Un disident chinez, aflat in inchisoare, a fost recompensat vineri cu Premiul Nobel pentru Pace, in ciuda opozitiei vehemente a autoritatilor de la Beijing, transmite CNN. Un scaun gol l-a reprezentat pe Liu Xiaobo la ceremonia din capitala Norvegiei. In acest timp, grupuri de protestatari anti-Nobel s-au adunat in fata ambasadei Norvegiei si a birourilor Natiunilor Unite din Beijing.

Ceremonia de la OsloFoto: Reuters

Presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjorn Jagland, l-a comparat pe Liu Xiaobo cu Nelson Mandela, fostul presedinte sud-african care a luptat impotriva apartheidului.

Jagland a laudat China pentru faptul ca a scos milioane de persoane din saracie, insa a spus ca tara asiatica "va deveni mai puternica daca cetatenii sai primesc drepturi civile".

"Este un semnal important pentru viitorul Chinei sa combine dezvoltarea economica cu reformele politice si e un suport pentru acei oameni din China care lupta pentru drepturi fundamentale", a spus Jagland.

Oficialul norvegian a afirmat ca Liu nu a facut nimic rau si ca "trebuie sa fie eliberat".

Un scaun gol l-a reprezentat pe Liu Xiaobo la ceremonia din capitala Norvegiei, a doua oara in istoria premiului cand a fost folosit un astfel de simbol, primul fiind Carl von Ossietzky in 1935. Dupa ce a anuntat premiul, Jagland a plasat medalia acordata disidentului chinez in scaunul gol.

Vezi momentul anuntarii castigatorului Premiului Nobel din acest an:

CNN precizeaza ca, in timp ce la Oslo se desfasura ceremonia de decernare a Premiului Nobel, un mare numar de politisti se afla in fata complexului de apartamente din Beijing unde sotia lui Liu se afla sub arest la domiciliu. De asemenea, fortele de securitate chineze si-au intarit prezenta in jurul ambasadei norvegiene din capitala Beijing.

In plus, autoritatile chineze au blocat accesul la paginile electronice ale presei straine, intre care CNN si BBC, in timpul desfasurarii ceremoniei.

Proteste anti-Nobel la Beijing

Proteste anti-Nobel la Beijing

Foto: Reuters

Reprezentantii Chinei si ai altor 19 state (Afganistan, Algeria, Arabia Saudita, Argentina, Columbia, Cuba, Egipt, Irak, Iran, Kazakstan, Maroc, Pakistan, Rusia, Serbia, Sri Lanka, Sudan, Tunisia, Venezuela si Vietnam) nu au participat la ceremonia de la Oslo.

Unele state s-au prezentat cu un numar mare de participanti, in special Statele Unite, reprezentate de presedintele in exercitiu al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, invitata de Institutul Nobel la cererea disidentilor chinezi apropiati ai laureatului.

Printre statele care au participat s-au numarat si unii dintre vecinii Chinei, cum ar fi Coreea de Sud si India, dar si alte puteri economice emergente ca Brazilia, Africa de Sud si Indonezia. Japonia, ale carei relatii cu Beijingul sunt tensionate, a fost, de asemenea, prezenta.

China a inmanat, joi, propriul sau premiu pentru pace, in incercarea de a contracara decizia din acest an a Comitetului Nobel din Norvegia de a-l recompensa pe disidentul chinez Liu Xiaobo. Decernarea Premiului Confucius a avut loc cu doar o zi inainte de ceremonia de decernare a Nobelului pentru Pace, desfasurata la Oslo.

Organizatorii chinezi au inmanat Premiul Confucius la Beijing, pentru "a promova filozofia batranului intelept".

  • Liu Xiaobo, recompensat cu Nobelul pentru Pace pentru lupta sa lunga si pasnica pentru respectarea drepturilor omului in China

La 8 octombrie, oficialii norvegieni au anuntat ca Liu Xiaobo a fost recompensat cu Premiul Nobel "pentru lupta sa lunga si pasnica pentru respectarea drepturilor omului in China". Fost profesor de literatura, Liu Xiaobo a fost un lider al miscarii democratice din Piata Tiananmen (1989). Intelectualul in varsta de 54 de ani se afla in prezent in detentie, fiind condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii in stat", intrucat este autorul unui manifest impotriva regimului chinez, intitulat "Carta 08". Manifestul cere drepturi si libertati democratice in China si a fost semnat de sute de intelectuali si activisti chinezi.

Imediat dupa anuntul facut la Oslo, China a spus ca decizia Comitetului Nobel de a acorda distinctia disidentului Liu Xiaobo este "o obscenitate", ce contravine principiilor acestui premiu.

Ulterior, China a avertizat comunitatea internationala sa nu il sustina pe disidentul Liu Xiaobo. Reprezentanti ai guvernului de la Beijing au declarat ca vor exista "consecinte" pentru statele care il vor sustine pe Xiaobo in timpul ceremoniei de decernare a premiului. Mai multi diplomati de la Oslo au declarat ca au primit scrisori din partea ambasadei chineze in care erau avertizati in legatura cu consecintele participarii lor la ceremonie.