Odata cu arestarea unuia dintre cei mai cunoscuti artisti din China, Ai Weiwei, represiunea Chinei impotriva miscarii de dizidenta ia amploare. Avand in vedere reputatia sa ca artist de clasa mondiala si critic acerb al guvernului de la Beijing, Weiwei era vazut ca un fel de barometru de toleranta a Chinei fata de dizidenti. Decizia de a-l aresta pe artist a fost luata, probabil, la cel mai inalt nivel, date fiind repercusiunile internationale ale unei asemenea masuri.

Proteste ale activistilor chineziFoto: Colaj foto

Retinerea lui Ai Weiwei este punctul culminant al represiunii intreprinse recent de catre China impotriva activistilor pentru drepturile omului, ale dizidentilor si avocatilor. Multi dintre ei au fost arestati. Cativa au fost condamnati la inchisoare. Intrebarea este: care sunt motivele pentru care China duce aceasta campanie impotriva dizidentei?​

1. Teama de o posibila "Revolutie a Iasomiei"

Explicatia cea mai la indemana ar fi ca Beijingul implementeaza tactici preventive, pentru a evita o "Revolutie a Iasomiei" chinezeasca. Revoltele care zguduie lumea araba i-au surprins si alarmat pe liderii chinezi. Desi conditiile din China nu seamana cu cele din Orientul Mijlociu, liderii chinezi au motive de nesiguranta: inflatia este in crestere, somajul este ridicat, iar resentimentul popular impotriva coruptiei este intens.

Autoritatile de la Beijing au luat masuri impotriva activistilor chinezi, in contextul in care un anunt raspandit pe internet le cerea oamenilor sa se adune in mai multe orase pentru "o Revolutie a Iasomiei", nume inspirat de revolta ce a dus la plecarea din fruntea statului a presedintelui tunisian.

Ingrijorat de aspiratiile democratice ale lumii arabe, Beijingul a cenzurat forumurile de discutii pe internet si site-urile de microblogging, folosite de numerosi chinezi pentru a face schimb de informatii. Printre cuvintele cenzurate s-a numarat si "iasomie".

Primul-ministru chinez Wen Jiabao a respins orice comparatie intre tara sa Orientul Mijlociu si natiunile nord-africane. Incetinirea cresterilor preturilor este cruciala pentru mentinerea stabilitatii in China, unde milioane de oameni cheltuiesc jumatate din salariu sau chiar mai mult pe produse alimentare si unde prapastia uriasa dintre "bogati" si "saraci" creeaza o coruptie endemica. Congresul National al Poporului le-a promis chinezilor cresterea cheltuielilor sociale, control asupra inflatiei si masuri de urgenta pentru a anula discrepanta dintre "bogati" si "saraci". Oficialii chinezi spera ca ridicarea standardelor de viata si furnizarea de servicii mai bune vor potoli apetitul cetatenilor pentru schimbarile politice.

2. Tranzitia la varf

Un alt motiv plauzibil este schimbarea persoanelor aflate in posturi de conducere, programata pentru toamna anului 2012, este de parere analistul politic Minxin Pei. In momentul de fata, lupta se afla intr-un stadiu delicat, iar un raspuns moale in ceea ce priveste dizidenta ar putea periclita sansele unui candidat care aspira la promovare sau ar putea diminua capacitatea unui lider care ocupa o pozitie importanta de a-si instala protejatii in pozitii cheie.

3. "Ofensa" Premiului Nobel pentru Pace

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat chinezului Liu Xiaobo, care executa o pedeapsa de 11 ani in Beijing pentru demersurile sale pro-democratie si in sprijinul drepturilor omului. Guvernul de la Beijing a fost indignat de aceasta atribuire si a suferit o umilinta suplimentara cand campania sa de boicotare a ceremoniei de decernare (care a implicat impiedicarea unor bine-cunoscuti activisti chinezi pentru drepturile omului de a parasi tara pentru a lua parte la festivitate) a atras critici la nivel international si o oglindire negativa in mass-media.

Beijing-ul a avertizat tarile europene ca orice sprijin manifestat public fata de Liu Xiaobo va fi interpretat ca un afront la sistemul juridic din China.

Cum ar trebui sa reactioneze Occidentul?

Pe termen scurt, Occidentul dispune de putine optiuni eficiente pentru a determina Beijingul sa-si schimbe pozitia cu privire la drepturile omului. In afara de condamnarea verbala - care pare sa nu aiba niciun efect - Occidentul nu are nicio "parghie" in China.

China va plati un pret pentru aceasta represiune. Atata timp cat activisti pentru drepturile omului precum Ai Weiwei zac in inchisori, China nu se va bucura de respect.

Ai Weiwei, unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului, a fost retinut de catre autoritatile chineze duminica trecuta, in timp ce se pregatea sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Hong Kong. Pana la acest moment, Weiwei ramane de necontactat, iar autoritatile nu au precizat motivele concrete ale detentiei si nu au furnizat informatii cu privire la locul in care se afla artistul. Retinerea lui Weiwei a starnit un val de reactii la nivel international. Oficialii Ministerului chinez de Externe au declarat ca artistul este suspectat de "infractiuni economice".