. 
ora 14:35 Comisia si-a reluat lucrarile 

ora 12:20 Sedinta s-a suspendat. Lucrarile se reiau la ora 14:30. 

ora 12:17 Amendament adoptat Art.117. - (2) Organele de specialitate ale administratiei publice centrale autonome, aflate sub control parlamentar, in subordinea Guvernului sau in subordinea Parlamentului, pot fi infiintate numai prin lege. (Tudor Chiariu)

ora 11:45 Amendament adoptat. Art.115. - (6) Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale ori privind regimul infractiunilor, regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica. (Tudor Chiuariu) 

ora 11:20 Amendament adoptat. Art 75. alin 2. Senatul numeste sau alege, dupa caz, in conditiile stabilite prin lege sau prin regulamentul propriu de organizare si functionare: a) trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale; b) presedintele si vicepresedintii Consiliului Legislativ; c) consilierii Curtii de Conturi; d) presedintele Consiliului Economic si Social; e) presedintele Autoritatii Electorale Permanente; f) reprezentantii oricarei alte autoritati sau institutii publice aflate sub control parlamentar sau care, potrivit legii, prezinta Parlamentului rapoarte sau alte dari de seama privind propria activitate(PSD)

ora 11:37 Amendament adoptat. Art 95. - (4) Daca referendumul de demitere este valid, dar propunerea de demitere nu intruneste majoritatea 50+1din voturile valabil exprimate la referendum, Parlamentul va fi dizolvat, urmand ca in termen de 45  de zile calendaristice sa se organizeze alegeri parlamentare anticipate (Forumul Constitutional)


ora 11:15 Termenele pentru dezbaterea proiectelor de legi in Parlament au fost reduse de la 45 la 30 de zile, iar pentru Coduri sau legi cu prioritate s-a redus de la 60-45 de zile.
 • Amendament adoptat  Art.75. - (2) Camera sesizata se pronunta in termen maxim de 30 de zile. Pentru coduri si alte legi de complexitate deosebita termenul maximal este de 45 de zile (PSD-PNL)

ora 10:35 Amendament respins. Art 65, alin 2. (b) aprobarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat; aprobarea rectificarilor bugetare; ( PNL - Dep. Dan Motreanu, dep. Gigel Stirbu si dep. Horia Cristian)

ora 10:27 A inceput sedinta 

 
Context: 

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care - in cazul validarii - transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei - care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5700 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  MULȚI DINTRE NOI (Marţi, 11 iunie 2013, 11:04)

  pointless man [utilizator]

  am învățat despre acest furt național la școală unde era predat „cu mîndrie” (proletară).

  Se vorbește însă mult mai puțin despre un rapt complet separat: naționalizarea farmaciilor petrecută în primăvara lui 1949. Ulterior, timp de un an de zile s-au dat medicamente gratis la toată lumea. Mai tîrziu șurubul a fost strîns încet-încet. Prin această pseudo-pomană devine clar CE urmăreau comuniștii (fiind ei încă la „începuturi”): aburirea „boborului”. Și aburit a rămas, zbierînd după gratuități și acum.

  Precizare: bunicul meu matern, care avea o farmacie (unica) în satul-de-țigani-dezrobiți Mărășești, NU A AVUT NICIODATĂ vreun angajat. Deci nu a EXPLOATAT pe nimeni. Deci a murit de inimă rea la șase luni după eveniment (fiind expulzat și din profesie). Deși am depus la ANRP toate actele necesare (extrem de detaliate - „scrofuloși la datorie” bandiții boșevici) nu se întrevede nici o rezolvare.

  Nu că ar mai conta prea mult !
  • +4 (4 voturi)    
   SCUZE ! (Marţi, 11 iunie 2013, 12:01)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Din greșeală acest comentariu a fost introdus la cu totul alt articol decît naționalizarea din 1948 (care ÎNTRE TIMP A DISPĂRUT).

   Deși, dacă ne gîndim bine cum spurcă ăștia ideea de constituție, nu e o inadvertență foarte gravă.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 11 iunie 2013, 12:47)

  Lok [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Nu chiar... (Marţi, 11 iunie 2013, 13:30)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Parlamentul se dizolva daca referendumul este valid, dar nu se aproba demiterea presedintelui.
 • +7 (7 voturi)    
  LOGICA STRAMBA (Marţi, 11 iunie 2013, 13:56)

  Marian_1961 [utilizator]

  "Parlamentul poate fi dizolvat daca referendumul pentru suspendare a presedintelui nu inregistreaza 50+1 din voturi impotriva demiterii presedintelui"
  Acest titlu da dovada de lipsa de logica: ori dispare acel NU, ori cuvantul IMPOTRIVA este inlocuit cu PENTRU
  • +5 (5 voturi)    
   Buna dimineata! (Marţi, 11 iunie 2013, 14:25)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Marian_1961

   Observatia e perfect corecta, insa Mariane, acum te-ai trezit ca pedesereul nu are logica?
   Ca doar acesta este motto-ul, deviza lor, din primvara lui 1990 adeptii lui Ilici zbierau sus si tare: "Noi nu gandim!" si "Moarte pentru cei cu carte!"
   Cum sa ceri logica de la ei?!

   pare evident ca varianta corecta ar fi cea cu PENTRU in loc de impotriva, un Referendum se face PENTRU ceva, chiar daca este vorba de demitere, de exemplu: "Sunteti de acord cu regionalizarea Romaniei?"
   • +2 (2 voturi)    
    precizare (Marţi, 11 iunie 2013, 20:06)

    Marian_1961 [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Sunt perfect de acord cu tot ce ai spus, doar ca imi vine sa folosesc niste cuvinte care nu apar in DEX.
    Postarea mea nu se referea la continul articolului ci la lipsa de logica a autorului. Sunt sigur ca atunci cand a dat bacu' nu erau instalate camere web.
    • +1 (1 vot)    
     felicitari! (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:47)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Marian_1961

     Si pentru observatia corecta, dar si pentru delicata exprimare referitor la IQ-ul autorului. Eu as fi exprimat mai frust: esti membru fondator pedesere, batut in cap, esti prost de bubui, etc, pe cind tu ii spui frumos "cu certitudine cind ai dat tu bacul, nu functionau camerele de supraveghere din sala!"
 • +3 (3 voturi)    
  Stati asa! (Marţi, 11 iunie 2013, 18:21)

  un dac [utilizator]

  deci oamenii astia nu adopta amendamente pentru ca asa cred ei, ci pentru ca da sau nu bine la electorat. Acum intelegem de ce are voie presa. Sa testeze opinia publica.

  Mi se pare foarte grav sa-si modifice modul de gandire in 2 zile. Este inacceptabil.
  Nu discut daca este bine sau nu noul amendament despre casatorie, vorbesc despre principiu de a face temeinic ceva care vizeaza cea mai importanta "carte" a unui stat laic.
  Cine ne apara de acesti monstri?
  • +1 (1 vot)    
   Noi ne aparam, prin respingerea noii Constitutii (Marţi, 11 iunie 2013, 21:21)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Daca o fac "dupa ureche", sa si-o bage undeva, nu sa ne-o bage nou pe gat...
   • +2 (2 voturi)    
    irefutabil (Miercuri, 12 iunie 2013, 10:48)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Argumetul tau este irefutabil: DACA noua Constitutie este intr-adevar proasta, DACA au reusit sa nemultumeasca pe multa lume, atunci ar trebui sa nu fie probleme, pentru ca va fi RESPINSA la referendum!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by