Primul-ministru chinez Wen Jiabao a respins orice comparatie intre tara sa Orientul Mijlociu si natiunile nord-africane, unde revoltele populare au rasturnat autocratii vechi de zeci de ani, informeaza The Guardian.

Wen JiabaoFoto: Reuters

Intr-o ampla conferinta de presa sustinuta la inchiderea sesiunii legislative anuale, Jiabao a declarat ca tara sa va aborda problema cresterii preturilor si va incerca sa stabileasca un echilibru intre crearea locurilor de munca si lupta impotriva inflatiei.

Incetinirea cresterilor preturilor este cruciala pentru mentinerea stabilitatii in China, unde milioane de oameni cheltuiesc jumatate din salariu sau chiar mai mult pe produse alimentare si unde prapastia uriasa dintre "bogati" si "saraci" creeaza o coruptie endemica.

De data aceasta, Wen Jiabao nu a mai repetat criticile anterioare adresate protestelor anti-guvernamentale din Tunisia, Egipt si celelalte regiuni care s-au transformat in mesageri ai haosului. Premierul chinez a preferat sa creioneze un contrast puternic intre guvernul sau si regimurile vizate.

"Am urmarit indeaproape turbulentele din unele tari ale Africii de Nord si ale Orientului Mijlociu. Consideram ca o analogie intre China si aceste tari nu ar fi corecta. Sunt convins ca poporul chinez a observat ca guvernul a luat masuri serioase pentru a pune capat problemelor din sectorul economic si din cel social", a spus Wen.

In China, cresterea economica din ultimele doua decenii s-a situat la o medie de 10%: standardele de viata s-au imbunatatit si s-au creat locuri de munca pentru cei 1,34 de miliarde de cetateni chinezi. Orientul Mijlociu si Africa de Nord se confrunta cu o stagnare economica grava, care nu facut decat sa alimenteze nemultumirile.

Congresul National al Poporului le-a promis chinezilor cresterea cheltuielilor sociale, control asupra inflatiei si masuri de urgenta pentru a anula discrepanta dintre "bogati" si "saraci". Oficialii chinezi spera ca ridicarea standardelor de viata si furnizarea de servicii mai bune vor potoli apetitul cetatenilor pentru schimbarile politice.